۲۹ فروردین ۱۴۰۳، ۲۲:۴۰

بزرگداشت کیومرث پوراحمد در خانه سینما؛

هنرمندی که یک کودک درون جسورداشت/«قصه‌های مجید» میراث پوراحمد است

هنرمندی که یک کودک درون جسورداشت/«قصه‌های مجید» میراث پوراحمد است

نخستین سال‌روز درگذشت زنده‌یاد کیومرث پوراحمد کارگردان سینمای ایران روز چهارشنبه ۲۹ فروردین‌ ماه در خانه سینما برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، شانزدهم فروردین ماه نخستین سال‌روز درگذشت زنده‌یاد کیومرث پوراحمد کارگردان تاثیرگذار سینمای ایران بود که با توجه به همزمانی سالروز درگذشت وی با ماه مبارک رمضان، مراسم بزرگداشت وی به همت کمیته فرهنگی انجمن نویسندگان و منتقدان سینمای ایران و همکاری انجمن کارگردانان سینمای ایران روز چهارشنبه ۲۹ فروردین‌ ماه ساعت ۱۶:۳۰ در سالن سیف‌الله داد خانه سینما برگزار شد.

در ابتدای این نشست مازیار فکری ارشاد نایب‌رییس انجمن منتقدان و مجری مراسم پیام جعفر گودرزی رییس انجمن منتقدان را قرایت کرد. در این پیام با اشاره به قتل داریوش مهرجویی و سال تلخ سینما ایران، از موفقیت کیومرث پور احمد در خلق جهان سینمایی خود که در خاطرات مانده قدردانی و از او به عنوان یکی از ایرانی ترین سینماگران یاد شد.

پس از پخش کلیپی راجع به کیومرث پوراحمد، عباس یاری ضمن اشاره به این‌که همچنان چراغ این خانه روشن است، گفت: همچنان این کشتی در برابر طوفان های مختلف از خود مقاومت و ایستادگی نشان داده است. آرزو داشتم این مراسم در زمان حضور پوراحمد برگزار می‌شد اما این مراسم می‌گوید هنرمند رفتنی نیست.

هنرمندی که یک کودک درون جسورداشت/«قصه‌های مجید» میراث پوراحمد است

وی با اشاره به اینکه ما در دوران هیس هستیم، عنوان کرد: در این دوران با بیان کوچکترین مطلبی از طرف هنرمندان گروه هایی در فضای مجازی وجود دارند که شروع به توهین می‌کنند؛ این رویکرد که عده ای در زمانی که یک فیلم و عوامل آن در سالن هستند فیلم را هو می‌کنند اصلا خوب نیست. پوراحمد به نوجوانان و قومیت ها خیلی توجه داشت و شاید جای علیرضا داوودنژاد اینجا خالی است.

وی در پایان این بخش از صحبت های خود گفت: کیومرث پوراحمد دوست و همکار ما بود، کسی بود که دغدغه سینما ایران را داشت و راجع به مطالب خود خیلی سخت گیر بود. تا وقتی سینمای ایران و آثار او هست یاد او در خاطرات زنده است.

پس از این ابوالحسن داوودی با اشاره به مراسم و حضور مهمانان گفت: این مراسم نشان می‌دهد سینما هنوز زنده است و مثل جوی آبی است که هیچ وقت نمی ایستد. سینمای ایران از بزرگترین دست اندازها عبور کرده و در سخت ترین شرایط به پیش رفته است.

این کارگردان سینما با اشاره به این‌که آشنایی و رفاقت او و کیومرث پوراحمد به ۴۰ سال پیش بر می گردد، بیان کرد: رفاقت ما از زمانی شروع شد که هر ۲ در عرصه سینمای کودک شروع به فعالیت کردیم؛ حس و حالی که آن زمان بود از درون فیلمسازها نشات می‌گرفت و این موضوع عامل نزدیکی من و کیومرث بود. در جشنواره پنجم کودک اصفهان فیلم «سفر جادویی» من و «شکار خاموش» کیومرث با هم در بخش مسابقه حضور داشتند و رفاقت اصلی ما در فضای صمیمی و جمع های باز جشنواره شکل گرفت. آن زمان کیومرث پوراحمد از فیلم من تعریف می‌کرد و من هم معتقدم فیلم «شکار خاموش» او مورد کم لطفی قرار گرفت. فضایی که او ترسیم کرده بود در صورتی که بسط پیدا می‌کرد منجر به شکل گیری یک ژانر ویژه از فیلم کارتونی متکی بر واقعیت ملی می‌شد.

هنرمندی که یک کودک درون جسورداشت/«قصه‌های مجید» میراث پوراحمد است

وی با اشاره به این‌که این اتفاق چند سال بعد دوباره در جشنواره هشتم رخ داد، افزود: فیلم «ایلیا نقاش جوان» که برای همیشه توقیف شد با فیلم «شرم» کیومرث در بخش مسابقه حضور داشتند و اتفاق جالب در مورد فیلم کیومرث این بود که یکی از بخش های فیلم قصه های مجید بود که بر اساس داستانی از هوشنگ مرادی کرمانی به اسم «رودروایسی» ساخته شده بود. این فیلم به بخش خارجی جشنواره رفت و شب دوم یا سوم جشنواره داوران خارجی آمده بودند و همه به اتفاق یا فیلم را نفهمیده بودند یا به شدت از موضوع آن عصبی بودند. مساله داوران خارجی این بود که چرا شخصیت مجید مساله طلبکاری را مستقیما به آن مرد نمی گفته است. آن جا متوجه شدیم که اصلا رودروایسی فقط در فرهنگ ما وجود دارد از این رو این فیلم در آن جشنواره مورد توجه قرار نگرفت.

وی با اشاره به این‌که یک سوال غم انگیز برایش به وجود آمده است، گفت: کسی که این شخصیت های ماندگار را خلق کرد چرا باید با چنین برخورد هایی در زمان نمایش فیلمش مواجه می شد. پوراحمد شخصیت های کالتی را در سینما به وجود آورد، شما مشابهی مثل «بی بی» و «مجید» پیدا نمی‌کنید، من در سفرها متوجه شدم که دل کیومرث از یک گنجشک کوچک تر بود اگر چه زبان او گاهی تند می‌شد.

داوودی در پایان این بخش از صحبت های خود، گفت: کیومرث مسیر و راه دلش را می‌رفت، اصلا باورم نمی‌شد با همه روحیه کم و بیش افسرده ای که این مدت داشت به این شکل از میان ما برود.

وی در حالی که بعض بر گلو داشت، بیان کرد: سال گذشته مریم (دختر کیومرث) با هواپیما به ایران می آمده تا خبر بچه دار شدنش را به پدر بدهد. شاید اگر کیومرث ۲ روز دیگر مانده بود نیازی به این جلسه و بزرگداشت نبود و در بین ما حضور داشت.

هنرمندی که یک کودک درون جسورداشت/«قصه‌های مجید» میراث پوراحمد است

سپس محسن امیریوسفی با اشاره به این‌که سال عجیب و غریبی را پشت سر گذاشتیم که بهار آن با مرگ کیومرث شروع شد و اواسط پاییز با خبر قتل مهرجویی و همسر وی مواجه شدیم، عنوان کرد: وقتی نگاه می‌کنیم، می‌بینیم پوراحمد یک کودک درون جسور داشت و جسارت او از همه هم نسل ها بیشتر بود، این کودک جسور درون بود که او را زنده نگه می داشت و به او انرژی می‌داد.

وی با مرور اولین خاطره اش با پوراحمد، گفت: زمان تولید فیلم «خواب تلخ» بود و در رابطه با انتخاب بازیگر نقش مرده شور با پوراحمد صحبت می‌کردم و برای او جالب بود که ایده فیلم و مرده شور را از قصه های مجید گرفته ام.

وی با تایید صحبت 2 سخنران قبلی، گفت: پوراحمد ای کاش می‌ماند. او اگر بود ایده های جدید و نگاه جدید داشت. او همواره تاکید داشت هنوز بازنشسته نشده ام. پوراحمد در سال های آخر مورد بی مهری قرار گرفت؛ او حساس بود و مثل اکثر سینماگران پوست کلفت نبود و آسیب ها به‌واسطه این حساسیت او به وجود آمد.

پس از پخش کلیپ و در بخشی دیگر از برنامه، ابوالحسن داوودی گفت: «قصه های مجید» فقط قصه‌های اخلاقی و سرگرم کننده نیست و یک نگاه جامعه شناختی از همه مسایل اجتماعی به ما می دهد؛ این سریال پوراحمد مبتنی بر فرهنگ زیسته و زندگی ایرانی بود و مهمترین میراثی که از او به جا مانده همین است.

هنرمندی که یک کودک درون جسورداشت/«قصه‌های مجید» میراث پوراحمد است

این کارگردان در رابطه با تنوع ژانر آثار پوراحمد، مطرح کرد: در سینمای ایران که صنعت نیست، گنجشک روزی و تک محصولی است برای تولید یک اثر یا باید حمایت دولتی را داشته باشید یا در بخش خصوصی حتما باید گردش مختصر سرمایه انجام شود از همین رو در سینمای ایران ژانرها مثل کاشت سیب زمینی و پیاز است و به فراخور اقتضائات سینما، در دوره های مختلف ژانرهای مختلف مورد توجه قرار می‌گیرد. دهه ۶۰ سینمای کودک به این دلیل رشد کرد که خیلی از مسایل و محدودیت های سینما در بخش بزرگسال قابل عرضه نبود، تعویض و جا به جایی و رشد ژانرها در ایران بیشتر از سر اجبار است.

امیر یوسفی نیز در همین رابطه گفت: پوراحمد غیر از «قصه های مجید» در گونه ها و ژانرهای دیگر نظیر پلیسی و عامه پسند کار کرد. پوراحمد از دوران دهه ۶۰ آمد و وقتی نیست انگار از آن نسل فیلمسازی یک ورق مهم خورده است.

در پایان مراسم عباس یاری با ذکر خاطره ای مبنی بر اینکه‌ پوراحمد در فیلم «گلدن تایم» به جای او بازی کرده است و پخش صوتی از کیومرث پوراحمد صحبت های خود را به پایان برد. در انتها حضار به صورت ایستاده کیومرث پوراحمد را تشویق کردند و جلسه به پایان رسید.

کد خبر 6081473

برچسب‌ها

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


مهر : مجتهدی تفکیک ایران قبل از اسلام و بعد از اسلام را قبول نداشت

ایرنا : انتقاد تماشاگران یزدی از نتایج ضعیف تیم فوتبال شهید قندی

ایسنا : پیکر شهید محمد رنجنوش پس از ۳۸ سال به وطن بازگردانده شد

ایرنا : مدت مسئولیت هیات مدیره اتحادیه‌ها مغایر سیاست‌های کلی شناخته نشد

مهر : آشکار شدن فریبکاری غرب در پیچیدن نسخه‌ آزادی‌خواهی برای دیگران

ایرنا : فیلم | زائران حج عمره، ۱۴ اردیبهشت به زاهدان باز می‌گردند

مهر : نجات زن بمی پس از چهار روز از بین دو دیوار

تسنیم : دستاوردسازی خیالی اسرائیل و رسانه‌هایش درباره رامین یکتاپرست

ایسنا : کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی در پوشش معامله ملک ۷۰۰ میلیاردی

مهر : یک دستگاه خودروی ون برای حمل و نقل نابینایان تجهیز می شود

ایسنا : رکورد ۲۴ ساله حج می‌شکند؟

مهر : مجتهدی اهل تظاهر نبود و همیشه خودش را دانشجو می‌دانست

ایسنا : ناپدید شدن بیش از ۵۰ هزار کودک پناهجو ظرف ۳ سال در اروپا

تسنیم : روایت تسنیم از نشست خبری امام‌جمعه خرم‌آباد+فیلم

تسنیم : مدت مسئولیت اعضای هیات مدیره اتحادیه ها مغایر قانون نیست

ایسنا : معلمی که هرگز به دانشجویانش دروغ نمی‌گوید

ایرنا : اجلاس اتاق‌های بازرگانی «مجمع گفت و گوی همکاری آسیا» به کار خود پایان داد

مهر : ضرورت اولویت قرار دادن حسن تدبیر دانشجویان عمره‌گزار

ایسنا : سرمایه‌گذاری بزرگ‌ترین شرکت نفتی دنیا در انرژی‌های جدید

ایسنا : ویدیو/ معلم بلاگرها با آموزش و پرورش چه ‌می‌کنند؟

صدا و سیما : افشای یک رسوایی اخلاقی دیگر در بی بی سی

ایرنا : فشار بن گویر بر نتانیاهو: نخست وزیر قول حمله به رفح و عدم پایان جنگ را داده است

تسنیم : رسانه عبری زبان از پیشرفت ملموس در سازش ریاض-تل‌آویو خبر داد

ایرنا : اطلاعات ۳۳ هزار نیازمند البرزی در سامانه سخا ثبت شد

ایسنا : استقبال آمریکا از تلاش‌های چین برای متحد کردن حماس و فتح

ایرنا : ۲۰ هزار میلیارد ریال طرح عمرانی در آبادان و خرمشهر اجرا می‌شود

ایسنا : بررسی عملکرد شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در دیوان محاسبات کشور

ایرنا : ارسال پیامک از سامانه سهما به اتباع مجاز

ایسنا : گاردین: نتانیاهو باید نگران حکم دیوان بین‌المللی دادگستری باشد

تسنیم : کاریکاتور/ گرانی سرسام‌آور در سرزمین‌های اشغالی

ایرنا : عربستانی‌ها برای صلاح شرط گذاشتند!

مهر : اعزام زائران خانه خدا پس از «۹ سال انتظار»

تسنیم : کارگران اردبیلی خواستار حمایت همه جانبه مسئولان هستند + فیلم

تسنیم : آزادی 5 صیاد ایرانی از سیشل

ایسنا : ترزیچ: به دنبال بردن پاری‌سن‌ژرمن هستیم

ایرنا : معاون وزیر ارشاد: کارکرد طنز عمومی و مورد اقبال مردم است

مهر : اتوبوس گردشگری گرگان راه اندازی می شود

ایرنا : صنعا: عربستان تمایل به تکمیل مذاکرات با یمن دارد

تسنیم : تکریم مدیرعامل سابق و معارفه سرپرست بانک سینا برگزار شد

ایسنا : اعتراض ایران به سلب میزبانی از کیش/ تیم ملی مچ‌اندازی به مسابقات آسیایی نمی‌رود

ایسنا : ادعای رئیس رژیم صهیونیستی: صدور حکم بازداشت مانع از مبارزه با تروریسم می‌شود

ایلنا : گوسفند غول‌پیکری که مثل طلا باارزش است + فیلم

تسنیم : ایران مسابقات مچ‌اندازی قهرمانی آسیا را تحریم کرد

تسنیم : احداث 27 شهر جدید در نقاط ساحلی

ایسنا : دانشگاهیان کشور باید با شبکه‌سازی به جنبش دانشجویان جهان بپیوندند

صدا و سیما : تظاهرات دانشجویان دانشگاه‌های لبنان

مهر : نسبت به تنش‌زایی آمریکا علیه امنیت و ثبات یمن هشدار می‌دهیم

تسنیم : اولین عکس از سریال «آقای قاضی؛ شعبه 121» منتشر شد

مهر : حمایت مردم گلستان از طرح نور

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید