شناسایی درختان ریشه در باد/حفاظت از کهنسالان محافظ خاک آغاز شد

تهران - ایرنا - پویش «ریشه در باد» با هدف شناسایی و مهار درختان کهنسالی که ریشه‌هایشان از خاک خارج شده، راه اندازی شده است تا با اجرای آن، ریشه حدود ۱۰۰ هزار درخت کهنسال به طور طبیعی دوباره به دامن زمین باز گردد و بتوانند نقش خود را در حفاظت از خاک ایفا کنند و از عمرشان کاسته نشود.

گروه جامعه ایرنا - ایران سرزمینی با هزاران شگفتی و زیبایی است، خاکی حاصلخیز همراه با گونه‌های گیاهی متنوعی که در کمتر نقاط دنیا یافت می شوند؛ درختانی از جنس بلوط، بُنه، کهور، کُنار و اُرس که می توانند ۲ تا ۳ هزار سال عمر کنند و نگه دارنده خاک آن منطقه باشند؛ این درختان کهنسال اصلی ترین و مهمترین آبخیزدار کشور هستند از این رو باید تحت هر شرایطی مراقبت و حفاظت شوند.

مساله مهم در زمینه درختان کهنسال، فرسایش خاک است که موجب بیرون زدن ریشه آنها از خاک می شود و به مرور با در معرض هوا قرار گرفتن از بین می روند و از عمرشان کم می شود. نکته جالب درباره این درختان رویش آنها در مناطق پرشیب است که به طور طبیعی موجب حفاظت از خاک و جلوگیری از فرسایش می شوند، از طرف دیگر ایران در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده‌اند و سطح بسیار زیادی از خاک‌ها شوری دارند و قلیایی هستند همچنین بسیاری از خاک‌ها در کوهستان‌ها سنگ ریزه دارند، خاک بسیاری از نقاط هم کم عمق است؛ بنابراین منابع خاک با توجه به وسعت کشور به نسبت متوسط جهانی بسیار کم است و همین میزان هم دارای محدویت‌های زیادی است که فرسایش زیاد خاک هم بر آن افزوده می‌شود.

فرسایش خاک در ایران بسیار زیاد است که عامل مهمی برای تخریب منابع خاک محسوب می‌شود. در واقع در کشور تولید یک سانتمتر خاک البته تحت تاثیر شرایط اقلیمی، رطوبت و شیب، به جز در باریکه شمال کشور خیلی مناسب نیست؛ بنابراین حدس زده می‌شود سرعت خاک سازی سالانه کمتر از نیم تن در هکتار است که عده ای دو دهم تن در هکتار را هم می‌گویند. با این حساب شاید در سال ۲ دهم تن یا نیم تن در هکتار خاک در کشور تولید می‌شود اما سالانه بیش از ۵ تا ۶ تن را بر اثر فرسایش خاک از دست می‌دهیم که رقم بسیار بالایی است، در واقع فرسایش خاک در ایران تقریباً معادل ۲ تا ۲.۵ برابر آسیا و ۵ تا ۶ برابر میانگین جهانی است.

در این راستا با هدف حفاظت از خاک و کاهش سرعت فرسایش، طرح آبخیزداری در کشور شکل گرفت اما به نظر می رسد آنطور که باید موفق نبوده و به اعتقاد کارشناسان این طرح دچار سندرم "سازه محور" شده و به سمت سدسازی در مقیاس های کوچک حرکت کرده است در صورتی که هدف آبخیزداری این نبود که آب را در کوهستان جمع کنند بلکه هدف این بود که ضریب هرزآب را کاهش دهند و فضایی فراهم کنند تا بارندگی ها در زمین فرو برود، بنابراین نباید از سدها و مصالح سیمان اندود و بتنی در سازه های آبخیزداری استفاده کنیم حداکثر باید از گابیون و توری فلزی استفاده شود و بیشتر سراغ استقرار گونه های گیاهی سازگار با مناطق پرشیب کوهستانی و قرق این مناطق برویم تا این گونه های گیاهی بتوانند مستقر و خاک را حفظ کنند.

درختان کهنسال اصلی ترین و مهمترین آبخیزدار کشور هستند و باید تحت هر شرایطی درختانی که ریشه هایشان از خاک بیرون زده را حفظ کنیم.در این میان درختان کهنسال نقش مهمی در حفاظت از خاک دارند بر این اساس پویشی به عنوان شناسایی و مهار درختان ریشه در باد راه اندازی شد که یک فعال محیط زیست درباره نحوه فعالیت این پویش به خبرنگار محیط زیست ایرنا گفت: یک سری درختان کهنسال داریم که در اثر فعالیت های تکنوژنتیک مانند معدن کاری، سدسازی، جاده سازی، عبور لوله های نفت و گاز ریشه هایشان از خاک بیرون زده اند، اینها عمدتاً درختانی از جنس بلوط، بنه، کهور، کنار و ارس هستند که می توانند ۲ تا ۳ هزار سال عمر کنند اما به علت خارج شدن ریشه هایشان از خاک، عمرشان خیلی کم می شود و ممکن است در مدت ۵۰ تا ۱۰۰ سال آینده از بین بروند.

محمد درویش افزود: در راستای حفاظت از این درختان ارزشمند، تعدادی از فعالان محیط زیست پویش شناسایی و مهار درختان ریشه در باد راه اندازی کردند تا از نابودی این درختان کهنسال جلوگیری شود، بر این اساس فعالیت این پویش در استان های کهگیلویه و بویراحمد و کردستان آغاز شده است.

وی اظهار داشت: تخمین زده می شود حدود ۱۰۰ هزار درخت ریشه در باد در کشور وجود دارد، اینها درختان فوق العاده ارزشمندی هستند، خدمات یک درخت ۵۰ ساله از جمله تولید اکسیژن، حفاظت از خاک، ترسیب کربن، حفاظت از تنوع زیستی و تعدیل اقلیم به طور متوسط تا ۲۰۰ هزار دلار ارزشگذاری می شود بنابراین از بین رفتن آنها یعنی اینکه طبیعت از این حجم خدمات محروم می شود.

شناسایی درختان ریشه در باد/حفاظت از کهنسالان محافظ خاک آغاز شد

وی تاکید کرد: درختان کهنسال اصلی ترین و مهمترین آبخیزدار کشور هستند و باید تحت هر شرایطی درختانی که ریشه هایشان از خاک بیرون زده را حفظ کنیم، آنها هستند که می توانند خاک را حفظ کنند، برای این منظور جلسه ای با مدیر کل آبخیزداری سازمان منابع طبیعی برگزار شد و در آن تمام این نکات مطرح شد و آنها هم پذیرفتند که این درختان کهنسال باید حفاظت شوند که در این راستا بخشنامه ای تهیه و به تمام استان ها ابلاغ شد و در آن اعلام کردند تمام درختان ریشه در باد باید در دستور اولویت حفاظت قرار گیرند.

رئیس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو گفت: در واقع این کاری مهم، راهبردی و مصداق یک حرکت علمی در آبخیزداری است، در واقع اگر از این درختان در دامنه های پرشیب حفاظت کنیم بهتر از خیلی از این سدها که در در روند اجرای طرح آبخیزداری احدث می شوند، می توانند از خاک حفاظت کنند، ریشه این درختان با محافظت از خاک در زمان بارندگی مجال می دهند تا آب وارد آبخوان ها شود و ضریب هرزآب کاهش یابد.

وی درباره اجرای حفاظت از درختان ریشه در باد توضیح داد: ابتدا درختان ریشه در باد در مناطق شناسایی می شوند بعد از آن فضای اطراف این درختان با سنگ های همان منطقه به همراه نوعی توری گابیون بندی می شوند، با این کار اطراف ریشه این درختان مهار می شود و به تدریج با بارش باران خاک آن بخش را پر می کند و به این ترتیب ریشه ها دوباره در خاک جای می گیرند و با این کار دیگر در معرض هوا نیستند به طوری که در این روش به هیچ عنوان از سیمان و بتن استفاده نمی شود.

درویش با اشاره به اینکه بخشنامه حفاظت از درختان ریشه در باد برای تمام کشور است تاکید کرد: این پویش به صورت مردمی آغاز شده و سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری برای اجرای آن ردیف مستقل بودجه در نظر گرفته و قرار است در سراسر کشور اجرا شود.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار جامعه

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : ماجرای نجات آزاده دفاع مقدس از اعدام گروهک تروریستی کومله

ایرنا : صدها معترض جنگ غزه مقابل محل کنفرانس شرکت گوگل زنجیره انسانی تشکیل دادند

ایرنا : حضور خدام حرم مطهر رضوی در استانداری خوزستان + فیلم

ایرنا : بهره‌برداری پروژه‌های ارتباطی فارس با اعتبار ۱۰هزار میلیارد ریال

ایرنا : تداوم درخشش پومسه روهای ایران در «دانانگ»؛ طلا، نقره و برنز تیمی به ایران رسید

مهر : صحبت های جالب مشاور عالی رهبر انقلاب درباره مسلمانان فلسطین

ایسنا : تأمین نیاز آبی همدان از تالوار ادامه دارد

ایسنا : آبرسانی به ۸۳ روستا و یک شهر در چهارمحال و بختیاری در سال جاری

ایلنا : روسیه و شرکای آن از وضعیت جهان ناراضی هستند

ایرنا : سفر وزیر کشور به آذربایجان غربی

مهر : ۵۰ درصد مجرمان در زندان با مساله اعتیاد و مواد مخدر در ارتباط‌اند

ایسنا : آتش‌سوزی‌های کانادا سکوی صعود نفت شد

ایرنا : جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی آغاز شد

مهر : کاهش مصرف آب از ۸۱به ۵۱میلیارد مترمکعب تکلیف وزارت جهادتا سال۱۴۱۱

ایسنا : دولت سیزدهم و ایستادگی در برابر اژدهای هفت سر

مهر : ساعت کاری «کارمندان دولت» کاهش می‌یابد

مهر : طراحی و تولید دستگاه آنالایزر ترکیبات بدن برای اولین بار در کشور

ایرنا : سونامی ناتمام تگرگ در خراسان‌شمالی

مهر : توافقات جدید طلافروشان با صمت/ بازگشایی بازار طلا از امروز

ایسنا : این کمدی فانتری با بازی بهرام افشاری صرفا برای خنداندن نیست

صدا و سیما : صهیونیست‌ها رئیس کمیته المپیک فلسطین را تهدید کردند

تسنیم : ضرورت پاسداشت و معرفی مفاخر چهارمحال و بختیاری

مهر : رییسی قانون «ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها» را ابلاغ کرد

ایرنا : گردهمایی ادبی فارسی‌زبانان به مناسبت بزرگداشت فردوسی در پاکستان برگزار شد

ایرنا : «قزل‌امام» روایتی از عشق بدون مرز

مهر : انتقاد لاپید از عملیات نظامی ارتش اسرائیل در رفح

ایسنا : ویدیو/ گرمای زمین زنبورهای عسل را هم گرفتار کرد

تسنیم : حضور طالبان در مجمع بین‌المللی اقتصاد روسیه و جهان اسلام

ایسنا : تجهیزات تصفیه‌خانه نورآباد نیازمند ۳۵۰ میلیارد تومان است

ایسنا : سالیوان به عربستان و اراضی اشغالی می‌رود

ایرنا : چهارمین مرحله حراج خرده فروشی اموال تملیکی بوشهر برگزار می شود

ایلنا : امروز به نحوه عبور از اقیانوس‌ها اشراف داریم

مهر : ریزش ۳ هزار واحدی شاخص بورس در شروع معاملات

ایرنا : حوزه‌های امتحانات نهایی مجهز به سیگنال یاب هستند

ایرنا : اسطوره‌های برزیل مهمان تمرین تیم ملی؛ سه بازی دوستانه ‌در انتظار شاگردان پائز

مهر : شورش در مستعمره فرانسه پس از تصویب قانون جنجالی!

تسنیم : امنیت کامل امتحانات نهایی 1403 با قرنطینه طراحان سؤال

ایسنا : دو ستاره سرشناس الهلال در فهرست فروش به خاطر نیمار

مهر : امدادرسانی به عشایر متاثر از سیلاب در شهرستان سملقان

ایسنا : اعزام ۱۱۰ نفر از ورزشکاران شرکت‌ها به مسابقات جهانی کمپانی و شرکت‌ها

ایسنا : ایجاد ۳۰هزار فضای پارک حاشیه ای در ۳ منطقه/ فضاهای پارک‌های مکانیزه‌ تا یک ماه دیگر مشخص می‌شود

صدا و سیما : ارزیابی سلامت و تناسب اندام افراد با محصول دانش‌بنیان ایرانی

مهر : رسیدگی ویژه و آسیب‌شناسانه به دو پرونده‌ مهم قضایی صورت گرفت

مهر : پشت صحنه مجموعه تلویزونی «آقای قاضی»

ایسنا : ساعت کاری کارمندان دولت کاهش پیدا می‌کند

مهر : کیفیت و سرعت اینترنت افزایش می‌یابد

ایسنا : اولویت‌های فرهنگی و فراخوان پیشنهاد طرح‌های فرهنگی جهاد دانشگاهی ابلاغ شد

صدا و سیما : امروز ،آخرین مهلت دارندگان مجوزهای کاغذی برای دریافت شناسه یکتا

ایرنا : پایان جنگ نتانیاهو را از گردونه قدرت خارج می‌کند/حمله به رفح گامی از روی یأس

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید