۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۶:۳۳

در موزه سینما مطرح شد؛

«مدرسه در دست بچه‌ها» اثری خودانگیخته است

«مدرسه در دست بچه‌ها» اثری خودانگیخته است

مستند «مدرسه در دست بچه‌ها» با حضور ارد زند، گارگردان این اثر و ساقی سلیمانی، منتقد سینما در قالب برنامه شب‌های مستند موزه سینما در سالن فردوس این مجموعه فرهنگی به نمایش درآمد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط‌عمومی موزه سینما، پس از نمایش مستند «در دست بچه‌ها» کارگردان این اثر درباره چگونگی شکل‌گیری ایده «مدرسه در دست بچه‌ها» گفت: جرقه اولیه ساخت این اثر زمانی اتفاق افتاد که فرزندم در کلاس دوم راهنمایی تحصیل می‌کرد و برایم اتفاقی را توضیح داد. من به مدرسه رفتم و از نزدیک شاهد ماجرایی منحصر به فرد و جالب بودم. زمانی که با مدیر مدرسه صحبت کردم، او به صورت ضمنی با تولید این فیلم موافقت کرد اما موافقت اصلی منوط به زمانی بود که وزارت آموزش و پرورش موافقت خود را اعلام کند.

این مستند در ارائه پیام خود موفق است

زند ادامه داد: تلاش کردم مدیران ارشد آموزش و پرورش را مجاب کنم تا مجوز ساخت «مدرسه در دست بچه‌ها» را صادر کنند. این اثر برای مؤسسه رشد در آموزش و پرورش ساخته شد که پیش از آن هم متولی برگزاری جشنواره آموزشی رشد بودند. در ابتدا مسؤولین وزارت آموزش و پرورش نگرانی‌هایی در خصوص تبعات ساخت این اثر داشتند و نمی‌دانستند که آیا قرار است فیلم دارای پیام مثبت و یا منفی داشته باشد. یکی از مدیران ارشد این وزارتخانه در نهایت با این طرح موافقت کرد و تولید فیلم به عنوان اثری آموزشی آغاز شد. به نظر می‌رسد فیلم در ارائه پیام خود موفق بود، چراکه بعدها در مدارس مختلف و برای کادر آموزشی به نمایش درآمد. البته موضوع این فیلم هیچ‌گاه به یک جریان دائمی در مدارس تبدیل نشد و مسکوت باقی ماند. البته طرح دیگری تحت عنوان شهردار مدرسه به اجرا رسید.

این کارگردان درباره چگونگی هماهنگی و همراهی بچه‌ها برای تولید این اثر گفت: خوشبختانه بچه‌ها با تصویر آشنا بودند. من به مدت یک سال به مدرسه رفت‌وآمد داشتم و در این مدت آن‌ها تا حدودی با فرآیند ساخت فیلم آشنا شده بودند. زمانی که ساخت فیلم آغاز شد تعدادی از آن‌ها خود دفتر فیلمسازی را اداره می‌کردند. اما نمی‌شد از فیلم‌های برداشته شده توسط آن‌ها استفاده کرد چراکه کیفیت یکدستی حاصل نمی‌شد.

وی در خصوص نوع ادبیات بچه‌ها در این فیلم مستند گفت: من دخل و تصرفی در فیلم انجام ندادم چراکه این مستند یک اثر خودانگیخته است. این مدرسه در جردن واقع شده بود و نمونه مردمی به حساب می‌آمد. عموم بچه‌ها دارای خانواده‌های تحصیل کرده بودند و به همین دلیل چگونگی گویش بچه‌ها در فیلم موضوعی عادی تلقی می‌شود. در فیلم انتخاب‌ها بر این اساس صورت می‌گرفت که افراد نزد مدیران مدرسه دارای محبوبیت باشند. به عقیده من در این اثر کارگردانی وجود ندارد و هر یک از عوامل به صورت خودانگیخته به انجام مسئولیت خود مشغول بودند و من تنها آن‌ها را هدایت می‌کردم. ما برای ساخت این فیلم حدود ۱۶ ساعت فیلمبرداری انجام دادیم که در نهایت به نسخه‌ای یک ساعته رسیدیم. همچنین محسن عبدالوهاب به عنوان تدوین‌گر فردی هوشمند و باریک بین است و مجموعه این عوامل باعث شد تا در انتها فضایی مفرح شکل بگیرد و در نتیجه بیننده از تماشای فیلم راضی است و برداشت‌های خاص خود را از آن خواهد داشت.

زند در ادامه افزود: من چهار فیلم درباره کودک و نوجوان ساخته‌ام و حتماً دغدغه ساخت اثر برای این گروه سنی در من وجود دارد. فیلمی در بهزیستی ساخته‌ام که کودکان فراری را نگه‌داری می‌کردند که آن را پس از این اثر ساختم. همچنین فیلمی درباره کودکان کار و یک کودک افغان ساختم. هر گاه فرصتی وجود داشته فیلمی درباره بچه‌ها کارگردانی کرده‌ام.

وی یادآور شد: در این اثر از ۲ گروه فیلمبرداری استفاده شد که هر یک از آن‌ها از چهره‌های شناخته شده در سینمای مستند بودند.

«مدرسه در دست بچه‌ها» اثری دارای زیرمتن‌های متفاوت

در ادامه ساقی سلیمانی منتقد سینما در خصوص نکات برجسته این فیلم مستند گفت: من تاکنون چندین بار به تماشای این اثر نشسته‌ام و با هربار دیدن مجدد آن بدون اغراق با ویژگی‌های تازه ای روبه‌رو می‌شوم. این فیلم از جمله مستندهایی است که در طول زمان مشمول زیرمتن‌های متفاوتی می‌شود. در فیلم شاهد نوعی تمرین برای دموکراسی توسط بچه‌های یک مدرسه هستیم، اتفاقی که به راحتی آن را تجربه می‌کنند.

وی ادامه داد: نکته مهم درباره این اثر این است که بچه‌ها چگونه تا این اندازه در مقابل دوربین راحت هستند و این موضوع با کارگردانی هنرمندانه آقای زند در ارتباط است.

سلیمانی افزود: «مدرسه در دست بچه‌ها» یک اثر تعاملی است و در آن شاهد یک دوربین جست‌وجوگر هستیم که موقعیت آن متناسب با چگونگی قرارگیری دانش‌آموزان است. این فیلم یک اثر بی‌ادعا بوده که موفق به رعایت فرم‌های سینمایی در تصویر و صدا می‌شود. بچه‌ها در این فیلم از ادبیات مناسبی برخوردار هستند و اغلب آن‌ها دموکراسی را به خوبی می‌شناسند. فیلم در سال ۱۳۸۰ ساخته شده است. در فیلم شاهد آموزش شعور سیاسی و تمرین دموکراسی هستیم. بچه‌ها در فیلم دارای طبقات اجتماعی متفاوتی هستند و رفتارهای مختلفی را بروز می‌دهند. کارگردان اثر بدون اینکه شخصی را برجسته کند، به وسیله دوربین خود به خوبی آن‌ها را زیرنظر می‌گیرد. فیلم با یک کاراکتر محبوب یعنی سرایدار مدرسه آغاز شده و با او نیز به پایان می‌رسد.

این منتقد با بیان اینکه اگر تمرین مسؤولیت‌پذیری صورت گیرد هر کاری به درستی به انجام خواهد رسید، بیان داست: مشخص است که بچه‌ها در این فیلم اهل مطالعه هستند چراکه در آن زمان رسانه‌های مختلف تا این اندازه گسترش پیدا نکرده و سرانه مطالعه بیش از امروز بود. همچنین این بچه‌ها الگوهای مناسبی را برای خود انتخاب کرده‌اند. می‌توان گفت بچه‌ها در این فیلم دارای هویت بوده و مسئولیت پذیر هستند.

در ادامه سلیمانی درباره نقش آموزشی این مستند گفت: در فیلم تنها چندبار صدای کارگردان شنیده می‌شود و به صورت مستقیم ورود پیدا نمی‌کند. درواقع ما با یک فیلم صادقانه روبه‌رو هستیم که در آن کاراکترهای مختلفی وجود دارد و این مسئله موجب همذات‌پنداری مخاطب با این اثر شده است. آقای زند در این مستند چندین موقعیت را به تصویر کشیده‌اند و بر روی هرکدام مکثی به اندازه انجام داده‌اند. تدوین فیلم از دیگر نقاط قوت در این فیلم محسوب می‌شود. در این اثر چگونگی مدیریت بحران آموزش داده می‌شود و بچه‌ها در موقعیت‌های مختلفی قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: اگر کودکان با چنین آثاری روبه‌رو شوند قطعاً از نظر آموزشی از آن تأثیر خواهند گرفت. من بسیاری از فیلم‌های آقای زند را دیده‌ام. او در کارنامه کاری خود تنوع بسیار زیادی را لحاظ کرده است. او موضوعات ساده‌ای را دستمایه ساخت آثارش قرار می‌دهد و این مسئله می‌تواند در حکم یک کلاس درس برای مستندسازان جوانی باشد که گمان می‌گنند حتماً باید یک موضوع خاص را برای ساخت فیلم جست‌وجو کنند.

برخورد من با سینما عاطفی و درونی است

در ادامه حمیدرضا احمدی لاری مستندساز شناخته شده و مدرس این حوزه درباره ویژگی‌های ساختاری این فیلم گفت: حضور در این جمع باعث می‌شود تا انسان زندگی را احساس کند. ضرورتی وجود ندارد که یک فیلم حتماً در حوزه چارچوب‌های تعریف شده در سینمای مستند قرار بگیرد. برخورد من با سینما بیش از هر چیز به صورت درونی و عاطفی اتفاق می‌افتد و در نتیجه به تفکیک انواع مختلف سینمای مستند تأکیدی ندارم. این فیلم مستند گوشه‌ای از تاریخ کشور را پیش چشمان ما قرار داد. مستندسازهای شریف ایرانی نقش مؤثر خود را در تاریخ به انجام رسانده‌اند و فیلم‌های آن‌ها همیشه ماندگار خواهد ماند.

در این برنامه مستندسازانی همچون سعید رشتیان، ارد عطارپور، فخرالدین سیدی، بابک بهداد و جمعی از علاقه‌مندان به سینمای مستند حضور داشتند.

کد خبر 6099527

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : همکاری تجاری و سرمایه گذاری مالزی و ازبکستان گسترش پیدا می‌کند

ایسنا : طوفان گرگانی‌ها در فینال دوم لیگ بسکتبال/ طبیعت ۱۰۰تایی شد

ایسنا : قرائت دعای توسل به نیت سلامتی رئیس جمهور و هیات همراهشان در حرم حضرت معصومه(س)

ایرنا : وزیر بهداشت: همه امکانات درمانی در محل وقوع حادثه برای بالگرد رئیس جمهور مستقر شده است

ایرنا : حمله گسترده راکتی «سرایا القدس» به نظامیان اشغالگر در اردوگاه «جبالیا»

صدا و سیما : درخواست از بخش خصوصی برای همکاری در تدوین بسته مشوق‌های صنعتی و معدنی

تسنیم : کوهنوردان به کمک نیروهای جست‌وجوی بالگرد رئیس جمهور رفتند

ایرنا : معاون نخست‌وزیر اسلواکی: جان «رابرت فیکو» دیگر در خطر نیست

مهر : مردم تبریز برای سلامتی رییس جمهور دست به دعا می شوند

مهر : نوای امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء در حرم رضوی

ایرنا : بررسی عملکرد برنامه های کاربردی TeraBox و Remini

ایرنا : سپاه مشهد و اصناف تامین برخی کالاهای ضروری سیل زدگان مشهد را تقبل کردند

ایسنا : کلاهبرداری زن و شوهر جوان با رسیدهای جعلی در ۳ استان

صدا و سیما : بازدید سرپرست حجاج ایرانی از هتل محل اسکان زائران در مدینه

ایرنا : شهرداری گرگان جبران کرد؛ تعیین قهرمان در دیدار سوم

مهر : کمیته استعدادیابی ورزشکاران توانیاب و جانباز بوشهر تشکیل شد

ایلنا : هلال‌احمر در سراسر کشور به حالت آماده‌باش درآمده است

ایرنا : آمریکا: گزارش‌ها درباره فرود سخت بالگرد رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران را دنبال می‌کنیم

ایرنا : آمریکا: گزارش‌ها درباره فرود سخت بالگرد رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران را دنبال می کنیم

صدا و سیما : همه موقوفات و بقاع متبرکه دارای برنامه و بودجه شدند

ایرنا : تکمیل پروژه‌های فرهنگی نیمه‌تمام استان‌ها در اولویت وزارت فرهنگ قرار دارد

ایرنا : تکمیل پروژه‌های فرهنگی نیمه تمام استان‌ها در اولویت وزارت ارشاد قرار دارد

مهر : تیم های امدادی و درمانی به محل حادثه اعزام شدند/ وضعیت بد جوی هوا

تسنیم : همه امکانات درمانی در محل سانحه مستقر شده است

مهر : روکش آسفالت راه‌های بوشهر به طول ۱۴۰ کیلومتر آغاز شد

مهر : امکانات درمانی، نیروهای پزشکی و اورژانس را در محل سانحه مستقر شد

مهر : امکانات درمانی، نیروهای پزشکی و اورژانس در محل سانحه مستقر شد

ایلنا : با پیدا شدن بالگرد رئیس‌جمهور اقدامات درمانی را انجام می‌دهیم

ایلنا : امیدواریم با پیدا شدن بالگرد رئیس‌جمهور اقدامات درمانی را انجام دهیم

مهر : قرائت دعای توسل توسط زائران رضوی برای دفع بلا از مسوولان کشوری

تسنیم : اعزام 6 تیم سگ‌های زنده‌یاب به ورزقان

مهر : استقرار آمبولانس‌ها در منطقه ورزقان

ایلنا : ادعای رویترز درباره سانحه هوایی برای بالگرد رئیس‌جمهور ایران

مهر : «بشری» یکی از مراکز ناباروری پیشرفته در دنیا است

ایلنا : ادعای رویترز درباره سانحه هوایی برای رئیس‌جمهور ایران در رسانه‌های جهان

ایلنا : ویدیو: گل دوم منچسترسیتی به وستهام توسط فودن

ایسنا : شورای عالی امنیت ملی جلسه اضطراری نداشته است

ایرنا : پایان لیگ هلند با نایب قهرمانی فاینورد و جهانبخش

ایلنا : گزارش الجزیره از سانحه برای بالگرد حامل رئیس‌جمهوری ایران

ایسنا : ویدیو/ تصاویری از برنامه‌ریزی تیم‌های جست‌وجو برای یافتن بالگرد رئیس جمهور

مهر : رکاب زدن دوچرخه سواری به مناسبت دهه کرامت در جاده خوشاب

مهر : رکاب زدن دوچرخه سواری به مناسبت دهه کرامت

ایسنا : گروه جهادی، سمبل مردمی سازی اقدامات دولت است

ایرنا : مجمع تشخیص «برنامه جامع زیارت» را مغایر سیاست‌های کلی ندانست

ایرنا : مجمع تشخیص مصلحت «برنامه جامع زیارت» را مغایر سیاست‌های کلی ندانست

مهر : ضرورت توجه به زندگی ایرانی اسلامی در اوقات فراغت

مهر : ضرورت توجه به زندگی ایرانی – اسلامی در اوقات فراغت

ایلنا : ویدیو: گل اول چلسی به بورنموث توسط کایسدو

ایلنا : آخرین جزئیات حضور گروه‌های امدادرسانی در محل احتمالی بالگرد سانحه دیده

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید