به مناسبت روز جهانی کارگر؛

نمایی از زندگی کارگران؛ ۳۰ سال کار و فقط ۴ سال سابقه‌ی بیمه!

asdasd
کد خبر : ۱۴۷۴۵۶۰

عبدالعظیم روزی که برای جمع کردنِ پرونده‌ی بیمه‌اش، برای آنکه ببیند چقدر تا بازنشستگی فاصله دارد، به تأمین اجتماعی رفت، همه‌چیز روی سرش آوار شد؛ «آقا شما نهایتا ۴ سال سابقه‌ی بیمه دارید!» باورش نمی‌شد که این جملات از زبان کارمند بیمه خطاب به اوست. فقط ۴ سال سابقه‌ی بیمه برای تمام آن ۳۰ سال کارِ شبانه‌ی سخت!

به گزارش خبرنگار ایلنا، چه بر کارگران می‌گذرد؟ به این سوال کلی، با به تصویر کشیدنِ زندگی عبدالعظیم، کارگر سابق پیمانکاری شهرداری تهران، پاسخ می‌دهم. داستان زندگی او یکی از تلخ‌ترین، گزارش‌های زندگیِ کارگری است و چیزی کم از یک کابوس ندارد… . 

۳۰ سال کار و امید به آینده‌ای که از ابتدا نبود… 

نزدیک به ۳۰ سال، هر روز، رأس ساعتِ ۱۲ شب کارش را شروع می‌کرد و صبح ساعت۶، گاهی ۷ و گاهی هم حوالیِ ظهر، مرخص می‌شد، به خانه می‌رفت و چند ساعتی استراحت می‌کرد و دوباره شب را از نو در خیابان‌های شهر می‌گذراند. نزدیک به ۳۰ سال از زندگیِ عبدالعظیم این‌گونه گذشت. او کارگر پیمانکاریِ شهرداری بود و در یکی از محلات تهران، شب را با جارو کردنِ کوچه‌های محل به روز می‌رساند. گرد و غبارِ آلودگی را مزه مزه می‌کرد و ساعت‌ها و سال‌‎ها را به امیدِ آنکه روزی این ۳۰ سال سخت تمام شود، می‌گذراند. او نیز مانند خیلی از کارگران در انتظار ایام بازنشستگی و گرفتنِ هر چند ناچیز دسترنج کارگری‌اش بود، اما کابوس زندگیِ عبدالعظیم تازه بعد از این ۳۰ سال کار شروع شد… . 

روزی که برای جمع کردنِ پرونده‌ی بیمه‌اش، برای آنکه ببیند چقدر تا بازنشستگی فاصله دارد، به تأمین اجتماعی رفت، همه‌چیز روی سرش آوار شد؛ «آقا شما نهایتا ۴ سال سابقه‌ی بیمه دارید!» باورش نمی‌شد که این جملات از زبان کارمند بیمه خطاب به اوست. فقط ۴ سال سابقه‌ی بیمه برای تمام آن ۳۰ سال کارِ شبانه‌ی سخت! 

اینکه بعد از آن روز چه بر عبدالعظیم گذشت را فقط خودش می‌داند و خانواده‌اش. حالا بیش از ۶۰ سال سن دارد و در یک اتاق سی متریِ کرایه‌‎ای همراه همسر و فرزندانش زندگی می‌کند. او بابت تمامِ آن۳۰ سالی که خیابان‌‎های این شهر را جارو کرد، حتی سی متر خانه هم از آنِ خود ندارد. نه خانه، نه اندوخته و نه حتی آینده‌ای! خودش می‌گوید برای رسیدن به حقوقش بارها اعتراض کرده و به سازمان تأمین اجتماعی و اداره کار مراجعه کرده اما جوابی نگرفته. به عبدالعظیم و فرزندانش گفته‌اند پیگیری و شکایت فایده‌ای ندارد؛ پیمانکارانی که در طول این ۳۰ سال آمده و رفته‌اند را نمی‌توانید پیدا کنید، شهرداری هم مسئولیتی در قبالِ کارگر پیمانکار ندارد. 

او بعد از آن ۳۰ سال کارِ سختِ بدونِ بازنشستگی، بعد از آن روزِ کذاییِ استعلامِ سال‌هایِ بیمه‌پردازی‌اش، دیگر حاضر به کار برای شهرداری نشد و لباس پاکبانی‌اش را برای همیشه از تن خارج کرد. کارگری کردن برای پیمانکاران شهرداری را کنار گذاشت، بدون آنکه حتی پولی برای خریدِ سال‌های باقیمانده تا ۱۰ سال سابقه‌ی بیمه‌اش را داشته باشد. عبدالعظیم هیچ وقت بازنشسته نمی‌شود و تنها یادگاری که از آن ۳۰ سال کار سخت برایش مانده، خس خسِ هر روزه‌ی سینه و یک باتری در قلبش است. 

فرزندان کارگر

او حالا گه‌گاهی کارِ خدماتی می‌کند تا خرجِ روزمره‌ی خانواده را تأمین کند، اما هزینه‌های اصلیِ زندگی را دو فرزندش برعهده گرفته‌اند. یکی کارگرِ پیمانکاریِ یکی از ادارات دولتی است و با بیش از ۹ ساعت کار خدماتی، کمی بیش از حداقل حقوق دریافت می‌کند و دیگری برای ۷ ساعت کارِ روزانه در مطبِ یک پزشک، تنها ۳ میلیون تومان حقوق می‌گیرد. پسر خانواده بیمه است و تمام دلخوشی‌اش همان پیامکی است که ماه به ماه از سوی تأمین اجتماعی برای واریز شدنِ حق بیمه‌اش ارسال می‌شود، و دختر خانواده فقط همان ۳ میلیون تومان حقوق ماهانه را می‌گیرد و سابقه‌ی بیمه‌ای در کار نیست. 

دو فرزندِ عبدالعظیم به جای آنکه درس بخوانند تا امکانی برای تغییر جایگاه اجتماعیِ خود داشته باشند و مستقل شوند، کار می‎‌کنند تا خرج روزمره‌ی خود و پدر و مادرشان را تأمین کنند؛ چون دسترنجِ ۳۰ سال کارِ پدر را پیمانکاران خورده‌اند و حالا دیگر اثری از آن‌ها نیست! 

داستان زندگی عبدالعظیم استثنا نیست! 

آیا داستان زندگی این کارگر و فرزندانِ کارگرش استثنا است؟ به هیچ وجه! کافی است نگاهی به اطرافِ زندگی‌مان بیندازیم و تعدادِ کارگرانِ شهرداریِ سن و سال داری که هر روز به چشممان می‌خورند را بشماریم. اگر از کارگرانِ مسنی که خیابان‎ها را جارو می‌کنند بپرسیم، حتما خواهند گفت که هنوز سابقه‌ی بیمه‌شان کامل نشده و مجبورند سالهای پیری را نیز در خیابان‌های شهر بگذرانند. آن‌ها حتما از پیمانکارانی می‌گویند که به راحتی حق و حقوقشان را نادیده می‌گیرند و سوابق بیمه‌شان را یکی در میان رد می‌کنند. پای صحبتهای این کارگران که بنشینیم، متوجه می‌شویم که خیلی از آن‌ها امیدی به کامل شدنِ سوابقِ بیمه‌پردازی‌شان برای گرفتنِ یک مستمریِ کامل ندارند. 

رد نشدنِ سالهای دقیقِ بیمه‌پردازی یکی از مطرح‌ترین مشکلاتِ کارگری است؛ مسئله‌ای که برای کارگرانِ پیمانکاری و کارگران بخشِ خصوصی بسیار اتفاق می‌افتد و خیلی اوقات کارگران، خاصه کارگرانِ ضعیف‌تر، به دلیلِ ترس از اخراج و نیازشان به پولِ کارگری، تمایلی به اعتراض ندارند. باید در کنارِ این کارگران، از کارگرانِ بخش ساختمانی که اتفاقا به شکلِ سیستماتیک از حق بیمه اجتماعی محرومند نیز یاد کرد. سرنوشتِ آن‌ها چیزی شبیه سرنوشتِ عبدالعظیم است با این تفاوت که آن‌ها از ابتدا به محرومیتِ خود از بازنشستگی آگاهند! 

عبدالعظیم بعد از سی سال کار، خانه‌ای از آنِ خود و پس‌اندازی برای دورانِ پیری ندارد؛ آیا این وضعیت استثنا است؟ به هیچ وجه! اینجا پُر است از کارگرانی که بعد از سال‌ها کار سخت، بخش زیادی از مستمری‌شان – البته اگر مستمری‌ای در کار باشد - صرفِ اجاره خانه می‌شود. کارگرانی که حتی توان پرداختِ هزینه‌های درمان بیماری‌های دوران میانسالی و پیری‌شان را ندارند، که یا مجبور به کار کردن بعد از بازنشستگی و یا اگر توانی نداشته باشند، به اطرافیانِ خود وابسته می‌شوند. حال آنکه قرار بود به ازای صرف کردنِ سی سال از بهترین دوران زندگی‌شان، در دوران پیری با آسودگی خاطر و به دور از وابستگی زندگی کنند. پُر است از کارگران بازنشسته‌ای که وقتی دسترنج‌شان را با جانی که برای کارگری کردن در دوران جوانی گذاشته‌اند مقایسه می‌کنند، تنها احساسشان سرخوردگی است. 

وضعیتِ زندگی کارگران جوان

زندگی فرزندان عبدالعظیم نیز نمونه‌ای بارز از وضعیت کارگران جوان است. یکی برای بیش از ۹ ساعت کار، کمی بیش از حداقل حقوق دریافت می‌کند و تمام این پول را صرف حداقل نیازهای خانواده می‌کند و دیگری برای ۷ ساعت کار، تنها ۳ میلیون تومان می‌گیرد و سابقه‌ی بیمه‌ای هم ندارد. آن‌ها به راستی نمونه‌ی موردیِ خوبی برای نشان دادنِ اوضاع کارگران جوان هستند. کارگران جوانی که حتی اگر حقوقشان بیش از حداقل حقوق وزارت کار باشد، باز هم در تأمین هزینه‌های اساسیِ زندگی لنگ می‌مانند. کارگرانی که به راحتی استثمار می‌شوند و به لطفِ قوانین، برای ایستادن مقابل این بهره‌کشیِ ظالمانه باید بهای سنگینی بپردازند. کارگران جوانی که امیدی به آینده‌ای روشن ندارند. آن‌ها که بارِ هزینه‌های سنگین زندگی خانواده‌اشان را به دوش می‌کشند و امکانی برای استقلال و تشکیل خانواده ندارند. کارگرانی که از اولیه‌ترین حقوق خود بی‌بهره‌اند و چون از اخراج می‌ترسند، اعتراض نمی‌کنند. کارگرانی که درجا می‌زنند و تمام نیروی جوانی‌شان را به ثمن بخس می‌فروشند و سهم‌شان از زندگی چیزی کمتر از هیچ است. آن‌ها حتی وضعیت‌شان از پدرانشان به مراتب بدتر است. همان کارگرانی که نمایندگان مجلس آن‌ها را نوبیمه‌شدگان خواندند و برایشان نسخه‌ی ۳۵ سال کار تا بازنشستگی پیچیدند. 

گزارش: زهرا معرفت

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : گفتگوی تلفنی وزیر امور خارجه الجزایر با سرپرست وزارت امور خارجه

مهر : یاد و خاطره آیت‌الله رئیسی و امیرعبداللهیان در اذهان باقی است

مهر : سازمان بهداشت جهانی وضعیت غزه را «فراتر از فاجعه» توصیف کرد

ایرنا : محرومیت نتانیاهو از ورود به ۱۲۴ کشور با صدور حکم دیوان بین المللی کیفری

تسنیم : رویترز: ایرلند امروز کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسد

ایسنا : افزایش سطح آب دریا برای صادرات نفت تهدیدکننده شد

مهر : وداع با پیکر شهدای خدمت در مصلای امام خمینی (ره) تهران _ ۳

ایرنا : حماس: رژیم اشغالگر از چیزی به اندازه مقاومت وحشت ندارد

ایسنا : وداع با پیکر رئیس جمهور و شهدای خدمت در مصلی تهران - ۲

تسنیم : 8 شهید و 21 زخمی، آخرین آمار جنایت اشغالگران در جنین

مهر : وداع با پیکر شهدای خدمت در مصلای امام خمینی (ره) تهران _ ۲

ایسنا : ویدیو/ وداع با پیکر رئیس جمهور و شهدای خدمت در مصلی امام خمینی (ره) تهران

ایرنا : عقب‌نشینی رژیم صهیونیستی در توقف پخش آسوشیتدپرس

مهر : مراسم بزرگداشت شهید آیت الله رئیسی در خلیل آباد

مهر : عزاداری هیئات مذهبی خلیل آباد در سوگ شهید رئیسی

مهر : برگزاری حجله شهدای خدمت توسط پایگاه بسیج شهرستان خلیل آباد 

ایسنا : جیمز وب برای اولین بار به قلب یک سیاره پشمکی نفوذ کرد

مهر : ایرلند کشور مستقل فلسطین را به رسمیت می شناسد

ایسنا : افزایش سطح مراودات تجاری مرزنشینان در دولت سیزدهم

ایرنا : امام جمعه پیشوا:شهید آیت الله رئیسی به هر آنچه گفت عمل کرد

ایرنا : پوتین: درگذشت آیت الله رئیسی ضایعه بزرگی است / به تقویت روابط با ایران ادامه می‌دهیم

ایرنا : پوتین: درگذشت رئیسی ضایعه بزرگی است / به تقویت روابط با ایران ادامه می‌دهیم

ایسنا : آمادگی استان سمنان برای خدمات‌دهی به زوار رضوی و دوستداران خادم الرضا

تسنیم : انزوای بی سابقه جهانی در انتظار نتانیاهو

تسنیم : مراسم وداع با پیکر شهیدان خدمت - 2

ایسنا : برخورد با توهین کنندگان و برهم زنندگان امنیت روانی جامعه

ایرنا : شهادت یک فلسطینی به ضرب گلوله نظامیان صهیونیست در کرانه باختری

ایرنا : یک دقیقه سکوت به احترام شهدای خدمت ایران در کنفرانس خلع سلاح سازمان متحد در ژنو + فیلم

مهر : ترامپ صفحه دریافت کمک مالی به ارز دیجیتال راه اندازی کرد

تسنیم : مراسم وداع با پیکر شهیدان خدمت - 1

ایرنا : فیلم | مردم لارستان از سیدالشهدای خدمت می‌گویند

مهر : رئیس بسیج هنرمندان لرستان معرفی شد

ایرنا : فیلم | آقای رییس جمهور دعا گویتان هستیم؛ سرزمین آفتاب چشم به راهتان باقی ماند!

ایرنا : وداعی تا بی‌نهایت با شهید جمهور + فیلم

ایرنا : گره‌گشایی مشکل ۱۷ ساله آبرسانی چهارمحال و بختیاری با تدبیر خادم الرضا (ع)

مهر : حضور باشکوه مردم تبریز در آئین تشییع شهدای خدمت

مهر : اپراتورها نقاط کور آنتن‌دهی و اینترنت را شناسایی و مرتفع کنند

مهر : اشک‌های شهید رئیسی به یاد شهدا در راه سفر به نیویورک

مهر : تغییر تاریخ عروسی به‌خاطر شهادت سید شهیدان خدمت و هیئت همراه

ایلنا : نتانیاهو پس از تأیید حکم دادگاه، در صورت ورود به نروژ بازداشت می‌شود

مهر : کارگروه‌های اندیشه‌ورزی اقتصادی در لرستان تشکیل شوند

ایرنا : افراد مسلح در نیجریه ۴۰ نفر را کشتند

ایلنا : هشدار سازمان ملل درباره احتمال شکست پروژه بندر آمریکا در غزه

ایسنا : اجلاسیه شهدای طلاب استان تهران در پیشوا برگزار شد

ایسنا : سوگواره شهادت «سیدالشهدای خدمت» در پل سفید برگزار شد

ایسنا : تسلیت جمعی از هنرمندان پیشکسوت در پی شهادت آیت الله رییسی و هیات همراه

ایرنا : ابراز تسلیت دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس برای شهادت رئیس جمهور

مهر : واکنش حماس به اقدامات اسرائیل علیه خبرگزاری آسوشیتدپرس

ایسنا : شهید آیت الله رئیسی، فسادستیز و مردم‌مدار بود

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید