۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۶:۲۵

نیروی کار تمایلی به اشتغال ندارد/ افزایش مستمر قیمت مواد اولیه

نیروی کار تمایلی به اشتغال ندارد/ افزایش مستمر قیمت مواد اولیه

بر اساس شامخ فروردین، شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۷۲.۳ برآورد شده است که از افزایش قابل‌توجه قیمت اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ حکایت دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در فروردین ۱۴۰۳، معادل ۳۹.۶ محاسبه شده است. این شاخص نشان می‌دهد که سطح فعالیت‌های اقتصادی در این ماه نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲، به‌طور مطلق، کاهش یافته است. بااین‌وجود، بعد از حذف اثر تعطیلات نوروزی (تعدیل فصلی)، این شاخص برای ماه فروردین معادل ۵۱.۵ برآورد شده است که بیانگر بهبود نسبی وضعیت اقتصاد کشور نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ است.

در گزارش منتشر شده از سوی مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمت» در ماه فروردین معادل ۲۷.۸ محاسبه شده که با حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۴۹.۰ برآورد شده است. این شاخص نشان می‌دهد که میزان تولید کالاها و خدمات در این ماه، نسبت به اسفند ۱۴۰۲، حتی با حذف اثر تعطیلات نوروزی، به‌طور نسبی کاهش یافته است.

در این میان شاخص «موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» در این ماه، پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۴۹.۷ برآورد شده است که مؤید کاهش موجودی مواد اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است و شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» نیز پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۷۲.۳ برآورد شده است که از افزایش قابل‌توجه قیمت اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ حکایت دارد.

روند شامخ کل اقتصاد و شامخ بخش صنعت، پس از حذف اثرات فصلی، نشان می‌دهند که در سه ماه پایانی سال ۱۴۰۲، وضعیت کل اقتصاد و همچنین وضعیت بخش صنعت به‌طور مستمر بهبود یافته و در فروردین سال ۱۴۰۳، اگرچه روند بهبود وضعیت اقتصادی تداوم داشته اما از میزان آن کاسته شده است.

طبق نظرسنجی‌های انجام شده از فعالان اقتصادی، به نظر می‌رسد که در ماه‌های پیش‌رو، کمبود مواد اولیه می‌تواند به‌طورجدی روند بهبود وضعیت اقتصادی و خصوصاً وضعیت بخش صنعت را متأثر کند. کسری تراز تجاری قابل‌توجه در سال ۱۴۰۲ و افزایش شکاف قیمت بازار آزاد ارز و نیما در ماه‌های اخیر، عواملی هستند که می‌توانند منابع ارزی قابل تخصیص به واردات مواد اولیه را در ماه‌های آتی محدود کنند؛ بنابراین، افزایش محتمل نرخ ارز و کاهش تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه می‌تواند در ماه‌های آینده موجب تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه تولید شود و به‌تبع آن، توقف روند بهبود بخش صنعت، محتمل خواهد بود.

شاخص مدیران خرید ترکیبی کل اقتصاد

آخرین نظرسنجی انجام شده در خصوص ایران، نشان می‌دهد که شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در فروردین ۱۴۰۳، معادل ۳۹.۶ محاسبه شده است. این شاخص نشان می‌دهد که سطح فعالیت‌های اقتصادی در این ماه نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲، به‌طور مطلق، کاهش یافته است. بااین‌وجود، بعد از حذف اثر تعطیلات نوروزی (تعدیل فصلی)، این شاخص برای ماه فروردین معادل ۵۱.۵ برآورد شده است که بیانگر بهبود نسبی وضعیت اقتصاد کشور نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ است.

نیروی کار تمایلی به اشتغال ندارد/ افزایش مستمر قیمت مواد اولیه

شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمت» در ماه فروردین معادل ۲۷.۸ محاسبه شده که با حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۴۹.۰ برآورد شده است. این شاخص نشان می‌دهد که میزان تولید کالاها و خدمات در این ماه، نسبت به اسفند ۱۴۰۲، حتی با حذف اثر تعطیلات نوروزی، به‌طور نسبی کاهش یافته است.

شاخص «موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» در این ماه، پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۴۹.۷ برآورد شده است که مؤید کاهش موجودی مواد اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است.

شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» در این ماه، پس از حذف اثر فصلی (تعدیل فصلی)، معادل ۷۲.۳ برآورد شده است که بیانگر افزایش قابل‌توجه قیمت اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است.

شاخص «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» در ماه فروردین، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۲.۰ برآورد شده است. اگرچه روند این شاخص در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ بیانگر بهبود مستمر اشتغال در کشور است، اما شرایط برای همه سطوح مهارتی یکسان نیست، شواهد موجود و اظهارات فعالین اقتصادی حاکی از این است که تورم بالا و فشارهای مداوم هزینه‌های زندگی، باعث بی‌میلی نیروی کار غیرماهر به اشتغال در سطوح دستمزد کنونی شده است که مشکلاتی جدی برای برخی از بخش‌های اقتصادی ایجاد کرده است.

شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۷۲.۳ برآورد شده است که بیشترین مقدار در بین تمام مؤلفه‌های شامخ کل اقتصاد است. لازم به ذکر است که در تمام ماه‌های سال ۱۴۰۲، این شاخص بالاتر از ۵۰ بوده است که بیانگر رشد مستمر قیمت مواد اولیه بوده است.

شاخص «قیمت محصولات تولیدشده یا خدمات ارائه شده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۶.۳ برآورد شده است که بیانگر افزایش قیمت محصولات یا خدمات نهایی در این ماه نسبت به ماه اسفند سال ۱۴۰۲ است. به نظر می‌رسد که افزایش مداوم قیمت محصولات تولیدشده بیشتر ناشی از افزایش مستمر قیمت مواد اولیه است.

نیروی کار تمایلی به اشتغال ندارد/ افزایش مستمر قیمت مواد اولیه

شاخص مدیران خرید بخش صنعت

بر اساس داده‌های به‌دست‌آمده از بنگاه‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت در فروردین ۱۴۰۳، معادل ۳۳.۵ محاسبه شده است. بعد از حذف اثر تعطیلات نوروزی (تعدیل فصلی)، این شاخص برای ماه فروردین معادل ۵۰.۲ برآورد شده است که بیانگر بهبود نسبی اما بسیار اندک وضعیت کلی بخش صنعت نسبت به ماه اسفند ۱۴۰۲ است.

نیروی کار تمایلی به اشتغال ندارد/ افزایش مستمر قیمت مواد اولیه

شاخص «مقدار تولید محصولات» در ماه فروردین معادل ۲۱.۳ محاسبه شده که پس از تعدیل فصلی، معادل ۴۷.۴ برآورد شده است. بر این اساس، می‌توان گفت که مقدار تولید محصولات در این ماه، نسبت به اسفند ۱۴۰۲، به‌طور نسبی کاهش یافته است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۸ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است که نشان می‌دهد کاهش تولید در این ماه یک مسئله فراگیر در بخش صنعت است.

شاخص «موجودی مواد اولیه» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۴۸.۹ برآورد شده است که نشان‌دهنده کاهش نسبی موجودی مواد اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۱۰ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» در ماه فروردین، پس از تعدیل فصلی، معادل ۵۰.۴ برآورد شده است. روند این شاخص در سه ماه منتهی به فروردین ۱۴۰۳ بیانگر بهبود نسبی اشتغال در کشور است، بااین‌وجود، بنا به اظهار فعالین بخش صنعت، برخی از شرکت‌ها با عدم تمایل اشتغال نیروی کار به دلیل عدم تناسب حقوق و دستمزد با هزینه‌های زندگی روبرو هستند و برخی شرکت‌ها هم به دلیل عدم توان تأمین هزینه‌ها به‌خصوص با بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده‌ها، تعدیل نیرو داشته‌اند.

شاخص «قیمت خرید مواد اولیه» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۷۶.۹ برآورد شده است که بیانگر افزایش قابل‌توجه قیمت اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. لازم به ذکر است که در تمام ماه‌های سال ۱۴۰۲، این شاخص بالاتر از ۵۰ بوده است که نشان‌دهنده رشد فزاینده قیمت مواد اولیه است. تداوم این روند، خصوصاً با توجه به‌احتمال تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه در ماه‌های آتی، می‌تواند به فشار هزینه در بخش صنعت منجر شود و تورم تولیدکننده را افزایش دهد. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که این شاخص برای تمام ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، بالاتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «میزان صادرات کالا» در فروردین ۱۴۰۳، پس از حذف اثر فصلی، معادل ۴۸.۱ برآورد شده است که بیانگر کاهش نسبی صادرات کالا نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. بررسی این شاخص در زیربخش‌های مختلف بخش صنعت نشان می‌دهد که از بین ۱۲ رشته فعالیت صنعتی، این شاخص برای ۸ رشته فعالیت کمتر از ۵۰ بوده است.

شاخص «قیمت محصولات تولیدشده» در این ماه، پس از تعدیل فصلی، معادل ۶۴.۱ برآورد شده است که نشان‌دهنده افزایش قابل‌توجه قیمت محصولات در این ماه نسبت به ماه اسفند سال ۱۴۰۲ است. به نظر می‌رسد که افزایش مداوم قیمت محصولات تولیدشده بیشتر ناشی از افزایش فزاینده قیمت مواد اولیه است. افزایش قیمت نهاده‌ها، موجب فشار هزینه در سمت عرضه شده است. در چنین شرایطی برای جبران هزینه‌های تولید، قیمت محصولات تولیدشده نیز افزایش یافته و به‌این‌ترتیب شاخص «قیمت محصولات تولیدشده» نیز بیشترین مقدار ۱۱ ماهه اخیر را به ثبت رسانده است.

نیروی کار تمایلی به اشتغال ندارد/ افزایش مستمر قیمت مواد اولیه

مشکلات اصلی از دید برخی از فعالان اقتصادی در فروردین ۱۴۰۳

- برخی از شرکت‌ها با عدم تمایل اشتغال نیروی کار به دلیل عدم تناسب حقوق و دستمزد و فشار بالای هزینه زندگی روبرو بودند و برخی هم به دلیل عدم توان شرکت‌ها برای تأمین هزینه‌ها به‌خصوص با بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده‌ها، تعدیل نیرو داشته‌اند.

- با توجه به افزایش روزهای تعطیل (تعطیلات عید نوروز و ماه رمضان)، اکثر تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی، از کاهش میزان تولید خود خبر دادند و نیز از افزایش قیمت مواد اولیه گلایه دارند.

- کاهش میزان ارز تخصیصی از سوی دولت به تولیدکنندگان برای واردات مواد اولیه نیز از مشکلات گزارش شده است.

- در چند مورد در تولید سیمان و صنایع فرآورده‌های نفت و گاز، تولیدکنندگان اعلام کردند که با افزایش ساعات کار به‌صورت شیفتی، میزان تولید بیشتر شده است.

گزارش دوره پنجاه و پنجم شامخ کل اقتصاد و گزارش دوره شصت و هفتم شامخ بخش صنعت در فروردین ۱۴۰۳ را اینجا مشاهده کنید.

کد خبر 6098470

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : یکی از معتبرترین برندهای VAR در دنیا را به ایران می‌آوریم

ایرنا : تل‌آویو به اهداف جنگ نخواهد رسید/ جایگاه اسرائیل دچار فرسایش شده‌ است

مهر : قوه قضاییه با ترک فعل مسوولان مرتبط با بازار سرمایه برخورد کند

مهر : جشن ثبت جهانی روستای گردشگری کندلوس برگزار می شود

مهر : انتصاب رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در غزه

ایسنا : مدال نماینده پارادوومیدانی ایران پس گرفته شد

ایرنا : بیش از ۲ هزار حلقه چاه غیرمجاز استان اردبیل مسدود شد

ایسنا : عزم دولت برای احیاء واحدی که کشور را از واردات «اسیدسیتریک» بی‌نیاز می‌کند

صدا و سیما : شمال غزه در آستانه قحطی و ساکنان رفح در جهنم هستند

ایسنا : از تلاش برای برپایی رویدادهای معرفی خوراک‌های سنتی تا مطالعه اغذیه‌های باستانی

ایسنا : به یک تصویر کوچک از «پزشکی شخصی شده» در نظام سلامت بسنده کرده‌ایم

تسنیم : مدرس فیفا: تحریم؟ مهم این است که VAR الان در ایران است

مهر : «چرا گریه نمی‌کنی؟» به کلن و پاریس می‌رود

ایسنا : انتقاد عضو شورای شهر از عدم ارائه لایحه پیشگیری از تغییرات اقلیمی بعد از ۹ سال

تسنیم : افتتاح سد قیزقلعه‌سی با حضور رؤسای جمهور ایران و ‌آذربایجان

ایسنا : وجود یک پایگاه نظامی صهیونیستی در نزدیکی غزه بدون هیچ محافظ و نگهبانی

مهر : قصه یک‌روزنامه‌نگار از غرق‌شدن تایتانیک در تهران

ایرنا : پرونده‌های اقتصادی در اولویت رسیدگی قرار گیرد

ایسنا : روند کاهش جمعیت و تولید فرزند در سال گذشته افقی شد/ وجود ۳.۵ تا ۴ میلیون نابارور در کشور

ایسنا : راه‌اندازی غرفه نمایشگاهی تجهیزات پزشکی جانبازان توسط تشکل‌های ایثارگری

ایسنا : ‌حفاری غیرمجاز در ابرج مرودشت متوقف شد

مهر : برگزاری نشست تخصصی «موزه، سینما، آموزش» در موزه سینما

مهر : استقلال ۴۸۵میلیون تومان جریمه شد

مهر : امامزاده «حیات الغیب» لرستان

ایلنا : برنامه کامل لیگ ملت‌های والیبال ۲۰۲۴ + زمان دیدارهای تیم ملی والیبال ایران

ایلنا : ماده مربوط به وظایف سازمان حفاظت اطلاعات قوه قضائیه به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ارجاع شد

ایلنا : بازدید مشترک رئیسی و علی‌اف از سد قیز قلعه‌سی

صدا و سیما : کاهش سن مصرف دخانیات در نوجوانان

ایسنا : ترویج «فرهنگ رضوی» رضایتمندی جامعه را افزایش می‌دهد

ایسنا : ‌به پژوهش و حماسه‌پردازی درباره شهدا نیاز داریم

ایسنا : هاآرتص: نه به حکومت نظامی در غزه

مهر : VAR در ۴ بخش به داوران کمک می کند

مهر : ۱۶۰۰ هکتار اراضی ملی در اردبیل رفع تصرف شد

مهر : «مادرکشی» نمایش داده می‌شود/ روایتی متفاوت از بحران آب

ایسنا : صحبت‌های کولاکوویچ قبل از اولین بازی لیگ ملت‌ها برابر ایران

ایرنا : خروج ۱۵۳ روستای بوشهر از تنش کم آبی

ایسنا : نمایشگاه کتاب دوحه میزبان رونمایی از مصحف مشهد رضوی

ایرنا : استاندار: زنجیره سورتینگ در هرمزگان با هم‌افزایی اتاق بازرگانی و سازمان بنادر ایجاد شود

ایرنا : بمباران خبری رسانه های غربی با هدف برکناری نتانیاهو

ایرنا : ۷۱ ساختمان پرخطر در تهران وجود دارد/ نمای کامپوزیت خطر بزرگی است

ایسنا : بازدید میدانی مخبر از مناطق سیل‌زده مشهد

ایرنا : سرکنسول ترکیه: آماده همکاری علمی با خراسان جنوبی هستیم

ایرنا : از حق تاریخی فلسطین کوتاه نخواهیم آمد/وحدت ملی دروازه پیروزی است

ایلنا : امیدوارم نیروگاه زاپوریژیا هدف حملات بیشتر قرار نگیرد

مهر : رونمایی از دو نسخه خطی شاهنامه در همدان

ایرنا : پس از 6 سال وقفه؛ نمایشگاه بین المللی گردشگری کیش افتتاح می‌شود

تسنیم : نوروزی‌فرد: 2 بار به مس باختیم و حالا باید جبران کنیم

مهر : رییسی و علی‌اف از سد «قیز قلعه‌سی» بازدید کردند

ایرنا : دوشنبه: ارتقای روابط با چین، اولویت سیاست‌ خارجی ما است

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید