معماری و شهرسازی چگونه بر رفتار ما تاثیر می‌گذارد؟

معماری و شهرسازی چگونه بر رفتار ما تاثیر می‌گذارد؟

ایسنا/خراسان رضوی یک روانشناس بالینی با اشاره به علم و هنر معماری و تاثیر محیط بر رفتارهای انسان گفت: ما انسان‌ها به عنوان موجوداتی مکان‌مند آنقدر از محیط تاثیر می‌گیریم و آنقدر تاثیرات محیط بر ما ناآشکار و ضمنی است که می‌توانیم از معماری و از شهرسازی و روانشناسی همراه با آن، به عنوان ابزاری در جهت حل کردن معضلات بشریت بهره بگیریم.

احسان متین‌فر در نشستی با عنوان بررسی تاثیر ویژگی‌های محیط بر رفتار که به مناسبت روز معمار که امروز، سه‌شنبه، ۴ اردیبهشت ماه در سالن اجتماعات دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، در زمینه بررسی این موضوع که آیا می‌توان از علم و هنر معماری و شهرسازی به عنوان ابزاری در جهت مداخلات روانشناختی استفاده کرد توضیحاتی ارائه کرد.

وی در ابتدا با اشاره به تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، عنوان کرد: در تحقیقی که در سال ۲۰۱۱ بعد از شورش‌های خیابانی که در لندن در پی کشته شدن یک فرد سیاهپوست توسط پلیس، انجام شد، خسارات زیادی به شهر وارد شد به طوری که در پی این شورش‌ها، میزان خسارت و آسیب به شهر لندن و مناطق مسکونی۵۰۰ میلیون پوند برآورد شد. 

این روانشناس بالینی افزود: بعد از شورش‌ها مشاهده شد که باز هم میزان جرم و بزهکاری در آن مناطق مسکونی خیلی زیاد است. به همین منظور بعضی از روانشناسان و افرادی که به طور اختصاصی در حوزه علوم رفتاری کار می‌کنند بررسی کردند که چطور می‌توان با استفاده از علوم روانشناختی کاری کرد که میزان جنایت و بزهکاری در این مناطق کم و کمتر شود.

کاری که انجام شد این بود که روی کرکره‌های تمامی فروشگاه‌هایی که در آن منطقه بود، نقش و تصویر بچه‌های همان مناطق را طراحی کردند، این کار باعث شد که میزان رفتارهای تخریب‌گرانه و وندالیسم به شدت کاهش پیدا کند.

وی اظهار کرد: اینکه چگونه این کار باعث این تاثیر مثبت شد، پاسخ این است که ما هنگامی که چهره‌ای بچگانه می‌بینیم، احساسات شادی و لذت در ما برانگیخته شده و باعث می‌شود که ما نسبت به او محبت داشته و در نتیجه رفتارهای نوع‌دوستی و رفتارهای مراقبتی، در ما افزایش پیدا می‌کند؛ چراکه ما انسانها به طور زیستی، به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده‌ایم که به چهره‌های بچگانه واکنش‌های مثبت نشان دهیم. با این مثال‌ و بسیاری از نمونه‌ها و کارهای تحقیقی دیگر متوجه شدند که یک تغییر بسیار کوچک در محیط، می‌تواند باعث تغییرات شگرف رفتاری شود.

متین‌فر با ارائه نمونه‌هایی از تاثیر محیط بر رفتار ما گفت: فوبیای اگورا یا ترس از بازار و مکان‌های باز و شلوغ و در مقابل آن ترس از محیط‌های بسته مثل آسانسور و... همه نمونه‌هایی هستند که نشان می‌دهد محیط در رفتار ما و در عملکرد روانشناختی ما به شدت تاثیرگذار است. انسان‌ها نزدیک به ۹۳ درصد از طول عمرشان را در محیط‌های بسته و فضاهای ساختمانی می‌گذرانند. 

متین‌فر تاکید کرد: از آنجا که روانشناسی علم مطالعه رفتار و فرایندهای ذهنی است، طول تاریخ روانشناسی چندان به محیط و اثرگذاری آن پرداخته نشده و بیشتر به درون افراد توجه شده در حالی که ما می‌دانیم آگاهی از اینکه من کجا هستم یکی از پایه‌های اساسی عملکرد روانی ما است. وقتی افراد دچار بیماری‌هایی مثل آلزایمر و تمامی وضعیت‌های پیشرفته زوال عقل می‌شوند اطلاعاتی در رابطه با من چه کسی هستم، الان چه زمانی است و من کجا هستم را از دست می‌دهند که اینها سه مورد از اساسی‌ترین عملکردهای روانشناختی ما است.

 این دکتری روانشناسی بالینی خاطرنشان کرد: موضوعی به نام روانشناسی محیطی از سال ۱۹۶۰ شکل گرفت، اما تحقیقات روی تاثیر عوامل محیطی بر رفتا انسانها از مدتها قبل انجام گرفت. روانشناسی محیطی به این می‌پردازد که ما انسان‌ها در محیط‌های گوناگون چگونه عمل می‌کنیم، محیط چگونه بر ما تاثیر می‌گذارد و متقابلا ما چگونه بر محیط تاثیر می‌گذاریم. 

متین‌فر یادآور شد: امروزه در سطح جهان با بحران‌های زیادی مواجه هستیم از جمله بحران تغییر اقلیم که به واسطه نوع تعاملی است که ما با محیط داریم، پس آیا روانشناسی و روانشناشی محیطی و به طور خاص‌تر، روانشناسی معماری می‌تواند در نحوه تعامل ما با محیط اثرگذار باشد؟ پاسخ این است که اگر روانشناسی معماری را به عنوان شاخه‌ای از روانشناسی در نظر بگیریم به چند نکته مهم خواهیم رسید، یکی از نکات این است که ما انسان‌ها نزدیک به ۹۳ درصد از طول عمرمان را در محیط‌های بسته و فضاهای ساختمانی می‌گذرانیم. 

این روان‌درمانگر تاکید کرد: اگر ما معماری را به عنوان وسیله و ابزاری در جهت انتقال معنا، پیام و احساس در نظر بگیریم، پس معماری می‌تواند یک زبان باشد و زبان قابلیت اثرگذاری و قابلیت ایجاد تغییر را دارد. طبیعت و محیط می‌تواند به طور چشمگیری بر عملکردهای پایه‌ای فیزیولوژیک ما اثرگذار باشد.

وی گفت: از دیرباز و از اولین سنگ‌نوشته‌هایی که از تاریخ برای ما به جا مانده است نشان می‌دهد که نقش فضاهای طبیعی به عنوان یک مداخله‌گر در سلامت ما بسیار برجسته عمل می‌کند. تحقیق دیگری که در مجله ساینس به چاپ رسید این بود که بیمارانی که در یک بیمارستان بستری بودند و همه یک عمل جراحی خاص انجام داده بودند، این افراد در دو نوع اتاق بستری شدند، دسته اول افرادی که اتاقشان رو به فضای سبز و درخت و... بود و دسته دوم بیمارانی که اتاقشان، رو به نمای بیرونی مثلا یک ساختمان بود. پرونده پزشکی تمامی این افراد در طول ۵ سال بررسی شد و به این نتیجه رسیدند که افرادی که فضای روبه‌رویی اتاقشان منظره طبیعت بود، میزان باقی‌ماندن در بیمارستان کمتر، بهبودی سریعتر، عفونت کمتر و میزان نیاز به داروهای ضد درد کاهش چشمگیری داشت، در حالی که افرادی که فضای بیرونی اتاق آنها رو به فضای ساختمانی بود، تمام این متغیرها بر عکس عمل کرد.

این روان‌درمان‌گر خاطرنشان کرد: اینجا بود که تاثیر محیط بر عملکردهای روانی و عملکردهای فیزیولوژیک بسیار برجسته شد؛ چراکه در سال ۲۰۰۶ مجددا این تحقیق انجام و به نتایج کاملا مشابهی رسیدند، بنابراین طبیعت و محیط می‌تواند به طور چشمگیری بر عملکردهای پایه‌ای فیزولوژیک ما اثرگذار باشد. 

متین‌فر در ادامه به نقش عوامل استرس‌زای محیطی و تاثیر آن بر رفتار اشاره کرد و گفت: شلوغی، سروصدای زیاد نور خیلی زیاد یا نور خیلی کم، بوی بد و... همه جزء عوامل اثرگذار بر استرس محیطی شناخته شده‌اند. یکی از این محیط‌هایی که استرس محیطی در آن زیاد است، محیط بیمارستان است که می‌تواند منجر به پیامدهای بعدی شود که چنانچه برای طراحی بیمارستان‌ها به نوع معماری آن توجه شود، می‌تواند در کاهش استرس‌ها تاثیر داشته باشد. 

این روان‌درمانگر زندان‌ها را یکی دیگر از محیط‌هایی برشمرد که استرس محیطی در آن زیاد است و گفت: آیا زندان جایی برای تنبیه و مجازات است یا جایی برای بازپروری، آموزش مجدد و آمادگی فرد برای ورود به جامعه؟ در تحقیقی که انجام شد زندانی با معماری بسیار خاص نشان داد که این زندان می‌تواند در بازپروری افراد بسیار موثر باشد. افرادی که در این زندان‌ها بودند ۳۰ درصد بیشتر توانستند به اجتماع برگشته، با اجتماع یکپارچه شوند، شغل پیدا کنند و دوباره مرتکب رفتارهای مجرمانه نشوند.

این دکترای روانشناسی بالینی تاکید کرد: ما انسان‌ها به عنوان موجوداتی مکان‌مند آنقدر از محیط تاثیر می‌گیریم و آنقدر تاثیرات محیط بر ما ناآشکار و ضمنی است که می‌توانیم از معماری و از شهرسازی و روانشناسی همراه با آن، به عنوان ابزاری در جهت حل کردن معضلات بشریت از جمله بحران‌های، تغییر اقلیم، دوقطبی‌سازی‌ها، فقر گسترده و...استفاده کنیم.

انتهای پیام 

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایسنا : پیش‌بینی ۵۰۰ شعبه اخذ رأی برای انتخابات مرحله دوم مجلس در شیراز و زرقان

صدا و سیما : داوران ایرانی دیدار فینال جام ملت‌های زیر ۲۳ سال آسیا را سوت زدند

صدا و سیما : معرفی حریفان ایران در تنیس روی میز کانتندر زیر ۱۹ سال فیلیپین

صدا و سیما : صعود عالمیان به جدول اصلی گرند اسمش عربستان

ایرنا : دگزامتازون پرمصرف‌ترین داروی تجویزی قزوینی‌ها است

ایلنا : قیمت سکه پارسیان امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

ایرنا : اسپوتنیک: آنکارا به دنبال اعمال فشارهای فوری بر اسرائیل است

ایرنا : اسپوتنیک: آنکارا به دنبال اعمال فشارهای فوری بر رژیم صهیونیستی است

ایرنا : حمله نظامیان صهیونیست به یک منزل مسکونی در طولکرم

ایرنا : عضو ارشد حماس: اسرائیل آمادگی لازم برای رسیدن به توافق آتش‌بس را ندارد

ایسنا : بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش‌الظلم

مهر : تداوم حمله های رژیم صهیونیستی به غزه/ شماری دیگر شهید و زخمی شدند

ایسنا : دختر پینگ‌پنگ‌باز: سهمیه المپیک پاریس به ایران می‌رسد

ایرنا : پیش بینی برداشت ۳۵۷ تن گل تر از گلزارهای خراسان شمالی

ایسنا : چند دامنه فارسی به ثبت رسیده است؟

ایسنا : ویدیو/ تحلیلگر عرب: بیداری جوانان آمریکایی شوک بزرگی برای دولت واشنگتن بود

ایسنا : اموال غیر منقول از نظر قانون مدنی کدامند؟

ایسنا : حسین مرتضی: بیداری جوانان آمریکایی دولت آمریکا را شوکه کرد

صدا و سیما : عاموس گلعاد: سنوار برای ما شروط تعیین می کند

ایرنا : تبیین جایگاه روانشناسی در پیشگیری از رفتارهای ضد اجتماعی ضروری است

ایسنا : امدادرسانی هلال احمر ایلام به ۱۴۰ نفر متاثر از سیل و آبگرفتگی

ایرنا : ابری آسمان و گریه بی‌امان، مشهدالرضا در سوگ صادق آل محمد (ص)

ایرنا : سقوط از کوه نوجوان ۱۶ ساله کاشانی را به کام مرگ کشاند

ایلنا : قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

ایسنا : دانشگاه ورمونت سخنرانی سفیر آمریکا در سازمان ملل را لغو کرد

صدا و سیما : بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش الظلم

تسنیم : سقوط مرگبار عکاس 40 ساله از ارتفاعات جنگل ابر شاهرود

تسنیم : بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش‌الظلم در راسک

ایسنا : آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از ۴ روز دیگر

ایرنا : آسوشیتدپرس: اسرائیل طرح تخلیه غیرنظامیان فلسطینی پیش از حمله به رفح را به آمریکا اطلاع داد

ایسنا : هشدار نسبت به کلاهبرداری از مردم در پوشش خرید و فروش عتیقه

ایسنا : مقام اطلاعاتی اوکراین: اوضاع در خط مقدم از زمان آغاز جنگ هم سخت‌تر است

مهر : امام صادق(ع) در مناظرات آموزگار اخلاق و ادب بودند

صدا و سیما : ورود وزیر خارجه ایران به گامبیا

ایرنا : عوامل محوری پشتیبانی گروهک تروریستی جیش الظلم در راسک بازداشت شدند

ایسنا : تمجید آنروا از شجاعت خبرنگاران فلسطینی در پوشش تراژدی غزه

صدا و سیما : حمله موشکی به پایگاه آمریکا در شرق سوریه

ایرنا : معاون دبیرکل حزب الله: ایران در مقابل هرگونه اقدام خصمانه‌ای ساکت نمی‌ماند

ایلنا : حزب حاکم گرجستان به هر ترتیب قانون عوامل خارجی را تصویب می‌کند/دولت تفلیس به دنبال رابطه با شرق و غرب است

ایسنا : اعتصاب غذای دانشجویان دانشگاه پرینستون در همبستگی با غزه

مهر : لغوسخنرانی سفیرآمریکادر دانشگاه ورمونت همزمان بااعتراضات دانشجویی

ایرنا : استاندار چهارمحال و بختیاری: اطلاع‌رسانی در خصوص بارندگی اخیر به عشایر کوچرو انجام شود

ایرنا : قدردانی حماس از تجمعات مردمی در سراسر جهان در حمایت از مردم غزه

مهر : مراقب باشیم دوران طلایی پزشکی ایران افول نکند

صدا و سیما : نتانیاهو نمی‌تواند برای دستیابی به توافق تصمیم بگیرد

مهر : اشغالگران در تلاش برای خاموش کردن صدای کرانه باختری هستند

ایسنا : ویدیو/خنده‌دارترین اتفاقات در المپیک

مهر : ۶ چالش مامایی در قانون جوانی جمعیت/ اصلاح پرداخت تعرفه زایمان

مهر : امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید