عدم تمایل جمهوری آذربایجان به روند ادغام در اروپا

عدم تمایل جمهوری آذربایجان به روند ادغام در اروپا

کارشناس سیاسی در باکو معتقد است که جمهوری آذربایجان آشکارا از روند ادغام در اتحادیه اروپا حمایت نمی‌کند و در پی توسعه روابط با کشورهای تُرک است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، یکی از رویدادهای در دستور کار سیاسی این هفته قفقاز جنوبی، سفر صدیر جپاروف رئیس جمهوری قرقیزستان به جمهوری آذربایجان بود.

گفتگوهای صدیر جپاروف با الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان در چارچوب این سفر را می‌توان به عنوان گسترش روابط دوجانبه و همکاری چندجانبه یاد کرد.

در این سفر 18 سند بین جمهوری آذربایجان و قرقیزستان امضا شد. بر اساس مفاد آن اسناد، می‌توان گفت که دو کشور بر دیدگاه پویایی روابط اقتصادی-تجاری و حمل‌ونقل تأکید دارند.

الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان طی کنفرانس مشترک با همتای قرقیزستانی خود برای مطبوعات اعلام کرد: ما به طور گسترده در بخش انرژی و حمل‌ونقل بحث کردیم. ما در اینجا پتانسیل زیادی را می‌بینیم. ما علاقه‌مند به پروژه‌های سرمایه‌گذاری انرژی‌های تجدیدپذیر در قرقیزستان هستیم. در مورد بخش حمل‌ونقل، پروژه‌های حمل‌ونقل بزرگ و ساخت راه‌آهن در قرقیزستان و آذربایجان در حال اجرا هستند. البته در حال حاضر لازم است رایزنی‌ها در زمینه دیجیتالی شدن مسیرهای حمل‌ونقل و توافق بر سر سیاست تعرفه آغاز شود. ما باید مسیر اروپا را از طریق دریای خزر، آسیای مرکزی نه‌تنها از نظر مسافت، بلکه از نظر جذابیت تجاری نیز راحت کنیم.

صدیر جپاروف نیز گفت: در این مذاکرات دورنمای فعالیت متقابل دو کشور در خصوص توسعه کریدورهای حمل‌ونقل بین‌المللی از آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

این اظهارات حاکی از آن است که طرفین در حال بررسی زمینه‌های منطقه‌ای گسترده‌تر در فضای ژئوپلیتیکی هستند و در عین حال بر اهمیت حمایت از یکدیگر در روابط دوجانبه و سازمان‌های بین‌المللی تأکید دارند.

تراب رضایف کارشناس سیاسی آذری در مورد توسعه روابط جمهوری آذربایجان با قرقیزستان در مصاحبه با خبرگزاری ترند گفت: جمهوری آذربایجان در واقع آشکارا اعلام کرده که ما دیگر از روند ادغام در اتحادیه اروپا حمایت نمی‌کنیم.

وی تأکید کرد: مسیر آینده ما از طریق ادغام با کشورهای تُرک است. روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی بین آذربایجان و ترکیه برقرار است. ما با قزاقستان و ترکمنستان در زمینه انرژی، حمل‌ونقل و لجستیک همکاری داریم. در 2 سال گذشته، گردش تجاری بین کشورهای تُرک بیش از دو برابر شده است.

این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد: روابط اقتصادی و سیاسی با قرقیزستان هنوز ضعیف است. ما در تلاش برای بهبود روابط سیاسی و اقتصادی با قرقیزستان در آینده هستیم. علاوه بر این، بین کشورهای ما در مسائل تاریخی، ملی، فرهنگی و مذهبی ارتباط وجود دارد. استقبال از رئیس‌جمهور الهام علی‌اف در سفرهایش به قزاقستان، ازبکستان و قرقیزستان نشان داد که روابط با کشورهای تُرک مبتنی بر پیوند اخلاقی است. به همین ترتیب، به ویژه مهم است که یادآوری کنیم که رؤسای جمهور قزاقستان و ازبکستان در طول سفرهای خود به آذربایجان، مدرسه‌ای در قره‌باغ ساخته و از زیرساخت‌ها حمایت می‌کنند. قرقیزستان نیز در کار ساخت‌وساز در سرزمین‌های آزاد شده آذربایجان مشارکت خواهد کرد. برداشتن چنین گامی از طرف قرقیزستان برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد. در همین زمان بنای یادبود چنگیز آیتماتوف در آذربایجان برپا شد. این به روابط ملی، فرهنگی و ادبی نیز کمک می‌کند.

«آقشین کریموف» در روزنامه «کاسپی» در این خصوص می‌نویسد: برای روشن شدن بیشتر موضوع باید گفت که قرقیزستان را نمی‌توان کشوری بسیار قوی از نظر قدرت نظامی و شاخص‌های اقتصادی دانست. اما عضویت بیشکک در سازمان کشورهای تُرک (TDT) سود اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی بیشتری برای آن به همراه دارد. آذربایجان و متحد راهبردی آن ترکیه نقش عمده‌ای در شکل‌گیری این وضعیت دارند. هدف پشت سر هم باکو-آنکارا محافظت قابل‌توجه از دولت‌های تُرک در کشورهای آسیای مرکزی، از جمله قرقیزستان، از عواقب رقابت غرب، روسیه و چین از نظر منافع مشترکشان است.

آقشین معتقد است: بنابراین، علاوه بر تقویت هویت سازمان کشورهای تُرک در قرقیزستان، نشان دادن علاقه به ثبات سیاسی و امنیت پایدار در این کشور بسیار مهم است. کشور آذربایجان به رهبری الهام علی‌اف از ثبات و امنیت در همه مناطق حمایت می‌کند. با این حال، در بحبوحه تشدید رقابت تمرکز جهانی قدرت، بسیاری از مناطق در معرض مداخله خارجی قرار دارند. وضعیت سیاسی و امنیتی قرقیزستان نیز حساس است و خطر تحت فشار قرار گرفتن در بحبوحه رقابت قدرت را از دست نداده است. بنابراین، نیاز به افزایش توجه به پروژه‌های سرمایه‌گذاری در مقیاس بزرگ برای تضمین ثبات سیاسی، اقتصادی و امنیتی در قرقیزستان وجود دارد. به همین دلیل، تصادفی نیست که الهام علی‌اف و صدیر جپاروف مواضع خود را در مورد سبد سرمایه‌گذاری در پرتو همکاری‌های اقتصادی-تجاری و حمل‌ونقل متقابل بیان کردند.

وی تأکید می‌کند: البته نمی‌توان تقویت اهرم اقتصادی چین در منطقه آسیای مرکزی را نادیده گرفت. پکن سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی قابل‌توجهی را در آسیای مرکزی به عنوان بخشی از طرح کمربند و جاده انجام می‌دهد و فرصت‌های قابل‌توجهی برای توسعه زیرساخت‌ها ارائه می‌دهد. آخرین نمونه از آن برای دولت بیشکک، پروژه راه‌آهن چین- قرقیزستان- ازبکستان است. در حال حاضر، توجه به پروژه راه‌آهن چین، قرقیزستان، ازبکستان، خزر و ایجاد فرصت برای افزایش گردش کالا می‌تواند به عنوان یک اولویت مهم در خط باکو-بیشکک تلقی شود. بنابراین، قرقیزستان باید به چالش‌های قرار دادن این کشور در یک تعادل سالم قابل‌توجه در زمینه روابط با آذربایجان و نمایندگی در سازمان کشورهای تُرک نگاه کند. از این منظر می‌توان گفت که نظم سیاسی سازمان کشورهای تُرک از نشان دادن رویکرد چند بعدی خود بین روسیه-غرب-چین ابایی ندارد. زیرا بسیاری از پروژه‌ها در منطقه از جمله کریدور حمل‌ونقل ترانس خزر (دالان میانی) بر فرصت‌های ژئوپلیتیک چین تمرکز دارند. این افزایش توجه بدون شک غرب و روسیه را تا حد امکان بر روی رقابت شدیدتر با یکدیگر متمرکز می‌کند. با این حال، تمرکز بر جهت‌گیری غربی نخبگان سیاسی قرقیزستان از وابستگی اقتصادی یک‌طرفه جلوگیری می‌کند و جذب سرمایه‌گذاری خارجی مستقیم یا غیرمستقیم را تسهیل می‌کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

ایرنا : استاندار تهران :خروج وسایل نقلیه سنگین از دماوند تصادفات را کاهش می دهد

ایرنا : ۲۰۰ هنرمند "موسیقی کر" ایران در شیراز تجلیل شدند

ایسنا : پنجمین روز سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

ایرنا : نگاه راهبردی ایران به گفت‌وگو و همکاری‌های منطقه‌ای، مصر را هم شامل می‌شود

تسنیم : مذاکرات رو به جلو در مسیر ارتقای روابط قاهره-تهران

ایرنا : متن استعفای حسینی از معاونت پارلمانی ریاست جمهوری

ایسنا : ویدیو/ در پنجمین روز از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران چه گذشت؟

ایسنا : ارکستر سمفونیک تاجیکستان به شیراز می‌آید

ایسنا : روز پنجم نمایشگاه کتاب و نکاتی درباره بلاگرهای کتاب، بخش جذاب کودکان و...

ایرنا : صندوق اعتباری هنر ۶۰ هزار بیمه شده دارد

تسنیم : ادعای رسانه عبری درباره پیشنهاد اطلاعاتی آمریکا علیه حماس

مهر : حسینی مشاور فرهنگی - اجتماعی رئیس‌جمهور شد

مهر : خانواده شهدای دولت استان تهران در شهریار تجلیل شدند

ایلنا : دیدار فرمانده سنتکام و رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی

ایرنا : تظاهرات گسترده در استانبول ترکیه در حمایت از غزه

ایسنا : گروه‌های جهادی در جنگ رسانه‌ای مقابل استکبار جهانی پیشتاز هستند

ایرنا : عملیات پروازهای حج تمتع ۱۴۰۳ آغاز شد/ ۸۷هزار زائر اعزام می‌شوند

ایسنا : بازدید از آرامگاه شاعران در ۲۵ اردیبهشت رایگان شد

ایسنا : اسامی ۱۸ مسافر پایانی کشتی آزاد المپیک پاریس/ سهمیه آمریکا کامل شد

ایرنا : کودک روستایی در سیلاب سرخس خراسان رضوی غرق شد

ایرنا : آتش‌سوزی جنگل‌های کانادا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

تسنیم : وحشت صهیونیست‌ها از تغییر استراتژی حزب الله

ایسنا : جشنواره گل لورکوزن و ادامه روند شکست‌ناپذیری با آلونسو

ایسنا : بدرقه حاجی‌های ایرانی به عربستان

ایسنا : خداحافظی معاون پارلمانی رئیس‌جمهور/ پیروزی ورزشکاران ایران در افغانستان و دبی

ایسنا : تغییرات در دولت روسیه؛ لاوروف ماند و شویگو جابه‌جا شد

مهر : حضور خادمان حرم رضوی در بیمارستان تأمین اجتماعی بوشهر

مهر : جشنواره خواهر برادر در گرگان برگزار شد

تسنیم : روایت رسانه عبری از زخمی‌شدن ژنرال اسرائیلی در محله الزیتون

ایرنا : آخرین تغییرات در دولت روسیه؛ از ابقای لاوروف تا مأموریت اقتصاددان در وزارت دفاع

ایرنا : آخرین تغییرات دولت روسیه؛ از ابقای لاوروف تا مأموریت اقتصاددان در وزارت دفاع

ایرنا : سی و دومین کنفرانس بین‌المللی مهندسی برق با حمایت ایرانسل برگزار می‌شود

تسنیم : برگزاری محفل شعر «قیزیل سقاخانه» در اردبیل

تسنیم : پیشنهاد قهرمان سابق اروپا به ملی‌پوش فوتسال ایران

ایلنا : سرگئی شویگو وزارت دفاع روسیه را ترک می‌کند

تسنیم : بهره‌مندی سخت‌گذرترین روستای خلخال از آب شرب

تسنیم : راه‌اندازی 15 واحد تولیدی با اشتغالز‌ایی 1000 نفر در اردبیل

ایلنا : دومین پیروزی تیم ملی والیبال جوانان در مسابقات کاوا

ایلنا : واکنش نماینده میانه به انتشار اظهاراتش در رسانه‌های ضدانقلاب

مهر : پیام انقلاب اسلامی خدمت به بشریت است

ایلنا : صداقت: رقبای پایین جدول به راحتی پا پس نمی‌کشند

ایلنا : مربی استقلال خوزستان: بازی ما با نساجی 6 امتیازی است

ایلنا : مربی خارجی در کادرفنی تیم ملی فوتسال

مهر : مراسم بدرقه نخستین گروه زائران حج تمتع برگزار شد

مهر : مراسم بدرقه نخستین زائران حج تمتع برگزار شد

ایرنا : «حسینی» مشاور فرهنگی - اجتماعی رئیس‌جمهور شد

مهر : اعتراف بی سابقه فرمانده ارشد صهیونیستی به شکست

ایسنا : ایجاد حلقه وصل بین گروه‌های جهادی از اهداف جشنواره ملی جهادگران است

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید