پلیس اطفال و نوجوانان پشت درهای مجلس

پلیس اطفال و نوجوانان پشت درهای مجلس

با دستگیری عاملان ربایش یسنا، کودک ۴ ساله کلاله‌ای و پایان پنج روز اسارت او، یک‌بار دیگر اهمیت تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان برای حمایت از آن‌ها مورد تأکید حامیان حقوق کودکان قرار گرفت. 

به گزارش ایسنا، به نقل از قدس، در حالی بیش از ۹سال از تدوین و بررسی تا تصویب لایحه تشکیل پلیس اطفال و نوجوانان می‌گذرد که علاوه بر تکلیف ماده۳۱ قانون آیین دادرسی کیفری برای تشکیل این پلیس، در بند «ب» ماده ۶ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان نیز تکالیفی بر عهده نیروی انتظامی، سازمان بهزیستی و ساختار قضایی کشور گذاشته شده است. با این حال، چند سالی است که گفته می‌شود این لایحه مراحل نهایی خود را در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس می‌گذراند اما هنوز به سرانجام نرسیده است. 

این بار نیز سیدکاظم دلخوش‌اباتری، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی درخصوص آخرین وضعیت این لایحه به ما می‌گوید: پیشنویس مقدماتی لایحه تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان سال۱۳۹۶ با همکاری قوه قضائیه و نمایندگان نیروی انتظامی تدوین و لایحه آن، پایان همان سال نهایی و اردیبهشت ۱۴۰۰ تقدیم مجلس شد. این لایحه مدتی در کمیسیون فرعی قضایی مجلس در حال بازنگری بود و پس از آن تاکنون از سوی اعضای اصلی این کمیسیون در دست بررسی است. 

وی می‌افزاید: این لایحه مراحل نهایی بررسی در کمیسیون قضایی مجلس را طی می‌کند و اگر در کمیسیون دستور ویژه‌ای برای رسیدگی نباشد، همین اردیبهشت به این لایحه رسیدگی و در صحن علنی مجلس ارائه خواهد شد که جزئیات آن نیز بعداً اعلام می‌شود. 
دلخوش‌اباتری در پاسخ به چرایی زمانبر شدن بررسی این لایحه از سوی اعضای اصلی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس می‌گوید: در این کمیسیون دستورکارهای مختلف و لوایح متعددی ازجمله لایحه تجارت با دارا بودن هزار و ۳۴۳ ماده در دست بررسی است که رسیدگی به آن زمانبر بود و هفته پایانی فروردین در صحن مجلس تصویب و به شورای نگهبان ارسال شد. لایحه پلیس اطفال و نوجوانان یکی از لوایحی است که در دو سال گذشته در این کمیسیون در دست بررسی بوده و تلاش می‌شود تا پایان این دوره مجلس به سرانجام برسد. 

نیروی متخصص و بودجه مخصوص می‌خواهد

مدیرکل دبیرخانه مرجع ملی حقوق کودک نیز در این خصوص به ما می‌گوید: بند «ب» ماده۶ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، قیدی مبنی بر اینکه پلیس در حوزه اطفال و نوجوانان از طریق پلیس ویژه اطفال مداخلات خود را انجام دهد، مطرح و نیروی انتظامی را در سه بخش مجزا مکلف کرده است. بر این اساس در بخش نخست، نیروی انتظامی مکلف به شناسایی اطفال و نوجوانان در وضعیت مخاطره‏آمیز شده و باید در موارد مراجعه یا معرفی آنان به نیروی انتظامی یا مواجه‌شدن با آن‌ها هنگام اجرای وظیفه و یا شکایت از آنان، حسب مورد برای معرفی به سازمان بهزیستی کشور یا مراجع قضایی و انجام حمایت‏های موردنیاز براساس این قانون یا دیگر قوانینِ مرتبط اقدام کند. در بخش دوم؛ در مأموریت‏های مددکاران اجتماعی و انجام وظایف محوله در اجرای این قانون، حسب تقاضا برای تأمین امنیت آنان و نیز اطفال و نوجوانان موضوع مأموریت، اقدام قانونی لازم را به‌عمل آورد و در بخش سوم آمده است نیروی انتظامی، وضعیت‌های مخاطره‌آمیز و جرایم علیه اطفال و نوجوانان بزه‌دیده را حسب مورد به مراجع ذی‌صلاح قضایی و سازمان بهزیستی کشور گزارش کند. به این ترتیب در راستای تحقق اهداف قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، برای برخی از نهادها و سازمان‌ها ازجمله سازمان بهزیستی، نیروی انتظامی و ساختار قضایی کشور وظایف جدی پیش‌بینی و مقرر شده مداخلات حوزه اطفال و نوجوانان در موضوع ساختار قضایی از طریق دفترهای حمایت از اطفال و نوجوانان و در موضوع سازمان بهزیستی از طریق مرکز فوریت‌های اجتماعی (اورژانس اجتماعی) پیگیری شود. در موضوع پلیس نیز به‌صراحت به پلیس متخصص اطفال و نوجوانان اشاره شده است. 
محمود علی‌گو، ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه هنگام نگارش بند «ب» ماده ۶ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان در ساختار نیروی انتظامی پلیس ویژه اطفال و نوجوانان وجود نداشت، یکی از چالش‌های جدی این بود تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان نیازمند ساختار ویژه، به‌کارگیری نیروی متخصص و بودجه مخصوص است که آن زمان پلیس معتقد بود امکان ایجاد چنین ظرفیتی فراهم نیست. با این حال، لایحه تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان در ۴۹ ماده و ۶ فصل تدوین شد و بنابه پیشنهاد قوه قضائیه اردیبهشت ۱۴۰۰ به تصویب هیئت وزیران رسید و برای طی تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی ارسال شد.
به گفته مدیرکل دبیرخانه مرجع ملی حقوق کودک؛ این لایحه از اردیبهشت ۱۴۰۰ تا بهمن ۱۴۰۱ در کمیسیون فرعی قضایی مجلس در حال بازنگری بود و سپس برای بررسی نهایی به کمیسیون اصلی ارجاع شد و پس از بررسی آن از سوی اعضای کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس و کارگروه تخصصی، متن نهایی لایحه دی ۱۴۰۲ رأی‌گیری شد که برای ارجاع به صحن علنی مجلس رأی آورد.
 اما با وجود اهمیت این لایحه و پیگیری‌های دبیرخانه مرجع ملی حقوق کودک، تاکنون لایحه تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان به سرانجام نرسیده است. با این حال امید می‌رود لایحه پلیس ویژه اطفال و نوجوانان در مجلس یازدهم به تصویب برسد تا شرایط ایجاد ساختار مناسبِ پلیسی برای کودکان و نوجوانان فراهم شود. زیرا اطفال و نوجوانان سرمایه‌های کشور هستند که بیش از ۱۸میلیون از جمعیت ما را به خود اختصاص می‌دهند و ضرورت دارد این جمعیت علاوه بر قانون تخصصی، ضابطان اختصاصی نیز داشته باشند تا آسیبی به آن‌ها نرسد.

پیشگیری از پایداری بزهکاری در شخصیت کودکان و نوجوانان

مدیرکل دبیرخانه مرجع ملی حقوق کودک با اشاره به اهمیت تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان و تأثیری که می‌تواند در کاهش آسیب‌پذیری، بزهکاری و یا بزه‌دیدگی آن‌ها داشته باشد، می‌گوید: بی‌تردید همان‌طور که تصویب لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان راه‌گشا بود، تصویب لایحه تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان نیز در حمایت از اطفال و نوجوانان و آینده آن‌ها بسیار حائز اهمیت و تأثیرگذار خواهد بود. ضمن آنکه اعضای کارگروه تدوین لایحه پلیس ویژه اطفال و نوجوانان زمان قابل توجهی را صرف تحقیق و بررسی مدل‌های مختلف -ساختار پلیس ویژه اطفال دیگر کشورها- کرده‌اند تا بتوانند مدل بهینه‌ای را طراحی کنند و پلیس اطفال علاوه بر حوزه رسیدگی، در حوزه پیشگیری نیز قابل تعریف باشد و در مورد همه پرونده‌های مرتبط با عدالت کیفری اطفال و نوجوانان شامل اطفال در معرض خطر، اطفال بزه‌دیده و نوجوانان معارض با قانون فعالیت داشته باشد. 
علی‌گو در ادامه اضافه می‌کند: خشونت ساختاری، از طریق سیستم به اطفال وارد می‌شود و مطالعات جهانی در این‌باره نشان داده هنگامی که نیروهای متخصص کودک و نوجوان در بدنه پلیس حضور نداشته باشند و برخورد پلیس با کودکان و نوجوانان، حرفه‌ای و تخصصی نباشد، احتمال افزایش خشونت‌های ساختاری علیه کودکان و نوجوانان بیشتر می‌شود که به‌جای کاهش آسیب‌ها، پایداری بزهکاری در شخصیت آن‌ها افزایش می‌یابد. درحالی‌که اگر پلیس ویژه اطفال و نوجوانان متخصص روان‌شناسی کودک باشد، می‌تواند با استفاده از رویکرد افتراقی (پیشگیرانه) و تخصصی خود از تکرار آسیب در کودکان پیشگیری کند تا در آینده پایداری بزه‌کاری و یا بزه‌دیدگی برای آن‌ها اتفاق نیفتد. بنابراین با توجه به اینکه اطفال و نوجوانان به لحاظ رشد روحی و جسمی از شرایط ویژه‌ای برخوردارند، ما باید بدانیم کودک چه بزه‌دیده باشد و چه بزهکار، به شرایط خود مسلط نیست و ضرورت دارد گروهی متخصص در بدنه پلیس حضور داشته باشد که شرایط را با نَرم‌خویی و بدون خشونت برای او توضیح دهد که به این مهم در ماده ۳ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان نیز اشاره شده است. ایجاد پلیس متخصص توانمند که بتواند روحیه و شخصیت کودک را درک کند در کشور ما یک ضرورت است و امید می‌رود با تصویب لایحه یاد شده تا پایان مجلس یازدهم، در آینده نزدیک شاهد ایجاد بخش پلیس ویژه اطفال و نوجوانان در کلانتری‌ها باشیم. 

انتهای پیام

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایلنا : ویدیو: جشن قهرمانی باشکوه هواداران اینترمیلان: بالاتر از آبی نیست

ایلنا : در این ساعات سخت، سلامتی رئیسی و هیأت همراه را از درگاه خدا مسئلت می‌کنم

صدا و سیما : شرحی از سفر امروز رئیس‌جمهور و آنچه رخ داد

ایلنا : تماشای گل‌های بازی آرسنال - اورتون(ویدیو)

ایرنا : ابراز امیدواری دبیرکل سازمان ملل نسبت به سلامت رئیس‌جمهور ایران و همراهانش

ایسنا : ویدیو/ واکنش کاربران خارجی به سانحه بالگرد رئیس‌جمهور؛ "قلب ما با تو است"

ایسنا : واکنش چهره‌های سیاسی کشور به وقوع سانحه برای بالگرد رئیس‌جمهوری

تسنیم : درخواست ایران از ترکیه برای بالگرد دید در شب

ایلنا : تماس تلفنی آیت الله مکارم شیرازی با رئیس دفتر رئیس جمهور

ایلنا : با نگرانی اخبار مربوط به وقوع سانحه برای بالگرد حامل رئیسی را دنبال می‌کنم

ایسنا : اطلاعیه شماره ۳ هلال احمر در مورد بالگرد رئیس جمهور/ اخبار کشف بالگرد صرفا گمانه زنی است

ایلنا : لحظاتی جذاب و دیدنی از خداحافظی تیاگو، ماتیپ، کادرفنی و یورگن کلوپ(ویدیو)

ایلنا : اعزام تیمی از ترکیه برای کمک به جست‌وجوی بالگرد حامل رئیس‌جمهوری ایران

ایرنا : اخبار رسمی در قالب اطلاعیه هلال‌احمر در کوتاه‌ترین زمان ممکن اعلام می‌شود

مهر : بارزانی: نگران سلامتی رئیس‌جمهور ایران هستیم

ایرنا : ارمنستان: آماده ارائه تمام کمک‌های لازم به ایران هستیم

ایلنا : متاسفانه نیروهای امدادی هنوز به نقطه مدنظر نرسیده‌اند

مهر : قطر برای ارائه کمک به جست‌وجوی بالگرد حامل رئیسی اعلام آمادگی کرد

ایرنا : حماس: با نگرانی فراوان اخبار فرود سخت بالگرد رئیس جمهور ایران را دنبال می‌کنیم

ایسنا : واکنش کویت به حادثه بالگرد رئیس‌جمهور ایران

ایلنا : کویت: در این شرایط دشوار در کنار ایران خواهیم بود

مهر : مردم اخبار سانحه بالگرد را از مراجع و رسانه‌های رسمی پیگیری کنند

مهر : خوزستان دارای ۵۲۰ حوزه امتحانی است

تسنیم : حضور نیروهای تیپ 25 نزاجا برای جستجوی بالگرد رئیس‌جمهور

ایرنا : روسیه: امیدواریم رئیس‌جمهور ایران سلامت باشد

مهر : مراسم دعای توسل شهروندان زنجانی برای سلامتی رییس جمهور

مهر : فعال شدن نقشه‌برداری ماهواره‌ای اروپا برای تشخیص محل سقوط بالگرد

ایسنا : جزینی: دبیر یا خادم؟رزومه هر کسی مشخص است

مهر : فعلا بالگرد رئیس جمهور و همراهانشان پیدا نشده است

ایسنا : بارزانی: برای رئیس‌جمهور ایران و همراهانش دعا می‌کنیم

تسنیم : رسیدن امدادگران به بالگرد رئیس‌جمهوری گمانه‌زنی است

ایلنا : ویدیو: باورنکردنی و عجیب: گل چهارم ویارئال به رئال مادرید

ایرنا : قطر: برای رئیس جمهور ایران و هیات همراه وی آرزوی صحت و سلامتی داریم

ایسنا : برگزاری دعای توسل برای سلامتی رئیس جمهور در زنجان

مهر : غول‌های گرافیک ایرانی و هنرمند فلسطینی «نقش بر آتش» می‌زنند

ایلنا : ویدیو: گل سوم ویارئال به رئال مادرید

تسنیم : دعا برای سلامتی رئیس‌جمهور و هیئت همراه در مدینه منوره

تسنیم : وحیدی:‌ هنوز به نقطه مدنظر سانحه بالگرد نرسیده‌ایم

تسنیم : وحیدی:‌ هنوز به نقطه مدنظر سانحه برای بالگرد نرسیده‌ایم

تسنیم : آنچه امروز بر رئیس جمهور و همراهان گذشت

ایلنا : ولایتی: امیداورم هرچه زودتر رئیس جمهور و همراهانشان به آغوش ملت بازگردند

صدا و سیما : برگزاری جلسه فوق‌العاده دولت برای پیگیری وضعیت رئیسی

ایلنا : ویدیو: گل دوم ویارئال به رئال مادرید

مهر : دستگیری توزیع کننده مواد مخدر صنعتی در اراک

ایلنا : مهدی المشاط: از خداوند می‌خواهیم که رئیسی و همراهانش را سالم بازگرداند

ایلنا : اطلاعیه شماره ۳ ستاد ملی مدیریت شرایط اضطراری هلال‌احمر

ایسنا : ابراز امیدواری دبیرکل سازمان ملل نسبت به سلامت رئیس‌جمهور ایران

ایلنا : ویدیو: گل چهارم رئال مادرید به ویارئال با دبل گولر

ایسنا : عراقچی برای رئیسی و امیرعبداللهیان آرزوی سلامتی کرد

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید