در هفتمین جلسه از فصل نهم پاتوق فیلم‌کوتاه مطرح شد؛

در فیلم کوتاه مهم است که سوژه‌های بکری داشته باشید

asdasd
کد خبر : ۱۴۷۴۷۵۵

هفتمین جلسه از فصل نهم پاتوق فیلم‌کوتاه، با اکران و بررسی فیلم‌های «شیوع»، «زخم»، «گرازها» و «قضاوت» در سینما بهمن تهران برگزار شد.

به‌گزارش ایلنا به نقل از روابط‌عمومی انجمن سینمای جوانان ایران، هفتمین جلسه فصل نهم پاتوق فیلم کوتاه با همکاری موسسه فرهنگی، تبلیغاتی بهمن سبز-پخش رویش، یکشنبه‌ ۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در پردیس سینمایی بهمن برگزار شد.

در این جلسه ۴ فیلم کوتاه «شیوع» به کارگردانی میثم مرادی، «زخم» به کارگردانی سحر نورمنّور، «گرازها» به کارگردانی غلامرضا جعفری و «قضاوت» به کارگردانی آریا گازُر به نمایش درآمدند و سپس محمد علیزاده‌فرد کارگردان سینمای کوتاه به‌‌عنوان کارشناس و محمد صابری به‌عنوان مجری‌کارشناس برنامه به نقد این آثار پرداختند.

فیلم‌سازی بدون دیالوگ؛ ریسک یا فرصت؟

در بخش ابتدایی این نشست، فیلم «شیوع» به کارگردانی میثم مرادی با حضور این کارگردان جوان مورد بررسی قرار گرفت و محمد علیزاده درباره ویژگی «بدون دیالوگ بودن» این فیلم، توضیح داد: خیلی وقت‌ها ساخت فیلم بدون دیالوگ می‌تواند باعث ابهام شود چون شما با طیف مختلفی از مخاطبان روبه‌رو هستید. البته در فیلم‌کوتاه ما با مخاطبان خاص مواجه هستیم؛ افرادی که به شکل خاص سینما را دنبال می‌کنند. در فیلم‌هایی که به سمت این نوع روایت‌ها می‌روند کار سخت می‌شود.

وی ادامه داد: فیلم‌کوتاه «حیوان» ساخته برادران ارک هم تقریبا هیچ دیالوگی ندارد. امسال در جشنواره فیلم کوتاه تهران «ضلعی برای خروج» را هم داشتیم که آن هم دیالوگ نداشت، یک وقت‌هایی روایت این اقتضا را ایجاد می‌کند که فیلم شما دیالوگ نداشته باشد اما یک وقت‌هایی اصرار داریم که فیلم هیچ دیالوگی نداشته باشد. در حالت دوم وقتی فیلم را می‌بینید با خود می‌گویید باید اینجا دیالوگی را می‌شنیدیم.

مرادی هم گفت: زمانی که ایده این فیلم به ذهنم آمد، اینچنین نبود که اصرار داشته باشم تا حتما دیالوگی در آن نباشد بلکه به این فکر می‌کردم که فیلم چه چیزی می‌طلبد. خودم البته این تجربه را دوست داشتم. من خودم را کامل در فرآیند ساخت فیلم‌کوتاه «شیوع» به‌عنوان اولین فیلمم، رها کردم و به این فکر نمی‌کردم که اگر این کار را کنم کسی خوشش می‌آید یا نه.

این کارگردان ادامه داد: «شیوع» چیزی بین فیلم داستانی و تجربی است. برای تک‌تک اتفاقات داخل فیلم دلیل دارم، البته می‌دانم فیلمی موفق است که نیاز به توضیح نداشته باشد، در عین حال به نظرم فیلمی موفق است که بر سرش بحث شود. از این رو معتقدم فیلمی که همه از آن تعریف کنند موفق نیست.

علیزاده‌فرد توضیح داد: این فیلم نه به آن معنا تجربی است، نه داستانی. چون در فیلم تجربی قرار است یک تجربه جدید در روایت یا تکنیک ببینیم اما من در این فیلم تجربه جدیدی در تکنیک و روایت ندیدم و به تصور من «شیوع» یک فیلم داستانی است که اتفاقاً عناصر داستانی در آن نحیف‌تر به کار رفته است. البته این هم یک مدل از فیلمسازی است. من خودم فیلمسازم و می‌دانم که فیلمسازی چقدر سخت است.

فیلمی که هم می‌خنداند و هم حرف دارد

در ادامه نوبت به فیلم‌کوتاه «قضاوت» به کارگردانی آریا گازر رسید که در ابتدا به صورت مختصر به معرفی خود پرداخت و این فیلم را اولین تجربه کارگردانی‌اش معرفی کرد. سپس علیزاده‌فرد گفت: من «قضاوت» را دو سال پیش در جشنواره فیلم کوتاه تهران دیدم که یادم است بسیار مورد استقبال واقع شد. چون «قضاوت» فیلمی بود که موقعیت‌های کمیک آن به خوبی درآمده بود.

گازر درباره شکل‌گیری ایده فیلم «قضاوت» توضیح داد: دغدغه «قضاوت» از دوران تحصیل من در هنرستان می‌آید، در آن زمان همیشه وقتی کلاس داشتیم به دفتر مدیر احضار می‌شدیم که او هم مدام حرف می‌زد و ما کلاس را از دست می‌دادیم. همان موقع فیلم‌هایی را می‌دیدیم که یکی بیشتر از دیگری استانداردهای فیلمسازی را نداشتند! زمانی بیشتر متعجب می‌شدم که می‌دیدم اغلب به این فیلم‌ها خوب پرداخته می‌شد و از جشنواره سالانه هنرستان چند جایزه می‌گرفتند.

وی افزود: به این روند فکر می‌کردم که چگونه می‌توان این موقعیت را به نمایش دربیاورم. وقتی فیلم در پردیس ملت اکران شد عده‌ای در مواجهه با سکانس اول می‌گفتند این دیگر چه فیلمی است! اما از جایی به بعد مخاطب به‌یک‌باره غافل‌گیر می‌شد. البته من خیلی از جشنواره‌ها را به واسطه همین امر از دست دادم چون خیلی از جشنواره‌ها حوصله ندارند تا انتها فیلم را ببینند و وقتی ابتدای فیلم را می‌بینند، گمان می‌کنند یک فیلم کلاسی و آماتور است و آن را پس می‌زنند. ریسک دومی که انجام دادم نام این فیلم است که دم‌دستی است و خودم فکر می‌کنم بدترین اسم را انتخاب کرده‌ایم!

در ادامه علیزاده‌فرد درباره ویژگی‌های «قضاوت» گفت: مدل و خلاقیت گاهی در چینش حوادث و گاهی در اجرای فیلم رخ می‌دهد، خلاقیت در اجرای برخی اتفاقات در «قضاوت» ما را یاد کارهای سروش صحت می‌اندازد. با آنکه در روایت «قضاوت» داریم مدل فیلم در فیلم را می‌بینیم که یک مدل تکراری است، ولی این فیلم در چیدمان حوادث متفاوت است و خلاقیت دارد. خیلی‌ها معتقدند در فیلم‌های کمدی آن چیزی که سبب خنده می‌شود شگفت‌زدگی مخاطب است که این اتفاق چندبار در «قضاوت» رخ می‌دهد.

این کارگردان توضیح داد: پس از پایان برخی از فیلم‌های کمدی، شما وقتی با خودت تنها می‌شوی متوجه می‌شوی فیلم گرچه لحظات مفرحی برای تو داشته اما پیامی نداشته است اما ما با «قضاوت» می‌خندیم، شگفت‌زده می‌شویم و در انتها برای ما حرفی برای گفتن دارد. وقتی «قضاوت» را دیدم بیش از اینکه در قصه آن رابطه یک مدیر مدرسه با دانش‌آموز را ببینم رابطه یک مدیر فرهنگی با یک فیلمساز را دیدم.

چالش‌های روایت یک «زخم»

در ادامه پاتوق فیلم‌کوتاه نوبت به «زخم» به کارگردانی سحر نورمنور رسید که کارگردانش در نشست غایب بود. علیزاده‌فرد درباره «زخم» گفت: در این پکیج از فیلم‌ها، من حس متفاوت‌تری نسبت به «زخم» داشتم، این فیلم را قبلا هم دیده بودم و باید بگویم پرداختن به برخی از موضوعات در فرهنگ و جامعه ما کار ساده‌ای نیست و «زخم» و «دابر» فیلم‌هایی هستند که موضوعات سختی دارند.

وی ادامه داد: «زخم» علاوه بر اینکه به مسأله بلوغ یک دختربچه می‌پردازد، موضوع احساس‌برانگیز نبود مادر را هم به تصویر می‌کشد که این امر می‌تواند همدلی مخاطب را به دنبال داشته باشد. ضمن اینکه کارگردانی و نویسندگی آن، کار ساده‌ای نبوده و حتی تدوین آن هم به‌اندازه است. همه این موارد کمک می‌کند تا دنیای فیلم برای ما باورپذیر باشد.

این کارگردان سینمای کوتاه، در ادامه در پاسخ به اظهارنظر یکی از مخاطبان مبنی‌بر اینکه «زخم» تنها در پی این بوده است که اشک مخاطب را دربیاورد، گفت: اینکه بگوییم فیلم می‌خواسته اشک مخاطب را دربیاورد و آن را محل اشکال بدانیم درست نیست، چون ما فیلم می‌سازیم که موضوعی را برای مخاطب باورپذیر کنیم. اگر منطق اتفاقات درون قاب درست نباشد، می‌شود پذیرفت که فیلم به دنبال ترحم مخاطب بوده است. اما در این فیلم این‌چنین نیست، «زخم» به لحاظ منطق روایی به دنبال این نبوده که گریه مخاطب را دربیاورد.

استفاده هنرمندانه «گرازها» از عناصر داخل قاب

فیلم «گرازها» به کارگردانی غلامرضا جعفری هم آخرین فیلم‌کوتاهی بود که در پاتوق هفتم مورد بررسی قرار گرفت اما کارگردانش در نشست حضور نداشت.

علیزاده‌فرد درباره این فیلم گفت: از یک جهت موقعیت «گراز» جذاب است اما یک بدی هم دارد و آن، این است که موضوع بکری ندارد. چون در فیلم کوتاه مهم این است که سوژه‌های بکری داشته باشید. در «گراز» از عناصر داخل قاب به شکل هنرمندانه‌ای بهره گرفته شده اما تکراری بودن سوژه و پایان‌بندی بد به آن ضربه زده است.

وی افزود: پایان باز در فیلم‌سازی به این معنا این نیست که به همه موضوعات پاسخی داده نشود، بلکه به این معناست که تنها یکی دو سوال باقی بماند اما پایان این فیلم اصلا رهاست.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایلنا : شهرداری را با بدهی بانکی ۱۶۹/۹ همتی تحویل گرفتیم

ایلنا : بهترین قرص برای پرپشت شدن مو چیست؟

ایسنا : بزرگداشت مفاخر هویت‌سازی برای نسل جوان است

ایسنا : روز نکبت در میدان فلسطین + عکس

مهر : دانش آموز اردبیلی مقام دوم مسابقه «پایای» کشوری را کسب کرد

ایسنا : اردوغان: می‌دانیم طراحان کودتا چه کسانی هستند

مهر : تلفات تصادفات در زنجان ۳۷.۵ درصد کاهش یافت

تسنیم : دومین همایش بین المللی از ننگ نکبت تا امروز مقاومت

تسنیم : هشدار نسبت به مصرف دئودورانت‌های صابونی در تابستان

ایرنا : فیلم/ خودروهای گرفتار در سیلاب مشهد

ایرنا : مناسبات هوانوردی ایران و قطر توسعه می‌یابد

ایرنا : استاندار کرمان: شرکت‌های خصوصی در معادن مقیاس کوچک مس سرمایه‌گذاری کنند 

ایلنا : ​قطعی برق روشنایی داخلی ایستگاه میرزای شیرازی برطرف شد

مهر : خانواده ها از زایمان زودرس و دیررس اجتناب کنند

ایسنا : بسیاری از کاستی‌ها در دانشگاه‌ها با حضور خیران رفع می‌شود

ایرنا : شیراز عرصه هنرنمایی تاجیک‌ها می‌شود/برگزاری ۲روزه ارکستر سمفونیک ملی تاجیکستان

مهر : تظاهرات گسترده برای توقف جنگ غزه در نیویورک و شیکاگوی آمریکا

مهر : تظاهرات گسترده برای توقف جنگ غزه در نیویورک و شیکاگو آمریکا

تسنیم : پایه مالیاتی مسکن افزایش می‌یابد

صدا و سیما : علی داودی: به شگفتی‌سازی در المپیک امیدوارم

ایرنا : معاون استاندار یزد: فرامین رهبر معظم انقلاب توسط کارگزاران حج اجرا شود

مهر : دهه کرامت فرصتی برای تبیین فرهنگ قرآنی است

مهر : سازمان حمایت: ۵۰ هزار واحد متخلف شناسایی شد/ گرانفروشی در صدر

تسنیم : انتفاع کشور از توان نخبگان ایرانی

مهر : حضور خادمان آستان قدس رضوی در مدارس اردستان

مهر : دفاع مقدس باعث مانایی ایران اسلامی شد

مهر : پیش‌بینی ۳۶ میلیارد تومان اعتبار برای بهسازی معابر شهری رزن

صدا و سیما : شانزده کشته بر اثر واژگونی اتوبوس در پرو

مهر :  آیین غبارروبی حرم سلطان سید جلال‌ الدین اشرف(ع) آستانه اشرفیه

ایسنا : قاچاق شیشه به زندان در پوشش هندوانه اهدایی

مهر : بارش شدید تگرگ و باران در نیشابور 

ایسنا : آئین تجلیل از دکتر قدیر نوری قنبلانی چهره ماندگار دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد

ایسنا : منیر شفیق: یقینا در جنگ غزه پیروز خواهیم شد

ایرنا : تک‌نگاری زندگی و مرگ معین‌السلطنه چاغروند / رونمایی در نمایشگاه کتاب تهران

ایسنا : برگزاری دومین رویداد مردمی اشتغال در مازندران

مهر : بارش شدید باران در حرم مطهر رضوی

ایسنا : اقدام ارزشمند دانشگاه محقق اردبیلی در حفظ حرمت علم و عالم و تجلیل از مفاخر

ایرنا : جهاد دانشگاهی در اجرای طرح‌های احیای دریاچه ارومیه مشارکت کند

ایسنا : نام جهاددانشگاهی یادآور دستاوردهای خوب در حوزه‌های مختلف است

ایرنا : مقاومت در غزه نشانگر قدرت خانواده در مقابل موشک است

تسنیم : هو کردن نماینده رژیم صهیونیستی در یوروویژن

صدا و سیما : نشست بزرگداشت شاعر بزرگ ایران زمین حکیم ابوالقاسم فردوسی در صربستان

ایرنا : آزادی هشت زندانی به برکت حضور خدام حرم رضوی در دزفول

تسنیم : بازطراحی مدل کسب و کار سازمان با تسهیلگری روابط عمومی ها

ایسنا : فصلی جدید در گسترش گفتمان انقلاب

صدا و سیما : بازدید رئیس قوه قضائیه از شعب رسیدگی به جرائم اقتصادی

ایرنا : صید و فروش ماهی رودخانه‌ای در دزفول همچنان ممنوع است

مهر : ثبت نام خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه تمدید شد

ایسنا : خوارج هم برای بیان مطالب بعضی کتاب‌ها حیا می‌کردند! / «به دنبال ماه» رونمایی شد

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید