در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

گاز ایران به چین هم می‌رسد؟

asdasd
کد خبر : ۱۴۷۲۴۶۰

یک کارشناس حوزه انرژی گفت: پروژه دیگری که پاکستان در دستور کار دارد اینکه اکنون به پیشنهاد امریکا قرار است از ترکمنستان و با عبور از مسیر افغانستان به پاکستان تا هند پروژه تاپی را اجرا کند و در واقع امریکا بدنبال مسیری برای دور زدن و گرفتن فرصت از ایران است هرچند این پروژه باوجود طالبان در شرایط اما و اگر و ابهام قرار دارد.

به گزارش ایلنا، قرارداد صادرات گاز به پاکستان با نام خط لوله IP در قالب خط لوله صلح بین شرکت ملی صادرات گاز ایران و شرکت ISGS پاکستان در تاریخ ۵ ژوئن ۲۰۰۹ (۱۵خرداد ۸۸) به‌مدت ۲۵سال منعقد شده بود و تاریخ آغاز تحویل گاز طبیعی به پاکستان ۳۱ دسامبر ۲۰۱۴ و میزان حجم گاز طبیعی صادراتی ۸ میلیارد مترمکعب در سال تعیین شده بود. باوجودی که در ۲۱ اسفند ۱۳۹۱ در چابهار و نقطه صفر مرزی کلنگ آغاز و عملیات ساخت خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان بر زمین زده شد و ایران طبق قرارداد بیش از ۱۱۰۰ کیلومتر خط لوله ۵۶ اینچ را از عسلویه تا ایرانشهر احداث و عملیاتی کرد اما این پروژه در خاک پاکستان نیمه‌کاره رها شد تا اینکه اسلام‌آباد امسال پس از ۱۰ سال وقفه، خبر آغاز عملیات را اعلام کرد و اکنون بنا دارد ساخت خط لوله‌ انتقال گاز طبیعی از ایران را آغاز کند، اقدامی که به گفته مقامات پاکستان برای تامین نیازهای انرژی این کشور ضروری است، به طوری که اکنون سهم واردات گاز به ۲۹ درصد از کل عرضه گاز طبیعی مایع (شامل تولید و واردات منهای گازی که صادر یا ذخیره می‌شود) رسیده است.

در هر حال اکنون کمیته انرژی کابینه پاکستان ساخت ۸۰ کیلومتر باقیمانده از خط لوله ۸۰۰ کیلومتری از مرز ایران تا شهر بندری گوادر پاکستان را با استفاده از بودجه دولتی تصویب کرده است این رخداد هرچند دیر اما خوشایند است و آنچه ما باید از هم‌اکنون در نظر داشته باشیم برنامه‌ریزیِ ورود به بازارهای بزرگ‌تر از جمله چین و هند است، بازارهایی که اجرای خط لوله پاکستان و البته یک دیپلماسی دوراندیشانه این مسیر را برای ما کوتاه‌تر و شدنی خواهد کرد.

هدایت‌الله خادمی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در ارزیابی اجرایی شدن خط لوله صادرات گاز به پاکستان اظهار داشت: موضوع قرارداد تهران و اسلام‌آباد برای صادرات گاز مربوط به حدود ۱۵ سال پیش است، آن زمان پس از به امضا رسیدن این قرارداد ایران خط لوله انتقال گاز از عسلویه تا مرز این کشور را اجرا کرد و بنا بود که این گاز در نهایت تا هند نیز انتقال پیدا کند اما مباحثی بوجود آمد که گفته شد پاکستان اعتبار لازم را ندارد و یا تحت تاثیر تحریم امریکا پروژه را معلق نگاه داشت، از نظر حقوقی و قانونی با توجه به بند قراردادی take or pay ما می‌توانستیم علیه این کشور اقامه دعوی کنیم یعنی پاکستان یا باید این گاز را دریافت می‌کرد و یا اینکه در صورت عدم دریافت به همان میزان پول و یا خسارت را پرداخت کند.

وی افزود: ما به وظایف‌مان عمل کردیم و از همان ابتدا و اکنون آماده ارسال گاز به این کشور بوده و هستیم اگر پاکستان برای تحویل گاز مدنظر زیرساخت لازم را نداشت ما می‌توانستیم با استناد به بند مذکور پول و خسارت را دریافت کنیم و اگر از همان ابتدا موضوع را جدی‌تر پیگیری می‌کردیم پاکستان همان زمان نسبت به آماده‌سازی زیرساخت و دریافت گاز اقدام می‌کرد و گاز حتما به سمت هندوستان هم می‌رفت و به این ترتیب پاکستان با توجه به عبور خط لوله سال‌ها به ایران وابسته می‌شد و امکان تحریم هم وجود نداشت.

این کارشناس حوزه انرژی گفت: پروژه دیگری که پاکستان در دستور کار دارد اینکه اکنون به پیشنهاد امریکا قرار است از ترکمنستان و با عبور از مسیر افغانستان به پاکستان تا هند پروژه تاپی را اجرا کند و در واقع امریکا بدنبال مسیری برای دور زدن و گرفتن فرصت از ایران است هرچند این پروژه باوجود طالبان در شرایط اما و اگر و ابهام قرار دارد.

وی با بیان اینکه اجرای پروژه خط لوله ایران-پاکستان به نفع هر دو کشور و امنیت منطقه است، خاطرنشان کرد:  اگر این خط اجرا شود به کشورهای دیگر از جمله چین هم امکان ارسال گاز را داریم، زیرا اکنون چین به گاز نیاز زیادی دارد زیرا چند هزار کیلومتر خط لوله با هزینه کشور خودش از  ترکمنستان کشیده تا نیاز خود را برطرف کند ما نیز با اجرای خط لوله در کشور پاکستان از همین ابتدا باید به فکر رایزنی و مذارکه با چین برای ارسال گاز به این بازار بزرگ باشیم زیرا زیرساختی که امنیت اقتصادی ایجاد کند و یک کشور را به ما وابسته کند؛ غیرقابل تحریم است.

خادمی بیان داشت: ما همانگونه که کرسنت را منتفی و میادینی مثل فرزاد و فروزان و آرش.. معلق نگه داشته‌ایم اقدام موثری برای الزام پاکستان به اجرای این خط که می‌تواند گاز ایران را تا چین هم برساند نکرده‌ایم. ضمن اینکه طی سال‌ها میادین گازی غیر از پارس جنوبی را هم توسعه نداده‌ایم، چندین سال است که میزان تولید گاز کشور با مصرف برابر است.

وی تاکید کرد: کشوری به ما اعتماد می‌کند که بتواند در هر زمان که نیاز داشت فوری گاز را دریافت کند و ما باید همواره این مقوله را در نظر داشته و برای عمل به تعهدات مجبور نباشیم که گاز صنایع را قطع و یا محدود کنیم و با اندیشیدن تمامی تمهیدات بدون وقت‌کشی و از دست دادن مجدد فرصت مربوط به تامین مطمئن وارد بازار بزرگی مثل چین شویم.

این عضو پیشین کمیسیون انرژی مجلس یادآور شد: ما باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشیم که با وجودی که با فاصله بسیار کمی با روسیه دومین دارنده ذخایر گازی جهان هستیم اما به لحاظ بازار فاصله زیادی با این کشور داریم، روسیه قبل از جنگ با اوکراین ۲۰ درصد بازار جهان را در اختیار داشت اما کمتر از یک درصد بازار متعلق به ایران است، اکنون ما باید در نظر داشته باشیم که هر گونه تعلل ممکن است فاصله ما را بیشتر کند کمااینکه از دست رفتن زمان در صادرات به کشورهای همسایه از جمله پاکستان سود زیادی را از کشور سلب کرد.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : اوکراین و غرب آمادگی گفت‌وگوی جدی با روسیه را ندارند

ایرنا : بررسی آخرین تحولات جهان عرب در دیدار وزرای خارجه الجزایر و بحرین

ایسنا : پویش «با انرژی» و اهداء جوایز نفیس به صرفه جویان در برق در مازندران

ایسنا : جلسه استیضاح شهردار ساری برگزار شد

مهر : بیش از دو میلیارد یورو خرید خارجی در شهرداری/ مافیای خودرو نداریم

صدا و سیما : طرح هایی برای مجسمه آزادی

صدا و سیما : پیکر یک شهید گمنام در فاتب آرام گرفت

ایسنا : حضور مشروط رسانه برای بازی نساجی و پرسپولیس

ایسنا : اولین گروه از نیروهای رزمی فرانسه در اوکراین مستقر شدند

ایلنا : بلاتکلیفیِ ۵ هزار گورِ جمعی در چگاسفلی

ایسنا : هوداران نساجی برگ برنده برابر پرسپولیس هستند

ایسنا : برگزاری جلسه آموزشی پیشگیری از تب کریمه کنگو در بابل

مهر : فهرج؛ روستایی به قدمت تاریخ

ایسنا : اعلام زمان برگزاری هفتمین اشکوره فرهنگی هنری حسینی در آمل

مهر : دیدار تیم فوتبال گل گهر سیرجان و شمس آذر قزوین

ایلنا : حمله مقاومت اسلامی عراق به پایگاه هوایی رژیم صهیونیستی

مهر : مقامات آمریکا اعتقاد عملی به حقوق بشر ندارند

مهر : مدیران برای برنامه‌ ریزی در استان تهران نیازها را شناسایی کنند

ایسنا : آکسیوس: آمریکا ارسال کمک‌های نظامی به اسرائیل را متوقف کرد

ایلنا : حمله جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به دره بقاع

ایلنا : قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

ایرنا : ترافیک سنگین صبحگاهی در آزادراه های البرز

ایسنا : ظرفیت هسته شبکه ملی اطلاعات بهبود یافته است؟

صدا و سیما : عضو حماس: در مذاکرات به سازوکار مشخصی رسیدیم

ایسنا : استقبال کم فرهنگیان از طرح بکارگیری دوباره بازنشستگان/ نرخ حق‌التدریس‌ها، علت عدم استقبال

ایلنا : آخرین جزییات درباره نحوه دایمی شدن قراردادهای کارگران، مدت زمان بیمه بیکاری و میزانِ حق مسکن

مهر : هوای اصفهان قابل‌قبول و ۴ شهر مجاور آلوده است

ایلنا : اسرائیلی‌ها اول دروغ می‌گویند بعد استعفا می‌دهند

ایرنا : بلینکن خطاب به نتانیاهو: عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود

صدا و سیما : مقام فرانسوی انفعال دولت را در برابر نسل کشی در غزه محکوم کرد

ایسنا : رقابت بر سر سریع‌ترین، بالاترین و قوی‌ترین در المپیک/ ایران سه‌ بار قوی‌ترین شد

صدا و سیما : نیم صفحه اول روزنامه‌های ورزشی ۱۷ اردیبهشت

ایلنا : شمار شهدای حمله اسرائیل به رفح، به ۲۲ نفر رسید

ایلنا : شمار شهدای حمله اسرائیل به رفح، به ۲۱ نفر رسید

ایرنا : معترضان اسرائیلی تظاهرات سکوت برگزار کردند

ایسنا : کاهش بیش از ۱۰۰ میلیمتری بارش در تهران/ لزوم صرفه‌جویی در مصرف آب

ایسنا : تمام ظرفیت‌های قوه قضاییه باید برای تحقق سند تحول به کار گرفته شود

مهر : ذخیره سد زاینده‌رود به ۳۹۶ میلیون مترمکعب رسید

ایلنا : درخواست یونیسف برای برقراری آتش‌بس در سریع‌زمان ممکن

ایسنا : پاشنه آشیل روسیه برابر تحریم‌های غرب

ایرنا : مرور روزنامه‌های ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

ایسنا : حضور گروه‌های مردمی در فعالیت‌های پرورشی

صدا و سیما : هلاکت ۳ نظامی صهیونیست در کرم ابوسالم

صدا و سیما : لحظه اصابت موشک به پایگاه نظامیان صهیونیست در کرم ابوسالم

مهر : اکوسیستم فناوری کشور زیر سقف «اینوتکس ۲۰۲۴»

ایلنا : ابعاد مشروط کردن توافق دفاعی ریاض – واشنگتن با عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل/ نوع نگاه بن سلمان به نزاع اسرائیل و حماس

مهر : شهادت حداقل ۲۱ نفر از جمله ۴ کودک در بمباران بامدادی رفح

ایسنا : گزارش گاردین از سربازان فراری اوکراین؛ «نمی‌خواهیم بمیریم»

مهر : گفتگوی وزیر جنگ آمریکا با همتای اسرائیلی خود درباره رفح

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید