۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۶:۰۲

مهر منتشر کرد؛

«گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!

«گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!

باستان شناسی زیر آب، رونق شهرهای گردشگری با محوریت خلیج فارس و استفاده از ظرفیت گردشگری دریایی وعده هایی است که هر سال در روز ملی خلیج فارس داده می شود اما همت جدی برای انجام آن نیست.

خبرگزاری مهر_ گروه جامعه؛ طول مرز آبی کشور ایران با خلیج فارس، با احتساب جزایر در حدود ۱۸۰۰ کیلومتر و بدون احتساب جزایر در حدود ۱۴۰۰ کیلومتر است. بوشهر، هرمزگان و خوزستان استان‌هایی هستند که در حاشیه خلیج فارس واقع شده‌اند.

همچنین بیش از ۴۰ جزیره ایرانی خلیج فارس در حوزه سیاسی سه استان بوشهر، خوزستان و هرمزگان قرار دارند که بیش از نیمی از آن غیرمسکونی هستند. ایران یک جزیره کوچک غیرمسکونی نیز در منتهی الیه دریای عمان و نزدیک به مرز پاکستان دارد.

این ظرفیت آبی در خلیج فارس را هیچیک از کشورهای دیگر ندارند. ولی ایران هنوز نتوانسته آنطور که باید از این ظرفیت استفاده کند. در ادوار مختلف مسئولان وعده‌هایی در این خصوص داده بودند اما هیچیک هنوز اجرایی نشده است.

در این گزارش به بهانه دهم اردیبهشت ماه که در تقویم رسمی کشور همزمان با خروج پرتغالی‌ها از ایران و اثبات حاکمیت ایران بر خلیج فارس به نام روز ملی خلیج فارس ثبت شد؛ قرار است به برخی از این اقدامات، وعده‌ها و ظرفیت‌ها پرداخته شود. از جمله اینکه قرار بود گردشگری خلیج فارس رونق پیدا کند. حتی سواحل مکران که طرح مفصلی برای آن نوشته شد تا چابهار و استان سیستان و بلوچستان نیز از آن منتفع شوند اما اتفاقی رخ نداد.

هر ساله روز دهم اردیبهشت ماه تا یکی دو روز قبل و بعد از آن همایش‌های متعددی درباره خلیج فارس برگزار می‌شود امسال هم چندین و چند برنامه در تهران و استان‌های همجوار خلیج فارس برگزار شد که ولی صحبت‌هایی که در این همایش‌ها انجام می‌شود معمولاً پیگیری نخواهند شد.

امروز نشست «باستان‌شناسی خلیج‌فارس» همزمان با روز ملی خلیج‌فارس به همت پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری با همکاری سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برگزار می‌شود.

در این نشست درباره «چگاسفلی، سندی روشن بر پیشینه تمدنی دریای پارس»، پژوهش‌های باستان‌شناسی در شبه جزیره بوشهر، «کاوش‌های باستان‌شناسی گورستان شغاب- شبه جزیره بوشهر»، راهبرد نظامی اشکانیان در تسلط و نظارت بر خلیج‌فارس، «جایگاه بندر باستانی سیراف در مبادلات فرهنگی ایران و چین از پایان دوره ساسانی تا آغاز دوران اسلامی» و «مطالعات باستان‌شناسی زیرآب در خلیج فارس» صحبت خواهد شد.

همایش‌هایی در راستای خلیج فارس

چنین همایشهایی هر ساله برگزار می‌شود و باستان شناسان زیادی هم هستند که درباره خلیج فارس، نام و آثار باستانی آن مقاله نوشته‌اند. ولی جملگی گلایه دارند که هنوز آن طور که شایسته نام خلیج فارس است کار نشده است. حتی همین اواخر سرپرست هیات کاوش بندر سیراف به نام محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار گفت که کاوش‌های باستان‌شناختی کشورهای حاشیه خلیج فارس رشد و شتاب بسیار بیشتری در مقایسه با ایران دارد. این درحالی است که موج تخریب آثار تاریخی خلیج فارس سرعت گرفته و بخش بزرگی از عرصه بندر سیراف هم نابود شده است.

از سوی دیگر باستان شناسی زیر آب در بسیاری از این جزایر و حتی حاشیه خلیج فارس در استان‌های همجوار نیز انجام نشده است چون اعتبارات و فصل‌های متعددی برای کاوش نیاز دارد این همان موضوعی است که توفیقیان بارها و بارها روی آن تاکید داشته است.

یکی از وعده‌ها را علی اصغر مونسان اولین وزیر میراث فرهنگی در سفرش به استان بوشهر داد از جمله اینکه پرونده بندر سیراب برای قرارگیری در فهرست میراث جهانی در حال تهیه است. یکی دیگر از وعده‌ها مرمت و احیای عمارت حاج رئیس در استان بوشهر بود که سه سال برای آن اقدامی نشد تا اینکه امسال مدیرعامل صندوق احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی اعلام کرد که قصد دارند تا این عمارت را مرمت کنند.

موضوع دیگر رونق گردشگری و ایجاد کمپ در روستای بنود عسلویه بود. مونسان در این ارتباط گفته بود که با ایجاد کمپ می‌توان کمک کرد تا ارائه کیفیت خدمات به گردشگران بیشتر شود و این ساحل این قابلیت را داراست.

«گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!

وی با تاکید بر حمایت از توسعه زیرساخت‌های گردشگری در روستای بنود اضافه کرد: ما آمادگی ارائه مجوز برای ایجاد بوم‌گردی در این روستا را داریم، همچنین کمک می‌کنیم در کنار استانداری بوشهر که زمینه رونق گردشگری در این نقطه بیشتر و بهتر شود.

همچنان استفاده از گردشگری دریایی به گردش دو سه ساعته قایق‌های تفریحی ختم می‌شود

موضوع جالب‌تر این بود که مونسان گفته بود خلیج فارس میراث ملموس و ناملموس زیادی دارد اما در دوره او اقدامی برای جمع آوری میراث ناملموس این حوزه انجام نشد.

با وجود آنکه مونسان سفرهای متعدد دیگری هم به استان‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان داشت اما کار ویژه ای که بتواند در حوزه سواحل مکران یا استفاده از ظرفیت گردشگری دریایی صورت گیرد، انجام نشد و همچنان استفاده از گردشگری دریایی به گردش دو سه ساعته قایق‌های تفریحی ختم می‌شود.

عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی سفرهای کمی در طول دوران وزارتش به استان‌های جنوبی داشته است به خصوص استان سیستان و بلوچستان که تنها یک سفر کوتاه به چابهار کرده است.

وی زمانی هم که به جزیره هرمز رفت اعلام کرد که می‌بایستی گردشگری دریایی در خلیج فارس و خصوصاً در جزایر از جمله جزیره هرمز تقویت شود تا بتوان با تکیه بر این مورد مسائل اقتصادی و اشتغال مردم را نیز تامین کرد.

«گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!

ضرغامی معتقد است که یکی از جذاب ترین حوزه‌های گردشگری قطعاً گردشگری دریایی است که خوشبختانه هرمزگان با دارا بودن یک نوار ساحلی قابل توجه می‌تواند در این حوزه فعال شود.

وزیر میراث فرهنگی به این موضوع هم اشاره‌ای داشت که اگر مجموعه گردشگری دریایی راه اندازی شود، باعث ایجاد اشتغال جوانان بومی این منطقه خواهد شد. همچنین کشتی‌های تفریحی و گردشگری باید در دریا فعال باشد و مردم برای تفریح از همه جای کشور به هرمزگان سفر کنند.

بوم ایرانی محروم از خلیج فارس!

در جریان همین وعده‌ها بود که بخش خصوصی برای راه اندازی گردشگری دریایی و استفاده از کشتی‌های سنتی پیگیری‌های زیادی کرد اما نتوانست بوم ایرانی را به داخل خلیج فارس بیاورد و تنها توانست محدوده‌ای کوتاه را برای مدت زمان اندکی پیمایش کند.

مناطق آزاد که بخش مهمی از فعالیت‌های آن در مناطقی مانند چابهار، کیش، قشم و اروند با خلیج فارس گره خورده است نیز بی نصیب از این وعده‌های ناتمام نبوده است. با این وجود در حال حاضر قرار است شرکت‌های خصوصی اقداماتی را انجام دهند و برخی از آنها در حوزه استفاده از راه‌های دریایی بین المللی دوباره فعال خواهند شد تا گردشگری بین کشورها را از طریق خلیج فارس رقم بزنند. شاید بخش خصوصی بتواند در صورتی که به صرفه باشد، بخشی از این وعده‌ها را تحقق ببخشد.

از طرفی استفاده از جزایر ایرانی نیز همچنان ظرفیتی مغفول مانده است. جزایری که برخی از آنها برای بسیاری از ایرانی‌ها ناشناخته است چون یا معرفی درستی نشده‌اند یا هنوز امکانات لازم را برای پذیرش گردشگر ندارند برخی دیگر نیز برای ورود سختگیری‌هایی می‌کنند به همین دلیل هنوز خیلی از ایرانی‌ها تعدادی از این جزایر را به عنوان جزایر ایرانی خلیج فارس نمی‌شناسند.

در این باره، اکبر سهیلی از کارشناسان گردشگری استان هرمزگان به خبرنگار مهر گفت: خلیج فارس تنها یک نام و یک روز است هر زمانی که بخواهند ایران را اذیت کنند از نام‌های جعلی برای آن بهره می‌برند و هر زمان ایرانی‌ها بخواهند بگویند ما چقدر اقتدار داریم از این عنوان استفاده می‌کنند اما به واقع خلیج فارس از نام و از روزش چه بهره‌ای برده است. تنها اقدامی که می‌شود این است که هر دستگاهی به صورت موظف باید یک برنامه برای این روز داشته باشد تا بتواند بگوید کاری کرده است اما اگر هزینه این همایش‌ها و زمانی که برای برگزاری آن گذاشته شده، صرف معیشت مردم خلیج فارس شود، اتفاق بهتری است.

وی گفت: کشورهای دیگر درصدد هستند تا از این ظرفیت بیشترین بهره را ببرند. در کشورهای قطر، امارات ببنید که چطور از ظرفیت آبی استفاده می‌کنند. آن وقت ما یک جزیره ابوموسی داریم که باید برای رفتن به آن مجوز از استانداری بگیریم!

کد خبر 6091986

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایسنا : پیگیری اختصاص زمین چمن فوتبال برای بانوان و تشکیل کارگروه ساماندهی زورخانه‌های پایتخت

ایسنا : حمایت از مصرف کننده حمایت از تولید کننده را به همراه دارد

ایسنا : تعیین تکلیف ۸۶ طرح سرمایه گذاری در هرمزگان 

ایرنا : ۲۵ تیم از استان اردبیل در لیگ های ورزشی رقابت می کنند

مهر : امسال ۳۰۰ کلاس درس در اردبیل به بهره برداری می رسد

ایرنا : سیل ۶ هزار میلیارد ریال به کشاورزی خراسان شمالی خسارت زد

ایسنا : رسانه‌ها و روابط عمومی‌ها با انعکاس دستاوردها، توطئه دشمن را خنثی کنند

ایرنا : وزیر بهداشت: خیرین ۳۶ هزار میلیارد ریال در بخش درمان سرمایه‌گذاری کردند

تسنیم : تدارک ورود اتوبوس‌های ایرانی درصورت اعلام آمادگی طرف عراقی

مهر : «حادثه‌ای سخت» در شمال رخ داده است/ زخمی‌شدن شدید ۳ نفر

مهر : حمایت از تولید با قطع برق صنایع ممکن نیست

ایسنا : تأمین زیرساخت و ارتقای کیفیت آموزش، دو گام دولت برای آموزش و پرورش استان اردبیل است

ایسنا : جاری شدن سیلاب در برخی از نقاط آشخانه تا جنگل گلستان

ایسنا : ساماندهی مقبره مادر حضرت شاهچراغ(ع)

تسنیم : آیت‌الله جوادی آملی: فضای کشور، باید فضای دین و اخلاص باشد

ایرنا : استاندار همدان: بازدارندگی امروز حاصل نبوغ فرزندان ایران‌اسلامی است

ایرنا : خدمات‌رسانی ۶۴ میلیارد ریالی موسسه حامی‌یار استان مرکزی به کودکان سرطانی

ایرنا : طرح " ورزش و مردم " در چهارمحال و بختیاری آغاز شد

ایسنا : مصر طرح‌های تل‌آویو برای مدیریت دوطرفه گذرگاه رفح را رد کرده است

تسنیم : خدمت بی‌منت دانشجویان بسیجی به سیل‌زدگان الموت

تسنیم : روسیه 278 کیلومتر مربع از اوکراین را تصرف کرد

ایسنا : افزایش ۵۶ درصدی اهدای عضو در خراسان جنوبی

ایرنا : معاون نخست وزیر مضروب اسلواکی از وضعیت «پایدار» وی خبر داد

تسنیم : آغاز نشست سران عرب در منامه/ درخواست بن‌سلمان درباره غزه

تسنیم : مدیریت محلی را باید به شوراها واسپاری کرد

ایسنا : دومین یادواره شهدای معلم استان فارس برگزار شد

ایرنا : وزیر کشور: ساختمان‌های ناپایدار در مناطق سیل‌زده مشهد نیازمند چاره‌جویی است

ایرنا : عامل شرارت و تیراندازی در عنبرآباد زمین‌گیر شد

مهر : ۱۵۰ میلیارد تومان برای تکمیل سالن ورزشی جویبار تخصیص یافت

ایرنا : عملیات زیرسازی قطعه ۱۸ پروژه راه آهن بیرجند آغاز شد + فیلم

ایرنا : یک نفر عابر پیاده براثر تصادف در بزرگراه امام حسین (ع) کرمانشاه فوت کرد

ایسنا : تولید سالانه ۶۸ هزار تن گل محمدی در کشور

صدا و سیما : برنامه‌های فرهنگی نمایشگاه در سرا‌های تخصصی دنبال می‌شود

ایرنا : مجمع خیرین سلامت کشور، ۱۵۰ هزار میلیارد ریال در حوزه بهداشت و درمان هزینه کرد

تسنیم : تکمیل سد هراز با رفع مسئله پسماند

ایرنا : پخش فصل دوم مجموعه «آقای قاضی، شعبه ۱۲۱» با اکران خصوصی آغاز شد

تسنیم : زمان دریافت کارت شرکت در امتحانات نهایی تغییر کرد

ایسنا : هشدار نارنجی هواشناسی برای استان‌های شمالی

صدا و سیما : چاپ عنوان‌های جدید با موضوع فلسطین در انتشارات صدرا

ایرنا : وزیرجهادکشاورزی :نوسازی شالیکوبی‌های مازندران شتاب می گیرد

ایرنا : وزیر جهاد کشاورزی: نوسازی شالی‌کوبی‌های مازندران شتاب می‌گیرد

ایرنا : وزیر جهاد کشاورزی :نوسازی شالیکوبی‌های مازندران شتاب می گیرد

تسنیم : فوت فرد معتاد به دلیل دیر رسیدن اورژانس تکذیب شد

مهر : ۳۱ هزار کلاس درس در دولت سیزدهم احداث و تحویل شده است

تسنیم : 101 معتاد متجاهر در رباط‌کریم جمع‌آوری شد

مهر : پیمان معادی حواشی «افعی تهران» را خاتمه داد؟/ پشت پرده یک سریال

مهر : دیدگاه حوزه علمیه باید فرامرزی باشد

ایرنا : اتفاق عجیب در لیگ دو؛ دروازه‌بانی که در خط حمله بازی کرد!

ایرنا : رشد ۶۸ درصدی ارزش پرونده‌های فروش در اموال تملیکی

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید