۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۰:۵۷

امیر عابدی مطرح کرد؛

ماندن در سینما اهمیت دارد/ عکاسی فیلم هیچ‌گاه نمی‌میرد

ماندن در سینما اهمیت دارد/ عکاسی فیلم هیچ‌گاه نمی‌میرد

کارگاه «آشنایی با عکاسی در فیلم و سینما» توسط امیرعابدی عکاس سینما در سالن فردوس موزه سینما برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی موزه سینما، امیر عابدی در ابتدای کارگاه «آشنایی با عکاسی در فیلم و سینما» گفت: در سینمای ایران حضور در سمت‌های مختلفی را تجربه کردم تا بدانم زمانی که می‌خواهم در یک فیلم سینمایی کار کنم به دلیل روابط مختلفی که میان صنوف وجود دارد، باید چگونه عمل کنم؛ به عنوان مثال یک برنامه ریز زمانی موفق است که بداند هر گروه کاری باید در چه ساعتی در صحنه حضور پیدا کند.

وی ادامه داد: من در دوره تجربه اندوزی تلاش کردم حرفه‌های مختلفی را در سینما بیاموزم و تجربه کنم و به دیگران هم توصیه می‌کنم که ابتدا عکاسی را با فیلم‌های کوتاه تجربه کنند تا روابطی را که میان گروه‌های مختلف وجود دارد، یاد بگیرند.

کار در سینما طاقت فرسا است

عکاس فیلم «شب یلدا» افزود: فعالیت در سینما کاری طاقت فرسا است و ممکن است مراحل فیلمبرداری برخی از پلان‌ها بارها تکرار شود. برخی فکر می‌کنند عکاسی فیلم کار ساده‌ای است. عده‌ای نیز تصور می‌کنند که ما فقط قاب فیلمبردار را لحاظ می‌کنیم، در صورتی که همیشه اینطور نیست. در بسیاری از مواقع، عکاس زاویه مورد نیاز خود را از قبل انتخاب می‌کند. در واقع من شیوه ثبت بسیاری از عکس‌ها را در هنگام خواندن فیلمنامه در ذهن خود مرور می‌کنم. برخی از همکاران ما در حوزه عکاسی فیلم با فیلمنامه آثاری که در آن حضور پیدا می‌کنند، آشنایی ندارند و این مساله به هیچ وجه مورد قبول نیست. زمانی که فیلمنامه را می‌خوانید، کاراکترها را آنالیز کرده و به ایده‌هایی جدیدی می‌رسید.

شخصیت منفی نیاز به لنز واید دارد

عابدی با بیان این‌که گاهی پیش آمده که یک کارگردان از قاب‌های او تاثیر گرفته است، افزود: مثلا می توان‌ برای گرفتن کلوز آپ از شخصیت منفی با لنز واید و برای شخصیت مثبت از لنز تله استفاده کرد و این مساله به دلیل تاثیرات روانشناسی موجود در لنزها است. این موارد زمانی کاربرد خواهد داشت که فیلمنامه اثر را به خوبی مطالعه کنید. جزو وظایف یک پروژه است که با عکاس کاملا همراهی کند.

وی ادامه داد: ارتباطاتی که بین عوامل وجود دارد مانند چرخ دنده به صورت ارگانیک عمل می‌کند، سینما و تئاتر به هیچ عنوان هنر فردی نیست. برقراری تعامل و روابط عمومی بالا بخشی از وظیفه یک عکاس است. بازیگر مقابل دوربین، پارتنر یک عکاس به شمار می‌رود و باید بتوان با او تعامل مناسبی داشت.

عکاس فیلم «قرمز» در ادامه این نشست گفت: سال‌ها پیش یک دوره یکساله کلاس بازیگری گذراندم تنها برای اینکه بدانم یک بازیگر چگونه رفتار می‌کند و چگونه حس خود را به صورت فیزیکی یا میمیک صورت به شکل بیرونی بروز می دهد. در بازیگری رویکردهای متفاوت وجود دارد؛ عده ای کاملا حسی و برخی مبتنی بر تکنیک بازی می کنند، برخورد عکاس در یک پروژه باید با هر کدام از اینها متفاوت باشد.

عابدی با بیان این‌که در گذشته عکاسی با نگاتیو انجام می‌گرفت و به همین دلیل با دشواری‌های بیشتری همراه بود، ادامه داد: به دلیل وجود نگاتیو، در آن زمان من با دقت بیشتری به رصد کردن شرایط برای تهیه عکس ها می‌پرداختم. به صورت اصولی در همه فیلم‌ها، تمرین نهایی وجود دارد که باید همه چیز از جمله گریم و لباس مانند اجرای نهایی باشد و در این شرایط می‌توان بخش زیادی از عکس ها را در تمرین تهیه کرد. یاد گرفتن سینما از صفر تا صد و شناخت کامل پروسه تولید بسیار مهم است. یادگیری این موارد در طول دوران کاری برای من بسیار مفید بوده و خصوصا حضور در کلاس بازیگری تاثیر زیادی در زندگی حرفه‌ای من داشته است.

یکی از وظایف عکاس کنجکاو کردن مخاطب است

عابدی عنوان کرد: یکی از وظایف عکاس فیلم، وسوسه کردن و ایجاد کنجکاوی در مخاطبان است. مثلا در فیلم «ساکن طبقه وسط»، شهاب حسینی ۳۸ نقش متفاوت را برعهده داشت که عکس‌های مربوط به آن شخصیت‌ها می‌توانست تبلیغات مثبت فراوانی را باعث شود. در صورتی که تنها به استفاده یک عکس از آن فیلم به عنوان تبلیغ در سطح شهر بسنده شد.

عکاس فیلم «آلزایمر» افزود: برخی عقیده دارند عکاسی فیلم دیگر مرده است ولی این باور اشتباه است؛ یادم می آید در اواسط دهه هشتاد برای اولین بار در فیلم «مزرعه پدری» از دوربین دیجیتال استفاده کردم که برای من ریسک بزرگی به شمار می‌رفت.

وی ادامه داد: باید توجه داشت همه زوایایی که عکاس تدارک می‌بیند، عیناً مشابه فیلم نیست. به علاوه که او بخش مربوط به پشت صحنه را هم پوشش می‌دهد. افزون بر این، خلاقیت در حیطه عکاسی بسیار مهم است و به این دلایل است که اعتقاد دارم عکاسی فیلم هیچ‌گاه نمی‌میرد.

عکاس فیلم نمایانگر تجربه تهیه کننده

عابدی افزود: دلیل اهمیت خواندن فیلمنامه برای من این است که از کلیت فیلم و کاراکترها به تحلیل برسم و متوجه شوم برای هر کدام به چه میزان تمرکز نیاز دارم. ضمن این‌که زمانی که فیلمنامه‌ای را مطالعه می‌کنم، متوجه می‌شوم کدام قسمت‌ها نیاز به عکس دارد.

وی با یاد کردن از اکبر عالمی بیان کرد: عالمی در این زمینه دریای دانش بود و همواره از او می‌آموختم. متاسفانه او را در دوران کرونا از دست دادیم. اگر امروز عالمی در جمع ما حاضر بود من بسیار از دانش او استفاده می‌کردم.

وی با اشاره به اهمیت نگاه تهیه کننده‌ها، بیان کرد: برای اینکه متوجه میزان حرفه ای بودن یک تهیه کننده شویم کافی است ببینم عکاس انتخاب شده برای یک فیلم چه میزان حرفه ای و با تجربه است چرا که این انتخاب نشان دهنده این امر است که تهیه کننده چه میزان به فکر تبلیغات اکران است.

ماندن در سینما اهمیت دارد

وی درباره چگونگی ورود به سینما گفت: ورود پیدا کردن به سینما چندان دشوار نیست، بلکه باقی ماندن در این فضا است که اهمیت دارد. بارها افرادی را به پروژه‌های مختلفی معرفی کرده‌ام، چراکه دارای توانمندی و استعدادی ویژه بودند. اما اکثرا نتوانستند بیش از حضور در یک پروژه را تجربه کنند. بسیاری در شرایط کاری نمی‌توانند موفق عمل کنند. مسیر من چنین بوده است که ابتدا به دنبال آموختن سینما بودم و سپس حضور در فیلم کوتاه و پروژه‌های مختلف این عرصه را تجربه کردم.

عابدی، گفت: این فرآیند سه سال به طول انجامید. امروزه با یک موبایل هم می‌توان فیلم ساخت در صورتی که فیلمسازی و عکاسی با نگاتیو بسیار دشوار بود. جوان‌ترها چندان دنبال تجربه‌های تازه نیستند در صورتی که فردی همچون علیرضا داوودنژاد فیلم «روغن مار» را با یک گوشی آیفون فیلمبرداری کرد.

وی ادامه داد: عکاس خوب فیلم باید علاوه بر داشتن اطلاعات کافی در زمینه عکاسی، مدیوم سینما و اجزای آن را نیز به خوبی بشناسد. من هنوز هم در آموزشگاه‌های سینمایی دوره‌هایی را برای افرادی برگزار می‌کنم که در رشته بازیگری و کارگردانی تحصیل کرده‌اند و دوره‌های مختلف آن را گذرانده‌اند. در این کلاس‌ها درباره ارتباط میان بازیگری با دیگر حوزه‌ها و خصوصا عکاسی صحبت می‌کنم. در گذشته بازیگران پیش از بستن قرارداد نام عکاس را جویا می‌شدند و این مساله برای آن‌ها اهمیت زیادی داشت زیرا عکس‌ها بسیار دیده می‌شدند. البته امروزه عکس فیلم اهمیت بیشتری به لحاظ میزان دیده شدن پیدا کرده زیرا محیط ارایه آن بسیار گسترده‌تر شده است.

خلاقیت بزرگترین عنصر یک عکاس است

عابدی درباره شاخص‌های یک عکس خوب گفت: اکسپوز درست، اولین مساله است و نورسنجی نیز باید به درستی انجام بگیرد و این الفبای هنر عکاسی است. نکته بعدی کمپوزیسیون یا کاربندی مناسب است و بعدی مجموعه‌ای از اکت بازیگر، نورپردازی، صحنه آرایی و شکار آن یک لحظه است که باعث ماندگار شدن یک عکس می‌شود.

وی ادامه داد: مجموعه‌ای از عناصر زیبایی شناسانه باعث ساخته شدن یک عکس خوب می‌شود. ضمن این‌که نورپردازی در عکاسی فیلم، توسط نورپرداز پروژه انجام می‌شود و به همین علت فرآیند عکس‌برداری چندان وقت گیر نیست.

این هنرمند در پایان یادآور شد: بزگترین عنصری که هر عکاس می‌تواند در کار خود به آن متکی باشد، بهره‌گیری از خلاقیت است. عکاس رایگان و ارزان یکی از معضلات این حرفه است. میانگین تعداد عکس‌ها در گذشته ۴۰ حلقه سی و شش تایی بود در صورتی که امروز بسیاری از عکاسان برای هر جلسه از فیلم تعداد زیادی عکس تهیه می‌کنند. در ابتدای ورود فناوری دیجیتال به سینما، نسبت به آن اعتماد کافی وجود نداشت و به همین دلیل من هم به صورت دیجیتال و هم نگاتیو عکس‌هایی را تهیه می‌کردم. متاسفانه امروزه روی عکس ویرایش بسیار زیادی انجام می‌شود و حتی اندازه قاب را تغییر می‌دهند که اتفاقی بسیار غیرحرفه‌ای است.

کد خبر 6093813

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایسنا : افزایش ۱۸۶ درصدی مستمری مددجویان در دولت سیزدهم

مهر : تلاش آیت الله رئیسی برای حل مشکلات مردم الهام بخش مسئولان است

ایرنا : آغاز اولین مرحله از رزمایش‌های هسته‌ای روسیه

مهر : مراسم عزاداری و گرامیداشت شهدای خدمت در دیلم برگزار شد

ایرنا : بررسی آخرین تحولات غزه در رایزنی تلفنی رئیس امارات با میشل

مهر : اسپانیا در آستانه به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین

ایلنا : ایرلند امروز به رسمیت شناختن کشور فلسطین را اعلام خواهد کرد.

ایسنا : هنرمندان فارس شهادت رئیس‌جمهور و همراهانش را تسلیت گفتند

مهر : دست رد چین به تحریم‌های آمریکا علیه روسیه

ایسنا : شهید آیت‌الله رئیسی یک خدمتگزار صادق بود

ایلنا : رئیسی همواره بر اساس منافع ملی ایران عمل می‌کرد

ایسنا : تبلور دیپلماسی انرژی در دولت آیت الله رئیسی

مهر : توصیف رئیس جمهورشهیدایران از زبان پوتین/پیام ویژه کرملین به تهران

مهر : کیفیت هوای تهران قابل قبول است

مهر : فعالیت ۵۰۰ متخصص طب ایرانی در کشور/ تربیت متخصص در ۹ دانشکده

تسنیم : روز 229 طوفان‌الاقصی| جنایت در روستای «الزوایده»

مهر : حداقل ۱۰ شهید در حمله صهیونیست‌ها به مرکز الزوایده

مهر : نگرانی آمریکا از شکست صهیونیست‌ها در برابر حماس

ایرنا : ایرلند امروز کشور مستقل فلسطین را به رسمیت می‌شناسد

ایرنا : رسانه‌های رژیم صهیونیستی: هدف از حمله به رفح، فشار برای از سرگیری مذاکرات است

ایرنا : استعفای مسئول امنیتی رژیم صهیونیستی به دلیل انتقاد از روند جنگ در غزه

ایرنا : اعتراف مقام رژیم صهیونیستی: نمی‌توان به سادگی تونل‌های غزه را از بین برد

ایلنا : پیام تسلیت دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس در پی شهادت رئیس‌جمهوری ایران

مهر : حضور گسترده مردم پیش از آغاز رسمی مراسم تشییع شهید آیت الله رییسی

ایسنا : «بخشی از برنامه باش» یا چگونه محیط زیست را حفظ کنیم؟

مهر : مراسم تشییع آیت الله رییسی و همراهانش در تهران آغاز می‌شود

مهر : مراسم تشییع آیت الله رییسی و همرزمانش در تهران آغاز می‌شود

ایسنا : فقدان رییس‌جمهور غمی بزرگ و سنگین است

ایرنا : عکس نوشته‌ قمی‌ها در وداع با رییس‌جمهور شهید

ایرنا : عکس نوشته‌ قمی‌ها در آخرین دیدار با رییس‌جمهور شهید و همراهان

ایسنا : اقدام کم‌سابقه هند برای خرید ارزان‌تر نفت روسیه

ایرنا : آنروا: توزیع غذا در رفح متوقف شد

تسنیم : مقام اطلاعاتی آمریکایی: دولت بایدن نگران شکست اسرائیل است

ایرنا : پولیتیکو: دولت آمریکا نگران قدرت حماس پس از جنگ است

ایسنا : اولین خودروی تمام الکتریکی خودروساز چینی ناکام ماند

ایرنا : شهادت ۱۰ فلسطینی در بمباران مرکز غزه

مهر : گفتگوی تلفنی وزیر امور خارجه الجزایر با سرپرست وزارت امور خارجه

مهر : یاد و خاطره آیت‌الله رئیسی و امیرعبداللهیان در اذهان باقی است

مهر : سازمان بهداشت جهانی وضعیت غزه را «فراتر از فاجعه» توصیف کرد

ایرنا : محرومیت نتانیاهو از ورود به ۱۲۴ کشور با صدور حکم دیوان بین المللی کیفری

تسنیم : رویترز: ایرلند امروز کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسد

ایسنا : افزایش سطح آب دریا برای صادرات نفت تهدیدکننده شد

مهر : وداع با پیکر شهدای خدمت در مصلای امام خمینی (ره) تهران _ ۳

ایرنا : حماس: رژیم اشغالگر از چیزی به اندازه مقاومت وحشت ندارد

ایسنا : وداع با پیکر رئیس جمهور و شهدای خدمت در مصلی تهران - ۲

تسنیم : 8 شهید و 21 زخمی، آخرین آمار جنایت اشغالگران در جنین

مهر : وداع با پیکر شهدای خدمت در مصلای امام خمینی (ره) تهران _ ۲

ایرنا : عقب‌نشینی رژیم صهیونیستی در توقف پخش آسوشیتدپرس

ایسنا : ویدیو/ وداع با پیکر رئیس جمهور و شهدای خدمت در مصلی امام خمینی (ره) تهران

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید