امام صادق (ع) در پی کسب و حفظ قدرت با هر شرایطی نبود

امام صادق (ع) در پی کسب و حفظ قدرت با هر شرایطی نبود

بنی‌عباس در آغاز کار به امام صادق (ع) پیشنهاد پذیرش خلافت دادند اما حضرت خلافتی که از مسیر بنی عباس و آدم‌کشی، جنایت، دروغ و خدعه به دست بیاید را نپذیرفت. این یکی از تفاوت‌های ائمه با دیگران است که دنبال این نیستند که تحت هر شرایطی به قدرت برسند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم سعید طاووسی مسرور، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در نشستی با عنوان «امام صادق(ع) و مسئله حکومت» طی سخنانی افزایش تعداد شیعیان در زمان امام صادق (ع) و سیره آن حضرت در مواجه با قیام‌های آن دوران پرداخت.

بخش‌هایی از سخنان این استاد دانشگاه را می‌خوانید:

ولادت امام صادق(ع) در سال 80 هجری و شهادت ایشان در سال 148 هجری رخ داد. از سال 83 تا 132، مصادف با دوره بنی امیه و خلفای ستمگری است که البته بعد از هشام، بنی امیه دچار ضعف شده و در سال 132، بنی امیه با کشته شدن مروان حمار ساقط می‌شود.

نکته مهم این است که دوره ضعف بنی‌امیه برای امام صادق (ع) بسیار مغتنم بود چون آنها دیگر نمی‌توانستند فشار زیادی به امام بیاورند لذا امام صادق(ع) هم از سقوط بنی امیه و هم تثبیت بنی عباس، نهایت استفاده را کردند چون فرصت ارزشمندی برای ایشان رخ داد.

گسترش مکتب شیعه در دوران امامت امام صادق (ع)

در زمان امام صادق(ع) تعداد شیعیان زیاد شد در حالی‌که این تعداد مثلاً در زمان امام حسن (ع) کم بود تا جایی که فرزندان آنها حتی امکان ازدواج با شیعه را نداشتند. بنی عباس، سال‌ها از هر راهی حتی راه‌های غیرشرعی و خدعه و نیرنگ استفاده کردند تا بتوانند بنی‌امیه را کنار بگذارند. آنها از روایات نبوی نیز سوء استفاده می‌کردند و حتی شروع به کشتار سادات کردند.

بنابراین لازم است این دشمنان اهل بیت (ع) را به خوبی بشناسیم که البته افراد بی‌سوادی نبودند و بسیاری از آنها از جمله مهدی، هادی و هارون، محدث بودند و برخی از آنها با علما مناظره می‌کردند.

 

 

بنی‌عباس، موقع روی کار آمدن به امام صادق (ع) پیشنهاد پذیرش خلافت دادند اما امام(ع)، خلافتی که از مسیر بنی عباس و از راه آدم‌کشی، جنایت، دروغ و خدعه به دست بیاید را نمی‌تواند بپذیرد چون اگر پیشنهاد آنها را می‌پذیرفت چه جوابی در قبال تاریخ داشت؟ این از تفاوت‌های ائمه ما با دیگران است که قدرت برای آنها موضوعیتی ندارد و دنبال این نیستند که تحت هر شرایطی به قدرت برسند و آن را حفظ کنند.

اگر امام حسن (ع) صلح کرد به این دلیل بود که اگر چنین کاری انجام نمی‌داد تشیع از بین می‌رفت هرچند که برخی از افراد، او را به خوار کردند شیعیان متهم کردند اما این سیاستی مثبت از جانب ایشان بود. بنابراین نباید سیاسی‌کاری به معنای منفی انجام دهیم چراکه واقعیت این است که خلافتی که از مسیر بنی‌عباس به دست بیاید مشروع نیست. از سوی دیگر مردم آماده پذیرش چنین چیزی از جانب امام صادق (ع) نبودند.

قیام‌‌های سادات حسنی علیه عباسیان

بنده تعجب می‌کنم که سر کلاس درس، برخی دانشجویان می‌گویند در چنین شرایطی هدف وسیله را توجیه می‌کند اما شهید بهشتی می‌گوید، با استفاده از پلکان حرام، کسی به پشت بام حلال نمی‌رسد. مطلب دیگر اینکه قیام‌‌های سادات حسنی علیه عباسیان را در آن دوران شاهد هستیم که می‌گفتند اینها دروغ گفتند و خدعه و نیرنگ به کار بردند و اسم اهل بیت(ع) را آوردند و عنوان ما را غصب کردند بنابراین قدرت باید در دست خاندان علی باشد نه آل عباس. البته امام صادق(ع) در قیام‌های محمد نفس زکیه و برادرش ابراهیم شرکت و همراهی نمی‌کند.

 بعد از واقعه عاشورا، برخی گمان کردند تنها درسی که می‌شود از حسین بن علی(ع) گرفت فقط مبارزه مسلحانه است که زیدیه نمونه بارز آنهاست اما مگر امام حسین (ع) در تمام زندگی‌اش فقط قیام مسلحانه داشته است؟ این انسان، 57 سال عمر کرد و بیست سال از آن را در صلح با معاویه بود.

چه کسی گفته است در هر شرایطی باید قیام کرد؟ ما باید ببینیم آیا چنین قیامی، نتیجه‌ای در پی دارد؟ امام حسین(ع) وقتی مشاهده کرد خلافت در حال تبدیل به سلطنت است قیام کرد و شهید شد. بنابراین مسیری که ائمه ما رفتند ادامه فکر و فرهنگ و معرفت حسینی بود اما مسیری که زیدیه در پیش گرفت این بود که در هر حالی باید قیام کرد و این منطقی نیست لذا امام صادق(ع) قیام زید را تأیید نکرده است.

 

 

پشتوانه معرفتی در قیام‌ها

خط امام در آن زمان خط قیام نبود در حالی‌که زیدیه می‌گفتند امامی که در خانه بماند و درس بگوید به درد نمی‌خورد. آنها می‌گفتند جعفر بن محمد، اعتقادی به جهاد ندارد در حالی‌که امام صادق(ع) می‌گفتند من به جهاد اعتقاد دارم اما علم خودم را در کنار جهل آنان نمی‌گذارم. در قیام فخ در زمان امام کاظم(ع)، یکصد سید به شهادت رسیدند اما آیا در مکه و در حرم خدا، کسی قیام می‌کند آن هم در مقابل لشکر عباسی؟ بنابراین قیام‌های بدون معرفت، کور و بی‌هدف و سطحی، اثری در پی ندارد.

زمانی که زیدیان وارد قیام شدند از نظر فقهی وابسته به مکتب ابوحنیفه شدند. خود زید می‌گفتند امام صادق (ع) فقط در احکام، امام ماست. آنها در کلام یعنی عقاید نیز وابسته به معتزله شدند چون باز هم از اهل بیت(ع) فاصله گرفتند. پشت هر قیامی باید یک معرفت باشد مثلاً انقلاب اسلامی بر اساس پشتوانه معرفتی ولایت فقیه شکل گرفت لذا موفق شد.

فرض کنید اگر شرایط مهیا بود و امام صادق(ع) در دوران پس از بنی‌امیه به خلافت می‌رسید آن وقت چه اتفاقی می‌افتاد؟ در روایت شریفی از امام صادق آمده است بنی امیه و بنی عباس نمی‌خواهند دین را در جامعه رواج دهند. حال آیا امام صادق اگر به قدرت می‌رسید می‌توانست با استفاده از همان روش‌ها، دین را در جامعه ترویج کند؟ در این صورت چه تفاوتی بین امام صادق (ع) و بنی امیه وجود دارد؟ شیخ صدوق در کتاب شریف «الخصال» این حدیث را نقل کرده است و نکات مهمی هم در آن وجود دارد.

گفته شده آنهایی که بالاترند باید بر آنهایی که پائین‌تر هستند آسان بگیرند و با مدارا رفتار کنند. سپس به این داستان اشاره می‌شود که شخصی مسلمان می‌شود و سپس دوست مسلمانش به او می‌گوید برویم نماز صبح بخوانیم و پس از نماز می‌گوید حالا تعقیبات نماز را بخوانیم، سپس شروع به مباحثه می‌کنند تا اینکه نزدیک نماز ظهر و عصر می‌شود، این روند ادامه پیدا می‌کند تا اینکه نوبت به نماز مغرب و عشاء می‌شود. طرف ناراحت می‌شود و می‌گوید این چه دینی است که شما دارید؟

امام صادق (ع) می‌گوید این گونه نکنید چون باعث می‌شود مردم از دین زده شوند. این کاری است که بنی امیه انجام داده و با شمشیر با مردم سخن می‌گفتند اما ما نباید تصویری خشن از اسلام به نماش بگذاریم. در سکانس آخر فیلم «محمد رسول الله» از مصطفی عقاد که مربوط به فتح مکه است ابوسفیان می‌گوید این پیروزی از قلب‌ها وارد شد نه از دیوارها.

انتهای پیام/

 
واژه های کاربردی مرتبط
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : اولین گفتاورد ملی نخبگان در پهنه خزر برگزار شد

مهر : شاهنامه فرهنگستان همیشه پویای زبان و ادب فارسی است

ایسنا : چرا حسن روح‌الامین با دیوانگاره میدان ولیعصر خداحافظی کرد؟

ایرنا : دیدار مردم با رئیس‌جمهور امیدآفرین است/ مدیران ناکارآمد بدون تعارف تغییر کنند

ایرنا : کیومرث هاشمی: موفقیت‌های ورزشی در سایه اتحاد دست‌یافتنی است

ایسنا : موزه‌هایی که حداقل یک‌بار در طول عمر باید دید

ایسنا : اولین پرواز سرنشین‌دار «استارلاینر» تا ۲۵ مه به تعویق افتاد

مهر : «مسخ نرگس» ویژگی‌های خوب ایرانی‌ها را نشان می‌دهد

مهر : اهتمام دولت بر فراهم آوری امکانات لجستیکی در جاده‌های گیلان

ایرنا : سرمایه‌گذاری ۲.۵ میلیارد دلاری لهستان برای بالا بردن امنیت مرزهای شرقی

مهر : نمازخانه‌های ادارات و مراکز آموزشی استان بوشهر توسعه و تجهیز شود

ایرنا : ۵ نظامی دیگر رژیم صهیونیستی در «رفح» کشته شدند

ایرنا : کلیپ احساسی لیورپول برای خداحافظی کلوپ: «تو برای من همه چیز هستی» + فیلم

ایرنا : خداحافظی احساسی لیورپولی‌ها با کلوپ: «تو برای من همه چیز هستی» + فیلم

ایسنا : تجلیل از کارگران و واحدهای نمونه استان هرمزگان

مهر : برگزاری نشست شورای عالی مسکن با حضور وزیر برای نهضت ملی مسکن

ایرنا : جلسه شورای عالی فضای مجازی

تسنیم : اعتبار 6میلیاردی برای تجهیز نمازخانه‌های بوشهر

ایرنا : بارش های سیل آسا در مشهد

مهر : برنامه ریزی برای جبران ناترازی برق با حضور معاون اول و وزیر نیرو

تسنیم : پیشرفت فیزیکی 89 درصدی طرح جهاد آبرسانی در مرکزی

تسنیم : امدادرسانی به بیش از 4400 سیل زده در خراسان رضوی

مهر : مشکلات آب شرب شهر شیرینو رفع می‌شود

مهر : تلف شدن یک بز وحشی بر اثر خوردن کیسه زباله در قروه

مهر : وزش باد شدید در مناطق جنوبی استان تهران

مهر : طراحی کلان نقشه‌ تبلیغ ضروری است/ تغییر در مدل فعالیت‌های مبلغان

ایرنا : یک جسد در آب‌های آتشگاه چهارمحال و بختیاری پیدا شد

تسنیم : امضای تفاهمنامه برای آبرسانی به 508 روستای اردبیل

تسنیم : تسهیلات بانکی در مسیر توسعه استان هزینه شود

ایرنا : اعتماد بیشتر آمریکایی‌ها به ترامپ در کنترل تورم در مقایسه با بایدن

ایرنا : امدادرسانی به بیش از ۴۴۰۰ سیل‌زده در خراسان رضوی

ایلنا : ما انسان‌ها چه چیزی از دایناسورها به ارث برده‌ایم؟

مهر : کشف بسته مشکوک به بمب در جشنواره کن

تسنیم : زادگاه امام راحل میزبان برنامه‌های 14 و 15 خرداد

ایرنا : دولت سیزدهم برای رفع ناترازی‌ برق چه تدبیری اندیشید؟

تسنیم : واریز حقوق اردیبهشت ماه بازنشستگان کشوری

تسنیم : شهدای لرستانی عملیات "حاج عمران" در بعد ملی معرفی شوند

مهر : سیلاب ۳ مسیر اصلی در مشهد را مسدود کرد

ایسنا : رسانه انگلیسی: ماشین جنگی اسرائیل در غزه پنچر شده است

تسنیم : کهن‌ترین بازی‌های فکری دنیای باستان رونمایی شد

مهر : رونمایی از تمثال نخستین شهیده گیلانی رسانه انقلاب اسلامی

مهر : مدیر بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود (عج) استان بوشهر منصوب شد

مهر : ارائه مهارت‌های فنی و حرفه‌ای به بیش از ۱۳ هزار دانش‌آموز خوزستان

تسنیم : ابراز ارادت خالصانه به محضر حضرت رضا(ع) در مجتمع خدمات رضوی

مهر : برخورد قانونی با عاملان سوزاندن کاه و کلش در خوزستان می‌شود

مهر : ۱۴۶ نقطه حادثه خیز در اهواز شناسایی شد

صدا و سیما : هزینه اخذ استاندارد جهانی در صادارت به ارواسیا حذف شد

مهر : بالگرد اورژانس هوایی تا پایان هفته در ایلام مستقر می‌شود

مهر : کشف سلاح جنگی و شکاری غیرمجاز در شوش

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید