۲۷ فروردین ۱۴۰۴، ۱۲:۴۷

اقتصاد در رکود؛ جذب نیروی کار افت کرد

اقتصاد در رکود؛ جذب نیروی کار افت کرد

اطلاعات مرکز پژوهش‌های اتاق ایران از رسیدن شامخ اقتصاد به ۴۸.۷ در اسفندماه ۱۴۰۳ حکایت دارد که بیانگر تداوم رکود در فعالیت‌های اقتصادی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، در اسفند ۱۴۰۳، شاخص مدیران خرید (شامخ) کل اقتصاد، پس از تعدیل اثرات فصلی، برای چهارمین ماه متوالی روند رکودی داشته و کمتر از محدوده مرزی ۵۰ قرار گرفته است. در همین حال، شاخص بخش صنعت نیز باوجود افزایش جزئی، در محدوده مرزی ۵۰ متوقف شده است. این در حالی است که بر اساس الگوی فصلی سال‌های گذشته، انتظار بهبود در وضعیت فعالیت‌های کسب‌وکارها در اسفندماه وجود داشت، زیرا اسفندماه معمولاً با افزایش تقاضای مصرف‌کنندگان همراه است، اما برخلاف انتظارات، نه‌تنها بهبود معناداری مشاهده نشد، بلکه شاخص‌ها نسبت به اسفند سال‌های گذشته نیز کاهش یافته‌اند.

بررسی‌های مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در شاخص مدیران خرید (PMI) موسوم به شامخ، نشان می‌دهد: کاهش در میزان تولید، سفارشات جدید و موجودی مواد اولیه بیانگر کاهش در سمت عرضه و تقاضاست، که ریشه در تشدید نوسانات ارزی، رشد هزینه‌های تولید، کمبود نقدینگی و کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان دارد. علاوه بر این محدود شدن تولید به دلیل افزایش هزینه‌های بنگاه‌ها و ناترازی‌های انرژی، منجر به کاهش به‌کارگیری نیروی انسانی شده و در همین حال عدم تناسب دستمزد با هزینه‌های معیشت، کاهش عرضه نیروی کار را به همراه داشته است.

شاخص مدیران خرید ترکیبی کل اقتصاد

بر اساس آخرین نظرسنجی انجام شده در ماه اسفند، شاخص مدیران خرید کل اقتصاد ایران که معیاری از شرایط کلی کسب‌وکار ماهانه است پس از تعدیل فصلی همچنان در ناحیه رکود باقی مانده است. شاخص مذکور برای اسفندماه معادل ۴۸.۷ برآورد شده و حاکی از آن است که میزان فعالیت‌های اقتصادی در این ماه برای چهارمین ماه متوالی، روندی کاهشی داشته است. البته نرخ کاهش در این ماه نسبت به ماه قبلی (۴۷.۰) اندکی کمتر گزارش شده است و علی‌رغم اینکه در اسفندماه به‌طورمعمول انتظار بهبود در فعالیت‌های کسب‌وکار وجود دارد اما در این دوره شاخص کاهشی بوده است.

اقتصاد در رکود؛ جذب نیروی کار افت کرد

تداوم کاهش این شاخص در اسفندماه تحت تأثیر روند کاهشی چهار مؤلفه از پنج مؤلفه اصلی خود قرار گرفته است. میزان تولید محصولات یا ارائه خدمات، میزان سفارشات جدید مشتریان، موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده و میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی همگی کاهشی بوده درحالی‌که سرعت انجام و تحویل سفارشات روندی افزایشی داشته است.

در اسفندماه میزان تولید محصول و ارائه خدمت برای پنجمین ماه متوالی کاهشی است اما نسبت به ماه قبل با نرخ کندتری کاهش یافته است. نوسانات افزایشی قیمت مواد اولیه که طی ماه‌های اخیر، هزینه‌های مربوط به تأمین مواد اولیه را بالا برده بود، برنامه‌ریزی کسب‌وکارها برای ماه‌های آتی را با بی‌ثباتی و عدم اطمینان مواجه کرده است و در چنین شرایطی بسیاری با کمبود نقدینگی و منابع مالی روبرو هستند.

هم‌زمان کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان به دنبال افزایش قیمت‌ها، موجب تداوم تقاضای ضعیف مشتریان حتی در اسفندماه شده است، به‌طوری‌که میزان شاخص سفارشات جدید مشتریان برای یازدهمین بار از ابتدای سال تاکنون کاهشی بوده و کمتر از محدوده ۵۰ قرار گرفته است. اگرچه عدد شاخص در مقایسه با ماه قبل بیشتر گزارش است اما با انتظارات روند شاخص مذکور در اسفندماه سال‌های گذشته، تطبیق ندارد.

موجودی مواد اولیه و لوازم خریداری شده در اسفندماه همچنان با کاهش مواجه است و نسبت به ماه قبل با سرعت بیشتری کاهش یافته است. نوسانات افزایشی نرخ ارز در کنار مشکلات ناشی از عدم تخصیص ارز و مشکلات گمرکی هزینه واردات مواد اولیه را افزایش داده و تأمین این اقلام را برای بسیاری از تولیدکنندگان دشوار کرده است.

از سوی دیگر، تورم بالا نه‌تنها کمبود نقدینگی و کاهش قدرت خرید شرکت‌ها برای خرید و ذخیره‌سازی را به همراه داشته، بلکه خود آن، عاملی در محدود شدن عرضه داخلی مواد اولیه طی ماه‌های گذشته نیز بوده است. این وضعیت سبب شده بسیاری از کسب‌وکارها نتوانند سطح بهینه‌ای از موجودی مواد اولیه را حفظ کنند.

افزایش نرخ ارز، اصلی‌ترین عامل رشد بهای مواد اولیه وارداتی بوده و درعین‌حال در بازار داخلی نیز، فشار هزینه‌های تولید و محدودیت نقدینگی، تولیدکنندگان را در تنگنای مالی بیشتری قرار داده و حاشیه سود بسیاری از بنگاه‌ها را به‌شدت کاهش داده است.

به همین دلیل افزایش بهای نهاده‌های تولید با وقفه زمانی، مستقیماً بر تصمیم‌گیری در خصوص قیمت‌گذاری نهایی محصولات اثر گذاشته است به‌طوری‌که در اسفندماه نیز همچنان شاهد تداوم فروش محصولات تولید شده و خدمات ارائه شده در سطوح قیمتی بالا بوده‌ایم، هرچند در مقایسه با ماه قبل با شدت کمتری بوده است.

در اسفندماه، موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای در حال تکمیل همچنان برای پنجمین ماه متوالی روندی کاهشی داشته است. در شرایطی که در ماه‌های اخیر به دلیل کمبود منابع انرژی، کمبود نقدینگی و سفارشات محدود مشتریان، سطح فعالیت‌ها کم بوده است و این کاهش تا حدی ناشی از افزایش هزینه‌های تأمین مواد اولیه و فشارهای تأمین مالی است که باعث محدودیت در تأمین نهاده‌ها شده است.

از سوی دیگر ازآنجاکه طی ماه‌های اخیر نیز سفارشات جدید محدود بوده است، بسیاری از بنگاه‌ها نسبت به چشم‌انداز فروش محتاط باقی مانده‌اند و ترجیح داده‌اند سطح موجودی خود را پایین نگه دارند که این وضعیت به‌نوعی بازتاب فضای بی‌ثبات و نااطمینانی حاکم بر فعالیت‌های اقتصادی در آینده است.

در اسفندماه، کاهش میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی، نتیجه شرایط رکودی حاکم بر فضای تولید و تقاضاست. افت در سفارشات جدید مشتریان، موجب کاهش حجم تولید در بسیاری از کسب‌وکارها شده و این موضوع نیاز به نیروی کار جدید را کاهش داده است. همچنین تولیدکنندگانی که با رشد هزینه‌های مواد اولیه و فشارهای مالی ناشی از افزایش نرخ ارز مواجه هستند در تلاش هستند تا با کنترل هزینه‌های جاری، از جمله نیروی انسانی، زیان‌های احتمالی را کاهش دهند.

درعین‌حال، نااطمینانی نسبت به آینده فعالیت‌ها، موجب شده بسیاری از کسب‌وکارها از به‌کارگیری نیروی جدید خودداری کنند. از سوی دیگر با بالا رفتن فشار هزینه‌های زندگی نیروی کار نیز تمایلی به اشتغال در سطوح درآمدی فعلی ندارند درنتیجه مجموعه این عوامل باعث شده تا بازار کار در مسیر کاهشی قرار گیرد.

اقتصاد در رکود؛ جذب نیروی کار افت کرد

شاخص مدیران خرید بخش صنعت

بر اساس داده‌های نظرسنجی به دست آمده از بنگاه‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت ایران که به‌صورت فصلی تعدیل شده است، در اسفندماه با ثبت عدد ۵۰.۳ نسبت به ماه قبل بهبود جزئی داشته و در محدوده مرزی ۵۰ قرار گرفته است. سطح این شاخص تحت تأثیر کاهش در سه مؤلفه از پنج مؤلفه اصلی خود قرار گرفته است.

اقتصاد در رکود؛ جذب نیروی کار افت کرد

میزان تولید محصولات، سفارشات جدید مشتریان و موجودی مواد اولیه خریداری شده همگی روند کاهشی داشته‌اند درحالی‌که میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی افزایش یافته و سرعت انجام و تحویل سفارشات نیز طولانی‌تر شده است.

مقدار تولید محصولات بخش صنعت در اسفندماه، اگرچه در مقایسه با ماه قبل بیشتر شده اما همچنان برای هفتمین بار از ابتدای سال تاکنون کاهشی بوده است. رشد نرخ ارز و مشکلات مربوط به تأمین مواد اولیه، هزینه‌های تولید را بالا برده و نقدینگی بنگاه‌ها را تحت‌فشار قرار داده است.

در این شرایط، بسیاری از واحدها به دلیل مشکلات تأمین مالی و به‌تبع آن اختلال در تأمین نهاده‌ها و همچنین نااطمینانی نسبت به شرایط ماه‌های آتی، تولید را کاهش داده‌اند. از سوی دیگر، کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان و رکود بازار داخلی، تقاضا را محدود کرده است.

میزان سفارشات جدید مشتریان در بخش صنعت در ماه اسفند روندی کاهشی داشته اگرچه نرخ کاهش در این ماه نسبت به ماه قبلی کمتر بوده است. تورم بالا و افزایش هزینه‌های زندگی، قدرت خرید واقعی مصرف‌کنندگان را کاهش داده درنتیجه، تقاضا برای برخی از کالاهای تولیدی افت کرده است.

در بخش تقاضای خارجی نیز شاخص میزان صادرات کالا همچنان برای پنجمین ماه متوالی کاهشی است، به‌طوری‌که این شاخص کمترین مقدار ۱۸ ماهه خود را از مهر ۱۴۰۲ به ثبت رسانده است.

قیمت محصولات تولید شده در بخش صنعت در اسفندماه نیز همچنان در سطوح بالای خود قرار دارد. در این ماه افزایش قیمت مواد اولیه و رشد هزینه‌های سربار ازجمله انرژی، منجر به افزایش هزینه تولید کالاها شده و پیش‌بینی می‌شود تولیدکنندگان طی ماه‌های آتی ناچار به افزایش بیشتر در قیمت محصولات نهایی باشند.

موجودی محصول نهایی در انبار در ماه اسفند برای یازدهمین بار از ابتدای سال تاکنون کاهشی بوده و کمتر از محدوده ۵۰ قرار گرفته است. نرخ کاهش در این ماه نسبت به ماه قبل اندکی بیشتر بوده است. عامل اصلی این روند، افزایش قابل‌توجه در هزینه‌های تأمین مواد اولیه است که ناشی از جهش نرخ ارز و تشدید تورم است.

در چنین شرایطی، بسیاری از بنگاه‌های صنعتی برای اجتناب از بار مالی، اقدام به استفاده فزاینده از موجودی انبار برای پاسخ به سفارشات جاری کرده‌اند. از سوی دیگر کاهش مستمر موجودی محصول نهایی در انبار با توجه به تقاضای ضعیف مشتریان نشانه‌ای از افزایش نااطمینانی در برنامه‌ریزی تولید و تردید نسبت به پایداری تقاضا در ماه‌های آتی است.

اقتصاد در رکود؛ جذب نیروی کار افت کرد

کد خبر 6436889

برچسب‌ها

لینک خبر

اخبار اقتصادی

کاهش تعرفه واردات روسیه فرصتی تازه برای پتروشیمی

کاهش تعرفه واردات روسیه فرصتی تازه برای پتروشیمی

یک مقام مسئول با اعلام کاهش تعرفه واردات محصولات به روسیه از حدود ۲۰درصد به ۴ درصد گفت: کاهش تعرفه واردات محصولات پتروشیمی به روسیه، گامی مؤثر در توسعه صادرات ایران به این کشور محسوب می‌شود.

دخل و تصرف در آمار نهضت ملی مسکن تمام شد

دخل و تصرف در آمار نهضت ملی مسکن تمام شد

خبرگزاری مهر

یک مقام مسئول گفت: با توسعه داشبورد مدیریتی و برخط شدن سامانه «تِم»، امکان آمارسازی و دخل و تصرف در اطلاعات طرح‌های حمایتی مسکن به‌طور کامل متوقف شده است.

نگاه ناامیدانه مردم انگلیس به آینده

خبرگزاری مهر
ابلاغ آیین‌نامه سوخت‌رسانی به کشتی‌ها/کشف قیمت در بورس انرژی

ابلاغ آیین‌نامه سوخت‌رسانی به کشتی‌ها/کشف قیمت در بورس انرژی

خبرگزاری تسنیم

معاون اول رئیس جمهور آیین‌نامه اجرایی قانون سوخت‌رسانی به کشتی‌ها را ابلاغ کرد که بر اساس آن کشف قیمت بانکرینگ در بورس انرژی انجام می شود.


لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایسنا : استارت والیبال برزیل برای تقابل با ایران در ریو

مهر : نیاز روزانه استان تهران به گوشت قرمز و مرغ: بیش از ۲ هزار تن

ایسنا : اجرای ۴ پروژه احداث پست و خط انتقال برق در جنوب کرمان

ایرنا : یزد، میزبان خادمان آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س)

ایرنا : استقلال و سپاهان به حریفان محبوب خود رسیدند؛ فولاد و پرسپولیس چشم انتظار برتری طلایی‌پوشان

مهر : پروژه‌های فرهنگی کشور با مشکل کمبود بودجه روبرو هستند

ایرنا : چالش‌ها و فرصت‌های مازندران در مسیر توسعه گردشگری بین‌المللی

ایلنا : «آرالیا» روی میز تدوین رفت

مهر : چرا کسی جرأت ورود به دانشکده‌های فلسفه ندارد؟

تسنیم : جنگ غزه| شهادت 16 نفر و زنگ خطر مرگ جمعی بر اثر گرسنگی

ایسنا : شوراها باید با کمترین چالش نظرات مردم را منتقل کنند

تسنیم : رونمایی از پوستر مسابقات جام جهانی تختی

ایرنا : فیلم| حاشیه‌نشینان محله «چادران» کنارک بعد از چهار دهه ساماندهی می‌شوند

ایسنا : رزن میزبان رویداد سوارکاری می‌شود

ایلنا : بیماری سرخک از کدام کشور وارد ایران شد؟ / سرخک به‌شدت واگیردار است

مهر : استعمار بزرگترین آفت بشریت؛ دشمن به دنبال تسلط بر ذهن جامعه است

ایسنا : علت تیراندازی در منطقه کهریزک تهران چه بود؟

ایرنا : شرکت چینی ۳۰۰ مگاوات برق خورشیدی در بوشهر تولید می‌کند

ایرنا : ۱۶ شهید در غزه از صبح امروز تاکنون + فیلم

ایسنا : طرح ملی «امیدآفرینی» برای بازسازی هویت فرهنگی دانشجویان کلید خورد

ایسنا : وضعیت کنونی شیوع سرخک در فارس نگران‌کننده نیست

مهر : «سار» به تالار رودکی می‌آید

صدا و سیما : تظاهرات در شهر نیویورک آمریکا در حمایت از غزه

تسنیم : اصفهان‌ میزبان فعالان اقتصادی آفریقایی

ایرنا : «شی» بر توسعه مسئولانه هوش مصنوعی در چین تاکید کرد

مهر : بارش ها به طور متناوب تا سه شنبه در ایلام ادامه دارد

ایسنا : گزارش نیویورک‌تایمز از آزمایش‌های هوش مصنوعی ارتش صهیونیستی در جنگ غزه

مهر : شرکت ۳۵۰ هزار دانش آموز کرمانی در مسابقات قرآن دانش آموزی

مهر : پرداخت ۱۸۵ همت از دیون دولت به سازمان تأمین اجتماعی

مهر : آیا دچار سندرم مصرف شیرخشک شده‌ایم؟

ایرنا : شرکت های دانش بنیان قزوین ۱۱۹ میلیون دلار صادرات داشتند

مهر : «فردریک» با ۳ چهره بازیگری به تالار وحدت می‌آید

ایرنا : ۲ حادثه رانندگی در غرب خراسان رضوی ۹ مصدوم برجای گذاشت

مهر : آغاز ۵۲ پروژه عمرانی در شهرضا با اعتبار ۷۰۰ میلیارد تومان

مهر : حقوق فرهنگی و تحول دیجیتال در شهرهای خلاق مدنظر باشد

ایلنا : واکنش اسکوچیچ به عصبانیت فولادی‌ها

ایلنا : خدمات‌رسانی اتوبوسرانی تهران به مناسبت دیدار تیم‌های استقلال و پیکان

تسنیم : 2 تعقیب و گریز مسلحانه در تهران/ دستگیری سارقان سابقه‌دار

تسنیم : هشدار درباره شیوع آفت سن در مزارع گندم لرستان

ایسنا : پژمان‌فر: نباید خدمات درمانی تامین اجتماعی همسر متوفی بلافاصله مسدود شود

مهر : تمهیدات اتوبوسرانی برای تماشاچیان دو تیم فوتبال استقلال و پیکان

تسنیم : برداشت 40تن گل محمدی از گلستان‌های نطنز و بادرود

تسنیم : بیمارستان تخصصی سرطان در زارچ مجوز گرفت

ایلنا : ثبت نام وام ۵۰ میلیون تومانی بازنشستگان کارگری آغاز نشده/ موافقت مدیرعامل سازمان با افزایش مبلغ وام

مهر : خشکسالی و فرونشست زمین بخش کشاورزی کرمان را تهدید می کند

مهر : ۳۰ هزار نفر از بناهای تاریخی کاشان در یک روز بازدید کردند

مهر : بیش از ۳۰ هزار نفر از بناهای تاریخی کاشان در یک روز بازدید کردند

تسنیم : فرهنگ بشردوستی در جشنواره تدریس ماهرانه و آوای هلال

ایلنا : امسال ۲۶ آوریل روز ای‌یور است

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید