۸ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۲:۰۲

کاهش رشد نقدینگی به تنهایی موجب مهار تورم نخواهد شد

کاهش رشد نقدینگی به تنهایی موجب مهار تورم نخواهد شد

یک استاد دانشگاه گفت: یکی از تحلیل‌های متداول، افزایش نقدینگی را عامل اصلی تورم در سال‌های اخیر می‌داند، اما بررسی ها نشان می‌دهد کاهش نقدینگی، بدون توجه به علل ، موجب کاهش تورم نخواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر هشتمین پیش‌نشست از سلسله نشست‌های همایش ملی «مسئله تورم در ایران؛ ریشه‌ها، آثار و سیاست‌ها» با عنوان «واکاوی علل تورم و راهکارهای کنترل آن در ایران» توسط پژوهشکده اقتصاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری معاونت پژوهشی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی (ره) در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، برگزار شد. عباس شاکری عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) یکی از مهمانان این بخش از نشست بود که درباره تورم و نقدینگی نظرات خود را بیان کرد.

اقتصاد ایران در گرداب تورم؛ قمار ناعادلانه‌ای که اکثریت مردم را قربانی می‌کند

شاکری افزود: نزدیک به چهار دهه است که اقتصاد ایران با معضل تورم دست و پنجه نرم می‌کند. اگرچه در دوران جنگ نیز تورم به حدود بیست و یک درصد رسیده بود، اما شتاب تورم از سال ۱۳۹۶ به طور چشمگیری افزایش یافته و به یک «بازی اجتماعی» تبدیل شده است. در این بازی قواعد به گونه‌ای تعریف شده و نتایج به گونه‌ای رقم می‌خورد که گویی عده‌ای خاص، برندگان و عده‌ای دیگر، بازندگان مطلق هستند. اگر بخواهیم با دیدگاه بدبینانه به این موضوع نگاه کنیم، می‌توان آن را به قمار تشبیه کرد. در این قمار، تعداد محدودی از افراد سود کلانی می‌برند و افراد زیادی ضرر می‌کنند. این امر نوعی خاص از تورم را به وجود می‌آورد.

وی با اشاره به اینکه هر سه نوع تورم ناشی از فشار تقاضا، فشار هزینه و تورم ساختاری در ایران تجربه شده است، افزود: برای مقابله با تورم، سیاستگذاران باید به طور دقیق نوع تورم غالب را شناسایی کرده و اقدامات مناسب را برای مهار آن انجام دهند. بعد از نظر فریدمن در خصوص بستن سرمنشا پول، ده‌ها جانشین برای پول خلق شده و بعد از دهه ۱۹۷۰ با آزاد شدن منابع مالی در اقتصاد رابطه نقدینگی و پول بسیار پیچیده‌تر شده است. در واقع تا پیش از دهه ۱۹۷۰، رابطه بین پول و کالا نسبتاً واضح و ساده بود. با این حال، با ورود منابع هنگفت به بخش مالی و نوآوری‌های متعدد در این حوزه، رابطه نقدینگی با پول به طور فزاینده‌ای پیچیده و غیرشفاف شده است.

آیا افزایش یا کاهش نقدینگی عامل اصلی تورم در سال‌های اخیر است؟

این عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه رابطه میان پول و قیمت‌ها به سادگی زمانی که در نظام استاندارد طلا، پول کالای اولیه و حتی پشتوانه تولید بود، نیست، افزود: پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸، فدرال رزرو برای جلوگیری از فروپاشی سیستم مالی، اقدام به خرید دارایی‌های مشکوک‌الوصول و وام‌های پرخطر بانک‌ها کرد. این امر منجر به تزریق نقدینگی به سیستم مالی و افزایش حجم پول در گردش شد. اما با وجود افزایش قابل توجه نقدینگی در سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹، شاهد تورم چشمگیری نبودیم.

شاکری بیان داشت: یکی از تحلیل‌های متداول، افزایش نقدینگی را عامل اصلی تورم در سال‌های اخیر می‌داند. در صورتی که ادعای افزایش نقدینگی به عنوان عامل اصلی تورم نیازمند بررسی دقیق و مراجعه به شواهد متقن است. اما بررسی روند نقدینگی در سال‌های اخیر نشان می‌دهد نرخ رشد نقدینگی در سال‌های گذشته نوسانات قابل توجهی داشته است. به طوری که در سال ۱۳۸۵، نرخ رشد نقدینگی ۴۰ درصد بود، در سال ۱۳۸۹ که به عنوان پیک این دوره شناخته می‌شود، این نرخ به همان ۴۰ درصد رسید و در سال گذشته نیز این رقم به ۳۲ تا ۳۳ درصد کاهش یافت.

حدود ۸۰ درصد از نقدینگی کشور را سپرده‌های بانکی تشکیل می‌دهند

وی با بیان اینکه برخی معتقدند که این نوسانات ناشی از انباشت نقدینگی و تورم نهفته است، اضافه کرد: تورم نهفته به سرعت گردش پول مرتبط است. اگر سرعت گردش پول از روند طبیعی خود پایین‌تر بیاید، به معنای خوابیدن پول و عدم گردش آن در اقتصاد است. نکته حائز اهمیت این است که حدود ۸۰ درصد از نقدینگی کشور را سپرده‌های بانکی، به خصوص سپرده‌های پس‌انداز بلندمدت، تشکیل می‌دهد. ۷۴ درصد از این سپرده‌ها نیز در اختیار ۱ درصد از سپرده‌گذاران است. این سوال مطرح می‌شود که چگونه می‌توان این نقدینگی را فعال کرد؟ آیا امکان توزیع ناگهانی این ۷۴ درصد سپرده در بین سایر سپرده‌گذاران وجود دارد؟ چه سازوکاری برای این کار باید در نظر گرفته شود؟

این عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه سهم حقوق‌بگیران ثابت در صنایع کوچک و متوسط از ارزش افزوده کل کاهش یافته و قدرت خرید آنها پایین آمده است، افزود: این امر نشان می‌دهد که مطابق با ضریب کشش تقاضای غیرقابل‌انعطاف، سهم مسکن و مواد غذایی در بودجه خانوار افزایش یافته است. بنابراین، صرف افزایش نقدینگی یا بحث درباره استفاده دولت از تنخواه گردان، کافی نیست. در واقع، دولت نیازمند اصلاحات ساختاری در نظام بودجه‌ریزی خود است.

شاکری اظهار داشت: اما بررسی بودجه سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که با وجود تورم بالای ۴۰ درصد، رشد بودجه ۲۵ درصد بوده است. بدیهی است که در چنین شرایطی، سهم آموزش و پرورش، بهزیستی و پروژه‌های عمرانی باید کاهش یابد. این امر نشان می‌دهد که سهم دولت از GDP افزایش نیافته است. البته اگر بتوانیم بودجه را شفاف و منضبط کرده و موارد غیرضروری را حذف کنیم، اقدام مثبتی خواهد بود.

صرف کاهش نقدینگی بدون توجه به علل ریشه‌ای، منجر به کاهش تورم نخواهد شد

وی در ادامه گفت: به عقیده من، از سال ۱۳۹۶ تاکنون یا به نوعی از سال ۱۳۹۱ به بعد و به طور خاص از زمان آغاز برنامه‌های اصلاحات ساختاری شاهد پویایی‌هایی در تورم هستیم که به صورت ماندگار درآمده‌اند. تا زمانی که به ریشه‌های این پویایی‌ها پی نبرده و درک نکنیم که چگونه شکل گرفته‌اند، سیاستگذاری‌های مؤثر در این زمینه امکان‌پذیر نخواهد بود. این امر به معنای آن نیست که هر دولت جدید صرفاً عملکرد دولت قبلی را نقد کرده و به دنبال ارائه رهنمودهای صرف از سوی دولت‌های قبلی به دولت‌های بعدی باشد. بلکه همه ما، به عنوان بخشی از این جریان، باید در قبال این چالش پاسخگو باشیم و با بررسی عمیق عوامل مؤثر، ریشه‌های این پویایی‌های تورمی را آشکار سازیم.

این عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: تا زمانی که به عواملی که این روند را شکل داده‌اند توجه نکنیم، به هیچ وجه با وجود وعده‌های کاهش تورم، شاهد کاهش نرخ آن نخواهیم بود. از یک سو، از بانک‌ها خواسته می‌شود که وام‌های ازدواج و کمک‌های مالی به بنگاه‌های تولیدی تعطیل‌شده ارائه کنند؛ از سوی دیگر، سیاست‌های انقباضی اعمال می‌شود و پس از چند ماه، بنگاه‌ها با کمبود سرمایه در گردش مواجه می‌شوند. در این میان، تلاش می‌شود تا به مسئولین القا شود که با کاهش چند درصدی نقدینگی، تورم نیز کاهش یافته است. اما این در حالی است که صرف کاهش نقدینگی، بدون توجه به علل ریشه‌ای، منجر به کاهش تورم نخواهد شد.

برای مهار تورم و کاهش آن، به یک اراده جمعی و قدرتمند نیاز داریم

شاکری با اشاره به نقش کلیدی پول به عنوان ابزاری در دست بازیگران مختلف اقتصادی و اجتماعی، از جمله دولت، گروه‌های ذینفع و نظام بانکی، گفت: ضروری است که به منظور بررسی دقیق و جامع عوامل مؤثر بر تورم، به تحلیل و بررسی این عوامل بپردازیم. این بررسی باید شامل تحلیل ذینفعان، نظام بانکی و مسیری باشد که به پدید آمدن این وضعیت انعطاف ناپذیر و پایدار منجر شده است.

وی اضافه کرد: برای مهار تورم و کاهش آن، به یک اراده جمعی و قدرتمند نیاز داریم. در غیر این صورت، وضعیت فعلی همچنان ادامه خواهد یافت و انتظار حل این معضل پیچیده صرفاً از طریق اقدامات مدیران، بدون در نظر گرفتن ساختارها و زمینه‌های موجود، غیرواقع‌بینانه خواهد بود. علاوه بر این، اتکا صرف به احساسات و تعهدات فردی در حل این معضل کافی نیست و می‌بایست اقدامات مدبرانه و مبتنی بر تحلیل دقیق و بررسی عمیق عوامل مؤثر، در دستور کار قرار گیرد.

ذینفعان تورم با استفاده از رسانه‌ها سعی در مشروعیت بخشی و توجیه تورم دارند

شاکری افزود: ضروری است که با توجه به تورم فزاینده‌ای که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، به این نکته توجه داشته باشیم که این وضعیت شبیه به یک بازی قمار اجتماعی است که در آن تعداد محدودی از افراد برنده و اکثریت بازنده هستند. ذینفعان مختلف که رها نمی‌کنند! مگر می‌شود رها کنند؟ اینها جز جدایی‌ناپذیر این بازی قمارگونه هستند و در تداوم این وضعیت نقش دارند. بی‌شک، در این بازی اجتماعی تورم، نقش رسانه‌ها نیز پررنگ و انکارناپذیر است. اینها رسانه دارند نه یکی نه دو تا بلکه شاید هزاران سایت داشته باشد. اگر این عوامل را نادیده بگیریم، هرگز نمی‌توانیم به یک تحلیل دقیق از وضعیت تورم دست پیدا کنیم و در مهار آن موفق شویم.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید داشت: طبیعتاً، آن رسانه‌ها و افرادی که در این امر با یکدیگر همراهی می‌کنند، حتی حاضرند از میان نظریه‌های تاریخی، نظریه‌هایی را برگزینند و به کار گیرند که سعی در مشروعیت بخشیدن به تورم باشد. چرا که برای توجیه وضعیت موجود، حتی از تحریف نظریه‌های تاریخی نیز دریغ نمی‌کنند. این توجیه‌ها، به جای ارائه راه‌حل‌های واقعی، صرفاً به بازتولید و تکرار مشکل دامن می‌زنند و مانع از یافتن راه حلی مؤثر برای این معضل اجتماعی می‌شوند. اما صرف نظر از توجیهات، این امر یک معضل اجتماعی است که باید به راه‌حلی اساسی منجر شود.

کد خبر 6089785

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : هشت واحد قصابی و یک رستوران در بردسیر پلمب شد

ایرنا : چهار عضو و بازرس ویژه هیات نظارت آذربایجان شرقی بر انتخابات شبستر ناظر هستند

مهر : اهتزاز پرچم سبز رضوی بر فراز خلیج‌فارس در بندرعباس

مهر : بازدید اصحاب رسانه از پروژه‌های محرومیت زدایی

مهر : سنگ اندازی صهیونیست‌ها در مسیر ارسال کمکها به غزه+فیلم

تسنیم : سفر وزیر جهاد کشاورزی به قم

مهر : وصول حق پارسیان از آلایندگی عسلویه امسال انجام خواهد شد

تسنیم : دست سودجویان در حوزه سوخت باید قطع شود

مهر : برداشت گل محمدی از مزارع کشاورزی شهرستان خواف

ایسنا : نرخ رشد جمعیت با روند فعلی در سال ۱۴۰۹ به صفر می‌رسد

ایسنا : برد دشوار رافائل نادال در آغاز مسترز رم

ایرنا : صعود به ارتفاعات بازی دراز

ایرنا : النُجَباء: جواب اسرائیل را با شلیک موشک و پهپاد به عمق سرزمین‌های اشغالی خواهیم داد

تسنیم : خرازی: نشان دادیم که می‌توان پاسخ قطعی به رژیم اسرائیل داد

ایسنا : واکنش مدیرکل رسانه‌های خارجی به حمله رژیم صهیونیستی به دفتر رسانه‌ایِ «نجباء»

ایرنا : باند اغفال و کلاهبرداری از دختران جوان در جیرفت متلاشی شد

ایرنا : رئیس‌جمهور: یکی از اسنادی که در ابتدای دولت امضا کردم، لغو سند ۲۰۳۰ بود

ایرنا : رییس جمهور: یکی از اسنادی که در ابتدای دولت امضا کردم، لغو سند ۲۰۳۰ بود

ایرنا : تداوم اعتراض‌های دانشجویی حامی فلسطین در اروپا به روایت گاردین

ایرنا : پاسخ مثبت رییس جمهور به دعوت مردم محله نیروگاه قم +‌ فیلم

ایسنا : بازدید از پروژه های محرومیت زدایی بسیج سازندگی البرز

ایسنا : تلاش ۲۰ ساله پارک پردیس برای توسعه فعالیت کارآفرینی جوانان

ایلنا : کمک بی نظیر مردم برای خارج کردن سرنشینان خودروی چپ کرده + فیلم

ایرنا : بیست و پنجمین حراج شمش طلا ۲۳ اردیبهشت برگزار می‌شود

مهر : انتقال مصدوم ۵۳ ساله به کمک اورژانس هوایی به بیمارستان کوثر سنندج

تسنیم : سی‌و‌پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب

ایرنا : چراغ خودتان را در نمایشگاه کتاب پیدا کنید

تسنیم : گروگانگیری آتشین مقابل مجتمع تجاری پالادیوم تهران

ایسنا : "اتوبوس پارک کردن" چگونه وارد ادبیات فوتبالی شد؟

مهر : ضرورت تسریع در اتمام عملیات اجرایی طرح های جهاد آبرسانی

ایرنا : برخورداری تمامی روستاهای بالای ۲۰ خانوار فراهان اراک از راه آسفالته

مهر : ۸۵ کیلو مرفین در زنجان کشف شد

ایسنا : بهرەمندی ۲۲۶ نفر از زندانیان استان کردستان از ارفاقات قانونی

مهر : اعلام ویژه برنامه های دهه کرامت از سوی شهرداری مشهد

ایسنا : قهرمان پارادوومیدانی جهان تحت عمل جراحی قرار گرفت

ایسنا : صنایع‌ دستی ابزار گسترش فرهنگ هویتی است

ایسنا : آئین اختتامیه نخستین جشنواره ملی هنر دینی «تبار» در زرند برگزار شد

ایسنا : تقویت اعتبارات محرومیت‌زدایی در بودجه امسال/ لزوم بازنگری در برنامه‌های توسعه استان‌ها

تسنیم : معرفی دختران قهرمان اسکواش «گرگان جونیور»

مهر : گلباران حرم مطهر رضوی در شب میلاد حضرت معصومه (س)

مهر : فریاد مرگ بر آمریکا در ارتفاعات بازی‌دراز

مهر : قسمت دوم برنامه مهربان

ایرنا : جشنواره ملی شعر رضوی در کرمان آغازبکار کرد

ایلنا : آبگرفتگی شدید در زیرگذر وکیل آباد مشهد + فیلم

تسنیم : طرح مشترک پاریس و واشنگتن به منظور شکاف در محور مقاومت

مهر : ویژه برنامه‌های حرم رضوی به مناسبت میلاد حضرت معصومه (س)

مهر : جشن بزرگ ریحانه‌ها در بجنورد

تسنیم : "بورس گلاب" در کاشان نهادینه می‌شود

ایرنا : معاون وزیر ارتباطات: رفع کمبودهای زیرساختی پست کرمان در دستور کار قرار دارد

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید