آیا اردوغان از شکست اخیر درس عبرت گرفت؟

آیا اردوغان از شکست اخیر، درس عبرت گرفت؟

تحلیلگر مشهور ترکیه معتقد است که با توجه به انتخابات اخیر، اردوغان چاره‌ای جز تغییر سیاست‌های خود ندارد و نمی‌تواند به‌روال سابق به فعالیت خود ادامه دهد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دیدار رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه (AKP) با اوزگور اوزل رهبر حزب جمهوری خلق (CHP)، اتفاق مهمی بر صحنه سیاست ترکیه بود، چرا که او در دو دهه گذشته، همواره این حزب قدیمی را تمسخر و تحقیر کرده بود و حاضر نبود با رهبر حزب دیدار کند، اما شکست کلیچدار اوغلو در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2023 میلادی و سپردن سکان هدایت حزب جمهوری خلق به سیاستمدار جوانی به‌نام اوزگور اوزل، صحنه را تغییر داد.

اردوغان، از نخستین سیاستمداران ترکیه بود که تغییرات جدید در کادر رهبری بزرگترین حزب مخالف را به‌سخره گرفت و اعلام کرد که اوزل نیز نمی‌تواند تغییری به وجود آورد، اما این پیش‌بینی غلط از آب درآمد و این داروساز و سیاستمدار جوان، توانست ظرف چند ماه، خون تازه‌ای به رگ‌های حزب بدواند و در انتخابات 2023 شهرداری‌های ترکیه، یک شکست سنگین و بی‌سابقه را بر اردوغان و حزب او تحمیل کند، در نتیجه اردوغان از مواضع پیشین خود کوتاه آمد و حاضر شد با رهبر حزب دیدار کند.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

دیدار اردوغان و اوزل، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های ترکیه داشت و همه به این نتیجه رسیدند که اردوغان به‌عنوان رهبر یک حزب بازنده، ناچار است با دقت و توجه بیشتری، به انتقادات حزب مخالف خود، گوش فرا دهد، چرا که آرای این حزب، برای اولین بار، از آرای حزب اردوغان پیشی گرفت.

مصطفی کاراعلی اوغلو، از تحلیلگران مشهور ترکیه، معتقد است که با توجه به انتخابات اخیر، اردوغان چاره‌ای جز تغییر سیاست‌های خود ندارد و نمی‌تواند به‌روال سابق به فعالیت خود ادامه دهد.

یادداشت تحلیلی این نویسنده ترکیه را با هم مرور می‌کنیم:

آیا اردوغان از شکست اخیر درس عبرت گرفت؟

این روز‌ها، همه با کنجکاوی فراوان به‌دنبال پاسخی برای این سؤال هستند: آیا منش سیاسی اردوغان تغییر خواهد کرد یا خیر؟ آیا او عبرت گرفته و از شکست سنگین انتخابات 31 مارس، درس‌های لازم را آموخته است؟ اگر عبرت گرفته است، از این به بعد دموکرات‌تر و بردبارتر خواهد بود؟

اندیشیدن به سؤالات بالا ازآن‌رو اهمیت دارد که او به‌خاطر آن شکست انتخاباتی، بالاخره حاضر شد با رهبر حزب جمهوری خلق دیدار کند، آری، او اوزگور اوزل را به حضور پذیرفت، در نتیجه، کانال‌های تلویزیونی، تصاویر و عکس‌ها را چندین بار نشان دادند و همه تلاش کردند حالات چهره آن‌ها و پیام دیدار را به‌درستی تحلیل کنند.

همه دنبال دلیلی برای‌ امیدوار شدن هستند، چرا که فضای سیاسی ترکیه عملاً قفل شده است.

با آن که اردوغان در انتخابات شکست خورده است، اما شعار‌های اغراق‌آمیز او همچنان ادامه دارد و شب و روز از «قرن ترکیه» حرف می‌زند. او هنوز هم به‌دنبال تغییر برنامه درسی مدارس است و شواهد نشان می‌دهد که دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه در حوزه آموزش و پرورش، بسیار ناتوان و ناکارآمد بوده است.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

عقب افتادن ترکیه در حوزه علم، فناوری و تحقیق و توسعه، به‌خاطر عدم همدلی و همزبانی دانش‌آموزان با مواد درسی تحمیلی حزب حاکم و بی‌کیفیتی کلی آموزش است. حکومت 22ساله حزب عدالت و توسعه نقش بزرگی در مشکل‌ساز شدن نظام آموزشی ترکیه دارد، اغراق نیست اگر بگوییم آموزش و پرورش حوزه‌ای است که دولت اردوغان در آن، حتی از اقتصاد و قوه قضائیه ناموفق‌تر عمل کرده است و میزان ناکارآمدی و شکست، خیلی خیلی جدی است.

اکنون طرح جامع اصلاح نظام آموزش و پرورش و تغییر دروس معارف، به مردم و کارشناسان ارائه شده است و تنها یک هفته فرصت برای مشارکت، اعتراض و انتقاد در نظر گرفته شده است.

یک مثال ناامید‌کننده برای کسانی که امیدوار به تغییر هستند، دانشگاه‌ها، فرهنگیان، کارشناسان، اتحادیه‌ها، اولیا و هر کس دیگری که علاقه‌مند به موضوعی است که مستقیماً آینده کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد، تنها یک هفته فرصت دارند و حتی اگر اعتراض یا مشارکتی هم باشد، روند پاسخ و واکنش دولت به آن اعتراضات، معمایی نامعلوم است و کسی نمی‌داند چگونه و با چه‌روشی، قرار است مطلب جدید مهمی در برنامه درسی که قبلاً تکمیل شده است، گنجانده شود!

اگر از دولت و اردوغان انتظار تغییر، گفتگو و استفاده از عقل سلیم وجود دارد، ابتدا باید روی این موضوع به توافق می‌رسیدیم، چون موضوع مهم‌تری وجود ندارد.

اردوغان، مخالف تغییر

بر کسی پوشیده نیست که اردوغان، تغییر را به‌عنوان یک نیاز نمی‌پذیرد. او فکر می‌کند همه چیز درست است و لازم نیست چیزی را تغییر داد! در شرایطی که اردوغان، هنوز هم به همان روال سابق کار می‌کند و هیچ تغییری در برنامه‌های حزب و دولت نداده است، چگونه می‌توان انتظار تغییر داشت؟! اردوغان در نظام ریاست‌جمهوری، اختیارات بدون مرز و بدون ناظر به دست آورد و تمام اقدامات او، مورد تأیید حزب قرار گرفت و هرگز کسی نتوانست از او بخواهد چیزی را تغییر دهد.

با وجود پنج سال مدیریت بسیار ضعیف دولت اردوغان که می‌توان آن را سال‌های ازدست‌رفته ترکیه تلقی کرد، دستور کار اردوغان در اداره کشور هیچ تغییری نکرد و باز هم در انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی پیروز شد و در نتیجه همه چیز به همان روال گذشته ادامه یافت.

اما در هر حال، انتخابات اخیر، برای اردوغان یک شوک عظیم بود و او برای اولین بار، شاهد سقوط حزب تحت‌امر خود به رده دومین حزب ترکیه شد، اما به‌جای آن که به‌دنبال تغییر باشد، می‌خواهد راهی پیدا کند تا از این شکست بگریزد و از وضعیت فعلی برون آید!

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

اردوغان امیدوار است با تاکتیک تعلل و وقت‌کشی، پایین آوردن توقعات و پرت‌کردن حواس همه، وضعیت فعلی را کش بیاورد، اما چنین چیزی شدنی نیست. او می‌خواهد بدون اعمال هیچ اصلاح و تغییری، از این مهلکه بگریزد، ولی این نه‌تنها منطقی نیست، بلکه امکان آن در اختیار اردوغان نیست و شرایط اقتصادی ترکیه اجازه نمی‌دهد که تیم رئیس جمهور، به‌راحتی وقت‌کشی کند و اعتراضات مردم را نادیده بگیرد.

تصور کلی اردوغان در مورد مشکلات ترکیه، این است که اگر مهمت شیمشک وزیر دارایی، از کشور‌های مختلف، مقادیری ارز به داخل بیاورد، همه گره‌ها گشوده خواهد شد و ترکیه نیازی به اصلاحات و دموکراتیزاسیون نیز نخواهد داشت!

اردوغان، حاضر نیست به مفاهیمی مانند تغییر، دموکراسی، قانون و شفافیت بیندیشد. او راه ساده‌تری دارد و فکر می‌کند اگر پول هنگفتی را به بازنشستگان اختصاص دهد، مانعی نخواهد ماند، چرا که هنوز هم فکر می‌کند بازنشستگان، به‌خاطر نگرفتن عیدی و پاداش، حاضر نشدند این بار به حزب عدالت و توسعه رأی دهند.

اما شرایط اقتصاد جهانی هم به‌نفع ترکیه نیست و حتی اگر برنامه اقتصادی مهمت شیمشک موفقیت‌آمیز باشد، ممکن است نتواند به‌اندازه کافی پول به دست آورد تا آن را به‌وفور توزیع کند. از دیگر سو، توصیه به ریاضت اقتصادی و بستن کمربند‌ها، باز هم مردم را از اردوغان دورتر می‌کند.

آخرین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حزب جمهوری خلق، هنوز هم بر پله اول‌ ایستاده و محبوب‌ترین حزب ترکیه است؛ در نتیجه اردوغان، فرصتی برای وقت‌کشی و تعلل ندارد و باید بگوییم، شرایط زمانه به‌نفع اردوغان و حزب او نیست.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : افشاگری طنزپرداز ایرلندی از لابی صهیونیستی؛ فلسطین به دنبال رسانه است

ایلنا : همه‌چیز درباره حساب وکالتی و ثبت‌نام آن

تسنیم : اقدام سازمان اطلاعات سپاه در بازگرداندن اموال بیت المال

مهر : جزییات تشکیل کانون موسیقی نواحی/ مطالبه در شرایط خیلی بحرانی!

صدا و سیما : هوشمند سازی و توسعه زیرساخت‌های پستی کشور

تسنیم : 600 اثر به دومین جشنواره منطقه‌ای شرق کشور ارسال شد

صدا و سیما : مدیریت رواناب‌های خروجی از مرز‌ها

ایلنا : تولید فولاد سبز مهمترین گام صنعتی در راستای ارتقاء بهروری است

ایلنا : بیش از ۳۰ هزار جانباز در صف دریافت خودروهای وارداتی

مهر : توزیع بسته‌های «لبخند مادری» بین خانواده‌های دارای فرزند سوم فارس

مهر : حجت الاسلام علی یوسفی مدیرکل تبلیغات اسلامی زنجان شد

ایسنا : ویدیو/ پیروزی نیما عالمیان مقابل برادرش نوشاد در فینال انتخابی المپیک

ایرنا : استاندار خراسان‌شمالی: رشد فرزندآوری نیازمند اقدامات فرهنگی هدفمند است

تسنیم : اوسیک قهرمان بوکس سنگین وزن جهان شد

تسنیم : بازدید معاون اول رئیس جمهور از مناطق سیل زده مشهد

ایسنا : ماده مربوط به وظایف سازمان حفاظت اطلاعات قوه قضائیه به کمیسیون ارجاع شد

ایسنا : روایت پزشک لس‌آنجلسی از رنجی که مردم غزه می‌کشند

ایلنا : اعتصاب کارکنان زن در مدارس انگلستان در اعتراض به نابرابری حقوقی با مردان

تسنیم : ‌‌دیدار رئیسی و علی‌اف آغاز شد + تصاویر

ایلنا : گشایش «دهمین اجلاس جهانی شورای آب»

ایرنا : اثر فیلمساز سنندجی به جشنواره دانشجویی بوسان کره جنوبی راه یافت

صدا و سیما : ادامه روند رگبار باران در برخی مناطق شرق کشور

ایلنا : المپیکی شدن نیما با عبور از نوشاد

مهر : ژاک اودیار با فیلم جدیدش ۹ دقیقه تشویق شد/ یک درام موزیکال

ایسنا : دعوت فرانسه از روسیه برای مراسم «نبرد نرماندی» خشم متحدان را برانگیخت

ایسنا : راه‌اندازی مرکز تحقیقات علم و الهام از قرآن در دانشگاه تهران

ایسنا : ویدیو/ توضیحات مدرس مصری VAR درباره برگزاری دوره آموزشی داوران فوتبال در ایران

ایسنا : برگزاری مناظرات دانشجویی از برنامه‌های موفق جهاد دانشگاهی بود

مهر : چهار هکتار از اراضی کشاورزی جهرم زیر کشت آپونتیا رفت

مهر : نامسئله‌گی تعطیلی، کج‌مسئله‌گی شنبه!

ایرنا : تخصیص ۳۵ هزار میلیارد ریال سود به اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان

ایلنا : معرفی6 تا از بهترین دوره‌های آموزشی باریستا و کافی شاپ در ایران

ایسنا : افزایش ۳۲ درصدی اهدا عضو از مرگ‌مغزی در اصفهان

مهر : خانواده به عنوان مهمترین پایگاه اجتماعی ما باید ارتقا یابد

تسنیم : راهنمای کامل خرید عمده فلش مموری برای کسب‌وکارها

ایلنا : یارانه ۳۰۰ هزارتومانی امشب واریز می‌شود

ایلنا : ممبینی: در آزادی و نقش جهان VAR ثابت خواهیم داشت

ایرنا : "رئیسی" و "علی اف" از سد قیز قلعه‌سی بازدید کردند

مهر : معاون اول رئیس جمهور از مناطق سیل زده شهر مشهد بازدید کرد

مهر : معاون اول رییس جمهور از مناطق سیل زده شهر مشهد بازدید کرد

ایرنا : رفت و برگشت شهردار قائمشهر

تسنیم : دستگاه هوشمند "هشدار پیش از تصادف" ساخته شد

صدا و سیما : بومی سازی چاپگر سه بعدی فلزی توسط دانش بنیان‌ها

ایلنا : هوشنگ آذری درگذشت

مهر : خطبه‌خوانی خادمان حرم بانوی کرامت باحضور دستگاه‌های اجرایی+تصاویر

مهر : ژنرال صهیونیست: ارتش اسرائیل در غزه سرگردان شده است

تسنیم : چه زمانی به جای سفر زمینی، بلیط هواپیما بخریم؟

ایسنا : نخستین دوره آموزشی کانون طلاب در کرمان برگزار شد

ایسنا : تحویل ۱۳۵ مسکن روستایی به محرومان سمنانی تا پایان ۶ ماهه اول امسال

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید