۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۹:۵۴

یادداشت اقتصادی؛

کارگر؛ رضایت شغلی و توسعه اقتصادی

کارگر؛ رضایت شغلی و توسعه اقتصادی

یک تحلیلگر مسایل اقتصادی گفت: از نظر علمی و شواهد تجربی در جهان، نشان می‌دهد رضایت شغلی ارتباط مستقیمی بین توسعه اقتصادی و رضایت شغلی کارگران و کارکنان به طور اعم وجود دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، امین دلیری، تحلیلگر مسائل اقتصادی و مدرس دانشگاه در یادداشتی اختصاصی برای مهر نوشت؛ رشد و توسعه اقتصادی هر کشوری به ۳ عامل مهم زمین (منابع طبیعی)، کار (نیروی انسانی) و سرمایه بستگی دارد که این عوامل مورد اتفاق تمام اقتصاددانان از هر مکتب اقتصادی است. عامل تکنولوژی (علم و فناوری) به عنوان عامل چهارم، به عنوان عامل تأثیرگذار در بهره‌وری و سرعت بخشیدن به روند رشد جایگاه خودش را به عنوان یکی از ارکان دیگر رشد، باز کرده است. از نیمه دوم قرن بیستم موضوعات مهم دیگری مانند مدیریت، آموزش، تحقیق و پژوهش به عنوان عوامل تأثیرگذار در رشد و چگونگی بکارگیری در ترکیب و چگونگی استفاده از ۴ عامل برشمرده فوق، مباحث علمی جدیدی را در رشد اقتصادی مطرح کرد.

در موضوع رشد، نیروی انسانی به عنوان مغز خلاق و تعیین کننده نسبت به سرعت دادن رشد اقتصادی و محور مباحث مدیریت، آموزش و تحقیق و پژوهش از نظر عاملیت حائز اهمیت است. در چنین فضایی، نیروی انسانی در مباحث جدید علمی رشد، به عنوان «سرمایه انسانی» تغییر نام داده که بسیار مهم‌تر از سرمایه‌های مادی است. در کتاب «مدارهای توسعه‌نیافتگی در اقتصاد ایران» تألیف مرحوم دکتر عظیمی، برای اینکه یادی از این اقتصاددان فقید در دهه‌های اول و دوم انقلاب اسلامی در مباحث توسعه و رشد اقتصادی دارای نظریه‌های قابل تأمل داشته، نظری داشته باشیم به موارد مهمی در خصوص نقش «عامل نیروی انسانی» در تولید به عنوان محور سوم توسعه علاوه بر محورهای «علم و فن» و «منابع طبیعی» اشاره دارد که دارای ۵ ویژگی است و صورت دارا بودن این ویژگی‌ها می‌تواند رسالت خود در رشد تولید را ایفا کند. این ویژگی‌ها عبارتند از انرژی، استقامت، انگیزه، دانش، مهارت. وی در صفحه ۲۲ همان منبع ادامه می‌دهد؛ «به عبارت دیگر قدرت تولیدی انسان در فرآیند تولید، به این نکته وابسته است که انسان تا چه حد دارای انرژی و استقامت است، چه میزان دانش و شناخت نسبت به کار دارد و چه مقدار مهارت برای کاربرد شناخت و دانش خود در صحنه تولید را دارا است». عظیمی دو ویژگی اخیر، یعنی دانش و مهارت را در محور علم و فن و بقیه ویژگی یعنی انرژی، استقامت و انگیزه را در نیروی انسانی می‌بیند.

همان طور که در بحث توسعه اقتصادی توسط اقتصاددانان این رشته مطرح است، گرچه داشتن منابع طبیعی غنی برای هر کشوری یک غنیمت خدادادی برای توسعه اقتصادی است، ولی استفاده و برداشت مطلوب از این منابع شرط لازم برای توسعه اقتصادی است.

استفاده مطلوب از منابع طبیعی جز با مدد نیروی انسانی ماهر و متخصص و استفاده از ابزار علم و فناوری (تکنولوژی) ممکن نمی‌شود. اگر به این مهم توجه نشود در واقع اتلاف منابع خواهد بود.

مجموعه نیروی انسانی کشور از دو دهه گذشته تا کنون در بخش دولتی و خصوصی اعم از کارگران، کارکنان آسیب‌های زیادی دیده و نیازهای مادی و غیر مادی آنان مورد غفلت کارفرمایان و تا اندازه‌ای از دایره توجه ویژه قوای مجریه و تقنینی خارج شده است.

موضوع تصویب ارائه طرح قانون عدم بکارگیری بازنشستگان اعم از مقامات، مدیران و کارشناسان خبره و متخصصان بازنشسته بدون هر گونه استثنا و ملاحظاتی از سوی برخی از نمایندگان زن مجلس شورای اسلامی به منظور ایجاد اشتغال برای جوانان، بزرگنمایی پرداخت حقوق‌های نجومی و خروج برخی از متخصصان از دستگاه‌های دولتی و جذب آنان به بخش خصوصی و بازارهای کار خارجی، صدمات زیادی به دستگاه‌های اداری کشور وارد کرد.

در واقع با طرح کاذب ایجاد اشتغال برای جوانان، بسیاری از مدیران لایق و پاک دست با این قانون از گردونه نظام اداری کشور خارج شدند. بایگانی دو نسل مدیریتی بالغ بر ۴ دهه در شرایط سخت کشور اعم از اداره جنگ تحمیلی و گذر از بحران‌های تحریم دارای تجارب ارزنده‌ای بودند، کاملاً از ذهن اداره کشور پاک شد؛ هیچ کشوری در دنیا سراغ نداریم به این راحتی سرمایه نیروی انسانی را به حاشیه رانده باشد.

بحث دیگر عدم توجه کافی به تخصص‌ها و مهارت‌های فردی کارکنان و کارگران و نادیده گرفتن مهارت آموزی، آموزش‌های دوره‌ای باز آموزی، بازپروری و انتقال مهارت‌های نوین مبتنی بر علم و فناوری است که از دیرزمان به بوته فراموشی سپرده شده و در محاق قرار گرفته است. جنبه‌های انگیزشی، ایجاد علاقه، حس حمیت سازمانی و محیط آرام برای کار، دیگر اهمیت چندانی ندارد و جز اولویت‌ها نیست؛ چون در شرایط تورمی و پر التهاب بازار و در یک فضای غیر رقابتی، میزان فروش کالا و سودهای آنی بیشتر مورد نظر اغلب تولید کنندگان است. علاوه بر آن تمام این مصیبت‌ها در فضای تغییر مدیریت‌ها و عدم کارآمدی مدیران و بی تجربگی مدیران تازه وارد دولتی در صحنه‌های کار و تلاش و مشغول شدن در حواشی و عدم توجه به نیازهای مادی و معنوی نیروی انسانی و آینده‌نگری و بکارگیری نقدینگی شرکت‌ها و واحدهای تولیدی در بازارهای موازی غیر تولیدی است که بسیاری از واحدهای تولیدی دچار آن شده‌اند موجب بی توجهی به ارکان تولید شده است.

بنا بر این شرایط و فضای فعلی اقتصادی کشور با فعالیت‌های سالم تولیدی خیلی سازگار نیست. اگر با رفتار و عدم رسیدگی به نیازهای مادی و غیر مادی کارگران دچار خست و تنگ نظری شویم، آینده بدتر و سیاه‌تری برای تولید رقم خواهد خورد.

رضایت شغلی و توسعه اقتصادی

امروز ۱۱ اردیبهشت روز کارگر است و فردا ۱۲ اردیبهشت روز معلم و روز استاد مرتضی مطهری. مسؤولان ذیربط نهادهای کارگری، فرهنگی آموزشی و دانشگاهی چه دستاوردی برای کارگران، فرهنگیان، دانشگاهیان داشته‌اند. مسوؤلیتهای بخشی و ملی بر این اقشار پر تلاش و زحمتکش در تولید، تربیت نیروی انسانی و متخصص (کار) آفرینی بر کسی پنهان نیست، ولی چه اقدامی در جهت ارتقا رفاه و رضایت شغلی آنان برداشته شده است؟ از نظر علمی و شواهد تجربی در دنیا نشان می‌دهد، رضایت شغلی ارتباط مستقیمی بین توسعه اقتصادی و رضایت شغلی کارگران و کارکنان به طور اعم وجود دارد. نیروی انسانی در مهارت آموزی، آموزش، تحصیلات دانشگاهی و تحقیق در افزایش بهره‌وری و رشد اقتصادی نقش زیادی دارد.

تاکید رهبری بر توجه به امور کارگران

رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در دیدار ۵ اردیبهشت ماه جاری با جمعی از کارگران کشور به مناسبت هفته کارگر، مطالب پر اهمیتی را اشاره کردند. نگاه ایشان به کارگر به عنوان عامل پر توان در تحقق شعار سال «جهش تولید» و محور قدرت اقتصادی، مطلب بسیار مهمی را یاد آور شدند «خوب شدن حال کارگر، یعنی خوب شدن حال کشور». ایشان با توجه به ۱۱ میلیون نفر شاغل بخش کارگری و یک جمعیت بیش ۴۰ میلیون نفری با در نظر گرفتن بعد خانوار، حدود نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند اضافه کردند «حال جامعه کارگری خوب شود، حداقل نیمی از مردم حالشان خوب است». لذا توجه به این قشر عظیم در واقع توجه به جامعه بزرگ ایران اسلامی است.

رهبر معظم انقلاب در بخش دیگر از سخنان خود خطاب به مسؤولان کشور تاکید کردند «تأمین امنیت شغلی کارگران، از وظایف مسؤولان است».

بنابراین اهمیت این قشر تأثیرگذار در رشد و توسعه اقتصادی بر همگان آشکار است. باید مسؤولان ارشد نظام به صدای این قشر زحمتکش به طور ویژه توجه کنند. غفلت از این قشر در بلندمدت به نفع کارفرمایان و به نفع دولتمردان و نیز اقتصاد کشور نیست.

کارگران و مزیت پیشرفت با سرعت بالا

با توجه به پیشرفت‌های چشمگیر شاخص توسعه انسانی با التفات به رشد و گسترش دانشگاه‌ها و در پی آن ازدیاد جمعیت دانش آموختگان دانشگاهی، به طور بالقوه کشور را در مزیت پیشرفت با سرعت بالایی قرار داده است. طبق آخرین گزارش سازمان ملل، شاخص توسعه نیروی انسانی ایران با افزایش شاخص توسعه انسانی به ۰.۷۸، جمهوری اسلامی را در گروه «بالا» ی شاخص توسعه قرار داده است. با این شاخص رتبه ایران از ۱۱۵ کشور بیشتر است و در صورت صعود این شاخص در ۹ پله دیگر، ایران از نظر شاخص توسعه انسانی در گروه اول یعنی «خیلی بالا» قرار خواهد گرفت.

شاخص توسعه انسانی ایران، از متوسط این شاخص که ۰.۷۳۹ است در رده بالاتری قرار دارد. شاخص توسعه انسانی ایران در حال حاضر از کشورهای برزیل، هند و مصر بالاتر است.

یکی از عوامل رشد در کشورهای توسعه یافته صنعتی که فرآیند رشد را در دوران توسعه یافتگی طی کردند، رشد سریع زاد و ولد و رشد جمعیت این کشورها بود. همزمان رشد بهره نیروی کار سبب رشد بالای اقتصادی در این کشورها شد. اختراعات، ابداع، نوآوری و توسعه فناوری سبب شد تا صادرات کالاهای این کشورها رقابتی، به صرفه و سودآور باشد. تولید و مصرف انبوه به کمک نیروی انسانی ماهر و بهره‌ور ممکن گردید.

با توجه به تجربه این کشورها در تجارب مدارهای توسعه یافتگی و نقش پر رنگ نیروی انسانی در فرآیند رشد و توسعه باید نقش نیروی انسانی کشورمان را در پیشرفت کشور ارج نهاد. حوائج و نیازهای مادی و غیرمادی آنها را بدون فوت وقت در اسرع زمان ممکن، برطرف کرد و برنامه‌های حمایتی این قشر زحمتکش را جز برنامه‌های اولویت دار قرار داد.

دولت و مجلس شورای اسلامی باید برنامه‌های حمایتی این قشر را که ایجاد انگیزش، رفاه نماید و در پی آن قدرت تولید را افزایش دهد، با دقت و همت و اراده کامل برای نیروی انسانی به انجام رساند.

کد خبر 6089846

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : وال استریت ژورنال: روسیه برای درگیری احتمالی با ناتو آماده می‌شود

مهر : دستبند پلیس بر دستان عامل سنگ پرانی در گرگان

ایسنا : جیب اقتصاد رژیم صهیونیستی خالی شد

مهر : «بایدن» برغم جنایات اسرائیل، نسل کشی در غزه را رد کرد!

مهر : حزب الله: مرکز تجمع دشمن صهیونیست را در «الراهب» هدف قرار دادیم

مهر : عزاداری مردم متدین و ولایی لامرد در سوگ خادم الرضا (ع) رئیس جمهور

مهر : لامردیها در مصلی الغدیر به سوگ خادم‌الرضا آیت‌الله رییسی نشستند

ایرنا : آلمان: به دادگاه لاهه احترام می گذاریم اما اسرائیل حق دفاع از خود را دارد

ایرنا : رئیس جمهور لهستان: در غم خانواده‌های قربانیان و مردم ایران شریک هستیم

مهر : رئیس جمهور ایران یک دولتمرد برجسته بود

ایسنا : با میکروکره‌ها و مزایای آنها در دارورسانی آشنا شوید

ایسنا : رهبر کره شمالی شهادت رئیس جمهور را تسلیت گفت

ایرنا : رئیس جمهور کنیا در پیام تسلیت : رئیس جمهوری ایران رهبری قاطع و نترس بود

ایسنا : یک ملت سوگوار خادم ملت

ایرنا : لیتوانی: اوکراین باید آزادی بیشتری برای حمله به روسیه داشته باشد

مهر : پیام تسلیت وزیر خارجه سوریه و رئیس اتحادیه آفریقا به رهبر انقلاب

ایلنا : از حادثه سقوط بالگرد و از دست رفتن جان‌ها متأسفیم

ایرنا : رهبر کره شمالی در پیام تسلیت : رئیس جمهور ایران دولتمردی برجسته بود

ایرنا : پیام تسلیت رهبر کره شمالی: رئیس جمهور ایران یک دولتمرد برجسته بود

ایلنا : به دلایل لجستیکی در سانحه سقوط بالگرد رئیسی، موفق به کمک به ایران نشدیم

ایرنا : ورزش در سوگ شهید جمهور در روز بررسی وضعیت کشتی آزاد در المپیک پاریس

مهر : روایتی درباره محل خاکسپاری شهید رئیسی در حرم مطهر رضوی

مهر : آیت الله رئیسی عزت امت اسلام بود

ایرنا : ممبینی: ارزش حق‌پخش فوتبال ایران ۱۵۰ میلیون دلار است/در گذشته به فیفا اطلاعات غلط می‌دادند

ایلنا : ممبینی: حق پخش فوتبال در ایران ۱۵۰ میلیون دلار(ویدیو)

ایلنا : پاسخ ممبینی به پایان محرومیت عزیزی خادم(ویدیو)

مهر : خاطره حاج حسین یکتا از سردار موسوی سر تیم حفاظت شهید رئیسی

ایلنا : ممبینی: فیفا برای فینال جام حذفی با VAR هنوز مجوز نداده است(ویدیو)

مهر : اولین تصاویر از تابوت حامل شهید رئیسی و شهید موسوی

مهر : روایت پدر شهید سیدمهدی موسوی از آخرین دیدار با فرزندش

ایرنا : شمسایی: نام شهید آیت‌الله رئیسی در تاریخ ورزش ماندگار است

ایلنا : پیدام تسلیت وزیر خارجه سوریه در پی شهادت رئیس‌جمهوری و وزیر خارجه ایران

ایرنا : شمسایی: شهید آیت‌الله رئیسی پای کار ورزش بود

ایرنا : حزب الله لبنان مراکز نظامی رژیم صهیونیستی را درهم کوبید+فیلم

ایرنا : واکنش مقامات کشورهای جهان به شهادت آیت الله رئیسی در سانحه هوایی/در حال به روزرسانی

مهر : امام جمعه موقت بوشهر: مردم قدردان شهدای خدمت هستند

ایرنا : فیلم| سوگواری پرشور مردم ارومیه در عزای شهادت رییس جمهور محبوب

مهر : مراسم سوگواری شهادت رئیس جمهور در بندر شیرینو برگزار شد

ایلنا : آنچه در غزه در حال رخ دادن است، نسل‌کشی نیست!

ایرنا : خشم سفیر اسرائیل از یک دقیقه سکوت شورای امنیت به احترام شهدای ایران

مهر : برگزاری مراسم عزاداری مردم ارومیه در سوگ رییس جمهور و همراهانش

مهر : آیت الله رئیسی وعبداللهیان دیپلماسی مقاومت را درمنطقه دنبال کردند

ایرنا : شهادت عضو دیگر حزب الله در جنوب لبنان

ایسنا : خادم زائرین فراموشت نخواهیم کرد

ایرنا : دبیر: شهید آیت‌الله رئیسی به جای حرف زدن، عمل می‌کرد/ نگاهشان به ورزش ویژه بود

مهر : غافلگیری نظامی صهیونیست با آتش تک‌تیرانداز فلسطینی

تسنیم : روز 228 طوفان‌‌الاقصی| ورود پهپاد به جولان اشغالی

ایسنا : شهباز شریف: به خبرهای خوب امیدوار بودیم اما افسوس که چنین نبود

ایرنا : وزیر خارجه سوریه: رئیسی و عبداللهیان زندگی خود را وقف ایران و امت اسلامی کردند

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید