نگاهی به "بی‌بدن"|متهمان ردیف اول قتل که قاتل نیستند!


نگاهی به "بی‌بدن"|متهمان ردیف اول قتل که قاتل نیستند!

فیلم سینمایی "بی‌بدن" دنبال زدن تلنگری به خانواده‌هاست و قصد دارد در بستر یک داستان جنایی، گسست‌های والدین و فرزندان و روابط بعضاً ناقص آنها را به رخ بکشد.

خبرگزاری تسنیم- گروه فرهنگی

فیلم «بی‌بدن» ساخته مرتضی علیزادهِ فیلم اولی با نویسندگی کاظم دانشی، خیلی زود پس از رونمایی از جشنواره فیلم فجر به پرده سینما رسید و با فروش بیش از 32 میلیارد تومانی تا به امروز، اقبال نسبتا خوبی را به عنوان فیلمی در ژانر درام جنایی به خود دید.

دانشی که پیش از این با ساخت «علفزار» تجربه خوبی از بازخوانی پرونده‌های جنایی کسب کرده بود، این بار در مقام نویسنده، سراغ داستانی نزدیک به واقعیت رفت و با برداشتی آزاد از پرونده «غزاله و آرمان» که مربوط به سال‌های 1392 تا 1400 است، فیلمی در ژانر درام جنایی را به سینماها آورد تا روایتگر یکی از هولناک‌ترین قتل‌های چند سال اخیر و در عین حال جنجالی‌ترین پرونده‌ قضایی باشد.

مروری بر زیرمتن‌های نهفته در این اثر، یک پیام روشن و جدی را برای مخاطبانش دارد و آنهم تلاش کارگردان و نویسنده برای ایجاد یک پل ارتباطی بین این پرونده قتل با عقبه روابط عاطفی در هر 2 خانواده قاتل و مقتول است. موضوعی که در شخصیت‌پردازی و دیالوگ‌گویی بازیگران و نوع بازی آنها نهفته شده و شاید مخاطب را پس از تماشای فیلم به این فکر فرو ببرد که آیا می‌شد قتلی اتفاق نیفتد؟ به جز فرد قاتل، آیا افراد دیگری هم در شکل‌گیری این جنایت هولناک سهم داشتند؟‌ به نظر می‌رسد که پاسخ به هر دو سوال «مثبت» است؛ اما چرا؟

جست‌وجو در شخصیت‌پردازی بازیگران فیلم، ابعاد دیگری از قتل دختر جوان (ارغوان) را به نمایش می‌گذارد؛ سروش صحت در نقش پدر «ارغوان»، کاملا منفعل و سرد است، از مهم‌ترین اتفاقات رخ داده در بطن خانواده‌اش بی‌خبر است، تلاشی برای ارتباط پدرانه با دخترش برای فهم نیازهای او در دوران حساس جوانی و نوجوانی نمی‌کند و حتی پس از مرگ او با حالتی سردرگم و بی‌اراده، تنها شنونده دیالوگ‌های طرفین است. رفتار منفعلانه او در اکثر سکانس‌های فیلم، مخاطب را آزار می‌دهد که چرا این مرد، حتی یک برخورد سخت و خشن با قاتل دخترش ندارد؟ که البته به نظر می‌رسد این شخصیت‌پردازی و بازیگردانی به عمد توسط کارگردان طراحی شده است.

در نگاه اول، شاید به نظر برسد که انتخاب چنین نقشی برای سروش صحت با توجه به عقبه بازیگری او، اشتباه بوده اما نباید فراموش کنیم که کارگردان بی بدن به دنبال نمایش «پدر بی‌مسئولیت» است. پدری که حتی حساسیت لازم برای امور روزانه دخترش را ندارد و سردرگم در زندگی روزمره تا جایی پیش می‌رود که با خبر قتل دخترش مواجه می‌شود.

سینما , سینمای ایران , فرهنگ و هنر , جشنواره فیلم فجر ,

البته اینکه سروش صحت در ایفای چنین نقشی موفق عمل کرده یا خیر، موضوع دیگری است. صحت را بیشتر با ایفای نقش‌ در بازی‌های انرژیک می‌شناسیم و بازی در نقش پدر ارغوان تجربه جدیدی برای اوست. برای یادآوری هنرمندی سروش صحت در بی‌بدن فارغ از نقدی که به بازی کم عمق او وارد است، کافی است بازی احساسی او در جایی که از عروسی دخترش یاد می‌کند را دوباره مرور کنیم تا بازی هنرمندانه او در آنجا تبدیل به یکی از ماندگارترین سکانس‌های بی‌بدن شود.

در نقطه مقابل، الناز شاکردوست ایفاگر نقش مادر «ارغوان» است که هدایت پرونده را به دست گرفته و برخلاف پدر، با کنگشری‌اش، قاتل را تا چوبه دار بدرقه می‌کند؛ در ظاهرِ ماجرا، با مادری دلسوز طرفیم، اما در تعدادی از سکانس‌های فیلم پنهان‌کاری او تو ذوق می‌زند و در نهایت زنجیره‌ای از اتفاقات که ارغوان را به آن سرنوشت شوم دچار می‌کند. شاکردوست نمادی از مادر مهربان اما «پنهانکار» است. پنهانکاری او در بخش‌های مختلفی از فیلم دیده می‌شود. از پنهانکاری او در ماجرای کویر رفتن ارغوان با دوستانش و اتفاقات تلخ بعدش تا ارتباط پنهانی سروش و ارغوان.

خانواده‌ای را تصور کنید که مادرش پنهانکار است و مهم‌ترین رخدادهای فرزندش را با همسر خود در میان نمی‌گذارد، پدر هم تلاش چندانی برای ارتباط گرفتن با دختر و کنترل رفت و آمدهای او ندارد؛ خروجی این همه بی‌مسئولیتی والدین چه می‌تواند باشد؟

سری به خانواده قاتل بزنیم؛ پژمان جمشیدی در نقش پدر سروش، رقم زننده یک شکست عاطفی برای پسرش است؛ او به راحتی همسر اول خود را ترک کرده و بدون توجه به آینده‌ای که انتظار پسرش را در سنین حساس نوجوانی می‌کشد، تصمیم به ازدواج مجدد می‌گیرد. لجبازی‌های مکرر او و هدایت سروش در مسیر اشتباه هم مزید بر علت می‌شود که سرنوشت سروش بی‌شباهت با ارغوان نباشد. به نظر می‌رسد در اینجا هم با جنس دیگری از «پدر بی‌مسئولیت» مواجهیم؛ پدری که غرورش از فرزندش مهم‌تر است و بهای این غرور، خون پسرش است.

سینما , سینمای ایران , فرهنگ و هنر , جشنواره فیلم فجر ,

ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود؛ سوی دیگری از پرونده قتل ارغوان، یک دختر جوان که مالامال از حسادت است،‌ نشسته؛ در ظاهر دوست است، در واقعیت دشمن؛‌ در ظاهر، عملی که مرتکب می‌شود، ساده است اما اثر وضعی کار او به قدری عمیق است که آتش یک خشم مردانه را شعله‌ور می‌کند و در نهایت به جنایتی هولناک ختم می‌شود. «دوست حسود» گاهی از دشمن هم خطرناک‌تر است.

بی‌بدن ضد قصاص است؟‌

یکی از سوالاتی که پس از اکران این فیلم مطرح شد، همین موضوع بود؛ آیا بی‌بدن از قصاص طرفداری می‌کند یا علیه آن است؟‌ تجربه تماشای فیلم‌هایی که برچسب «ضد قصاص» را یدک می‌کشند، نشان می‌دهد که مخاطب وقتی صندلی سینما را ترک می‌کند، برای فرد اعدام شده دلسوزی می‌کند؛ آیا این اتفاق در بی‌بدن برای سروش تکرار می‌شود؟

تصاویر دوربین‌های مدار بسته که در بخشی از فیلم پخش می‌شود، بخش مهمی از حقیقت پرونده و مرتکبین جرم را فاش می‌کند؛ از سویی دیگر، تمام اتفاقات برای اینکه قاتل بخشیده شود، به خوبی کنار هم چیده شده اما پدر سروش همه راه‌ها را برای بخشش می‌بندد. موضع بی بدن نسبت به قصاص متفاوت است؛ روی انجام قصاص پافشاری نمی‌کند و بارها اعلام می‌کند که راه بخشش باز است و از سویی دیگر، موضع آوانگارد نیز نسبت به این مسئله نمی‌گیرد. به نظر می‌رسد که کارگردان و نویسنده هوشمندانه از کنار این مسئله عبور کردند تا سراغ مسئله‌ای مهم‌تر بروند و آنهم «گسست‌های درون یک خانواده» است.

سینما , سینمای ایران , فرهنگ و هنر , جشنواره فیلم فجر ,

 


یک بازیِ درخشان، یک بازیِ درخشان‌تر

اگر الناز شاکردوست را کنار بگذاریم، دو بازی درخشان در بی‌بدن توجهات را به خود جلب کرد؛‌ نوید پورفرج و گلاره عباسی.

سینما , سینمای ایران , فرهنگ و هنر , جشنواره فیلم فجر ,

پورفرج که با بازی در فیلم‌های سینمایی «مغزهای کوچک زنگ زده» و «مغز استخوان» توانایی هنری‌اش را به رخ کشید، در بی‌بدن هم به عنوان بازپرس ایفای نقش کرد و درخشان بود. او هم کنش قهرمانی داشت، هم در جایی پایش لغزید و به ضدقهرمان تبدیل شد و به خوبی از پس هر دو نقش برآمد. تلاش او برای بخشش قاتلینی که در پرونده‌هایش با آنها سروکار دارد، برای مخاطب قابل باور است.

در نقطه مقابل، گلاره عباسی را در نقش مادر سروش می‌بینیم که علیرغم بازی کوتاهش اما بسیار اثرگذار است و نقش مادر شکست خورده را به خوبی بازی می‌کند.

بی‌بدن شباهت‌های زیادی به «علفزار»، فیلم قبلی کاظم دانشی دارد، اگرچه شاید به اندازه آن جسور نباشد و خیلی سراغ خط قرمزها نرود اما به هر حال امضای دانشی پای آن است. اوست که داستان را از لابه‌لای پرونده‌های قضایی که عمدتا دسترسی به آنها ساده نیست، بیرون می‌کشد و خط سیر یک درام جنایی را کنار قرار می‌دهد. تنها ابهام این است که چرا خود او در نقش کارگردان حاضر نشد؟‌

به نظر می‌رسد که بی‌بدن دنبال زدن تلنگری به خانواده‌هاست و قصد دارد در بستر یک داستان جنایی، گسست‌های والدین و فرزندان و روابط بعضاً ناقص آنها را به رخ بکشد. «پدر بی‌مسئولیت»، «مادر پنهانکار» و «دوست حسود» اگرچه قاتل نیستند، اما در وقوع این جنایت بی‌گناه هم نیستند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : امیدآفرینی و محرومیت زدایی در محلات کم‌برخوردار اولویت شهرداری‌ها

ایسنا : گام‌های قابل توجهی در زمینه شناسایی و مبارزه با فساد برداشته شده است

ایلنا : هوای تهران پاک است

مهر : ساخت۱۸۰ هزار واحدمسکونی با مشارکت شرکت های داخلی وخارجی در کرمان

ایسنا : حمله مجدد مقاومت عراق به ایلات

ایرنا : سیلاب مسیر روستاییی در «کدکن» تربت‌حیدریه را مسدود کرد+ فیلم

ایرنا : سیلاب مسیر روستایی در «کدکن» تربت‌حیدریه را مسدود کرد+ فیلم

ایلنا : قیمت درهم امارات امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

مهر : بمباران جنون آمیز جبالیا/ پیکرهای شهدا روی زمین افتاده است+فیلم

ایسنا : قیمت جوجه یکروزه گران نیست، متعادل است/ تولید مرغ افزایش یافت

ایرنا : حمایت از مشاغل خانگی فرصت طلایی برای جذب مشارکت مردمی

صدا و سیما : سیاست‌گذاری، هماهنگی و اجرا سازی سند راهبردی کشور وظیفه بنیاد نخبگان

ایرنا : ۵۵۰ اتاق مادر و کودک تا پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد

مهر : اثری که از دل قصه‌های مجید خلق شد/ تئاتر کارکردن دل شیر می‌خواهد

ایرنا : موزه شهر، راهی برای شناخت گذشتگان

تسنیم : تسهیلات تکلیفی 10 تا 25 درصدی بانکها برای بخش تعاون

ایرنا : دولت سیزدهم هزار میلیارد ریال برای تکمیل بیمارستان بابلسر تخصیص داد

ایرنا : مشترکانی که الگوی مصرف برق را رعایت نکنند هزینه سنگین باید بدهند

ایلنا : قیمت دینار عراق امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

ایرنا : ۳۵ هزار کشاورز گیلانی تاکنون محصولات خود را بیمه کردند

تسنیم : پیام تبریک مدیرعامل بانک صادرات به مناسبت روز روابط‌عمومی

ایسنا : ۷۰۰ تارنما به‌دلیل فروش کالای قاچاق فیلتر شد

ایرنا : شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام مهدی ترحمی

ایرنا : خیام نیشابوری، «در پرده اسرار کسی را ره نیست»

ایسنا : تعهدات افزایش تعرفه اپراتورها چگونه بررسی می‌شود؟

تسنیم : ثبت‌نام آسان خودروی برقی وارداتی با حساب وکالتی بانک صادرات

مهر : دستگیری عاملان اصلی شهادت شهید مهدی مزرئی نوده

ایلنا : قیمت لیر ترکیه امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت + جدول

ایرنا : دولت در تقویت روابط با هند موفق عمل کرد/استفاده از ظرفیت بنادر برای رونق اقتصادی

ایرنا : خدمات‌دهی به ۱۰۵۰ بیمار «سخت درمان» در تربت‌حیدریه

ایرنا : به خاطر یک لیتر بنزین

ایلنا : مسئولان خرید‌هایشان سفارشی می‌‌آید، به خاطر همین از سفره مردم خبر ندارند

ایرنا : خودروهای آفرود در معابر عمومی اجازه تردد ندارند

ایسنا : ویدیو/گل‌های باورنکردنی در دنیای هندبال

ایسنا : میوه‌هایی که مقصدشان تمام خانه‌های سطح شهر نیست/ لاکچری‌بازی در بازار میوه!

ایرنا : ترور ناجوانمردانه «سیدمجتبی هاشمی» فرمانده جنگ‌های نامنظم در دل شهر+ فیلم

ایرنا : استاندار: خوابگاه دانشگاه فرهنگیان کرمانشاه تابستان امسال تکمیل می‌شود

ایرنا : معرفی معاون آموزشی جدیدِ وزارت علوم/برگزاری مجمع اتحادیه دانشگاه‌های غیردولتی

تسنیم : آزاد شدن فرصت های شغلی با ساماندهی اتباع خارجی

ایرنا : فیلم/ پانزدهمین نمایشگاه ملی صنایع دستی ایران در یزد

تسنیم : کارگران هنوز منتظر افزایش حق مسکن هستند

ایسنا : حل و فصل بیش از ۱۳ هزار پرونده کارگری با صلح و سازش

ایرنا : قلمرو یوزپلنگ ها در خراسان شمالی مشکل تامین آب دارد 

ایسنا : کیفیت هوای تهران در شرایط «پاک»

ایسنا : کیفیت هوای تهران در شرایط پاک

ایرنا : «مجنون آن لیلی» باید در سالنی بزرگ‌تر روی صحنه برود/ صندلی خالی نداریم

ایرنا : سپاه الغدیر یزد ۳۲۵ واحد مسکونی نیازمندان را تعمیر و بازسازی کرد

ایرنا : فیلم| اولویت‌های بخش مرکزی رامسر از زبان بخشدار

ایلنا : قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید