مرثیه‌ای برای رنج شالیکاران گیلانی/ برنجی که فروش نمی‌رود‌


مرثیه‌ای برای رنج شالیکاران گیلانی/ برنجی که فروش نمی‌رود‌

شالیکاران نجیب گیلانی این‌ روزها با عشقی وصف‌ناپذیر توم‌های برنج را در قلب شالیزار جای می‌دهند و چشم امیدی نیز به وعده‌های مسئولان دارند تا حمایت جدی از آنان برای فروش محصول‌شان صورت گیرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، طبق رسم هرساله، آغاز بهار برای شالیکاران گیلانی با کار در شالیزار و از سر گرفتن کشت برنج همراه است؛ با گذر به روستاهای غرب گیلان می‌توان شالیکارانی را دید که با رنج و زحمت، شالیزارهای خود را آماده کشت برنج می‌کنند و بانوان برنج‌کاری که دوشادوش مردان در زﻣﯿﻦ ﭘﺮ از ﮔِﻞ‌وﻻی ﮐﺎر ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ و ﺟﻮاﻧﻪ‌ها را ﺑﺎ شکوه خاص و ﻓﺎﺻ ﻪ‌ ﻣﻨﺎﺳﺐ در دل شالیزار ﺟﺎی ﻣﯽدهند.

گیلان و مازندران از مهم‌ترین خاستگاه‌های کشت برنج در ایران محسوب می‌شوند؛ محصول برنج برای گیلانی‌ها بسیار بااهمیت است و در فرهنگ مردم این خطه باورها، ضرب‌المثل‌ها و حکایات فراوانی درباره آن وجود دارد.

چشم امید شالیکاران با دستان پینه‌بسته به محصولی است که بتوانند با آن گذران زندگی کنند از طرفی کشاورزی تک‌محصولی در استان و فروش نرفتن محصولاتی که روی دست برخی کشاورزان مانده است منجر به بیکاری فصلی و کفاف ندادن سود حاصله برای تأمین هزینه‌های زندگی‌شان شده است.

در یکی از روزهای بهاری برای پناه بردن به دامان طبیعت زیبا، از چند روستای غرب گیلان گذر کردم؛ در‌ راه شالیکارانی را دیدم که بنا به رسم همیشگی مشغول نشاء برنج یا آماده کردن زمین خود برای کاشت برنج بودند؛ مردان و زنان زحمتکشی که سیمای خسته‌شان حکایت از سرّ درون می‌دهد، هر کدام دردها و حرف‌هایی برای گفتن دارند.

چند نفر کلاه حصیری بر سر ﺑﺎ ﺗﺮاﮐﺘﻮر، تیلر و موتور شخم‌زن دستی ﺑﻪ ﺟﺎن زﻣﯿﻦ افتاده‌ و در حال آماده کردن بستر زمین ﺑﺮای ﮐﺸﺖ ﺑﺮﻧﺞ بودند، دیگری بیل‌به‌دست ﻣﯿﺎن ﮔِﻞوﻻی در حال ترمیم مرز بود تا آب را راهی زمینش کند؛ یک نفرشان هم مدتی کنار مرز نشسته بود تا نفسی تازه کند به‌محض اینکه متوجه حضورم و دوربینم شد بیلش را به‌دست گرفت و میان شالیزار رفت تا در حال استراحت از او تصویری ضبط نکنم! دیگری شخم زمینش را تمام کرده و در حال جمع‌کردن توم‌هایش برای انتقال به دستگاه نشاء‌کار بود.

در فاصله‌ای دورتر، زنان‌ زحمتکش به‌شیوه سنتی در حالی که چادر یا کمرپیچ‌شان را محکم به کمر بسته‌اند با قامت شکسته، ساقه‌های شالی را با نظم و حوصله در گِل فرو می‌بردند و آرام آرام به عقب می‌رفتند و در همان حالت صدای بگو و بخندشان بلند بود تا خستگی این کار طاقت‌فرسا را کاهش دهند؛ نشاء برنج با دست توسط زنان زحمتکش گاهی بیش از 4 ساعت در روز طول می‌کشد و زنان این کار طاقت‌فرسا را خمیده و به‌طور مداوم انجام می‌دهند تا حاصل این تلاش‌ها قرار گرفتن طلای سفید (برنج) بر سر سفره ایرانیان باشد و اگر نبود دستان هنرمند و قامت محکم شیرزنان گیلانی، شاید مردان را به‌تنهایی توان این کار نبود.

بیرون آوردن شالی از خزانه و بسته‌بندی آنها نیز معمولاً توسط بانوان سالمند روستایی انجام می‌شد و این کار هم به‌اندازه کافی طاقت‌فرسا است؛ آن‌ها شالی‌ها را از گِل بیرون می‌کشند و مردان هم بسته‌های شالی را با تشت به زمینی که دیگران مشغول نشاءکاری هستند، انتقال می‌دهند.

کمی آن‌طرف‌تر، چند کشاورز کار شالیکاری خود را به اتمام رسانده و نظاره‌گر زمینی بودند که ساقه‌های شالی، زیبایی خاصی به آن بخشیده بود البته ﺗﻤﺎم ﻣﺮاﺣﻞ ﮐﺎﺷﺖ، داﺷﺖ و ﺑﺮداﺷﺖ ﺑﺮﻧﺞ زﯾﺒﺎﯾﯽ و ﻟﻄﺎﻓﺖ خاصی دارد و ﺗﻤﺎﺷﺎی ﺷﺎﻟﯿﺰار از زمان نشاء ﺗﺎ هنگام برداشت محصول، خالی از لطف نیست.

در فاصله‌ای دیگر، چشمم به کشاورز شالیکاری افتاد که به‌تنهایی زیر آفتاب مشغول سر و سامان دادن به خزانه و توم‌های برنج بود؛ واقعاً سخت است، توم‌های سبزی که گویی با تو سخن می‌گوید و درددل‌ها دارد از رنج تولیدکننده‌اش؛ و تولیدکننده‌ای که روزها و شب‌ها با هزار رنج و چشم امید به او نگریسته است تا سر از خاک بیرون بزند و این‌گونه وسط شالیزار رخ‌نمایی کند.

کشاورز دیگری را دیدم که تکیه بر عصای چوبی خود به وسط شالیزار چشم دوخته اما غرق در افکار خویش بود؛ او که عمری در همین شالیزارها نوازش‌هایش را روی سر ساقه‌های شالی کشیده و نسیم شالیزار را حس کرده، امروز با دلی‌ پر از درد و مطالبه اما همچنان محکم ایستاده است؛ به‌سمت دوربینم چرخید و گفت؛ «‌دیگر برایم نمی‌صرفد، فقط هزینه‌هایش برایم باقی مانده است اما چاره‌ای هم ندارم، 4 فرزند دارم که‌ نگاهشان به محصول این زمین است و انتظار دارند».

اما مطالبات به‌حقی که نمی‌توان از کنار آن‌ها بی‌تفاوت و به‌سادگی عبور کرد و کمتر کسی است که نداند حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان برنج در واقع حمایت از امنیت غذایی و تأمین زنجیره غذایی جامعه محسوب می‌شود.

مشکلات بازار فروش برنج شالیکاران در استان‌های شمالی شاید سابقه‌ای طولانی داشته باشد، اما واردات بی‌رویه برنج در چند سال گذشته، هزینه بالای تولید و قیمت پایین خرید محصول از کشاورزان، تنظیم این بازار را برهم زده است.

کارشناسان این حوزه معتقدند ضمن اینکه خرید حمایتی با نرخ منطقی می‌تواند کشاورزان را تشویق و ترغیب به امر تولید کند، باید هزینه تمام‌شده تولید برای شالیکار هم کاهش یابد تا قیمت تمام‌شده برنج ایرانی برای تولیدکننده و مصرف‌کننده به‌صرفه شود.

هماهنگی میان دستگاه‌های متولی موضوع دیگری است که باید لحاظ شود، وزارت صنعت، معدن و تجارت امکان دستیابی به آمار دقیق واردات برنج و میزان برنج‌های موجود در انبار‌ها را دارد، بنابراین بهتر است قبل از واردات برنج یا ممنوعیت آن،  موجودی انبار‌ها رصد و برآورد شود.

در چندماهه گذشته، با وجود اقداماتی که برای کاهش دغدغه‌های کشاورزان انجام شده است اما برخی کشاورزان این اقدامات را کافی ندانسته و از وضعیت بازار برنج و فروش آن گله‌مند هستند و تأکید به حمایت جدی مسئولان دارند؛ جلوگیری از واردات بی‌رویه برنج و قیمت‌گذاری مناسب روی برنج داخلی با راهکار عملیاتی خوب و همچنین کوتاه کردن دست دلالان با تعادل‌سازی بین عرضه و تقاضا مطالبه کشاورزان و تولیدکنندگان برنج است چراکه وجود دلالان نیز همچنان بلای جان کشاورزان شده است.

اختصاص بیش از 6هزار میلیارد تومان تسهیلات برای خرید برنج کشاورزان

اسدالله عباسی استاندار گیلان در 10 بهمن 1402 در یک گفت‌وگوی اختصاصی اظهار کرد: پس از نشستی که با معاون اول رئیس جمهور و وزیر جهاد کشاورزی داشتیم قرار شد دولت با پرداخت تسهیلات به تجار و خریداران برنج اعم از واردکنندگان و فروشگاه‌های زنجیره‌ای این امکان را در اختیار آنها قرار دهد تا محصول تولیدی کشاورزان را خریداری کنند.

وی با اشاره به برنج کیفی و مرغوب گیلان نظیر هاشمی و طارم گفت: در تلاشیم که محصول برنج کیفی استان متناسب با نرخ تمام‌شده تولید و با ارزش واقعی آن خریداری شود.

استاندار گیلان اظهار امیدواری کرد که با این مصوبه دولت، بخش زیادی از برنج تولیدی استان که روی دست کشاورزان باقی می‌ماند، خریداری شود و تعاون روستایی نیز به‌عنوان مباشر در این طرح حضور دارد.

ناترازی در بازار برنج با واردات بیش از نیاز کشور

همچنین رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان در نشست با تشکل‌های تخصصی برنج این استان نیز بخش عمده مشکل محصولاتی همچون چای و برنج را واردات بیش از نیاز کشور عنوان کرد و اظهار داشت: وزارت جهاد کشاورزی اقدام به تدوین دستورالعمل ویژه برای برون‌رفت از این بحران کرده و باید با تمرکز و برنامه‌ریزی مقدمات خرید برنج شالیکاران را فراهم کرد.

محمدی ایجاد جذابیت برای زنجیره‌های برنج و واردکنندگان و تقویت شرکت‌های داخلی و تشکل‌های استانی را از جمله گام نخست در آغاز این راه دانست.

وی در ادامه به ناترازی بازار برنج در سال گذشته اشاره کرد و گفت: با پیگیری‌های استاندار، نماینده ولی فقیه در استان و مجمع نمایندگان گیلان در مجلس، این موضوع در سطح عالی دولت بررسی شد و رئیس جمهور به‌درخواست استان‌های تولیدکننده برنج، دستور واردات برنج متناسب با نیاز کسری و اصلاح سرانه مصرف و ممنوعیت واردات در زمان برداشت محصول را صادر کرد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان اظهار امیدواری کرد که قیمت برنج در سال جاری واقعی می‌شود، و افزود: محصول برنج با رنج و سختی به دست می‌آید و لذا امیدواریم که سال زراعی جاری را با پشتوانه حمایت دولت آغاز کنیم.

وی نیاز برنج کشور را حدود سه میلیون تن اعلام کرد و بیان داشت: بخش اعظم این نیاز در داخل تولید و کسری آن وارد می‌شود اما واردات نباید به تولید داخل آسیب بزند.

محمدی از برگزاری نشست‌های متعدد با سازمان تعاون روستایی ایران و سازمان میادین کلان‌شهرها به‌ویژه تهران جهت برون‌رفت از مشکل فعلی خبر داد و خاطرنشان کرد: مقرر شده است غرفه‌های عرضه مستقیم در اختیار تشکل‌های شالیکوبان استان قرار بگیرد.

شالیکاران امسال با قیمت مناسب محصول‌شان را به فروش خواهند رساند

ضمن آنکه‌ استاندار گیلان در روزهای اخیر در آیین رهاسازی آب سد سفیدرود که حدود 172 هزار هکتار از 238 هزار هکتار مزارع شالیزاری استان را پوشش می‌دهد‌، با اعلام اینکه «‌نمی‌گذاریم اتفاقات سال گذشته در حوزه برنج تکرار شود و با تمهیدات صورت‌گرفته امسال کشاورزان با قیمت مناسبی محصول خود را به فروش خواهند رساند» اطمینان خاطر داد که قیمت‌ها امسال بهتر از سال گذشته خواهد بود و باید دید در سال پیش‌ِرو مسئولان تا چه‌اندازه موفق به جلب رضایت کشاورزان و تولیدکنندگان برنج خواهند شد.

به گزارش تسنیم، جالب است که بدانیم محصول برنج در گذشته واحد پرداخت‌ها بود و اغلب آن را به‌جای پول ملاک قرار می‌دادند؛ سهم مال‌الاجاره و مالک را با برنج پرداخت می‌کردند؛ مزد کارگران مزرعه، نجار، سلمانی و آهنگر را با برنج می‌دادند و مردم گیلان با کشت برنج و درآمیختن آن با فرآورده‌های طبیعی الگویی غذایی را در سالیان دراز سامان دادند که از نظر تنوع و طعم ویژگی‌های منحصر به فردی بین غذاهای ایرانی دارد،
برنجی که عطرش هوش از سر مصرف‌کننده می‌برد ولی امروز کمتر کسی از رنج‌های تولید آن آگاه است؛ و کشاورزان نجیبی که‌ چشم‌انتظار تحقق وعده‌های مسئولان هستند تا با خیالی آسوده و با عشق، کار آبا و اجدادی خود را در سال‌های آینده ادامه دهند و مجبور به ترک یا فروش زمین‌های کشاورزی‌شان نشوند.

ناگفته نماند که زنان شالیکار هم پس از کار طولانی‌مدت میان گِل‌ولای و برداشت محصول و تماس مستقیم با آب‌های آلوده در شالیزار که با انواع کود شیمیایی و سم آغشته شده است، سلامت آنان به خطر افتاد به همین خاطر کم‌کم نشاء برنج با دستگاه نشاء‌کار در بسیاری از روستاها جایگزین روش‌های قدیمی شده است؛ دستگاه‌های نشاءکار دستی که توسط شرکت‌های داخلی و خارجی تولید و به بازار لوازم کشاورزی عرضه می‌شود با مزایایی  همچون تراکم مناسب محصول، نشاءکاری یکنواخت و یکدست، کاهش هزینه کارگر، کاهش زمان برداشت و صرفه‌جویی در زمان برای کشاورز همراه است.

.

انتهای پیام/612/.+

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : دعای مردم ایلام برای سلامتی رئیس‌جمهوری و هیات همراه

ایرنا : ۴ تیم جست وجوگر تخصصی نزدیک محل وقوع سانحه بالگرد رئیس جمهور هستند

ایلنا : ویدیو: گل دوم منچستریونایتد به برایتون توسط هویلند

ایسنا : ویدیو/ سانحه بالگرد رئیس‌جمهور در صدر اخبار جهان

مهر : تسهیل تردد زائران اولویت ستاد اربعین کردستان است

ایرنا : دستور السودانی به نهادهای عراقی برای امدادرسانی در سانحه بالگرد ریاست جمهوری

صدا و سیما : دو نشان برنز حاصل تلاش ورزشکاران ایرانی در مستر یونیورس عراق

مهر : حضور نیروهای امدادی و یگان‌های ویژه، تکاوری و موتورسوار پلیس

ایرنا : دارایی‌های ۲ بانک آلمانی در روسیه توقیف شد

مهر : دعای یک ایران در شب ولادت امام رضا(ع) برای سلامتی رییس جمهور

صدا و سیما : پاکستانی‌ها برای سلامتی رئیس جمهور دست به دعا شدند

ایلنا : مفقود شدن تیم عملیاتی هلال احمر صحت ندارد/ رصد هوایی امکان پذیر نیست

ایسنا : تظاهرات مجدد صهیونیست‌ها در تل‌آویو

ایسنا : تظاهرات مجدد صهیونیست‌ها در تل آویو

ایسنا : اعلام برگزیدگان دومین جشنواره تئاتر مونودرام ایذه

ایرنا : زرداری: برای سلامتی رئیس جمهور ایران و همراهانش دعا می‌کنیم

ایسنا : قرائت دعای توسل برای سلامتی رئیس‌جمهور و همراهانش در حرم حضرت ابوالفضل(ع)

ایسنا : ویدیو/ تداوم جست‌وجو برای یافتن بالگرد رئیس‌جمهور با وجود تاریکی هوا

ایرنا : حضور قوی‌ترین مرد ایران در جمع پرسپولیسی‌ها

تسنیم : تظاهرات حمایت از مردم غزه در نقاط مختلف جهان

ایسنا : سبک زندگی امام خمینی (ره) الگوی مدیریت اسلامی است

مهر : ۷۷ طرح جهاد کشاورزی کردستان خرداد ماه به بهره برداری می‌رسد

صدا و سیما : تذکر دادستانی تهران به برخی از افراد رسانه‌ای

ایرنا : علی‌اف: آماده ارائه حمایت و کمک به ایران هستیم

ایسنا : نشست ویژه بررسی وضعیت انبارهای اموال تملیکی مازندران برگزار شد

ایرنا : علی لاریجانی: برای سلامتی آقای رئیسی همه دعا کنیم

ایسنا : آرزوی سلامتی لاریجانی برای رئیس‌جمهوری و همراهانش

تسنیم : امید اندک سوری ها به نشست اتحادیه عرب در منامه

ایسنا : مقامات مصر: برای سلامتی رئیس‌جمهور ایران و هیات همراهش دعا می‌کنیم

ایرنا : شهادت ۲ رزمنده دیگر حزب‌الله در راه قدس

ایلنا : برای سلامتی رئیس‌جمهور و همراهانش دست به دعا برداریم

ایلنا : ابراز ناراحتی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان از سانحه برای بالگرد حامل رئیسی

مهر : تصاویر جدید از منطقه وقوع سانحه برای بالگرد حامل رییس جمهور

تسنیم : دیدار مشاور امنیت ملی آمریکا و نتانیاهو در سرزمین‌های اشغالی

مهر : اعزام ۳ تیم امدادی برای جست و جوی بالگرد حامل رییس جمهور

مهر : اعزام ۳ تیم امدادی برای جست و جوی هلی کوپتر حامل رییس جمهور

تسنیم : نمای کامپوزیت یک خطر بزرگی است

ایرنا : حضور نیروهای امدادی و یگان‌های ویژه و تکاوری پلیس در محل وقوع سانحه بالگرد رئیس‌جمهور

مهر : ادامه جستجوها برای پیداکردن بالگرد حامل رییس جمهور/ بسیج امکانات

ایرنا : آرزوی سلامتی «حماس» برای آیت‌الله رئیسی و همراهان وی

تسنیم : محل جست‌وجو امدادگران برای یافتن بالگرد رئیس‌جمهور

ایسنا : مسابقه دوچرخه سواری بین المللی البرز

ایسنا : پاکستان: برای رئیس‌جمهور ایران آرزوی سلامتی داریم

مهر : حزب‌الله لبنان تجهیزات جاسوسی صهیونیستی را هدف قرار داد

ایلنا : ویدیو: گل اول منچستریونایتد به برایتون توسط دالوت

ایسنا : آماده‌باش کامل پلیس در محل حادثه بالگرد رئیس جمهور

ایلنا : تا این لحظه «هیچ» خبر جدیدی وجود ندارد

ایسنا : بهادری‌جهرمی: تا این لحظه «هیچ» خبر جدیدی وجود ندارد

ایسنا : بهادری جهرمی: تا این لحظه «هیچ» خبر جدیدی وجود ندارد

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید