۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۰:۰۱

فرهنگ هواداری در فوتبال ایران؛

ریشه‌یابی خشونت‌های فیزیکی و کلامی/ جریمه بدون آموزش تاثیری ندارد

ریشه‌یابی خشونت‌های فیزیکی و کلامی/ جریمه بدون آموزش تاثیری ندارد

یک استاد دانشگاه معتقد است برای اصلاح فرهنگ هواداری و فرهنگ فوتبال در ایران باید آموزش را در اولویت قرارداد چرا که استفاده از جریمه بدون آموزش تاثیری در بهبود رفتارهای پرخاشگرانه ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، ورزش فوتبال به دلیل محبوبیتی که در سراسر جهان و همچنین در ایران دارد بسیار مورد توجه است و این رشته ورزشی به دلیل پوشش رسانه‌ای گسترده و همچنین حضور تماشاگران و هواداران متعدد در ورزشگاه می‌تواند فرهنگ غالب کشور را منعکس کند.

فرهنگ فوتبال در کشور ما بازیگران مهمی دارد و چهره‌های مطرح ورزشی و بازیکنان شناخته شده‌ای که در تیم‌های بزرگ حضور دارند از جمله بازیگران تأثیرگذاری هستند که می‌توانند نقش مهمی در فرهنگ فوتبال کشور ایفا کنند.

دکتر معصومه کلاته سیفری استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه فرهنگ و جامعه شناسی ورزش در گفت و گو با خبرنگار مهر، به بررسی مساله «فرهنگ فوتبال» و «فرهنگ هواداری» در ایران پرداخت و «آموزش» را مهم‌ترین رکن در اصلاح ناهنجاری‌های موجود در فوتبال دانست بر این نکته تاکید کرد که جریمه به تنهایی نمی‌تواند نقش مؤثری در بهبود رفتارهای حاکم در فوتبال ایران داشته باشد.

ریشه‌یابی خشونت‌های فیزیکی و کلامی/ جریمه بدون آموزش تاثیری ندارد

خشونت یک چرخه بی پایان است

دکتر معصومه کلاته سیفری در ابتدا به عواملی که می‌تواند به بروز خشونت در ورزشگاه منجر شود اشاره کرد و بر فراگیر بودن این امر در سراسر جهان تاکید کرد و گفت: مساله خشونت تماشاگران مختص به فوتبال ایران نیست در کشورهای اروپایی و همچنین با شدت بیشتری در کشورهای آمریکای جنوبی قابل مشاهده است. در ایران هم شاهدیم که برخی مسابقات که حساسیت زیادی دارد به خشونت منتهی شود. این خشونت‌ها شامل خشونت کلامی، فیزیکی و اجتماعی است که نسبت به کسانی چون دیگر هواداران، داوران، بازیکنان یا عوامل برگزار کننده رخ می‌دهد. این خشونت‌ها که هر از گاهی در فوتبال اروپا و با شدت بیشتر در آمریکای جنوبی شاهد آن هستیم به دلیل «اصل رقابت» و تلاش برای «برتری جویی» و «تعصبات» رخ می‌دهد.

این استاد دانشگاه گفت: هوادارها بخش مهمی از این ورزش هستند که موجب گرم‌تر شدن تنور مسابقات می‌شوند. اما این رقابت‌ها وقتی رنگ و بوی مالی بیشتری به خود می‌گیرد خشونت‌ها هم افزایش پیدا می‌کند. برای نمونه در یک مسابقه بزرگی که در سراسر دنیا پخش می‌شود و شرط بندی‌های گسترده‌ای روی آن صورت می‌گیرد هر جزئی از این مسابقه اهمیت ویژه ای پیدا می‌کند و بر رفتار تماشاگران اثر می‌گذارد. به این ترتیب خشونت و حساسیت مسابقه ارتباط مستقیمی با هم دارند.

وی ادامه داد: اگر خشونت‌هایی که در سکوها رخ می‌دهد کنترل نشود قابل تکثیر است و می‌تواند به دیگر تماشاگران و حتی بازیکنان و مسؤولان مسابقه منتقل شود و در بدترین حالت، ممکن است به خانه و زندگی شخصی افراد هم تکثیر شود و چرخه‌ای از خشونت شکل بگیرد.

ریشه‌یابی خشونت‌های فیزیکی و کلامی/ جریمه بدون آموزش تاثیری ندارد

عوامل بروز خشونت در ورزشگاه

وی گفت: از دلایل بروز این خشونت‌ها می‌توان عوامل متعددی را ذکر کرد که شامل درگیری‌های داخل زمین، عوامل برگزارکننده، فشارهای اقتصادی یا فشارهای اجتماعی است. فردی که برای گذراندن اوقات فراغت به ورزشگاه می‌آید و پول نسبتاً زیادی را هم برای خرید پرداخت می‌کند با این مساله مواجه می‌شود که امکانات خاصی چه از لحاظ رفاهی و چه از لحاظ بهداشتی در ورزشگاه برای او فراهم نشده است و اگر کیفیت بازی هم نتواند او را راضی کند پس با یک تجربه ناخوشایند و ناموفق روبرو شده است و همین مساله موجب می‌شود خشونت بروز کند.

خشونت هواداران نقطه آغازین مشخصی ندارد و نمی‌توان بخش مشخصی را عامل آن دانست و هر یک از عوامل بازی از جمله تماشاگران، داوران، بازیکنان، مربیان و عوامل بازی ممکن است با تصمیمات یا رفتار خود، خشونت را به دیگری منتقل کنند.

خشونت در ورزشگاه ایجاد نمی‌شود

دکتر کلاته سیفری ادامه داد: اما نباید این اشتباه را مرتکب شد که تصور کنیم خشونت تماشاگران در ورزشگاه ایجاد شده است. این خشونت در ورزشگاه فرصت بروز پیدا کرده است اما بخشی از خشونت جامعه است. این خشونت در جامعه وجود داشته است و در ورزشگاه فرصت بروز پیدا کرده است. اما مساله اینجاست که در جامعه کسی به دنبال کنکاش و جست و جوی خشونت نیست اما هنگامی که این خشونت از طریق دریچه تلویزیون مشاهده می‌شود گمان بر این است که ورزشگاه محل رویش خشونت بوده است. فرهنگ هواداری جزئی از فرهنگ جامعه است و خشونتی که در ورزشگاه رخ می‌دهد نمودی از خشونتی است که در جامعه وجود دارد.

تماشاگر باید تحت نظارت باشد

امروزه در تمامی بخش‌های جامعه سامانه‌هایی برای حوزه‌های مختلف طراحی شده است و مورد استفاده قرار می‌گیرد. همانطور که افراد در بسیاری از بخش‌های جامعه تحت نظارت هستند و رفتار آنها کنترل می‌شود در ورزشگاه هم باید همین اتفاق بیفتد. اما بسیار قابل تأمل است که در ورزشگاه نظارتی بر عملکرد تماشاگران نیست و برخی از آنها آزادانه دست به هر کاری می‌زنند بدون آنکه تخلفی از آن‌ها ثبت شود. در کشوری مانند انگلیس تماشاگر می‌داند که ورودش به ورزشگاه و رفتارش تحت نظارت است و اگر مرتکب تخلفی شود با جریمه مواجه می‌شود. ضمن اینکه پیش از هر چیز، برای اصلاح فرهنگ و بهبود آن آموزش‌هایی ارائه شده است.

بسیار مهم است که رفتار تماشاگران در ورزشگاه ثبت شود و لیدرها به خوبی آموزش داده شوند و کنترل شوند.

ریشه‌یابی خشونت‌های فیزیکی و کلامی/ جریمه بدون آموزش تاثیری ندارد

سلبریتی‌های ورزشی باید آموزش ببینند

این استاد دانشگاه در ادامه به لزوم به‌کارگیری فرایندهایی برای اصلاح فرهنگ حاکم بر فوتبال تاکید کرد و معتقد است اعمال جریمه‌هایی همچون محرومیت از مسابقه و یا جریمه نقدی بدون آموزش کاملاً بی اثر است و صرفاً منبع درآمدی برای فدراسیون فوتبال است. آموزش بیش از جریمه اهمیت دارد.

دکتر کلاته سیفری بر این مساله تاکید کرد که بررسی رفتار تک تک تماشاگران ممکن نیست اما از آنجا که خشونت یک چرخه است و بازیکنان و چهره‌های مطرح در این فرایند هم اثرگذار و هم اثرپذیر هستند باید به لحاظ فرهنگی مورد توجه قرار بگیرند. باید به بازیکنان آموزش داد تا در مواقعی که تحت فشار قرار می‌گیرند رفتارهای زشت یا خشونت‌آمیز از خود به نمایش نگذارند.

نقش رسانه در آموزش و اطلاع رسانی

وی در ادامه به نقش رسانه و تلویزیون در اصلاح این روند و ارائه آموزش‌ها تاکید کرد و گفت: تلویزیون ابزار بسیار مناسبی برای ارائه آموزش‌های مربوط به فرهنگ هواداری است. شاهدیم که در یک دیدار فوتبال که به صورت زنده پخش می‌شود بارها تبلیغات مختلفی نشان داده می‌شود اما اگر بخشی از این تبلیغات به مسائل آموزشی در خصوص نکات فرهنگی و آموزشی با هدف اصلاح و بهبود خشونت‌ها و پرخاش‌ها و نحوه رفتار صحیح در ورزشگاه چه از سوی تماشاگرها و چه از سوی بازیکنان اختصاص پیدا می‌کرد می‌توانست به ابزار بسیار مناسبی برای آموزش تبدیل شود.

مواردی مثل احترام بازیکن به هوادار، احترام هوادار به بازیکن یا کنترل هیجان و خشونت مواردی است که باید در صدا و سیما آموزش داده شود.

لزوم آموزش به مدیران، مربیان و بازیکنان

وی به حواشی پیش آمده در خصوص یکی از بازیکنان ملی پوش پرسپولیس و رفتارش با هواداران تیم اشاره کرد و گفت: این بازیکن پس از رفتاری که با تماشاگران تیمش انجام داد جریمه مالی شد در حالی که این مبلغ ممکن است برای او عدد قابل توجهی نباشد ضمن اینکه این مساله صرفاً یک درآمدزایی برای کمیته انضباطی است و ممکن است تأثیر در رفتارهای آینده این بازیکن نداشته باشد. برای مثال پس از اینکه چنین رفتاری را از خود به نمایش گذاشت در کدام کلاس آموزشی نشست و چه چیزی به او آموخته شد تا در آینده مرتکب چنین خشونت و پرخاشی نشود.

این استاد دانشگاه در پایان بر لزوم وجود آموزش برای تمام ارکان فوتبال تاکید کرد و گفت: مساله آموزش و اصلاح فرهنگ فوتبال مختص به تماشاگر و بازیکن نیست. در باشگاهی شاهد درگیری‌های پرخاشگرانه بین یک مدیر عالی ورزشی و یک چهره سرشناس ورزشی هستیم. همین مساله می‌تواند خشونت را به بازیکن و تماشاگر منتقل کند. وقتی بازیکن ملی پوش، مدیران رده بالا و سرمربیان سطح یک چنین خشونت‌هایی را از خود نشان می‌دهند کنترل این خشونت در تماشاگرها کار دشوارتری است.

اینکه خشونت و درگیری میان مدیر و سرمربی وجود دارد نشان از نبود آموزش کافی در این خصوص است. تبعات این مساله این است که این خشونت‌ها به جامعه کشیده می‌شود و تأثیر آن را روی سکوهای ورزشگاه می‌بینیم. وقتی در چنین سطحی از طرف مدیران رده بالا و چهره‌های شاخص ورزشی شاهد چنین خشونت‌هایی هستیم نمی‌توان از یک تماشاگر جوان انتظار زیادی داشت.

بررسی رفتار تک تک تماشاگران ممکن نیست اما از آنجا که خشونت یک چرخه است و بازیکنان و چهره‌های مطرح در این فرایند هم اثرگذار و هم اثرپذیر هستند باید به لحاظ فرهنگی مورد توجه قرار بگیرند. باید به بازیکنان، مربیان و مدیران آموزش داد تا در مواقعی که مورد فشار قرار می‌گیرند رفتارهای زشت یا خشونت آمیز از خود به نمایش نگذارند.

کد خبر 6043755

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : آلتون: با تمام توان برای تشکیل کشور مستقل فلسطین مبارزه می‌کنیم

ایرنا : زمینه اشتغال بیش از ۱۲ هزار نفر در ارومیه فراهم شد

مهر : ترجمه‌های میراث حدیثی در صد سال اخیر حوزه علمیه قم بررسی می شود

مهر : سلسله جلسات هفتگی درس اخلاق آیت‌الله رجبی برگزار می شود

ایرنا : ۲ نفر از سیلاب شاندیز نجات یافتند/آب گرفتگی ۶ منزل مسکونی

ایسنا : تشریح وضعیت مشهد پس از بارش‌های شدید عصر امروز/ آبگرفتگی برخی منازل و آماده‌باش هلال احمر

ایسنا : آخرین روز از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

مهر : انتقاد حسن روح‌الامین نسبت به تغییر دیوارنگاره میدان ولیعصر (عج)

ایرنا : آماده باش دستگاههای اجرایی و امدادی در استان اردبیل

صدا و سیما : تولید سامانه مدیریت برق

ایسنا : ویدیو/دست بالای فلسطین در اتحادیه عرب؛ آیا حواشی اجلاس اهمیت دارد؟

ایرنا : آنروا: هیچ کس در نوار غزه در امان نیست/ ۸۰۰ هزار فلسطینی ناگزیر به ترک رفح هستند

ایسنا : عملیات لرزه‌نگاری در گمیشان آغاز شد

ایرنا : تظاهرات صهیونیست‌های خشمگین علیه نتانیاهو در تل‌آویو

مهر : لزوم وحدت رسانه‌های ایران/ توان دفاعی کشور افزایش یافته است

ایرنا : یک هزار و ۶۱۰ پروژه گردشگری در کشور بهره‌برداری شد

ایرنا : پیام تسلیت مخبر برای درگذشت بانوی خادم اهل بیت خوزستانی

مهر : اولین روز اختتامیه «جام رسانه امید»

تسنیم : بن بست در مذاکرات تجاری چین و عربستان؛ در سایه فشار آمریکا

ایسنا : بابل پایلوت برگزاری نمایشگاه «آثار کمتر دیده شده میراثی»

مهر : ضعف زیرساخت ها موجب حضور کمتر سرمایه گذار در خراسان جنوبی شد

مهر : کدام خانه ها مشمول مالیات برخانه خالی می شوند

ایسنا : خانواده‌های اسرای صهیونیست: تنها راه نجات فرزندانمان، توقف فوری جنگ است

مهر : ۹ نفر از زندانیان بیرجند به برکت حضور پرچم حرم رضوی آزاد شدند

ایرنا : افزایش تصاعدی تولید انرژی در سمنان به همت دولت سیزدهم 

مهر : کمین گردان‌های قسام برای نظامیان صهیونیست/ هلاکت ۵ نظامی صهیونیست

مهر : استقبال از خادمان رضوی در امامزاده سید الحسین و سید علی نهبندان

مهر : قول های غیر قابل اجرا به سرمایه گذاران حوزه معدن ندهیم

ایرنا : تمرین تاکتیکی پرسپولیسی‌ها برای تقابل با آبی‌های خوزستان

ایسنا : ۲ بازیکن خارجی در تیررس پرسپولیس/ توصیه فکری به نکونام

ایرنا : نیمی از مراجعه کنندگان کرمان مراحل کار اداری را نمی شناسند

مهر : اولین گفتاورد ملی نخبگان در پهنه خزر برگزار شد

مهر : شاهنامه فرهنگستان همیشه پویای زبان و ادب فارسی است

تسنیم : گل‌آرایی حرم امام علی (ع) در آستانه میلاد امام رضا (ع) + عکس

ایسنا : چرا حسن روح‌الامین با دیوانگاره میدان ولیعصر خداحافظی کرد؟

ایرنا : دیدار مردم با رئیس‌جمهور امیدآفرین است/ مدیران ناکارآمد بدون تعارف تغییر کنند

ایرنا : کیومرث هاشمی: موفقیت‌های ورزشی در سایه اتحاد دست‌یافتنی است

ایسنا : موزه‌هایی که حداقل یک‌بار در طول عمر باید دید

ایسنا : اولین پرواز سرنشین‌دار «استارلاینر» تا ۲۵ مه به تعویق افتاد

مهر : «مسخ نرگس» ویژگی‌های خوب ایرانی‌ها را نشان می‌دهد

مهر : اهتمام دولت بر فراهم آوری امکانات لجستیکی در جاده‌های گیلان

ایرنا : سرمایه‌گذاری ۲.۵ میلیارد دلاری لهستان برای بالا بردن امنیت مرزهای شرقی

مهر : نمازخانه‌های ادارات و مراکز آموزشی استان بوشهر توسعه و تجهیز شود

مهر : نمازخانه‌های ادارات و مراکز آموزشی استان بوشهر توسعه و تجهیز شوند

ایرنا : ۵ نظامی دیگر رژیم صهیونیستی در «رفح» کشته شدند

ایرنا : خداحافظی احساسی لیورپولی‌ها با کلوپ: «تو برای من همه چیز هستی» + فیلم

ایرنا : کلیپ احساسی لیورپول برای خداحافظی کلوپ: «تو برای من همه چیز هستی» + فیلم

ایسنا : تجلیل از کارگران و واحدهای نمونه استان هرمزگان

مهر : برگزاری نشست شورای عالی مسکن با حضور وزیر برای نهضت ملی مسکن

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید