نقره‌کار:

سند تحول قوه قضائیه باید نقص‌ها را برطرف کند

سند تحول قوه قضائیه باید نقص‌ها را برطرف کند

وکیل دادگستری گفت:‌ سند تحول قوه قضائیه با هدف توسعه‌افزایی و فرگشت و بازآرایی و بازسازی و ترمیم باید بکوشد با نگاه مساله‌محور، نقص‌ها را برطرف و در جهت توسعه و رفاه ملی و خیر عمومی تسهیلگری کند.

محمدصالح نقره کار در گفت‌وگو با ایسنا در رابطه با سند تحول قضایی گفت: برآیند عدلیه برنامه محور و شاخص گرا، توسعه و خیر عمومی است. نهاد سکاندار عدلیه باید غایت سند تحول را ارجمندی شهروند و تحقق عدالت آزادی بنیاد و حقوق بشر پندارد. 

نقره کار با استقبال از اهتمام قوه قضائیه به مساله محوری و برنامه مداری گفت:  اداره سزاوار عمومی با یک نقشه راه مشخص شامل چهار ساحت اهداف، سازمان، برنامه و روش، مستظهر به اصل هدف شایسته اداره و متکی بر الگوی حکمرانی خوب می کوشد تا غایت رضایت مردم بر مدار احترام به حقوق و التزام به تکالیف را حاصل کند. کل خدم و حشم و بودجه و امکانات عمومی باید برای مردم و به قصد خدمت به آنها باشد.

وی با بیان اینکه عدلیه در قانون اساسی هدف گذاری شده است، گفت: گسترش عدل و آزادی و احیای حقوق عامه و تظلم خواهی و فصل خصومت و برابری و عدالت و تضمین حق های اساسی  و آزادی‌های بنیادین فریضه ای است که از عدلیه انتظار می رود و به واقع قوه قضاییه باید به "انتظارات مشروع" شهروندی پاسخ درخور و مسئولیت پذیرانه دهد.

نقره کار یادآور شد: سند تحول با هدف توسعه افزایی و فرگشت و بازآرایی و بازسازی و ترمیم باید بکوشد با نگاه مساله محور، نقص‌ها را مترفع و در جهت توسعه و رفاه ملی و خیرعمومی تسهیل گری کند. سوال مشخص سند تحول این باید باشد که قوه قضاییه چه کند که ایران توسعه مندتر و رفاه پذیرتر و امنیت انسانی و شهروندی و اقتصادی و رفاهی در آن تکریم مدارتر باشد؟

این وکیل دادگستری گفت: با نگاه آسیب شناسانه باید گفت در سه دهه اخیر چهار رئیس قوه قضاییه هر یک برنامه ای برای توسعه و تحول تدوین و تنسیق کردند. مرحوم آیت الله شاهرودی با سند توسعه قضایی بر مدار احیای دادسرا و زندان زدایی و قضا زدایی گام هایی به سمت توسعه برداشت و آیت الله املی لاریجانی برنامه ضد فساد و دادگاه های استجازه و ... و آقای رئیسی نیز با تدوین اسنادی  همچون پیش نویس قانون احیای حقوق عامه و دستور العمل  فعالیت دادستان ها در تعقیب فعل و ترک فعل مدیران  ناقض حقوق یا سند امنیت قضایی بود و  در دوره آقای محسنی اژه ای انتشار دستور العمل ها به ضابطین و توصیه ها به رفتار با زندانیان و پاسخگویی به مردم یا اسناد تحول در چند نوبت هر یک به فراخور مسائل روز به مقوله ارتقای عدالت و تسهیل دسترسی به محکمه پرداخته اند.

این وکیل دادگستری ادامه داد: نقاط قوت و ضعف هر یک از این برنامه ها و تحقق پذیری آن خصوصا ملموس بودن اقدامات برای مردم و شهروندان حائز اهمیت است؛ اینکه معیار داوری و ارزیابی عملکرد و اثربخشی مدیران خود مردم‌اند و باید ناظر و دیده بان و محک زننده مدیران مردم و شهروندان به معنای عام الشمول آن باشند. در این سه دهه مهمترین و ملموس ترین حرکت قوه قضاییه سامانه برخط عدل ایران بود که دسترسی تسهیلی شهروندان به خدمات دادگستری را سرعت بخشید و موجب شفافیت و سرعت شد.

وی تاکید کرد: سند تحول به توسعه سازمانی و توسعه کارگزاران قضایی و پرسنل پرداخته است و از این منظر سند قابل قبولی است. در هدف گذاری نیز متکی به الزامات قانون اساسی، سوءگیری‌ها تنظیم شده و باور به حقوق بشر و آزادی‌ها باید در آن پر رنگ تر باشد.

این وکیل دادگستری گفت: مدیریت پروژه‌ها در قوه قضائیه به عنوان یک استراتژی سازمانی حائز اهمیت است مثلا وقتی ما از اطاله دادرسی به عنوان یک نقص سخن می گوییم مدیر پروژه رفع یا کاهش اطاله دادرسی با شاخص هایی در صدد حل گام به گام بر خواهد آمد و باید این شاخص ها قابل رصد و اندازه گیری باشد تا در نهایت پس از اتمام زمان پروژه مثلا میانگین اطاله از شش ماه به یک ماه کاهش یابد یا در مورد تعداد پرونده های ورودی دادگستری  به عنوان یک چالش باید از هشت میلیون پرونده در  سال مثلا به یک میلیون در انتهای برنامه تحول برسیم و گلوگاه های مولد دعوا و پرونده شناسایی و حل شود و این معیارهای عینی و مشخصی نیاز دارد که به کاهش ختم شود.

وی تصریح کرد: پروژه محوری برنامه تحول یعنی برای هر چالش یک راه حل و زمان بندی و بسته اقدام مجزا تهمید شود و در نهایت در اتمام زمان بندی کارنامه عمل در محک ارزیابی شاخص مدار قرار گیرد.

نقره کار افزود: سند تحول از مدل سازمان پروژه محور (POO) باید اقتباس کند تا بتواند در  یک جدول زمانی مشخص با در نظر گرفتن تخصص و مسئولیت سازمانی به توانمندسازی کارکنان، فرآیند گرایی کار تیمی در سازمان و در تعامل با دیگر ارکان حکمرانی، تغییرات سازمانی مستمر و پیوسته را رقم زده و مردم مداری و شهروند مداری را بر محور شاخص های دسترسی به عدالت رقم زند.

وی گفت: توجه به آموزش و تخصص، فناوری های نوین و کاهش اطاله و صبغه و خط مشی دفاع از حقوق بشر و آزادی ها می تواند سرخط های تحول قضایی و از پیامدهای اجرایی شدن سند تحول باشد.

این وکیل دادگستری ادامه داد: اصل ۶۱ قانون اساسی به جز حل و فصل دعاوی حفظ حقوق عمومی را هم وظیفه قوه قضاییه دانسته و  فراتر از اصل ۱۵۹ قانون اساسی که مرجع رسمی تظلمات را تبیین و تعرفه می کند، بند ۲ اصل ۱۵۶ است که احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی را غایت قوه قضاییه انگاشته است و در مقام بیان وظایف قوه قضاییه برآمده و بدیهی است مدیریت و تمشیت رسیدن به این اهداف کار وِیژه سند تحول و هر برنامه اقدام دیگری است که در ادوار قوه قضاییه باید بدان پرداخته شود. این سازمان پروژه‌محور قوه قضاییه است که باید با شایسته گزینی و توسعه مغزافزاری نخبگان را برای رهبری سازمان به نفع اجرایی شدن اهداف جذب کند. قوه قضاییه عمدتا توسط مجتهدین فاقد دانش مدیریت اداره شده است؛ تصور ها بر این بوده که صرف خصیصه دانش اجتهاد مکفی برای اداره سازمان است اما قانون اساسی امری فراتر از اجتهاد را برای مدیر سازمان قضاوتی خواسته است.

وی با بیان اینکه برنامه محوری پیش نیاز مدیریت قوه قضاییه است، گفت: نظارت و پایش و حسابرسی و ارزیابی پروژه‌ها و برنامه‌ها را باید به مردم و افکار عمومی و رسانه ها و کانون های وکلای مستقل سپرد. ما از ظرفیت‌های خارج قوه قضاییه خصوصا نهادهای مدنی در مورد توسعه حقوقی و قضایی کشور بهره مند نشده‌ایم.

این وکیل دادگستری گفت: باید سعی کنیم تا انتهای سند تحول چند مساله حل شود. به عنوان نمونه همه دادگاه‌ها علنی شود، کانون‌های وکلا به معنای واقعی مستقل باشند و نهادهای موازی کانون‌های مستقل ادغام، مستقل و کیفی سازی شوند، داوری‌ها در دعاوی تجاری تقویت و امنیت سرمایه گذاری ارتقای جدی یابد؛ به نحوی که باعث افزایش سرمایه گذاری شود. حضور ایران در دادخواهی در نهادهای بین المللی تقویت شود. امنیت کسب و کارها ارتقای قابل اندازه گیری یابد. دادگاه‌ها بدون تبعیض از نظر حق برخورداری وکیل با حذف تبصره ماده ۴۸ قانون ایین دادرسی کیفری بهره مند از وکیل خود انتخاب شهروندان باشد. جرم سیاسی حذف و منتقدین امر عمومی حکمرانی امنیت کامل داشته باشند. دادستان اداری در ساختار دیوان عدالت اداری دیده شود. هیات منصفه واقعا مستقل و موثر باشد. بودجه برای معاضدت حقوقی و کیفری اختصاص یابد. این موارد امیدوار کننده خواهد بود.

نقره کار در پایان با تشکر از دست اندرکاران تدوین سند تحول، گفت: یقین دارم مردم قدر  زحمت ها را می دانند و این سند می‌تواند در ارتقای شاخص‌ها خصوصا در مبارزه با فساد و رانت موثر باشد.

انتهای پیام

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایسنا : برگزاری جلسه آموزشی پیشگیری از تب کریمه کنگو در بابل

مهر : فهرج؛ روستایی به قدمت تاریخ

ایسنا : اعلام زمان برگزاری هفتمین اشکوره فرهنگی هنری حسینی در آمل

مهر : دیدار تیم فوتبال گل گهر سیرجان و شمس آذر قزوین

ایلنا : حمله مقاومت اسلامی عراق به پایگاه هوایی رژیم صهیونیستی

مهر : مقامات آمریکا اعتقاد عملی به حقوق بشر ندارند

مهر : مدیران برای برنامه‌ ریزی در استان تهران نیازها را شناسایی کنند

ایسنا : آکسیوس: آمریکا ارسال کمک‌های نظامی به اسرائیل را متوقف کرد

ایلنا : حمله جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به دره بقاع

ایلنا : قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

ایرنا : ترافیک سنگین صبحگاهی در آزادراه های البرز

ایسنا : ظرفیت هسته شبکه ملی اطلاعات بهبود یافته است؟

صدا و سیما : عضو حماس: در مذاکرات به سازوکار مشخصی رسیدیم

ایسنا : استقبال کم فرهنگیان از طرح بکارگیری دوباره بازنشستگان/ نرخ حق‌التدریس‌ها، علت عدم استقبال

ایلنا : آخرین جزییات درباره نحوه دایمی شدن قراردادهای کارگران، مدت زمان بیمه بیکاری و میزانِ حق مسکن

مهر : هوای اصفهان قابل‌قبول و ۴ شهر مجاور آلوده است

ایلنا : اسرائیلی‌ها اول دروغ می‌گویند بعد استعفا می‌دهند

ایرنا : بلینکن خطاب به نتانیاهو: عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود

صدا و سیما : مقام فرانسوی انفعال دولت را در برابر نسل کشی در غزه محکوم کرد

ایسنا : رقابت بر سر سریع‌ترین، بالاترین و قوی‌ترین در المپیک/ ایران سه‌ بار قوی‌ترین شد

صدا و سیما : نیم صفحه اول روزنامه‌های ورزشی ۱۷ اردیبهشت

ایلنا : شمار شهدای حمله اسرائیل به رفح، به ۲۱ نفر رسید

ایرنا : معترضان اسرائیلی تظاهرات سکوت برگزار کردند

ایسنا : کاهش بیش از ۱۰۰ میلیمتری بارش در تهران/ لزوم صرفه‌جویی در مصرف آب

ایسنا : تمام ظرفیت‌های قوه قضاییه باید برای تحقق سند تحول به کار گرفته شود

مهر : ذخیره سد زاینده‌رود به ۳۹۶ میلیون مترمکعب رسید

ایلنا : درخواست یونیسف برای برقراری آتش‌بس در سریع‌زمان ممکن

ایسنا : پاشنه آشیل روسیه برابر تحریم‌های غرب

ایرنا : مرور روزنامه‌های ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

ایسنا : حضور گروه‌های مردمی در فعالیت‌های پرورشی

صدا و سیما : هلاکت ۳ نظامی صهیونیست در کرم ابوسالم

صدا و سیما : لحظه اصابت موشک به پایگاه نظامیان صهیونیست در کرم ابوسالم

مهر : اکوسیستم فناوری کشور زیر سقف «اینوتکس ۲۰۲۴»

ایلنا : ابعاد مشروط کردن توافق دفاعی ریاض – واشنگتن با عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل/ نوع نگاه بن سلمان به نزاع اسرائیل و حماس

مهر : شهادت حداقل ۲۱ نفر از جمله ۴ کودک در بمباران بامدادی رفح

ایسنا : گزارش گاردین از سربازان فراری اوکراین؛ «نمی‌خواهیم بمیریم»

مهر : گفتگوی وزیر جنگ آمریکا با همتای اسرائیلی خود درباره رفح

ایرنا : نشریه آمریکایی: ایالات متحده تولید موشک‌های اتکمز را بسیار افزایش داده است

ایرنا : وزیر خارجه لهستان: پوتین به اندازه کافی برای حمله به ورشو بی‌پروا نیست

ایسنا : وجود حدود ۱۹ هزار بیمار تالاسمی در کشور/ برنامه افزایش حمایت مالی از بیماران خاص

تسنیم : دفاع عجیب خبرگزاری دولت از "قلیان پرعارضه اکسیژن"

مهر : حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به بندر ایلات

تسنیم : فرمانده اروپایی: مدرن‌ترین سامانه‌ها، در برابر یمن عاجز است

ایسنا : قیمت‌های جهانی مواد غذایی به کدام سو می‌رود؟

ایسنا : چرا برخی افراد سریع‌تر از دیگران می‌دوند؟

ایرنا : حمله پهپادی مقاومت عراق به پایگاه هوایی رژیم صهیونیستی

مهر : تحصن دانشجویی در دانشگاه تورنتوی کانادا در حمایت از فلسطین

مهر : فشار وزیرجنگ اسرائیل بر نتانیاهو برای پذیرش آتش بس در غزه

ایرنا : رژیم صهیونیستی مجددا گذرگاه کرم ابوسالم در غزه را بست

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید