مقابله با «آفت جوانه خوار بلوط» زاگرس با تخصیص تنها۳۰ میلیون ریال!

یاسوج-ایرنا- جنگل های بلوط زاگرس به ویژه در محدوده کهگیلویه و بویراحمد از اواخر دهه ۹۰ مورد هجوم و طغیان آفتی به نام "جوانه خوار" قرار گرفته که خسارت های زیادی به سرمایه طبیعی منطقه وارد شده است. اما آنچه همگان را متعجب کرده اختصاص ۳۰ میلیون ریال در استان برای مقابله با این حشره در سال های اخیر بوده است.

به گزارش ایرنا، هم اکنون ۲ آفت بلوط در جنگل های کهگیلویه و بویراحمد فعال است . یکی " پروانه برگ خوار سفید بلوط" و دیگری "جوانه خوار بلوط" که آفت جوانه خوار در مناطق سردسیری استان همانند لوداب، دنا، مارگون و بویراحمد و آفت برگ خوار در مناطق گرمسیری استان همانند باشت، گچساران و کهگیلویه بزرگ فعال است . بنابراین این دو آفت متفاوت و منطقه فعالیت آنها نیز مختلف است.

خسارت زیانبار هر ۲ آفت به جنگل های استان بی شمار است اگرچه مطابق طرح مطالعاتی دانشگاه یاسوج دشمن طبیعی پروانه "برگ خوار سفید بلوط" شناسایی شد و امسال تقریبا این حشره به تعادل طبیعی خود رسید اما پروانه جوانه خوار همچنان فعال و در جنگل های مناطق سردسیری استان جولان می دهد.

جولان آفت جوانه خوار بلوط در جنگل های زاگرس و اعتبار 30 میلیون ریالی برای کنترل

برای مدیریت آفت جوانه خوار بلوط موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در سال ۱۴۰۱ طرح مطالعاتی سه ساله تدوین کرد که کارشناسان متخصص مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمد مجری این طرح هستند اما به گفته یک منبع آگاه بودجه اولیه این طرح در ابتدا ۶۰۰ میلیون ریال تعیین شد و در نهایت این مبلغ به ۳۰ میلیون ریال کاهش یافت و اکنون این سوال باقی است آیا با این مبلغ ناچیز می توان شیوه مقابله موثری با حشره طغیان گری که خسارت های غیرقابل جبرانی به جنگل های بلوط وارد کرده، پیدا کرد؟

در سال های گذشته این ۲ آفت خسارت های زیادی به جنگل های بلوط این استان وارد کردند . هجوم این آفت ها برای جنگل های استان مساله ساز شد و به مرز بحران رسید این در حالی است که معرفی این حجم از خسارت ها برای مسوولان ارشد استان اهمیتی ندارد چراکه نه در اولویت های پژوهشی استان قرار گرفت و نه به درستی برای سازمان های بالادستی کشور تببین شد که بودجه مناسبی برای آن در نظر بگیرند با این حال چگونه می توان با این مبلغ به مصاف این آفت رفت؟ اصلا آیا طغیان حشره برای استان مساله است؟

تبیین دقیق مساله آفت بلوط،پیمودن نصف راه

درک دقیق هر مسئله به معنای پیمودن نیمی از راه‌ برای حل آن است. در واقع شرط اصلی حل مسائل، فهم درست و طرح کامل و دقیق آن است و تا هنگامی که مسئله درست طرح نشود، حل آن غیرممکن خواهد بود و پس از این درک باید امکانات لازم فراهم و با هم افزایی و قدرت به مصاف حل مشکل رفت.

وقتی طرح مردمی "کاشت یک میلیارد درخت:؛ که یکی از طرح های پرافتخار دولت سیزدهم است، در اولویت برنامه های این دولت قرار می گیرد نشان از توجه به اهمیت و ضرورت حفظ جنگل ها دارد این در حالی است که نجات جنگل ها و درختان تنومند بلوط برای مسوولان ارشد کهگیلویه و بویراحمد چندان اهمیتی ندارد چرا که توجه نکردن به مساله ای به این مهمی نشان از نبودن حل آن در اولویت های کاری است که حتی بتوانند حمایت دیگر شرکت ها را خواستار باشند.

خطه ای که از نعمت های فراوان خدادای اعم از آب، خاک حاصلخیز،مراتع و جنگل های بکر بلوط برخوردار است و توسط برخی از شرکت های صنعتی با آلودگی و تغییر کاربری ها، تخریب های زیانباری به این مراتع و جنگل های استان وارد شد آیا نمی توان این شرکت ها را ملزم به حمایت از طرح های پژوهشی برای نجات این جنگل ها کرد؟

البته طرح مطالعاتی برای مدیریت این آفت جوانه خوار تدوین شد اما چطور می توان با هزینه ناچیز ۳۰ میلیون ریالی در مقابل این حجم از آفت ها در مناطق کوهستانی استان مقابله کرد؟ اگرچه متخصصان مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مسئولانه و دلسوزانه با حداقل های امکانات و حمایت های مالی تلاش خود را برای یافتن راهی برای مقابله با این آفت دنبال کردند.

آغاز طرح مطالعاتی مدیریت پروانه جوانه خوار بلوط

"نازنین دُریانی زاده" عضو بخش گیاه پزشکی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمد که مجری طرح مطالعاتی "مدیریت پروانه جوانه خوار" است ،گفت: این طرح مطالعاتی از سال ۱۴۰۱ شروع شد و بیشتر فعالیت های اعضای این تیم از اسفند تا تیرماه است چرا که این حشره "جوانه خوار" تک نسلی است و در این فرجه زمانی آغاز فعالیت آن است.

دریانی زاده گفت: شروع فعالیت و آسیب زای این حشره در مرحله رشد "لاروی" حشره است که در زمستان تخم ریزی آن روی شاخه ها و کنار جوانه ها قرار دارند و از اسفندماه رشد خود را آغاز می کند.

جولان آفت جوانه خوار بلوط در جنگل های زاگرس و اعتبار 30 میلیون ریالی برای کنترل

وی ادامه داد: با توجه به دمای آب و هوای پایان اسفندماه مراحل رشد این پرانه شروع می شود به این نحو که خروج از تخم در این زمان است و پس از گذشت پنج هفته به شفیره می رسد و در نهایت بعد از ۲ هفته حشره کامل می شود.

حشره ها سیکل (فرایند)حیاتی دارند که آن سیکل حیاتی را تکرار می کنند بنابراین پروانه جوانه خوار تا رسیدن به مرحله بلوغ مراحلی را طی می کند. در ابتدا تخم های آن تبدیل به "لارو" (کرم) می شوند و "لاروها" که فرم خسارت‌زای آفت می‌باشند، شروع به تغذیه از جوانه و سپس برگ درخت نموده و پس از طی مراحل لاروی و شفیرگی حشرات کامل ظاهر می‌شوند که در این مرحله خسارتی به درختان وارد نمی کند.

جولان آفت جوانه خوار بلوط در جنگل های زاگرس و اعتبار 30 میلیون ریالی برای کنترل

دریانی زاده اضافه کرد: حمله این حشره در مرحله رشد لاروی خود از سن یک تا پنج، به جوانه های بلوط حمله می کند و نامگذاری آن از همین جهت است که آغاز حمله اش در مرحله لاروی بوده و به جوانه ها حمله می کند، اگرچه این حشره به برگ ها هم آسیب می زند ولی چون تک نسلی است مثل پروانه برگ خوار بلوط تجدید نسل ندارد بنابراین این پروانه جوانه خوار در مرحله شفیرگی خسارتی به درختان وارد نمی کند.

جولان آفت جوانه خوار بلوط در جنگل های زاگرس و اعتبار 30 میلیون ریالی برای کنترل

مجری طرح مطالعاتی "مدیریت پروانه جوانه خوار" با اشاره به عوامل موثر بر طغیان این حشره گفت: طغیان این حشره به شرایط اقلیمی منطقه بستگی دارد چرا که ما شاهد کم بارشی، خشکسالی های پی در پی و علاوه بر اینها کمبود بارش و حتی شاهد تغییر نوع بارش از برف به باران هستیم.

دریانی زاده ادامه داد: گسترش زراعت ها در محدوده جنگل ها که با دستکاری اکوسیستم و استفاده بی رویه از سموم برخی از حشرات مفید را از بین می روند و تعادل زیستی این حشرات بهم می خورد و این آفت ها حمله ور شده و طغیان می کنند.

وی محدوده پراکنش پروانه جوانه خوار بلوط را حدود ۳۰ هزار هکتار در استان دانست و اشاره کرد: این آفت به حدود ۱۰ درصد از این محدوده جنگل های استان به شکل های مختلفی حمله ور شده است.

طرح پایش و حوزه مطالعاتی دریانی زاده در منطقه "خونگاه" یا "دشت زر" از توابع شهرستان دنا و حدود ۲ هکتار از جنگل های این منطقه را شامل می شود که در این طرح حدود ۱۲ نفر از استادان خبره استان و دیگر استان ها همکار وی در این طرح مطالعاتی هستند.

چالش های استفاده از محلول "بی تی" در مبارزه با آفت بلوط

دریانی زاده گفت: نتایج مطالعات ما نشان داد که در حال حاضر استفاده از محول "بی تی" اثر گذار است و این محلول بیولوژیک بر روی همه حشرات اثرگذاری ندارد و بیشتر بر روی لارو آفت جوانه خوار در سن یک و تا سه اثر دارد که به همین دلیل در ۲ سال گذشته از محلول "بی تی" برای مدیریت و کنترل آفت جوانه خوار استفاده شد.

به گفته وی اوج فعالیت و حمله وری این حشره حداکثر تا پایان اردیبهشت است و سوم تا دهم فروردین که اوج طغیان و حمله ورشدن آفت جوانه خوار است باید از محول بی تی استفاده شود چرا که پس از گرم شدن هوا اثرگذاری این محول نامطلوب است.

این در حالی است که به نظر برخی از کارشناسان محلول "بی تی" یک باکتری است اگرهم سم به آن گفته نشود، باز ریسک های سم را دارد چرا که به نوعی دخالت در طبیعت است بنابراین حجم بالای استفاده از بی تی مشکل زا و جبران ناپذیر است این سم را زمانی استفاده می کنیم که اخرین راه حل ما باشد و ما به نقطه حساس و بحرانی رسیده باشیم.

به گفتنی "احمد بهمنی نژاد" رییس سابق اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد اگرچه استفاده از محول بی تی، در مزارع و محصول هدف مثلا سیب استفاده می شود اما در طبیعت ما نمی توانیم این نوع نگاه را داشته باشیم چرا که در طبیعت همه گیاهان و حشرات اجزای اکوسیستم هستند و باهم در تعادل هستند بنابراین استفاده از محول بی تی در اکوسیستم علمی نیست.

دریانی زاده یافتن و تکثیر کردن دشمن طبیعی پروانه جوانه خوار را نیازمند زمان مناسب، شرایط لازم ،امکانات آزمایشگاهی و مهم تر از همه هزینه های لازم دانست که به نظر می رسد با همین مبلغ ناچیزی که در اختیار این تیم مطالعاتی قرار گرفت بیش از آن نمی توان انتظاری داشت اگرچه لازم است دنبال کردن ریشه ها و عوامل طغیان این حشره براساس تحقیقات وسیع علمی با در نظر گرفتن بودجه لازم صورت گیرد.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : نوسازی و بهسازی سالن‌های نمایش خرمشهر برای اجرای ۹ گروه تئاتر صحنه

ایرنا : زنگ خطر برای مدیران در سفرهای استانی؛ زیر ذره بین رئیس‌جمهور قرار دارید

صدا و سیما : یاور شهر ۱۰ افتتاح شد

تسنیم : عکس‌های متفاوت مهران مدیری در حال گل یا پوچ!

ایرنا : ترامپ:  کاخ سفید به خاطر محاکمه ساختگی باید از من عذرخواهی کند

ایلنا : ویدیو: گل سوم دورتموند به دارمشتات توسط براندت

ایرنا : مصر شایعات رسانه‌های رژیم صهیونیستی را رد کرد

مهر : محکومیت برای عرضه خارج از شبکه آرد نانوایی در کرمانشاه

ایرنا : جانشین فراجا: مقابله با اراذل و اوباش با قاطعیت در کشور ادامه می یابد

ایرنا : سیلاب سه مسیر اصلی در کلانشهر مشهد را مسدود است

ایلنا : ویدیو: گل دوم ماینس به ولفسبورگ توسط ون دن برگ

مهر : حمایت از حقوق کشاورزان گندم‌کار جوانرودی مدنظر مسئولان باشد

ایسنا : نماینده پارلمان رژیم صهیونیستی: ما آشکارا در حال شکست هستیم

تسنیم : آن مرد بسیار

صدا و سیما : جبلی: تازه‌های نشر، منبع خوبی برای تولید آثار رسانه‌ای هستند

مهر : آماده‌باش هلال‌احمر در ۱۰ استان درگیر تغییرات جوی

ایسنا : مدال برنز مسابقات پارا دو و میدانی جهان به پاپی رسید

ایرنا : رای گیری برای انتخاب رئیس پارلمان عراق به دور دوم کشیده شد

ایلنا : ویدیو: گل دوم هوفنهایم به بایرن مونیخ توسط کراماریچ

ایسنا : آسیب تگرگ به بسیاری از خودروهای سطح شهر مشهد

تسنیم : سومین شکست تیم ملی والیبال مقابل برزیل

مهر : کارگاه پتروشیمی دهدشت فعال شد/ عملیاتی سازی طرح الفین گچساران

ایسنا : رادان به مالزی رفت

ایلنا : ویدیو: گل اول یونیون برلین به فرایبورگ توسط هولبراش

ایرنا : استاندار به مرکز کنترل و مدیریت ترافیک مشهد رفت

ایرنا : تمدید یک هفته‌ای مهلت بهره‌مندی بیمه‌شدگان جدید از هدیه ویژه خرید کتاب

ایرنا : استاندار فارس: جوان سازی جمعیت کشور در دستور کار دولت است

صدا و سیما : تظاهرات هفتاد و ششمین سالروز نکبت در لندن

صدا و سیما : ابطال گذرنامه تعداد دیگری از مخالفان کرد ایران در عراق

مهر : برپایی نمایشگاه خوشنویسی در حاشیه همایش «شمیم رضوی» سریش‌آباد

صدا و سیما : از کشف چای آغشته به تریاک تا ورزشگاه آزادی بین ۲۰ ورزشگاه برتر جهان

ایرنا : لاپید: گانتس باید امشب خروج از کابینه را اعلام کند

ایسنا : کاهش آمار طلاق در فارس

مهر : ایام دهه کرامت، ۸۰ کاروان «زیر سایه سخن» در ۳۱ استان حضور یافتند

ایلنا : رییس سازمان صدا و سیما از نمایشگاه کتاب بازدید کرد

مهر : بسیج رسانه گیلان رده برتر کشور شد

ایسنا : سرویس‌دهی قطارهای مشهد به موقع انجام می‌شود/ مسافران از قطار جا نمانند

ایسنا : سالانه ۸۰۰ هزار دیدار با خانواده شهدا، جانبازان و آزادگان انجام می‌شود

ایسنا : هیچ انسدادی در جاده‌های خراسان رضوی نداریم/ تردد در جاده‌های استان ایمن است

ایرنا :  مرودشت، فاتح پیکارهای جودو نوجوانان فارس  

ایلنا : ویدیو: گل اول کلن به هایدنهایم توسط تیگس

ایسنا : ایجاد پوشش اینترنت پهن‌باند در آزادراه حرم‌ تا حرم تا پایان سال

مهر : پروژه های جهاد آبرسانی روستایی آذربایجان شرقی سرعت گرفت

صدا و سیما : جعل نشان استاندارد بر روی دو فرآورده غذایی

مهر : لاوروف:سازمان‌دهندگان کنفرانس اوکراین درگیرمزخرفات آشکاری شده‌اند

ایرنا : استاندار: حمایت از سرمایه گذاران اولویت دولت در آذربایجان غربی است

ایرنا : دشت مرودشت میزبان ۱۲۵۰ پهنه باستانی است

مهر : زمان آزمون پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم تغییر کرد

ایلنا : امتحانات نهایی روزهای ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت لغو شد

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید