۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۹:۰۰
کد خبر: 85418337
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟

تهران-ایرنا- نتایج مطالعات یک گروه از پژوهشگران نشان می‌دهد عواملی مانند چالش‌های مالی و اقتصادی، ساختار فرهنگی و سیاسی ذات‌گرا و بنیان‌گرا، جامعه مردمحور و جبر محیطی نقش بازدارنده‌ در مشارکت سیاسی زنان دارد.

موضوع مشارکت سیاسی زنان در کشورهای در حال توسعه، پدیده پیچیده‌ای است که به پویایی و توسعه نظام‌های سیاسی مربوط می‌شود. سطح مشارت سیاسی شهروندان نشان دهنده یک نظام سیاسی توسعه یافته است. توسعه نظام‌های سیاسی در یک ملت به میزان مشارکت سیاسی شهروندان بدون تفاوت جنسیتی بستگی دارد. گزارش اخیر شکاف جنسیتی جهانی نشان می‌دهد اگر مسیر کنونی در جهان حفظ شود، برای اروپای غربی ۵۴.۴ سال دیگر و برای کشورهای جنوب آسیا ۷۱.۵ سال طول خواهد کشید تا شکاف جنسیتی را کاهش دهند.

همچنین گزارش دفتر توسعه انسانی سازمان ملل متحد درباره اقدامات کشورهای عضو در زمینه میزان پایبندی و اهتمام دولت‌ها در تحقق اهداف برنامه‌های توانمندسازی جنسیتی و مشارکت دهی زنان در سیاست نشان می‌دهد حضور زنان در عرصه سیاسی و ساختار قدرت، کمتر از مردان است که شاید مهمترین علت آن مردسالارانه بودن ساختار سیاسی کشورهای خاورمیانه و محدودیت‌هایی است که مانع از حضور پررنگ و چشمگیر زنان در عرصه‌های گوناگون می‌شود و مهمتر از همه نگرش جامعه درباره حضور و فعالیت زنان در عرصه‌های مختلف، میزان مشارکت زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان نامزدهای حاضر در عرصه رقابت، ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده برای ۲۲ حوزه در دور دوم انتخابات که در روز ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.
تبلیغات دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز از بامداد روز ۱۳ اردیبهشت آغاز شده و تا ساعت هشت صبح پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ادامه دارد.آخرین جلسه مجلس یازدهم روز دوم خرداد تشکیل و مراسم افتتاحیه مجلس شورای اسلامی در دوره دوازدهم، روز هفتم خرداد ماه برگزار می‌شود.
زنان به عنوان نیمی از جمعیت ایران در انتخابات پیش رو نقش موثر و مهمی داشته و مشارکت سیاسی آنان شاخص حائز اهمیت در فرآیند توسعه پایدار است. «مهدیه آخوندی»، «کرم حبیب پور گتابی» و «زهرا حضرتی صومعه» در مطالعه‌ای با عنوان «آسیب شناسی مشارکت سیاسی زنان تهران بر اساس نظریه زمینه‌ای» این موضوع را مورد توجه قرار داده و از طریق روش کیفی سعی کرده‌اند علل، شرایط مداخله‌گر و شرایط زمینه‌ای تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان را مورد مطالعه و واکاوی خود قرار دهند.

شرایط عِلّی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان

فقدان استقلال مالی زنان، اهمیت داشتن درآمد، استقلال خواهی مالی، هزینه‌های زیاد فعالیت‌های اقتصادی، فقدان منابع مالی کافی برای امور سیاسی زنان، وابستگی مالی زنان، فقدان اندوخته مالی زنان، تمایل نداشتن زنان به هزینه کردن در عرصه سیاسی، فقدان حمایت مالی زنان در عرصه‌های سیاسی، بالا بودن هزینه‌های مشارکت فعال سیاسی برای زنان، تمایل شدید به داشتن استقلال مالی و هزینه بر بودن فعالیت‌های اقتصادی از جمله شرایط عِلّی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان است.

همچنین انحصارگرایی فضای سیاسی، مداخله نکردن سیاسی گروه‌های مختلف در سیاست از جمله زنان، نبود گروه‌های سیاسی حامی از زنان، فقدان ساختار مناسب حزبی برای زنان، طرد سیاسی زنان، به رسمیت نشناختن سیاسی زنان و درون‌گرایی گروه‌های سیاسی نیز از دیگر عوامل علی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان است.

شرایط زمینه‌ای تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان

شریط زمینه‌ای در حقیقت مقوله‌ها و مفاهیمی را در بر می‌گیرد که زمینه‌ساز مشارکت سیاسی زنان است و فعال شدن آنان در این حوزه را تسهیل می‌کند یا برعکس مانع از مشارکت سیاسی آنان می‌شود.یکی از شرایط زمینه‌ای مهم در

زمینه مشارکت سیاسی زنان ساختار نابرابر و مردسالاری در حوزه کنشگری سیاسی است. یکی از شرایط زمینه‌ای مهم در زمینه مشارکت سیاسی زنان ساختار نابرابر و مردسالاری در حوزه کنشگری سیاسی است عامل مردسالاری به عنوان یک سیستم رفتاری سرکوبگر نقشی کلیدی ایفا می‌کند. مردانی که با این سیستم جامعه‌پذیر شده‌اند، این الگوی رفتاری را با خود به صورت کلی در جامعه و به صورت جزئی به سیستم حزبی و انتخاباتی منتقل می‌کنند. در نتیجه زنان حتی خارج از خانه و خانواده خود با رفتارهای پدرسالارانه مواجه خواهند شد.

بنابراین، تبعیض جنسیتی فضای سیاسی، نبود پذیرش کافی جامعه برای مشارکت سیاسی زنان، نگاه مردانه داشتن به امر سیاست، طرد پنهان زنان از مشارکت سیاسی از جمله ویژگی‌های ساختار فرهنگی و سیاسی ذات گرا و بنیان گرا است که مانع از مشارکت سیاسی زنان می‌شود.

همچنین نبود حمایت کافی خانواده از زنان در مناصب سیاسی، جامعه‌پذیری منع کننده برای زنان در حوزه امور سیاسی، فقدان آموزش حقوق سیاسی برای زنان، حمایت نکردن کافی زنان از یکدیگر، کمبود رشد سیاسی زنان، محدودیت شدید در محیط خانواده، سنت گرایی در خانواده‌ها و نپذیرفتن زنان در مناصب سیاسی و استقبال نکردن جامعه از زنان موفق سیاسی از جمله ویژگی‌های جامعه مردمحور و جبر محیطی است که بر مشارکت سیاسی زنان تاثیر می‌گذارد.

چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟

شرایط مداخله‌گر بر مشارکت سیاسی زنان

یکی از شرایط مداخله‌گر در مشارکت سیاسی زنان، به ویژگی‌های روحی و روانی آنان در عرصه سیاسی برمی‌گردد. با وجود ماهیت مدنی و عقلانی مشارکت سیاسی، زنان از وجوه روحی و روانی نیز متاثر هستند. فعالیت سیاسی تنها از عوامل عقلانی تاثیر نمی‌پذیرد و ویژگی‌های روحی-شخصیتی زنان از جمله اعتماد به نفس خود بزرگ‌بینی، تمایل به مشارکت سیاسی، ریسک پذیری و اقتدار شخصیتی از جمله شرایطی هستند که می‌توانند حلقه ارتباط زنان با

ساختارسیاسی را مختل کنند. به بیان دیگر فعالیت سیاسی تنها از عوامل عقلانی تاثیر نمی‌پذیرد و ویژگی‌های روحی-شخصیتی زنان از جمله اعتماد به نفس خود بزرگ‌بینی، تمایل به مشارکت سیاسی، ریسک پذیری و اقتدار شخصیتی از جمله شرایطی هستند که می‌توانند حلقه ارتباط زنان با ساختار سیاسی را مختل کنند از طرف دیگر، مشارکت سیاسی زنان این ویژگی‌های روحی و روانی را تقویت می‌کند. مشارکت سیاسی به زنان عزت نفس می‌بخشد و به آنان احساس مفید بودن، کفایت، ارزش و قدرت و اعتماد به نفس می‌دهد و از طرف دیگر بی اعتنایی به این نیازهای روحی و روانی به احساساتی از قبیل حقارت، ضعف و درماندگی در آنان منجر می‌شود.

راهبردهایی به منظور افزایش مشارکت سیاسی زنان

به منظور افزایش مشارکت سیاسی زنان راهبردهایی از قبیل عدالت اقتصادی در حوزه تقسیم کار جنسیتی، رفع قوانین تبعیض‌آمیز و مردسالارانه، ایجاد بسترهای رشد و نمو برای زنان و مردان، ایجاد زمینه‌های خودشکوفایی و تربیت بر اساس خودباوری برای زنان و حمایت از مشارکت سیاسی زنان پیشنهاد می‌شود.

همچنین پرورش زنان و توانمندسازی برای آنان از دوران مدرسه، انتخاب زنان به عنوان مدیران رده بالا و میانی، پذیرش زنان در عرصه‌های مختلف اقتصادی سیاسی، کمک کردن سمن‌ها به زنان در شکوفایی و مشارکت سیاسی، تغییر شکاف میان خانواده و زنان و اعتماد آنان به توانایی‌های دختران و زنان و قبح شکنی از حضور زنان در عرصه‌های مختلف سیاسی از جمله راهکارهای موثر در این زمینه هستند.

منبع:

مهدیه آخوندی، کرم حبیب‌پور گتابی و زهرا حضرتی صومعه، آسیب‌شناسی مشارکت سیاسی زنان شهر تهران بر اساس نظریه زمینه‌ای، مجله زن در توسعه و سیاست، ۲۱(۴)، ۱۴۰۲

اخبار مرتبط

سرخط اخبار پژوهش

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : ورود خودروهای آفرود به پارک ملی لار ممنوع است

مهر : افزایش بیش از ۳۰۰ هزار تنی تولید در کشاورزی اراضی سد قیزقلعه‌سی

تسنیم : ‌مدیر بنیاد فرهنگی مهدویت بوشهر معرفی ش

ایلنا : ویدیو: گل اول آگسبورگ به لورکوزن توسط کومور

تسنیم : رونمایی از 16 محصول دانش بنیان در حوزه تجهیزات پزشکی

مهر : تحریف ذهن هواداران به سبک مدیرعامل تراکتور

تسنیم : اعزام 8000 زائر از قم به مراسم سالگرد ارتحال امام (ره) ‌

مهر : مجموعه شعر «سه‌تاک» منتشر شد

ایرنا : تیرانداز بوشهری، قهرمان مسابقات تفنگ  گلوله زنی کشور  شد

ایسنا : ویدیو/ امدادرسانی به سیل‌زدگان مشهد و انجام عملیات پیشگیرانه

ایرنا : زلنسکی: برای برتری مقابل روسیه به ۱۳۰ جنگنده اف-۱۶ نیاز داریم

تسنیم : شهردار مشهد: آبگرفتگی خیابان‌ها قابل کنترل نبود‌

ایرنا : معیارهای جدید رتبه بندی موسسه‌های پژوهش‌های کشور اعلام شد

ایرنا : اتاق‌های بازرگانی استان تهران و تاتارستان روسیه تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند

تسنیم : تجمع در لندن به مناسبت هفتاد و ششمین سالگرد «روز نکبت»

ایسنا : بازگشت ۹ زندانی به آغوش خانواده با حضور خدام رضوی در خراسان جنوبی

ایرنا : ادامه مذاکرات سئول و واشنگتن درباره تقسیم هزینه‌های دفاعی

تسنیم : جشنواره آواها و نواها در بجنورد برگزار شد

ایسنا : فرودگاه مشهد در وضعیت عادی/ مسافران با قطار شهری به فرودگاه تردد کنند

ایسنا : جدایی دی‌زربی از برایتون در پایان فصل

ایسنا : احتمالا دیگر بارشی به این میزان در مشهد نخواهیم داشت

مهر : خدمات ایران به پناهندگان در دنیا بی‌نظیر است

مهر : پلاک‌های نامرغوب خودروها رایگان تعویض می شوند

ایرنا : رونالدو سوژه تمسخر عربستانی‌ها شد + فیلم

ایسنا : تمدید مهلت بهره‌مندی بیمه‌شدگان جدید از هدیه ویژه خرید کتاب

مهر : رشد اقتصادی و بهره‌وری در طرح جامع شهری مورد توجه است

مهر : لاپید: گانتز باید خروج از ائتلاف نتانیاهو را اعلام کند

مهر : تشریح خدمات درمانی و رفاهی برای خانواده بزرگ تاکسیرانان

ایلنا : تصاویر شگفت‌انگیز از صخره‌های زاگرس

مهر : موزه صنایع دستی اردبیل

ایسنا : انتصابات در خراسان شمالی باید براساس شایستگی باشد

ایرنا : ابوعبیده: نتانیاهو ترجیح می‌دهد بجای مبادله اسرا، سربازانش در جست‌وجوی اسرا کشته شوند

ایسنا : توقف سه فروند شناور متخلف در آب‌های ساحلی سیستان و بلوچستان

ایرنا : داوطلبان آزمون نهایی نگران دریافت کارت ورود به جلسه نباشند

تسنیم : سقف بیمه تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد

تسنیم : سقف بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

تسنیم : انتقال کهن‌ترین بازی‌های باستان به موزه منطقه‌ای جنوب شرق

ایرنا : شکسته شدن انحصارها در حوزه سلامت با دانش بنیان‌های ایرانی/ صادرات تجهیزات پزشکی

تسنیم : تمدید یک هفته‌ای مهلت بهره‌مندی بیمه‌شدگان از هدیه خرید کتاب

مهر : اعزام نخستین گروه زائران حج از مدینه به مکه با قطار سریع السیر

مهر : برخورد پژو با کامیون در محور ایزدخواست جان یک نفر را گرفت

ایسنا : شروع بارش‌های سیل‌آسا در مشهد

ایرنا : بازگشت آقای گل؛ امیدهای استقلال با برهانی استارت زدند

ایرنا : تیر امسال سکوی مسافری راه‌آهن در قروه راه‌اندازی می‌شود

تسنیم : یارانه ارزی حوزه سلامت باید به مصرف‌کننده نهایی برسد

مهر : فرایند واردات در مقابل صادرات غیر تسهیل شد

مهر : امکان ثبت آگهی به‌منظور واردات در مقابل صادرات غیر

مهر : زنگ خطر شیوع فشار خون در اصفهان به صدا درآمد

ایرنا : همکاری‌های دوجانبه، محور گفت‌وگوی روسای جمهور روسیه و قزاقستان

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید