بر اساس گزارش شامخ اقتصاد در فروردین ۱۴۰۳

مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی چه بود؟

مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی چه بود؟

شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در فروردین ۱۴۰۳، نشان می‌دهد که سطح فعالیت‌های اقتصادی در این ماه نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ کاهش یافته، اما بعد از حذف اثر تعطیلات نوروزی (تعدیل فصلی)، این شاخص برای فروردین ماه بیانگر بهبود نسبی وضعیت اقتصاد کشور نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ است؛ اما طبق نظر سنجی انجام شده کمبود مواد اولیه روند بهبود وضعیت اقتصادی و به‌ویژه بخش صنعت را متأثر کرده است.

به گزارش ایسنا، در گزارش منتشر شده از سوی مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمت» در ماه فروردین معادل ۲۷.۸ محاسبه و با حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۴۹.۰ برآورد شده است. این شاخص نشان می‌دهد که میزان تولید کالاها و خدمات در این ماه، نسبت به اسفند ۱۴۰۲، حتی با حذف اثر تعطیلات نوروزی، به‌طور نسبی کاهش یافته است.

در این میان شاخص «موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» در این ماه، پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۴۹.۷ برآورد شده است که نشان دهنده کاهش موجودی مواد اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است و شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» نیز پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۷۲.۳ برآورد شده است که از افزایش قابل‌توجه قیمت اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ حکایت دارد.

روند شامخ کل اقتصاد و شامخ بخش صنعت، پس از حذف اثرات فصلی، نشان می‌دهند که در سه ماه پایانی سال ۱۴۰۲، وضعیت کل اقتصاد و همچنین وضعیت بخش صنعت به‌طور مستمر بهبود یافته و در فروردین سال ۱۴۰۳، اگر چه روند بهبود وضعیت اقتصادی تداوم داشته، اما از میزان آن کاسته شده است.

از طرف دیگر طبق نظرسنجی‌های انجام شده از فعالان اقتصادی، به نظر می‌رسد که در ماه‌های پیش‌رو، کمبود مواد اولیه می‌تواند روند بهبود وضعیت اقتصادی و به‌ویژه وضعیت بخش صنعت را متأثر کند. کسری تراز تجاری قابل‌توجه در سال ۱۴۰۲ و افزایش شکاف قیمت بازار آزاد ارز و نیما در ماه‌های اخیر، عواملی هستند که می‌توانند منابع ارزی قابل تخصیص به واردات مواد اولیه را در ماه‌های آتی محدود کنند. بنابراین، افزایش محتمل نرخ ارز و کاهش تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه می‌تواند در ماه‌های آینده موجب تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه تولید شود و به‌تبع آن، توقف روند بهبود بخش صنعت، محتمل خواهد بود.

همچنین شاخص «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» در ماه فروردین، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۲.۰ برآورد شده است. اگرچه روند این شاخص در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ بیانگر بهبود مستمر اشتغال در کشور است، اما شرایط برای همه سطوح مهارتی یکسان نیست. شواهد موجود و اظهارات فعالین اقتصادی حاکی از این است که تورم بالا و فشارهای مداوم هزینه‌های زندگی، باعث بی‌میلی نیروی کار غیرماهر به اشتغال در سطوح دستمزد کنونی شده که مشکلاتی برای برخی از بخش‌های اقتصادی ایجاد کرده است.

شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۷۲.۳ برآورد شده است که بیشترین مقدار در بین تمام مؤلفه‌های شامخ کل اقتصاد است. لازم به ذکر است که در تمام ماه‌های سال ۱۴۰۲، این شاخص بالاتر از ۵۰ بوده است که بیانگر رشد مستمر قیمت مواد اولیه بوده است.

شاخص «قیمت محصولات تولیدشده یا خدمات ارائه شده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۶.۳ برآورد شده است که بیانگر افزایش قیمت محصولات یا خدمات نهایی در این ماه نسبت به ماه اسفند سال ۱۴۰۲ است. به نظر می‌رسد که افزایش مداوم قیمت محصولات تولیدشده بیشتر ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه است.

مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی چه بود؟

شاخص مدیران خرید بخش صنعت چه می‌گوید؟

بر اساس داده‌های به‌دست‌آمده از بنگاه‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت در فروردین ۱۴۰۳، معادل ۳۳.۵ محاسبه شده است. بعد از حذف اثر تعطیلات نوروزی (تعدیل فصلی)، این شاخص برای ماه فروردین معادل ۵۰.۲ برآورد شده است که بیانگر بهبود نسبی اما بسیار اندک وضعیت کلی بخش صنعت نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ است.

شاخص «مقدار تولید محصولات» در ماه فروردین معادل ۲۱.۳ محاسبه شده که پس از تعدیل فصلی، معادل ۴۷.۴ برآورد شده است. بر این اساس، می‌توان گفت که مقدار تولید محصولات در این ماه، نسبت به اسفند ۱۴۰۲، به‌طور نسبی کاهش یافته است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۸ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است که نشان می‌دهد کاهش تولید در این ماه یک مسئله فراگیر در بخش صنعت است.

شاخص «موجودی مواد اولیه» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۴۸.۹ برآورد شده است که نشان‌دهنده کاهش نسبی موجودی مواد اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۱۰ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» در ماه فروردین، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۰.۴ برآورد شده است. روند این شاخص در سه ماه منتهی به فروردین ۱۴۰۳ بیانگر بهبود نسبی اشتغال در کشور است، با این‌وجود، بنا به اظهار فعالین بخش صنعت، برخی از شرکت‌ها با عدم تمایل اشتغال نیروی کار به دلیل عدم تناسب حقوق و دستمزد با هزینه‌های زندگی روبرو هستند و برخی شرکت‌ها هم به دلیل عدم توان تأمین هزینه‌ها به‌خصوص با بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده‌ها، تعدیل نیرو داشته‌اند.

شاخص «قیمت خرید مواد اولیه» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۷۶.۹ برآورد شده است که بیانگر افزایش قابل‌توجه قیمت اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. لازم به ذکر است که در تمام ماه‌های سال ۱۴۰۲، این شاخص بالاتر از ۵۰ بوده است که نشان‌دهنده رشد فزآینده قیمت مواد اولیه است. تداوم این روند، خصوصاً با توجه به‌احتمال تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه در ماه‌های آتی، می‌تواند به فشار هزینه در بخش صنعت منجر شود و تورم تولیدکننده را افزایش دهد. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که این شاخص برای تمام ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، بالاتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «میزان صادرات کالا» در فروردین ۱۴۰۳، پس از حذف اثر فصلی، معادل ۴۸.۱ برآورد شده است که بیانگر کاهش نسبی صادرات کالا نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۸ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «قیمت محصولات تولیدشده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۶۴.۱ برآورد شده است که نشان‌دهنده افزایش قابل‌توجه قیمت محصولات در این ماه نسبت به ماه اسفند سال ۱۴۰۲ است. به نظر می‌رسد که افزایش مداوم قیمت محصولات تولیدشده بیشتر ناشی از افزایش فزآینده قیمت مواد اولیه است. افزایش قیمت نهاده‌ها، موجب فشار هزینه در سمت عرضه شده است. در چنین شرایطی برای جبران هزینه‌های تولید، قیمت محصولات تولید شده نیز افزایش یافته و به‌این‌ترتیب شاخص «قیمت محصولات تولیدشده» نیز بیشترین مقدار ۱۱ ماهه اخیر را به ثبت رسانده است.

مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی چه بود؟

چند مشکل اصلی از دید برخی از فعالان اقتصادی

بر اساس این گزارش برخی از شرکت‌ها با عدم تمایل اشتغال نیروی کار به دلیل عدم تناسب حقوق و دستمزد و فشار بالای هزینه زندگی روبرو بودند و برخی هم به دلیل عدم توان شرکت‌ها برای تأمین هزینه‌ها به‌ خصوص با بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده‌ها، تعدیل نیرو داشته‌اند.

کاهش میزان تولید به دلیل افزایش روزهای تعطیل (تعطیلات عید نوروز و ماه رمضان)، افزایش قیمت مواد اولیه، کاهش میزان ارز تخصیصی از سوی دولت به تولیدکنندگان برای واردات مواد اولیه نیز از مشکلات گزارش شده از سوی برخی از فعالان اقتصادی بوده است.

انتهای پیام

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : ناظران ویژه انضباطی در هفته بیست و هشتم لیگ برتر فوتبال مشخص شدند

ایسنا : بهینه‌سازی رفتار اعتباری بانک توسعه تعاون با تعاونی‌ها و بنگاه‌ها

ایلنا : پاسخ آنکارا به اسرائیل با شواهدی از جنایت‌های جنگی در غزه

ایرنا : خوش‌آمد گویی پیرمرد ترک‌زبان به رئیس‌جمهور/ برای مردم این منطقه دوستی و محبت آوردی

تسنیم : اختتامیه دومین جشنواره جوانه‌های رضوی برگزار شد

ایرنا : الهام علی‌اف با "آیت‌الله رئیسی" دیدار کرد

مهر : «در انتهای شب» دیده می‌شود

ایرنا : گام‌های استوار خراسان‌شمالی برای عبور از کشاورزی سنتی

تسنیم : مقابل شبهه‌افکنی و سیاه نمایی دشمن باید ایستاد

ایسنا : نقش موثر روابط عمومی در ایجاد ظرفیت سازی‌های عمومی در دانشگاه

ایسنا : در پوشش اخبار بزرگنمایی نکنید

ایرنا : مدرس فیفا: فاز نخست VAR در ایران آغاز شده است

ایرنا : سامانه بارشی همدان را فرا می‌گیرد

تسنیم : مرشایمر: اسرائیل بازنده بزرگ و ایران برنده است

ایسنا : بشنوید/ خواننده‌ای که فکر کرد لایق آوازخوانی برای امام رضا(ع) نیست

ایرنا : سامانه بارشی در شرق خراسان جنوبی شدت بیشتری دارد

ایسنا : یکسان‌سازی امتیازهای مدال‌آوران بازی‌های پارالمپیک با مدال‌آوران المپیکی

تسنیم : کنترل نقدینگی منحنی تورم را نزولی کرد

ایرنا : توقیف موتورسیکلت‌های قاچاق و احتکار ۳۳ تُن کالای اساسی در بازار تهران

ایسنا : زنگنه نماینده مجلس: رئیسی گفت سوار بنز سازمان بازرسی نمی‌شوم

ایرنا : سال گذشته ۴۵۰ سری جهیزیه به نوعروسان قمی اهدا شد

مهر : تدارک پنجمین جایزه افشین یداللهی برای برگزاری در سال جاری

تسنیم : پلمب 400 خانه پلاک قرمز در پایتخت

مهر : آغاز «عملیات بزرگ» فرانسه در مستعمره شورشی

ایرنا : قلیان سراها طبق قانون بسته شود/افزایش واحدهای تولیدی دخانیات از ۶ به ۳۸ درصد

مهر : سالانه ۵۱ میلیون مترمکعب پساب به دریاچه ارومیه منتقل می شود

ایرنا : ۴۵ زندانی در آباده به آغوش خانواده بازگشتند

ایرنا : ۴۵۰ برنامه فرهنگی با محوریت کتاب در همدان اجرا شد

مهر : همایش ۳+۲۰ جامعه اتیسم ایران با حضور مسوولان کشوری برگزار شد

مهر : وضعیت ایمنی ۷۱ ساختمان در تهران بحرانی است

ایلنا : فقط با سلیقه‌ها عاشق این کوکوی لذیذ هستند

مهر : مجلس دوازدهم برای رفع مشکلات اسلامشهر گام بردارد

ایلنا : بیش از یکماه است مردم امامزاده ابراهیم در چادر زندگی می‌کنند/ آیا ما گیلانی‌ها خدا نداریم!

مهر : نقشه رژیم صهیونیستی برای صحرای سینای مصر

ایلنا : انتصاب ایمان امینی پور به عنوان سرپرست معاونت اعتبارات و بانکداری شرکتی بانک شهر

ایسنا : فراخوان جذب هیأت علمی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی

صدا و سیما : ارجاع طرح تأسیس سازمان حفاظت اطلاعات قوه قضائیه به کمیسیون

مهر : یکی از معتبرترین برندهای VAR در دنیا را به ایران می‌آوریم

ایرنا : تل‌آویو به اهداف جنگ نخواهد رسید/ جایگاه اسرائیل دچار فرسایش شده‌ است

ایسنا : امضای یک تفاهم‌نامه مهم تجاری/ امور تجاری برای بازرگانان ایرانی تسهیل می‌شود

مهر : قوه قضاییه با ترک فعل مسوولان مرتبط با بازار سرمایه برخورد کند

مهر : جشن ثبت جهانی روستای گردشگری کندلوس برگزار می شود

مهر : رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی در غزه منصوب می‌شود

مهر : انتصاب رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در غزه

ایسنا : مدال نماینده پارادوومیدانی ایران پس گرفته شد

ایرنا : بیش از ۲ هزار حلقه چاه غیرمجاز استان اردبیل مسدود شد

ایرنا : ۲ هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان اردبیل مسدود شد

ایسنا : عزم دولت برای احیاء واحدی که کشور را از واردات «اسیدسیتریک» بی‌نیاز می‌کند

صدا و سیما : ساکنان رفح در جهنم زندگی می کنند

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید