۳۱ فروردین ۱۴۰۳، ۱۲:۰۶

به مناسبت روز ملی گندم؛

کیفیت «گندم» کشور در سطح جهانی است!

کیفیت «گندم» کشور در سطح جهانی است!

در سال‌های گذشته مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کیفیت گندم‌هایی که در کشور کشت می‌شود را ارتقا داده و این محصول به لحاظ میزان پروتئین در سطح گندم‌هایی است که در دنیا کشت می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، امروز ۳۱ فروردین برای نخستین بار به نام روز ملی گندم و نان نام گذاری شد. شهرام شاهرخی، معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور و مجری طرح پژوهشی گندم در گفت‌وگو با مهر درباره وضعیت گندم‌های تولیدی کشور عنوان کرد: مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور زیر مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، مرجع شناسایی و ارائه دستورالعمل کنترل عوامل خسارت‌زا محصولات کشاورزی از جمله گندم است. هر آفت، بیماری یا علف هرز که در مزارع گندم باشد مؤسسه مرجع شناسایی بوده و باید دستورالعمل کنترل آنها را به مراجع ذی‌ربط ارائه دهد که این مراکز بر اساس این دستورالعمل وارد عمل شوند.

وی افزود: در راستای خودکفایی امسال در دو بخش این مؤسسه همکاری داشت؛ نخست همکاری ما در تدوین کتاب خودکفایی گندم که در وزارت جهاد کشاورزی تدوین شد. در این کتاب اقدامات مؤسسه در راستای خودکفایی گندم که شامل تحقیقات، آموزش‌ها، انتقال دانش‌ها به مزارع تحقیقاتی و… است در کتاب مذکور بازتاب پیدا کرده است. از دیگر اقدامات مؤسسه، همکاری در تدوین دستورالعمل در مدیریت «سن» گندم از مزرعه تا سفره است.

این پژوهشگر با یادآوری اینکه سن یکی از آفاتی است که هم می‌تواند عملکرد کشت را در مزرعه تحت تأثیر قرار دهد هم کیفیت نان را تحت شعاع قرار دهد، گفت: اگر بیش از ۲ درصد از دانه‌های گندم تولید شده سن زده باشد طبیعتاً این محصول برای نانوایی‌ها مناسب نخواهد بود زیرا میزان پروتئین گلوتن آن کاهش بسیار پیدا کرده و این کاهش سبب می‌شود خمیری که از گندم به دست می‌آید خاصیت کششی و تهیه نان نداشته باشد.

شاهرخی با بیان اینکه این امر باعث می‌شود تا گندم به علوفه تبدیل شوند، تصریح کرد: سن گندم مهم‌ترین آفت این محصول بوده که می‌تواند آن را تبدیل به علوفه کند. بنابراین ممکن است گندم به میزان زیاد در کشور تولید شود اما گندم نان نبوده و به دلیل آفات، فقط خوراک دام می‌شود.

کیفیت گندم تولید داخل چه وضعیتی دارد؟

گندم حدود ۴۰ درصد از کالری و پروتئین مورد نیاز جامعه را تأمین می‌کند بنابراین این محصول در سبد غذایی و هرم امنیت غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو از نان به عنوان قوت لایموت نام برده می‌شود. در نتیجه هم باید عملکرد آن مورد توجه باشد و هم کیفیت آن حفظ شود.

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور درباره وضعیت کیفیت گندم داخل گفت: در سال‌های گذشته مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کیفیت گندم‌هایی که در حال حاضر در کشور کشت می‌شود را ارتقا داده و گندم‌هایی که در کشور تولید می‌شود به لحاظ میزان پروتئین مشکلی نداشته و در سطح گندم‌هایی است که در دنیا کشت می‌شود.

وی اضافه کرد: اقدام دیگر مؤسسه اصلاح بذر، علاوه بر اصلاح انواع بذر گندم برای افزایش درصد پروتئین، مشخص کرده در هر منطقه اعم از سردسیر، معتدل و گرمسیر کدام رقم گندم کشت شود تا بتواند کیفیت لازم را داشته و با شرایط آن منطقه سازگار باشد.

این مسؤول دولتی تاکید کرد: کشور به لحاظ کیفیت گندم برای تهیه نان مشکل ندارد ولی باید محصولات را از گزند سن که مهم‌ترین آفت گندم است و سایر بیماری‌ها و علف‌های هرز حفظ کرد.

وی اظهار کرد: سن گندم مهم‌ترین آفت در آسیای میانه و خاورمیانه و نیز شرق اروپا است که بیشترین خسارت را به گندم زارها وارد می‌کند.

این محقق حوزه زراعت بیان کرد: دانه‌های که مورد حمله این آفت قرار می‌گیرند در محل تغذیه نقطه سیاه رنگی به وجود می‌آید که در اطراف آن یک هاله روشن دیده می‌شود، حتی این دانه‌ها ممکن است چروکیده باشند یا نباشند.

اقدامات پیشگیرانه در مقابل سن‌زدگی

کارشناس پژوهشی طرح گندم در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به برگزاری کارگاه‌های آموزشی در استان‌های مختلف کشور، اظهار کرد: مؤسسه گیاه پزشکی در استان‌های مختلف کشور یک سری کارگاه‌های آموزشی برگزار کرده و آموزش‌های لازم به کارشناسان مراکز خرید گندم داده شده اینکه دانه‌های بیمار چگونه از دانه‌های سالم تفکیک شوند. چگونه باید تشخیص داده شود گندمی که خریداری می‌شود آیا مناسب تهیه نان است یا خیر؟ به عنوان مثال همان گونه که تاکید شد، اگر بیش از ۲ درصد دانه‌های گندم سن زده باشند این محصول دیگر برای تهیه نان مناسب نیست.

چگونه آفات را باید در گندم‌زارها کنترل کرد؟

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور با بیان اینکه مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کشور روی هیچ آفتی به اندازه سن تحقیق نکرده است، عنوان کرد: دستورالعمل‌های مدون جامعی تدوین شده که هر جا اجرا شده مشکلی با این آفت وجود نداشته است. به عنوان مثال سال گذشته در کشور در حدود ۲.۵ میلیون هکتار از مزارع گندم علیه سن مبارزه شد. به همین دلیل سال ۱۴۰۲ هیچ مشکلی با سن گندم وجود نداشت.

وی افزود: اینکه چگونه نمونه برداری شود، الگو و واحد نمونه برداری، ابزارهای نمونه برداری و… همگی به شکل دستورالعمل ارائه شده است. به عنوان نمونه در دستورالعمل پیش آگاهی سن گندم آمده، سن چه زمانی اگر شروع به فعالیت کرد باید کنترل شود. نحوه مبارزه مشخص شده یعنی جمعیت سن به چه تعداد رسید باید مبارزه شروع شود. ضمن اینکه زمان مبارزه با سن هم در مرحله حشره کامل و هم پوره ابلاغ شده که کیفیت محصول کاهش پیدا نکند.

شاهرخی ادامه داد: نحوه کنترل سن گندم نیز آمده اینکه از کدام آفت کش‌ها باید علیه آنها استفاده شود که تمام این افت کش‌ها در مؤسسه به ثبت رسیده‌اند.

این محقق به استفاده از دشمنان طبیعی برای مبارزه با سن گندم اشاره کرد و در توضیح بیشتر گفت: همچنین دشمنان طبیعی و حشرات مفیدی که تا حدودی سن گندم را کنترل می‌کنند کدام‌ها هستند چه زمانی فعالیت دارند، در دستورالعمل‌های تدوین شده در اختیار بهره برداران قرار می‌گیرد.

نحوه مبارزه با انواع بیماری‌های گندم

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور با بیان اینکه علاوه بر آفات برخی بیمارها هم موجب تهدید گندمزارها می‌شود، یادآور شد: بیماری قارچی، انواع ویروس‌ها، باکتری‌ها یا نماتدها عوامل بیماری گندم به شمار می‌روند که دستورالعمل مدیریت آنها هم در کشور تهیه شده است.

وی در توضیح بیشتر گفت: ۷۸ پروژه برای بیماری‌های قارچی، ۱۱ مورد برای باکتری‌ها و ۶ پروژه برای ویروس‌ها و ۱۸ مورد برای نماتدهای گندم اجرا شده که حاصل آنها دستورالعمل‌هایی مانند دستورالعمل مبارزه با «زنگ زرد» گندم است.

این محقق تصریح کرد: زنگ زرد مهم‌ترین بیماری گندم بوده که اگر اپیدمی شود ۱۰۰ درصد محصول را از بین می‌برد. این اتفاق ناخوشایند در سال‌های دور رخ داده است. علائم مشخص است و اینکه چه زمانی و کجا باید مبارزه شود، مناطقی که بیماری از آنجا شروع می‌شود تا همه‌گیری کجا بوده است، کاملاً شناسایی شده‌اند. ما می‌دانیم هر سال باید در چه مناطقی گوش به زنگ باشیم تا اگر زنگ زرد شروع شود کانون‌کوبی کنیم.

وی اضافه کرد: در این راستا ترکیب‌هایی که باید استفاده شود که بتوانیم زنگ زرد را کنترل کنیم به ثبت رسیده است.

علف‌های هرز و افت کیفیت محصولات

مجری پژوهشی طرح گندم در ادامه سخنان خود به علف‌های هرز اشاره کرد و گفت: دسته سومی که روی عملکرد کیفیت گندم خسارت می‌زند علف‌های هرز هستند که در کشور ۴۰۰ گونه علف هرز از ۴۴ خانواده گیاهی در مزارع گندم وجود دارد که عدد بزرگی است.

شاهرخی اظهار کرد: نقشه پراکنش آنها تهیه شده که در کدام مناطق ممکن است به گندم زارها آسیب بزنند. از سامانه جغرافیایی استفاده شده که نقشه پراکنش علف‌های هرز گندم مشخص شود. برای مبارزه با علف‌ها ۳۶ علف کش به ثبت رسیده که پیش تر کارایی آنها ارزیابی شده و در دستورالعمل‌ها ابلاغ شده است.

وی خاطرنشان کرد: از این تعداد ۱۲ علف کش، علف باریک برگ را کنترل می‌کند ۱۵ تا علف‌های برگ پهن را کنترل کرده و ۹ علف کش دو منظوره است.

کد خبر 6082390

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : استاندار کردستان: دستگاه‌های اجرایی مطالبات شهرداری سنندج را پرداخت کنند

ایرنا : پاکستان با آمریکا رزمایش دریایی برگزار کرد

ایرنا : رکورد فروش اکران برخط فیلم‌های سینمایی جابه‌جا شد

مهر : بارش شدید باران در راه است / لزوم توجه شهروندان به هشدارها

ایسنا : ظرفیت‌های اقتصادی افغانستان برای ایران حائز اهمیت است

ایسنا : تصادف مرگبار رونیز و پژو ۲۰۶ در بزرگراه شیخ‌فضل‌الله/ برخورد خونین کامیونت‌ها

ایرنا : افزون بر سه هزار مادر باردار خراسان‌شمالی مورد حمایت تغذیه ای قرار گرفتند

مهر : اتهامات آمریکا علیه روسیه نفرت‌انگیز و بی‌اساس است

ایلنا : ثبت نام ترمیم معدل ۱۴۰۳

مهر : دسته‌روی روز شهادت امام جعفر صادق(ع) در بجنورد برگزار می‌شود

ایرنا : فیلم| نامزد مجلس: پیشرفت در تولید اولویت است (بخش اول)

ایرنا : مهمترین اخبار فرهنگی و هنری چهارمحال و بختیاری

ایرنا : تجلی توانمندی های صادراتی آذربایجان شرقی در اکسپو ۲۰۲۴

ایرنا : رشد ۴۱ درصدی قراردادهای ثبت شده در سامانه «خودنویس»

ایلنا : تجلیل از ۱۰۰ تن از همسرانِ معلمِ کارکنان قضایی استان هرمزگان با حضور رئیس قوه قضاییه

مهر : دو فرصت جهانی برای تیراندازان و امیدواری به افزایش سهمیه المپیک

ایرنا : مهار سفیدبالک ها با اقدامات مکانیکی و بیولوژیکی

تسنیم : معلمان باید به نقش و جایگاهشان افتخار کنند

مهر : سامانه بارشی تا روز جمعه در استان مرکزی فعال است

ایلنا : پنج ماراتن حساس و نفس‌گیر در جنگ قهرمانی: کار استقلال سخت‌تر است یا پرسپولیس؟

ایرنا : ۶۲۰ میلیارد ریال طرح در بیمارستان شهید گنجی برازجان در دست اجرا است

مهر : نامزدهای مورد حمایت جبهه پایداری در خوزستان معرفی شدند

تسنیم : اسرائیل تهدید به فروپاشی تشکیلات خودگردان کرد

تسنیم : آمادگی بسیج سازندگی برای برطرف کردن مشکلات و کمبودهای عشایر

ایسنا : گلایه استاندار کرمان از بانک‌های خصوصی

مهر : ۱۲ مصدوم و یک فوتی در ۲ حادثه ترافیکی در اصفهان

ایسنا : کاریکاتور/ حواس‌پرتی با طعم رسوایی

تسنیم : اولتیماتوم استاندار لرستان برای مصوبات سفر رئیس‌ جمهور

ایلنا : ۱۳ شخص و نهاد بریتانیایی از سوی ایران تحریم شدند

ایسنا : انعقاد دو موافقت نامه بزرگ تحقیقاتی در طی هفته جاری

مهر : مکتب شهید مطهری انقلاب را از انحراف مصون نگه داشت

ایسنا : پیشنهاد اصلاح موادی از قانون کار برای حمایت از کارگران

تسنیم : گشایش بزرگترین نمایشگاه قرآنی در افغانستان

مهر : تیم ملی گلبال به فینال پارالمپیک فکر می‌کند/ حتما مدال می‌گیریم

مهر : تعیین تکلیف ۱۰ هزار و ۶۰۰ کانتینر کالای متروکه در هرمزگان

ایسنا : آئین نکوداشت و تجلیل از اساتید برتر دانشگاه جامع انقلاب اسلامی برگزار شد

ایسنا : انتصاب رییس جدید هیات کوراش مشهد

ایسنا : بگویید «کنست آمریکا»!

ایرنا : مادران و معلمان؛ مجاهدان مشق مهربانی

ایسنا : ۱۴ اردیبهشت؛ استمرار راهپیمایی جمعه‌های خشم در برخی استان‌ها

ایرنا : تیم رباتیک فرزانگان تبریز به جام جهانی هلند راه یافت

ایسنا : سهم شهرداری سنندج در اراضی الحاقی به شهر پرداخت شود

ایرنا : سرمربی الریاضی: خوب نبودیم و باختیم/ در بیروت قهرمان می‌شویم

ایرنا : مشارکت مردمی در بهزیستی کاشان ۲۴ درصد افزایش یافت

مهر : جلوی مازوت‌سوزی باید گرفته شود

ایرنا : امام جمعه بوشهر: مدیران قبل از انتصاب آموزش قوانین ببینند

مهر : هشدار تشدید فعالیت سامانه بارشی؛ احتمال خسارت به محصولات کشاورزی

تسنیم : تشدید اعتراضات در مقابل پارلمان گرجستان

ایرنا : جشنواره‌‎ گل محمدی و آیین گلابگیری در قزوین و بویین‌ زهرا برگزار شد  

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید