مدیر سابق برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت:

توسعه میادین نفت و گاز به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارد

مدیر سابق برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت گفت: اگر منابع موجود به درستی مدیریت شود، بخش زیادی از هزینه توسعه میادین نفت و گاز قابل تأمین است، اما تأمین همه نیاز از منابع داخلی امکان‌پذیر نیست.

کریم زبیدی در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما در رابطه با مشارکت مردم و بخش خصوصی در حوزه تولید نفت و گاز کشور، با بیان این که برای درک بهتر موقعیت شرکت ملی نفت باید نگاهی تاریخی به این مجموعه داشت، اظهار کرد: پیش از انقلاب خبری از وزارت نفت نبود و سرمایه حاصل از فروش نفت به طور مستقیم در اختیار شرکت نفت قرار می‌گرفت؛ شرکت ملی نفت نیز مصارف و نیاز‌های خود را کسر می کرد و مابقی را در اختیار خزانه کشور قرار می‌داد.

وی با بیان این که بعد از انقلاب و پس از تأسیس وزارت نفت، منابع و مصارف در مجلس تصویب می‌شد، ادامه داد: این روند تا دولت نهم ادامه داشت و از آنجا که قیمت نفت در این دوران بالا رفته بود، به این نتیجه رسیدند منابع زیادی در اختیار شرکت ملی نفت قرار می‌گیرد؛ به همین دلیل، مصوب شد تا ۱۴.۵ درصد از درآمد‌های وزارت نفت در اختیار خودشان قرار بگیرد و مابقی به خزانه کشور و صندوق توسعه ملی واریز شود.

اشتباه در محاسبه هزینه‌های نفتی

مدیر سابق برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت در رابطه با نحوه محاسبه این درصد برای مصارف و هزینه‌های وزارت نفت، خاطرنشان کرد: قیمت نفت در آن زمان افزایش پیدا کرده و به ۱۳۰ دلار رسیده بود؛ به همین دلیل محاسبه کردند و دیدند که مجموع مصارف شرکت نفت اعم از منابع داخلی و سرمایه‌ای با قیمت نفت ۱۲۰ تا ۱۳۰ دلار، ۱۴.۵ درصد است؛ غافل از این که قیمت نفت، تابعی متغییر بوده و عدد ثابتی نیست.

وی با تأکید بر این که هزینه‌ها باید طوری تعریف می‌شد که تابعی از قیمت نفت باشد نه عددی ثابت، گفت: بعد از دولت‌های نهم و دهم قیمت نفت به حدود ۴۰ دلار رسید و در پی آن، وزارت نفت به شدت تحت فشار قرار گرفت؛ زیرا درصد معین شده، کفاف هزینه‌های جاری شرکت نفت را نمی‌داد.

کاهش سرمایه‌گذاری داخلی در صنعت نفت

زبیدی با بیان این که همین امر سبب شد شرکت ملی نفت نتواند سرمایه گذاری جدیدی در حوزه توسعه میدان‌های نفتی داشته باشد و طرح‌ها بر زمین ماند، ابراز کرد: به دلیل شرایط کشور، همان ۱۴.۵ درصد مصوب نیز به طور کامل در اختیار شرکت ملی نفت قرار نمی‌گیرد که باعث می‌شود شرکت نفت برای  بخشی ازطرح ها، از بانک‌ها وام بگیرد و سرمایه جذب کند.

وی به سرمایه گذاری ۸ میلیارد دلاری در یک پروژه ملی نفتی با کمک گرفتن از بانک‌ها اشاره و عنوان کرد: مجموع کل بدهی شرکت ملی نفت تا سال گذشته به حدود ۶۸ میلیارد دلار می‌رسید که حدود ۱۷ میلیارد دلار آن مربوط به صندوق توسعه ملی بود، همه این مبالغ صرف توسعه میادین از جمله میادین مشترک شد تا میادین نفت و گاز کشور توسعه پیدا کند.

مدیر سابق برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت، بند مطرح شده در برنامه هفتم برای مشارکت صندوق توسعه ملی در میادین نفتی را دارای اشکالات مهمی دانست و ادامه داد: در بند مذکور، این ابهام وجود داشت که صندوق توسعه ملی میدان نفتی توسعه بدهد، این صندوق یک نهاد و سازمان مالی است، نه فنی و نمی‌تواند به تنهایی در این حوزه وارد شود.

وزارت نفت متولی انفال است

وی اضافه کرد: طراح این بند با آگاهی از اشکالات وارد به این طرح، دو مسئله را در این بند قید کرده بود، یکی این که حاکمیت میادین کماکان در اختیار شرکت ملی نفت بماند و دوم این که صندوق توسعه ملی بنگاه داری نکند؛ وزارت نفت به نمایندگی از حکومت اسلامی متولی انفال است، این را نمی‌توان بین نهاد‌های مختلف تقسیم کرد.

این کارشناس حوزه نفت با اشاره به بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه توانمندی‌های تولید داخل که فرمودند؛ ستاد اجرایی بخش خصوصی نیست، افزود: باید طوری عمل کرد که شرکت‌های بخش خصوصی بتوانند به حوزه نفت وارد شوند، علی رغم این که در بخش خصوصی می‌توانیم مستقل عمل کنیم، اما تعداد شرکت‌هایی که توانمندی فعالیت داشته باشند، کم است.

شرکت‌های داخلی پاسخگوی نیاز صنعت نفت نیستند

وی با بیان این که سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز هزینه بر است، گفت: شرکت‌های اکتشاف و تولید داخلی به اندازه‌ای نیست که پاسخ نیاز تولید کشور را بدهد؛ از طرفی در دولت‌های مختلف تلاش شد این شرکت‌ها را توسعه بدهند، اما بضاعتشان در همین حد است.

زبیدی شرکت‌های اکتشاف و تولید را دارای دو مشکل مدیریتی تأمین منابع مالی عنوان کرد: تا سال گذشته، برآورد سرمایه مورد نیاز برای تولید روزانه ۵.۷ میلیون بشکه نفت و تولید روزانه یک و نیم میلیارد متر مکعب گاز به مدت ۸ سال، ۱۶۰ میلیارد دلار برآورد شد؛ اگر درست مدیریت کنیم، بخش زیادی از آن قابل تأمین است، اما تأمین همه این عدد از منابع داخلی امکان پذیر نیست.

وی با تأکید بر این که نباید بار بدهی‌ها و تأمین نیاز مالی دولت بر دوش وزارت نفت باشد، اظهار کرد: اعضای دولت باید با هم همکاری داشته باشند، اما انتظار می‌رود وزارت نفت نیز برای توسعه میادین و تولید، منابعی در اختیار داشته باشد که برای این کار باید بتواند سالانه حداقل سه تا پنج میلیارد دلار از منابع داخلی خود را برای توسعه میادین سرمایه گذاری کند که متأسفانه این امر به خوبی محقق نمی‌شود.

مدیر سابق برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت بیان کرد: بخشی از مشارکت بخش خصوصی می‌تواند در بالادست صنعت نفت و گاز باشد و بخش دیگر آن در پالایشگاه ها، پتروشیمی و گاز است که مصوباتی هم برای آن داریم و هیچ ریسکی هم برای بخش خصوصی ندارد.

بخش خصوصی در تأمین کالای صنعت نفت سرمایه‌گذاری کند

وی با بیان این که دلیل اصرار زیاد حضور بخش خصوصی در برای بالادست و در اختیار گرفتن مخازن نفت و گاز را درک نمی‌کنم، تصریح کرد: در بخش‌های مختلف صنعت نفت و گاز نیاز‌های زیادی وجود دارد، برای تأمین کالا در شرکت ملی نفت نیازمندی‌های زیادی وجود دارد و اکنون یکی از گلوگاه‌های تولید و تجهیزات، دکل حفاری است.

زبیدی با تأکید بر این که نیاز تأمین کالا در بخش بالادست کمتر از توسعه میدان نیست، یادآور شد: اگر شرکت خصوصی حفاری باشد که دکل حفاری هم داشته باشد، حتمأ با آن شرکت کار می‌کنند؛ در کشور حدود ۱۳۵ دکل حفاری وجود دارد که حدود نیمی از این تعداد فعال است، شرکت ملی نفت به دکل حفاری نیاز دارد و هر شرکتی که این امکان را داشته باشد، مشکلی برای سپردن کار به آنان وجود ندارد.

این مسئول سابق شرکت ملی نفت در رابطه با چرایی واگذار نشدن شرکت ملی حفاری ایران به بخش خصوصی، گفت: هم اکنون تعداد زیادی نیروی انسانی در این شرکت مشغول فعالیت هستند، نگرانی‌ها این است که بخش خصوصی تعدیل نیرو انجام دهد و بسیاری از نیرو‌ها شغل خود را از دست بدهند به همین دلیل وزارت نفت و شرکت ملی نفت در رابطه با واگذاری این شرکت به بخش خصوصی ملاحظاتی دارد.

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : ادعای ترکیه درباره شرط حماس برای کنارگذاشتن سلاح

ایرنا : مخالفت تشکیلات خودگردان فلسطین با آزادی مروان البرغوثی

ایرنا : نیوزویک: روسیه ده‌ها هزار نیرو در اطراف شهر کلیدی چاسیو یار مستقر کرده است

مهر : ارتش رژیم صهیونیستی درباره تلفات زیاد در کرم شالوم تحقیق می کند

ایرنا : درخواست گالانت از نتانیاهو برای موافقت با توافق مبادله اسرا

مهر : حضور پلیس، نتوانست به تظاهرات دانشجویان پایان دهد

مهر : همخوانی خادمان رضوی در چایخانه حضرت رضا(ع)

ایرنا : مقام سابق آمریکایی: فرانسه اولین نظامیان خود را به اوکراین فرستاده است

ایرنا : شهادت ۲۲ فلسطینی در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب غزه

ایسنا : سرکوب دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین با لابی رژیم صهیونیستی صورت می‌گیرد

مهر : تغییر برنامه رئیس سیا برای سفر به اسرائیل

ایرنا : لاوروف: غرب و اوکراین برای مذاکره جدی با روسیه آماده نیستند

مهر : فاز ۳ طرح نهضت ملی مسکن رزن عملیاتی می‌شود

مهر : اعزام کاروان سلامت به مناطق کم برخوردار شهرستان قروه

ایرنا : پایان مذاکرات آتش‌بس غزه در قاهره

ایرنا : امیرعبداللهیان زمینه‌های توسعه روابط را بین ایران و تونس بررسی کرد

تسنیم : ادعای عجیب مورایس درباره لیست تیم ملی فوتبال + جداول

تسنیم : ادعای عجیب مورایس درباره لیست تیم ملی فوتبال + جدول

ایرنا : استاندار: آسفالت ۸۰۰ روستای خوزستان رضایتمندی اهالی را به همراه داشت

مهر : بانوان کردستانی به یک نشان سیمین نقره دست یافتند

ایرنا : درس رئال و بارسا به فوتبال ایران در روز پاسخ مسی به رونالدو

ایرنا : تساوی خارج از خانه بیانکونری مقابل یاران آزمون

تسنیم : رسیدن علیرضا سرلک به المپیک با فرمول تکراری

مهر : رژیم غذایی گیاهی برای افراد سیگاری مفید است

مهر : آزمایش خون ممکن است آرتروز زانو را پیش‌بینی کند

مهر : واکسن ها در ۵۰ سال گذشته جان ۱۵۴ میلیون نفر را نجات داده اند

مهر : استان بوشهر از مزیت‌های اقتصاد دریایی بهره‌مند می‌شود

مهر : راه اندازی دو مرکز خرید در کهگیلویه/مراکز خرید شبانه روزی است

مهر : راه اندازی دو مرکز خرید گندم در کهگیلویه/ مراکز شبانه روزی است

مهر : خانواده ۵ معلولی در دشتستان صاحب خانه می‌شوند

ایرنا : سوئیس: به اوکراین سلاح نمی‌دهیم

تسنیم : پیروزی پرگل فاینورد در حضور یک نیمه‌ای جهانبخش

مهر : قیمت هر کیلو گندم ۱۷ هزار و پانصد تومان/ آغاز خرید از هفته آینده

مهر : ۱۲۱۰ زائر لرستانی به حج تمتع اعزام می‌شوند

ایلنا : رم 1 - یوونتوس 1، کسب سهمیه برای رم به خطر افتاد!

ایلنا : اوزونیدیس: فوتبال «بکش زیرش» را دوست ندارم

تسنیم : تساوی رم و یوونتوس در المپیکو با حضور 28 دقیقه‌ای آزمون

صدا و سیما : تنظیم بازار و جهش تولید با مشارکت تشکل ها

ایرنا : نگرانی نتانیاهو از احتمال صدور حکم بازداشت مقامات صهیونیستی در دادگاه بین المللی کیفری

ایسنا : اوزونیدیس: فوتبال «بکش زیرش» را بازی نمی‌کنم/ داریم یک تیم می‌سازیم

ایسنا : برگزاری جشن کارگری شهرداری سمنان با نام «سپاس کارگر»

ایرنا : دبل قهرمانی پالما در لیگ قهرمانان اروپا با ستاره‌های ایرانی

ایرنا : جلوی سقوط آزاد کاهش جمعیت گرفته شد/پوشش ۵۵ میلیون نفری پزشک خانواده

صدا و سیما :

ایرنا : مصرف بنزین اکثر خودروهای داخلی ۲ برابر استانداردهای جهانی است

ایرنا : دستیابی محققان به یک هدف درمانی جدید برای کنترل آسیب‌های مغزی

ایلنا : مناسبت‌ها و اوقات شرعی امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

ایلنا : ساعات سعد و نحس امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت + جدول

ایلنا : فال روزانه ماه تولد - دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید