پزشکی به‌شرط کسب درآمد


پزشکی به شرط کسب درآمد

کنکور تجربی در حالی همچنان پرمتقاضی‌ترین بخش آزمون سراسری است که چهره‌های نظام سلامت با اشاره به خالی‌ماندن ظرفیت در رشته‌های کم‌درآمد نسبت به آینده پزشکی کشور نگرانند.

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، دومین و آخرین روز نوبت دوم کنکور 1403 با شرکت بیش از نیم میلیون داوطلب در گروه آزمایشی علوم تجربی برگزار شد تا پرونده کنکور امسال بسته شود. نکته قابل تأمل اینکه در همین روز‌ها و در شرایطی که گروه علوم تجربی با بیش از 501 هزار داوطلب بیشترین تعداد داوطلب را در کنکور 1403 به خودش اختصاص داده و همچنان پرمتقاضی‌ترین گروه در میان گروه‌های آموزشی آزمون ورودی دانشگاه‌ها به شمار می‌رود، رئیس سازمان نظام پزشکی یک‌بار دیگر از خالی ماندن ظرفیت‌های پزشکی در رشته‌های قلب و عروق ابراز نگرانی کرد. نامعادله پر متقاضی‌ترین گرایش در کنکور ورودی به دانشگاه و خالی ماندن صندلی‌ها در تحصیلات تکمیلی و آزمون دستیاری پزشکی در کنار انصراف چیزی نزدیک به نیمی از پزشکان عمومی از طبابت و روی آوردن به مشاغل دیگر موضوعی است که ریشه‌یابی آن می‌تواند راه‌حل آن را در دسترس‌تر کند. 

ماجرای خالی ماندن برخی از رشته‌های پزشکی در دوره دستیاری و نگرانی از آینده پزشکی کشور موضوعی است که مدت‌هاست به دغدغه‌ای جدی تبدیل شده‌است. در حالی که در چنین روز‌هایی می‌توان به عینه شاهد سر و دست شکستن دانش‌آموزان و والدین آن‌ها برای شرکت در کنکور تجربی و ورود به رشته پزشکی است، اما پس از ورود به دانشگاه و فارغ‌التحصیلی از این رشته و برای ادامه تحصیل در دوره تخصص به یکباره همه چیز تغییر می‌کند. این سر و دست شکستن‌ها اگرچه برای رشته‌های پول‌سازی همچون جراحی پلاستیک و ترمیمی ادامه دارد، اما رشته‌های پر‌ریسک‌تر مانند کودکان، قلب یا بیهوشی جزو رشته‌هایی هستند که اقبالی به آن‌ها نیست و چند سالی می‌شود صندلی‌های این رشته‌ها خالی می‌ماند. ماجرا به گونه‌ای پیش رفته که کم‌کم این نگرانی به شکل جدی‌تر مطرح می‌شود که قرار است آینده پزشکی کشورمان به کجا برسد؟!

وقتی همه نگرانند

«گرایش به پزشکی در حال رنگ باختن است. باید نگران آینده پزشکی باشیم.» این جمله‌ای است که ایرج فاضل، رئیس جامعه جراحان ایران می‌گوید. الان در برخی رشته‌های مهم و حیاتی مثل جراحی عروق، جراحی کودکان، حتی یک داوطلب برای تحصیل نداریم. انگیزه‌ای نیز برای ورود به رشته‌های پر زحمت و طولانی‌مدت وجود ندارد، ولی برعکس در رشته‌هایی مانند جراحی پلاستیک و امثال آن داوطلبان فراوانی وجود دارد. 

رئیس جامعه جراحان ایران با بیان اینکه باید شرایط تشویق‌کننده باشد تا انگیزه کافی با امکانات تشویقی برای ورود پزشکان به رشته‌های تخصصی پر زحمت و طولانی‌مدت برقرار شود، می‌افزاید: «باید برای افرادی که بخش عمده‌ای از عمر خود را صرف تحصیل یک دوره تخصصی دشوار و طولانی می‌کنند، انگیزه‌های قوی ایجاد کرد؛ وقتی وضعیت معیشتی و زندگی نسل فعلی پزشکان مطلوب باشد، این یک انگیزه خوب و اثرگذار برای جذب و ماندگاری پزشکان جوان خواهد بود. باید سیاستگذاری‌ها طوری برنامه‌ریزی شود تا جامعه از این بابت صدمه نبیند.»

خالی ماندن مجدد صندلی‌های تخصص قلب 

محمد رئیس‌زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران هم در سخنرانی‌اش در کنگره مشترک قلب و عروق ایران از خالی ماندن ظرفیت‌های پزشکی در رشته‌های قلب و عروق ابراز نگرانی کرد. 

به گفته رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران به رغم وجود 100 هزار پزشک عمومی در کشور، ظرفیت برخی رشته‌های تخصصی در حد زیر 40 درصد پر می‌شود. امسال در رشته مهم جراحی قلب و عروق حدود 30 درصد ظرفیت تربیت نیروی جراح قلب در کشور پر شد، در جراحی قلب اطفال اوضاع به مراتب نگران‌کننده‌تر است، در جراحی عروق تقریباً به عدد صفر نزدیک شده‌ایم، در رشته بیهوشی 20 درصد، در رشته اطفال 36 درصد، در طب اورژانس زیر 5 درصد ظرفیت‌ها پر شده‌است. 

وی با بیان اینکه مهاجرت شغلی و جغرافیایی هشدار‌ها را به صدا در آورده است، افزود: «بی‌توجهی مفرط به اقتصاد سلامت و کاهش سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی، به ادامه خدمات در بخش دولتی و خصوصی آسیب‌های جدی وارد کرده‌است.»

از نگاه رئیس‌زاده دلیل این کم‌اقبالی به رشته‌های پزشکی عدم اجرای قوانین بالادستی از جمله اجرای سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی رهبری، عدم به روزرسانی قوانین قدیمی مثل طرح ضریب K، مداخلات غیر‌تخصصی خلاف قانون، وضعیت نیروی انسانی حوزه سلامت و زنجیره تربیت نیروی متخصص در نظام سلامت کشور را از هم گسسته است. 

پزشکی به شرط درآمد

تا اینجای کار به نظر می‌رسد ماجرای کم اقبالی به پزشکی در برخی از رشته‌های تخصصی خلاصه شود. به طور خاص رشته‌هایی که چندان پردرآمد نیستند. درست شبیه رشته اطفال یا بیهوشی و حتی رشته قلب. ماجرا به قدری جدی است که گزارش‌هایی از روی آوردن برخی متخصصان قلب به تزریق ژل و بوتاکس حکایت دارد! ماجرایی که اثبات می‌کند یکی از اصلی‌ترین دلایل کم‌اقبالی به برخی رشته‌های تحصیلی مسائل مالی و آلوده‌شدن دامن پاک طبابت به انگیزه‌های مالی است، به گونه‌ای که این ماجرا توانسته آموزش پزشکی را هم تحت‌تأثیر قرار دهد. 

حکایت کم‌اقبالی به پزشکی و طبابت، اما به تخصص خلاصه نمی‌شود و پزشکان عمومی یعنی همان گروهی که برای دکتر شدن در سال‌های کنکور سر و دست می‌شکاندند و تمام هم و غمشان را برای قبول‌شدن در کنکور گذاشته‌اند. 

 آنطور که بابک پورقلیچ، پزشک عمومی و رئیس دفتر تهران انجمن پزشکان عمومی بر اساس آمار سازمان نظام پزشکی، بیش از 95 هزار پزشک عمومی در کشور داریم که 40 تا 45 هزار نفر از آن‌ها مشغول طبابت هستند و بقیه یا دیگر طبابت نمی‌کنند و همان‌طور که گفتم، به مشاغل دیگر رو آورده‌اند یا خیلی از آن‌ها هم از کشور مهاجرت کرده‌اند. 

از نگاه وی پزشک عمومی در کشور‌های دیگر جایگاه والایی دارد و مردم جایگاه او را قبول دارند. در ایران، اما تعریف نشده که پزشک عمومی چکاره است. 

به همین خاطر هم در ایران - به‌خصوص در شهر‌های بزرگ - اگر فردی بیمار شود، در بسیاری از موارد برای ویزیت نزد پزشک عمومی نمی‌رود و مستقیم سراغ متخصص و فوق‌تخصص می‌رود. در حالی که طبق سیستم ارجاع، شما اول باید نزد پزشک عمومی بروید و او تشخیص دهد که لازم است پیش متخصص بروید یا نه؟

چرخه معیوب 

شاید اگر پزشک خانواده و نظام ارجاع اجرایی می‌شد، بخشی از این چالش‌ها در کشورمان حل‌شده و بهتر می‌شد نظام سلامت را مدیریت کرد. بدین معنا که مردم در سطح اول به پزشکان عمومی مراجعه می‌کردند و در سطوح بعدی با واقعی‌شدن یا همان افزایش تعرفه‌ها فقط کسانی راهی مطب متخصصان می‌شدند که واقعاً به درمان‌های تخصصی نیاز دارند و از همه مهم‌تر بیمه‌ها هم پای کار می‌آمدند. این چرخه، اما معیوب است. به همین خاطر هم خانواده‌ها با تصور پول‌سازی و آینده‌دار بودن و منزلت اجتماعی پزشکان اصرار دارند فرزندانشان در رشته‌های پزشکی درس بخوانند و همچنان کنکور تجربی پرمتقاضی‌ترین رشته کنکور است. رشته‌ای پر متقاضی که شاید همیشه آن درآمد رؤیایی مد‌نظر بچه‌ها و خانواده‌ها را نداشته‌باشد!

منبع:‌ جوان

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایسنا : کشف شواهد جدید از برخوردی که قمر زمین را شکل داده است

مهر : رییس جمهور وارد قم شد/ آغاز دور دوم سفر استانی به خاستگاه انقلاب

ایرنا : اردوغان: مذاکرات صلح در اوکراین بدون حضور روسیه راه به جایی نمی‌برد

تسنیم : بایدن: در صورت حمله به رفح، به اسرائیل سلاح نخواهیم داد

ایسنا : بارش‌های سیل‌آسا و وزش باد در ارتفاعات کشور/ کوهنوردی مخاطره‌آمیز است

تسنیم : حماس: موافقت با توافق، موجب سردرگمی نتانیاهو شد

ایسنا : «شهود اجاره‌ای» معضلی اساسی در مسیر عدالت قضایی

ایرنا : رهبر کره شمالی در نامه به پوتین: از آرمان مقدس روسیه حمایت می‌کنم

مهر : اسرائیل مقهورخیزش دانشجویان دردوبلین/دانشگاه لوزان درایستگاه‌بعدی

مهر : بازنگری واشنگتن در ارسال تسلیحات به تل آویو درصورت حمله به رفح

تسنیم : مقاومت دانشجویان حامی غزه در ایرلند جواب داد

ایسنا : هاشمی: باید به استقلال وپرسپولیس کمک کرد تا از مسیرشان دور نشوند

ایرنا : بایدن: در صورت حمله گسترده به رفح به اسرائیل سلاح نمی‌دهیم

تسنیم : گفت‌وگوی تلفنی اسماعیل هنیه و هادی العامری

ایسنا : کلانتری: بازی‌ها رفته رفته سخت‌تر می‌شوند

ایسنا : بحران کمبود پرستار در کانادا

ایسنا : روستای امام زاده ابراهیم در گیلان پس از آتش سوزی

ایسنا : روستای امام زاده ابراهیم پس از آتش سوزی

تسنیم : «اخت الرضا» و «همه دختران من» در آخر هفته تلویزیون

ایرنا : راه‌یافتگان به مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در کرمانشاه را بیشتر بشناسیم

ایسنا : حماس؛ سیمرغی که از خاکستر غزه برمی‌خیزد

ایرنا : غزه؛ محور گفت و گوی تلفنی هنیه و العامری

مهر : اقتصاد از پیچیده‌ترین کارهاست/ ضرورت ترتبیت افراد متخصص

مهر : برگزاری آیین گرامیداشت هفته شوراها در شهرستان خواف

ایسنا : خوسلو؛ ناجی غیرمنتظره رئال مادرید

تسنیم : شکست شهرداری گرگان مقابل حریف لبنانی/ الریاضی قهرمان شد

مهر : برخورد خودرو سواری با تریلی در خواف منجر به فوت ۲ نفر شد

ایلنا : شادی دیوانه‌کننده رئالی ها بعد از سوت جنجالی (ویدیو)

مهر : وجود ۴۵ معدن غیرفعال در لرستان

ایسنا : ضرورت بهره‌گیری از هوش مصنوعی و نانو فناوری در حوزه پزشکی

مهر : تماس تلفنی هنیه باالعامری/ تقدیر حماس ازمقاومت عراق درحمایت ازغزه

ایسنا : قضاوت حقوقی با هوش مصنوعی؛ خیلی دور، خیلی نزدیک!

مهر : همایش بزرگداشت مرحوم شیخ کلینی در مشهد 

مهر : مقدمات ملی شدن صنعت نشر فراهم است

ایسنا : ببینید| «بابارضا۲» با نوای روح‌الله رحیمیان منتشر شد

مهر : جذب ۲۰۰ هزار نفر در آموزش و پرورش طی دو سال اخیر

ایسنا : سپاه پاسداران با عملیات وعده صادق، هیمنه دشمن را در هم کوبید

مهر : تقدیم رونوشت استوارنامه سفرای قزاقستان، فنلاند و صربستان

ایرنا : پوتین و پاشینیان دیدار کردند

مهر : احداث ۱۲۸ کلاس درس در شهرستان تنگستان آغاز شده است

مهر : ۴۵۰ برنامه دهه کرامت در استان بوشهر اجرا می شود

مهر : آغاز شمارش معکوس پایان کار بیمارستان‌ها در جنوب نوار غزه

مهر : تیم بسکتبال شهرداری گرگان نایب قهرمان غرب آسیا شد

مهر : استقبال مردم در روز اول نمایشگاه کتاب تهران از نگاه ناشرین

ایرنا : درگیری خانواده‌های اسرای صهیونیست با نیروهای پلیس در تل آویو

ایسنا : گزارش سفیر ایران در بلاروس به امیر عبداللهیان

مهر : رئال‌مادرید ۲ -۱ بایرن‌مونیخ ؛ کامبک طلایی شاگردان آنچلوتی

مهر : پیشرفت شبکه ملی اطلاعات به ۶۰ درصد رسید

ایسنا : بازگشت باشکوه رئال به جام/ خوسلو، مرد اول برنابئو

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید