۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۷:۱۱
کد خبرنگار: 3049
کد خبر: 85464239
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

«باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی

اصفهان – ایرنا - در خم کوچه‌ای در جوار ورزشگاه «تختی»، کوچک‌ترین مسجد تاریخی اصفهان از دوران صفوی به یادگار مانده، مسجدی به نام «باغ حاجی» که همیشه در بیم و هراس تخریب بوده  و حالا در دست نجات‌بخشی است.

به گزارش ایرنا، یک هشتی(ورودی) و یک نمازخانه، تمام پلان مسجد «باغ حاجی» است، شاید کمتر از ۵۰ مترمربع. این مسجد را به نام «خواجه روح‌الله» هم می شناسند چرا که در کتیبه سردر آن، نام این شخص به عنوان بانی ساخت مسجد در دوران شاه عباس صفوی ذکر شده است.

گفته می‌شود مسجد باغ حاجی بیشتر به یک بنای یادمانی می‌ماند، مسجدی که شاید کسی دعا کرده عزیز رو به قبله اش، به زندگی برگردد و این عبادتگاه را بنا کند، هرچند کوچک و محقر. یا اینکه شخصی کارش در کلاف سر در گم روزگار گره کوری خورده و به مدد نذر ساخت این بنا، گشایش شده است؛ به هر روی هرآنچه هست، بانی ساخت بنا از مردم عادی و نه متمولان زمانه خود بوده است.

مسجد از دوران صفوی به این سو، چهارصد سال رنگ و رنج دوران به خود دیده است؛ خوشی و ناخوشی باهم. امروزه اما ساخت و ساز از بد روزگار، مسجد را در انحصار کوچه‌ای با دو خم قرار داد و همین شرایط بلای جانش شد. سال‌ها اهالی کوچه کوشیده بودند مسجد را که درست در وسط کوچه افتاده بود، تخریب و به جای دیگری منتقل کنند اما تیرشان به نشانه نخورد و مسجد همانجا باقی ماند.

فراموشی همیشه بلای یادمان‌های معماری و تاریخی بوده است. مسجد باغ حاجی هم گرچه در جوار «باغ حاجی» یا همان «باغ همایون» که حالا تبدیل به مکانی شناسا یعنی «ورزشگاه تختی» شده، قرار داشته اما سرنوشتش در پیچ و خم یک کوچه با فراموشی گره خورده و گمنامی آن را مهجور کرده است.

اما گذشته از فراموشی و مهجوری، بیشتر از هر چیز، تخریب برای عبور و مرور آسان‌تر توسط اهالی محل، بنای این مسجد را تهدید می کرده است. چه بسا بناها و خانه‌های تاریخی بسیاری که در اصفهان با همین بهانه تخریب شده‌اند اما تنها شانس باغ حاجی، خانه خدا بودنش بوده که آن را حفظ کرده است.

کوچک بودن این مسجد صفوی آن هم در گیر و گور یک گذر، شاید در تمام دوران گذشته، موجبات فراموشی این بنا را رقم زده باشد اما همین صفت بیانی کوچک‌ترین، می‌تواند برای این مسجد تاریخی در دل شهری شُهره به گردشگری، یک ظرفیت گردشگری باشد و روزگار روشنی را برایش رقم بزند.

به هر روی مسجد دوران سختی را پشت سرگذاشته و پیکر فرتوت و کوچک صفوی اش در پرده فراموشی از وصله پینه‌های ناجور، ملول و رنجور شده اما با همه این اوصاف، گویا ایام غم به سر آمده و مدت کوتاهی است که اداره کل میراث فرهنگی اصفهان گوشه چشمی به بنای آن نشان داده؛ دستی بر سر و روی مسجد کشیده و گویا مقرر است شهرداری به گذر اطراف آن سامانی ببخشد تا هم باشندگان محل دلخوش شوند و هم مسجد از گزند تخریب و فراموشی در امان بماند.

«باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی

در همین پیوند، مرتضی فرشته‌نژاد، پیشکسوت میراث فرهنگی اصفهان به ایرنا گفت: یکی از کارهایی که تخریب آثار تاریخی را سرعت می‌دهد، این است که به آن ها اهمیت ندهید و به حال خودشان بمانند در نتیجه خود به خود خراب می شوند؛ مسجد باغ حاجی هم همین سرنوشت را داشته است.

وی افزود: مردم محل در دهه هشتاد به دنبال این بودند که قسمتی از هشتی مسجد باغ حاجی را تخریب کنند بلکه کوچه صاف شود تا رفت و آمد آسان‌تری داشته باشند اما میراث فرهنگی اصفهان با این کار به شدت مخالفت کرد و برای آنکه از بیم تخریب‌ها در امان بماند، مدارک لازم را فراهم آورد و مسجد را در فهرست آثار ملی قرار داد.

فرشته نژاد گفت: این مسجد ممکن است از مساجد یادمانی باشد و قطع یقین توسط مردم عادی ساخته شده است و نام باغ حاجی فقط به دلیل همجواری بنای مسجد با «باغ حاجی» است.

وی افزود: باغ حاجی که حالا به آن باغ تختی یا ورزشگاه تختی می گویند روایت هایی دارد، برخی منابع می‌گویند که این باغ را حاج محمدحسین کازرونی( از تجار خوشنام اواخر دوران قاجار در اصفهان) وقف کرده است و برخی دیگر معتقدند که این باغ متعلق به بردار آقا نورالله نجفی (یکی از مراجع تقلید و مشروطه خواهان در اصفهان) مشهور به نام حاجی بوده است.

فرشته نژاد معتقد است مسجد دیگری به نام «سعید ابن جُبَیر» (از مفسران قران که برای ترویج دین اسلام به اصفهان آمده بود) در جنوب غربی صحن شمالی امامزاده «درب امام» وجود دارد که از مسجد باغ حاجی هم کوچک‌تر و متعلق به قرون اولیه اسلامی است.

«باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی

وی در این رابطه افزود: مسجد سعید ابن جُبَیر تا اواخر دوران پهلوی دوم با همان مصالح اولیه باقی مانده بود اما در اواخر دهه هشتاد دخل و تصرفات زیادی در آن صورت گرفت و هویت بنایش از بین رفت.

این پیشکسوت میراث فرهنگی اصفهان یادآور شد: خاطرم هست که وقتی متوجه شدیم اهالی محله می‌خواهند مسجد باغ حاجی را خراب و به جای دیگری منتقل کنند، برای بازدید رفتم و بنا را یک مسجد کوچک صفوی زیبا دیدم که البته نیاز به مرمت اساسی داشت.

وی افزود: همه فضای مسجد متشکل از یک هشتی(ورودی) و نمازخانه ای با گنجایش حداکثر ۲۰ نفر است که باید مرمت و حفظ شود.

«باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی

مدیر گروه امانی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان نیز در رابطه با وضعیت فعلی این اثر تاریخی به ایرنا گفت: مسجد شرایط خیلی بدی داشت؛ روی آجرکاری‌های داخل بنا گچ کشیده بودند و دیوارها از بیرون تا ۲ متر سیمان شده و برخی دیوارها هم در حال ریختن بود اما مهم‌تر از همه اینها تهدید تخریب مسجد برای گشادتر شدن کوچه بود.

وی تصریح کرد: تخریب بیخ گوش این مسجد و شرایط آنچنان اضطراری بود که باید هرچه سریعتر اقدام به نجات‌بخشی می‌کردیم.

«باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی

هادی اللهیاری افزود: مسجد به دلیل رطوبت بسیار زیاد از هر طرف در حال نابودی بود و شرایط دشواری داشت اما با این تفاسیر، با همکاری و هماهنگی هیات امنای مسجد، مرکز رسیدگی به امور مساجد اصفهان و شهرداری اولین قدم‌ها را برداشتیم و فاز اول مرمت اضطراری را از ۲ سال پیش شروع کردیم.

به گفته وی، فاز اول مرمت این مسجد صفوی الاصل هم اکنون به اتمام رسیده و فاز دوم آن استحکام بخشی دیوار مجاور ورزشگاه تختی است که در حال انجام و قرار است گذر اطراف مسجد هم از طرف اداره زیباسازی شهرداری منطقه یک اصلاح و فضایی همخوان با مسجد تاریخی پیدا کند.

اللهیاری با اشاره به تزیینات سردر این مسجد کوچک صفوی یادآور شد: کتیبه مسجد به خط ثلث سفید معرق بر زمینه کاشی لاجوردی مورخ به سال ۱۰۳۳ هجری است و در گرداگرد آن نام حضرت علی می چرخد.

رییس گروه امانی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان گفت: شوربختانه اداره برق زیبایی بیرونی و بصری مسجد را با قرار دادن یک تیر چراغ برق مخدوش کرده است.

وی افزود: کارشناس اداره برق متوجه نشده است که دیوار و بدنه تاریخی تازه مرمت شده است و مقابل آن تیر برق سیمانی گذاشته و به همین دلیل برای رفع این تزاحم بصری، روال قانونی را پیش گرفته ایم و از اداره برق شکایت کرده ایم.

به گزارش ایرنا، مسجد باغ حاجی یا خواجه روح الله در کوچه‌ای به نام «حق شناس» و در خیابان مسجد سید اصفهان قرار دارد و قدمت آن به دوران صفوی باز می گردد.

این بنا که در فهرست آثار ملی قرار دارد در جوار ورزشگاه تختی که پیشتر با نام باغ حاجی شهره بوده، واقع شده است.

گفته می‌شود پیشینه باغ حاجی صفوی است و چون روزگاری جهت اقامت «همایون شاه» پادشاه هندوستان ساخته شده بود به نام «باغ همایون» هم نامیده می‌شده است و در دوران قاجار به نام باغ حاجی شهره می‌شود.

امروز قسمتی از این باغ جزو ورزشگاه تختی است که به پاس بزرگداشت زنده‌یاد غلامرضا تختی، پهلوان نامی ایران و قهرمان کشتی جهان به این اسم نامیده می‌شود.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : واکنش AFC به خداحافظی اشکان دژاگه؛ خداحافظ قهرمان واقعی

ایرنا : ۸.۷ میلیارد دلار ارز برای واردات تامین شد/ اختصاص ۲.۳میلیارد دلار به کالاهای اساسی

ایسنا : تشدید بارش در ۱۰ استان/ احتمال وقوع سیلاب

ایرنا : رئیس‌جمهور قهرمانی تیم ملی تکواندو در آسیا را تبریک گفت

ایلنا : ویدیو: گل اول هوفنهایم به بایرن مونیخ توسط بیر

تسنیم : 3 ناشر کودک بیشترین آمار فروش را به خود اختصاص دادند

ایرنا : سفارش آیت الله بهجت در تنگناهای اقتصادی

مهر : لایحه حمایت از خانواده تعیین تکلیف شد

ایرنا : معابر مشهد با ۳۰ دقیقه بارش سیلابی شد+فیلم

تسنیم : عملیات وعده صادق برای همه جهان غیرقابل تصور بود

ایلنا : ویدیو: گل اول وردربرمن به بوخوم توسط مارکو فریدل

ایسنا : ارائه آموزش‌های امدادی به مردم خراسان شمالی در دستور کار قرار گیرد

ایسنا : حقوقدان الجزایری: اسرائیل می‌خواهد در وقت اضافه امتیاز کسب کند

ایرنا : آمادگی استان مرکزی برای برگزاری باشکوه سالگرد امام راحل

ایسنا : تدوین برش‌های برنامه‌ای مبتنی بر آمایش شهرستان‌ها جهت تحقق شعار سال

ایرنا : فیلم | تجلیل از اهداکنندگان آثار تاریخی در قزوین

ایسنا : یکی از شاخص‌های دولت سیزدهم ارتباط مستقیم مدیران با مردم است

مهر : حمله موشکی گردان‌های قدس به «عسقلان»

ایلنا : ویدیو: گل دوم بایرن مونیخ به هوفنهایم توسط ماتیاس تل

مهر : سید یک مسابقات مغلوب نیما شد/فینال تمام ایرانی برای یک سهمیه

ایسنا : نشست‌های عربی و ایران؛ حاشیه‌هایی پررنگ‌تر از متن

ایرنا : قطع سامانه پستی برای تسهیل خرید از نمایشگاه مجازی/ ثبت فروش ۴۹۷ میلیارد تومانی

ایسنا : تولید ۹۷ تن بذر فناورانه در خراسان شمالی

ایرنا : ۲ نسخه خطی شاهنامه در همدان رونمایی شد

ایسنا : پایش طرح‌های راکد در شهرک‌ها و نواحی صنعتی فارس 

ایسنا : عکس «منتخب هفته»

تسنیم : موفقیت ایران در دست‌یابی به روش نوین اندازه‌گیری متغیرهای آب

ایلنا : ویدیو: گل اول بایرن مونیخ به هوفنهایم توسط ماتیاس تل

ایرنا : حملات حزب‌الله به مواضع و پایگاه‌های رژیم صهیونیستی

ایسنا : توقیف مرغ‌های فاقد مجوز در رضوانشهر

تسنیم : حفظ کیفیت خط قرمز و اولویت نخست مدیران خودرو است

مهر : پیوست رسانه‌ای عملیات وعده صادق یکی از عوامل موفقیت بود

مهر : معجزه پارس جنوبی با توان نیروی کار ایرانی ادامه دارد

مهر : بارش باران باعث سیلاب در غرب آلمان شد

مهر : باران باعث سیلاب در بخش هایی از آلمان شد

مهر : دستگیری حفاران غیرمجاز در شهرستان نهاوند

صدا و سیما : تعیین تکلیف لایحه حمایت از خانواده در هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام

مهر : رونمایی از اسطرلاب تاریخی دوره سلجوقی در موزه شهر قزوین

تسنیم : بررسی رد مال غیرمنقول دارای اسناد رسمی در دیوان عالی کشور

مهر : ۹۰ درصد تجهیزات بیمارستان‌های کشور ایرانی است

مهر : فعال کردن واحدهای روستایی اولویت جهاد کشاورزی کردستان است

تسنیم : امکان روزی 2 بار زیارت مسجدالنبی برای بانوان فراهم شد + فیلم

ایرنا : اتکا بر ظرفیت های مردمی برای فعالیت های فرهنگی ضروری است

ایلنا : دستگاه خودپرداز در سال ۱۹۶۰ + فیلم

ایرنا : رییس اداره حفاظت محیط زیست: یک قلاده روباه در کرج زنده گیری شد

مهر : مشارکت مردمی در تولید امنیت یک فرایند دوسویه است

مهر : پایان رای گیری برای انتخاب رئیس جدید مجلس عراق و شروع شمارش آراء

مهر : شمارش آراء نمایندگان برای انتخاب رئیس جدید مجلس عراق

مهر : آغاز آوار برداری از منطقه آسیب دیده امامزاده ابراهیم(ع) شفت

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید