در گفت‌وگو با ایسنا تشریح شد

آخرین وضعیت «پرونده الکترونیک سلامت ایرانیان»/ اهمیت «پیگیری مداوم بیمار» در این طرح

آخرین وضعیت «پرونده الکترونیک سلامت ایرانیان»/ اهمیت «پیگیری مداوم بیمار» در این طرح

رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت با اشاره به اینکه اجرای پرونده الکترونیک سلامت تاکنون آن چیزی نبوده که وزارت بهداشت در نظر داشته است، تاکید کرد: ارزش واقعی پرونده سلامت الکترونیک شهروندی زمانی مشخص می‌شود که پیگیری مداوم بیمار اتفاق افتد؛ در غیر این صورت پرونده سلامت الکترونیک شهروندی تنها یک سیستم آماری است که شاید در مواقعی کمک‌کننده باشد اما غایت آنچه در نظر متولیان سلامت است، نخواهد بود.

دکتر سیدرضا مظهری در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه از سالیان قبل شهروندان و متولیان امور با مفهوم پرونده الکترونیک سلامت آشنا شده‌اند، گفت: تصور غالب این است که افراد اگر بخواهند خدمت دریافت کنند؛ در مراجعه به مراکز درمانی برایشان یک پرونده تشکیل می‌شود که شامل اسنادی نظیر آزمایشات،‌ نتایج معاینات، اقدامات پاراکلینیکی، سابقه تزریق واکسن، خدمات دریافت شده در بیمارستان و ... است.

به گفته وی، به طور کلی هر مجموعه از نظام سلامت شامل بیمه،‌ بیمارستان، خانه بهداشت و ... با یک تعریف خاص پرونده سلامت دارد.

وی افزود: زمانی که از پرونده سلامت الکترونیک صحبت می‌کنیم یک مفهوم این است که همان اسناد کاغذی تنها به شکل الکترونیک بدل شده باشد، اما مفهوم اصلی این است که پرونده الکترونیک سلامت شهروندی، یک پرونده منسجم باشد که تمام خدماتی که یک فرد در حوزه سلامت دریافت کرده است کنار هم یک جا تجمیع شده باشد. در نتیجه مفهوم مطلوب و مورد نظر ما از این موضوع، وجود یک پرونده سلامت الکترونیک جامع است.

نقطه آغاز شکل‌گیری پرونده الکترونیک سلامت

رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت به تاریخچه شکل‌گیری مفهومی تحت عنوان پرونده سلامت الکترونیک پرداخت و تصریح کرد: از سال ۱۳۷۵ که بیمارستان‌ها به سمت خدمات دیجیتال حرکت کردند، همه می‌گویند که ما پرونده الکترونیک داریم. یا از سوی دیگر نظام بهداشتی کشور تقریبا از سال ۱۳۸۵ به بعد می‌گوید پرونده الکترونیک سلامت داشته است و همه هم چندین بار این طرح‌ها را افتتاح کرده‌اند، اما هرکسی از منظر خود این کار را کرده است؛ در حالی که هیچکدام از این‌ها به معنای واقعی خود، آن چیزی نبود که وزارت بهداشت درنظر داشت و یا حتی روح قانون به آن اشاره کرده بود.

اهمیت وجود پرونده یکپارچه جامع سلامت الکترونیک

وی با تاکید بر اینکه قوانین از ابتدا به پرونده تجمیع شده و یکپارچه جامع سلامت الکترونیک اشاره کرده بود، اظهار کرد: موضوع دیگری که باید به آن بپردازیم این است که آیا ما تنها به پرونده سلامت الکترونیک شهروندی نیاز داریم یا می‌توان پرونده‌های سلامت دیگری هم ایجاد کرد؟ مصطلح‌ترین چیزی که برای آن الزامات قانونی هم ایجاد شده، پرونده سلامت الکترونیک شهروندی است اما در کنار این موضوع، نیاز حوزه سلامت به پرونده سلامت الکترونیک در سایر بخش‌ها هم وجود دارد.

وی افزود: به عنوان مثال حتی باید پرونده الکترونیک سلامت یک بیمارستان را هم داشته باشیم که بدانیم چه عملکردی دارد، چند بیمار می‌پذیرد، حجم و نوع خدمات آن به چه صورت است، چند نیروی انسانی دارد و...

لزوم تشکیل پرونده الکترونیک مراکز ارائه دهنده خدمات

مظهری گفت: در واقع لازم است که پرونده سلامت الکترونیک مراکز ارائه دهنده خدمات نیز شکل گیرد و داده‌های مربوطه در آن ذخیره شود؛ چراکه در این شرایط است که می‌توان یک نظام مداخله‌ای منسجم برای ارتقا و اصلاح شرایط در نظر گرفت تا مشکلات فردی (شامل بیماری‌ها) و سیستمی اصلاح شود.

نظام مراقبت منسجم؛ نتیجه تکمیل پرونده الکترونیک بیمار

او تاکید کرد: زمانی که به شکل منسجم اطلاعات سلامت یک فرد را از کودکی تا بزرگسالی ثبت می‌کنیم؛ به شکل کامل در جریان سبک زندگی او، بیماری‌هایی که به آنها مبتلا شده است‌، بیماری‌های زمینه‌ای،‌ حساسیت‌های دارویی، سابقه اعمال جراحی و... او قرار می‌گیریم و این به ما کمک می‌کند تا با یک نظام مراقبت منسجم بتوانیم از بروز بیماری‌های بعدی و حتی حاد شدن بیماری‌هایی که فرد در حال حاضر با آنها دست به گریبان است، جلوگیری کنیم. به عنوان مثال با مراقبت مستمر یک فرد مبتلا به دیابت می‌توان بیماری او را کنترل شده نگه داشت و از بروز عوارض ثانویه همچون زخم پای دیابتی، مشکلات چشمی و ... در او جلوگیری کرد که همه این اقدامات هم وابسته به اطلاعات قبلی ما از بیمار است.

غایت پرونده الکترونیک سلامت چیست؟

وی تاکید کرد: ارزش واقعی پرونده سلامت الکترونیک شهروندی زمانی مشخص می‌شود که حلقه دوم خدمات که پیگیری مداوم بیمار است، اتفاق افتد. در غیر این صورت پرونده سلامت الکترونیک شهروندی تنها یک سیستم آماری است که شاید در مواقعی کمک کننده باشد اما، غایت آنچه که در نظر متولیان سلامت است، نخواهد بود.

وی افزود: حتی می‌توان پرونده سلامت الکترونیک ارائه دهندگان خدمات سلامت را هم تشکیل داد؛ به عنوان مثال رویکرد شهروندی یک پزشک از رویکرد او در بُعد حرفه‌ای جدا می‌شود تا بتوانیم اقدامات عملکردی وی را هم بررسی کنیم تا حجم فعالیت‌ها، میزان رضایت بیماران او و... را احصا کنیم. این موضوع برای یک بهورز، مراقب سلامت، ماما، پرستار و... هم صادق است.

مظهری ادامه داد: از طرفی حتی باید پرونده الکترونیک تجهیزات پزشکی را هم تشکیل دهیم تا بدانیم هر دستگاهی در هر مرکز چقدر کار کرده است؟ چه خدماتی داده است؟ چه زمانی نیاز به تعمیر دارد؟ چه زمانی از چرخه خدمت خارج می‌شود و ... . این گونه عملکرد دستگاه به درستی پایش می‌شود تا در موعد مقرر و پیش از آنکه زیان‌ده باشد از چرخه خدمتی خارج شود.

نقش مراقبت‌های بهداشتی اولیه در نظام سلامت کشور

وی با اشاره به اینکه نظام سلامت کشور بر پایه خدمات PHC کار می‌کند، بیان کرد: این نوع نظام سلامت به منطقه‌بندی هم دقت می‌کند و سلامت هر بخش به دانشگاه یا دانشگاه‌های علوم پزشکی همان منطقه سپرده می‌شود که همان دانشگاه هم یک شبکه بهداشت متناظر دارد و تقسیم‌بندی‌ها به همین ترتیب ریزتر و ریزتر می‌شود تا جایی که هر محله باید یک شناسنامه سلامت اختصاصی داشته باشد.

او به مولفه‌های اجتماعی موثر بر سلامت اشاره کرد و گفت: موضوعات دیگری هم در نوع خدمات و سیاست‌گذاری‌های هر منطقه جغرافیایی مهم است؛ به عنوان مثال باید بدانیم هر منطقه از نظر اقتصادی، فرهنگی، تولید زباله، شرایط محیط زیستی، وضعیت راه‌ها، وضعیت فاضلاب و ... چگونه است؟ زیرا تمام این مولفه‌ها نیز بر تصمیم‌گیری‌های ما در بخش سلامت موثر خواهد بود.

وی افزود: کادر درمان از بهورز، مراقب سلامت، پزشک عمومی، پزشک متخصص و... یک تیم هستند که به صورت لایه‌بندی شده به مردم خدمت می‌دهند و بهداشت مدارس، صنوف و اماکن و ... هم با آنها است. در واقع تنها نباید بیماری‌محور پیش برویم بلکه باید تمام موضوعات مرتبط با شهروندان را هم در نظر داشته باشیم.

چند نوع پرونده الکترونیک سلامت وجود دارد؟

مظهری با اشاره به اینکه عمده تمرکز بر پرونده سلامت الکترونیک شهروندی بوده است، تاکید کرد: البته این به معنای آن نیست که در سایر پرونده‌هایی که ذکر کردم اقدامی صورت نگرفته است اما از آنجایی که مطالبه برای آنها جدی نبوده، شاید اعلام عمومی درستی هم صورت نگرفته است و اقدامات به صورت جزیره‌ای بوده و به هم متصل نشده‌اند. به عنوان مثال اکنون پرونده سلامت الکترونیک به ازای اماکن مختلف صنعتی، تولیدی، پخت و پز و ... هم داریم ولی چون اهمیت آن به اندازه پرونده سلامت الکترونیک شهروندی نبوده، چندان اشاره‌ای به آنها نشده است.

انتهای پیام

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایسنا : اجبار در خرید روپوش مدارس را گزارش دهید

ایسنا : جریمه یک میلیارد و ۱۸۱ میلیونی قاچاقچی کالا در لرستان

ایسنا : برنامه‌های حرم مطهر حضرت معصومه(س) در هفته جاری اعلام شد

ایسنا : دو هفته پایانی قبل از جنگ چه در ایران گذشت؟

ایرنا : تعاونی‌های خمین یک‌هزار و ۵۳۹ شغل ایجاد کردند 

ایرنا : دست‌سازه‌هایی که نان را سر سفره آورد

ایرنا : ترافیک سنگین در آزادراه تهران - کرج - قزوین

ایسنا : ترامپ: پوتین مرا آزرده‌خاطر کرد

ایرنا : چرخ ورزش اسکیت کردستان در مسیر پیشرفت

تسنیم : برگزاری بیست و پنجمین کنگره ملی گیاه‌پزشکی ایران در اسلامشهر

ایلنا : قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

ایسنا : رشیدی: مجلس باید پشتوانه محکمی برای برطرف کردن تحریم‌ها باشد

مهر : ۴۴ خانه ورزش روستایی در کاشان فعالیت دارد

ایسنا : «عدالت» واژه‌ای ابهام‌آمیز در نظام آموزشی کشور/ تاثیر معدل در کنکور، تصمیمی «عادلانه» بود؟

مهر : وزارت خارجه اهمیت مقدسات برای مردم ایران را به استرالیا تفهیم کند

مهر : رئیس سازمان سیا: حذف ایده و جنبش حماس ممکن نیست

ایرنا : مدیرعامل باشگاه شهداب یزد: ۵۴۰ صندلی مسابقات والیبال آسیا به بانوان اختصاص دارد

ایسنا : جولان ترس در شهر!

مهر : هوای تهران همچنان آلوده است

مهر : دو بیماری شایع در بین ایرانی ها/ فشارخون و دیابت را باید جدی گرفت

ایرنا : بیمه سلامت مطالبات داروخانه های همدان را پرداخت کرد

صدا و سیما : مصاف ایران و عربستان در مرحله یک چهارم نهایی مسابقه

ایسنا : ارتش یمن:‌ پهپاد آمریکایی «MQ9 » را در مأرب ساقط کردیم

ایسنا : نامزد بازنده انتخابات ونزوئلا از این کشور گریخت

مهر : سلبریتی‌ها، ورزشکاران و بازیگران به مراجع اخلاقی اضافه شده‌اند

ایسنا : ترشیز در مسیر دستیابی بیشتر به توسعه و عمران شهری

صدا و سیما : توضیحات هادی‌زاده درباره حذف صادق بیت سیاح

ایسنا : توسعه دانش فنی ساخت کاتالیست‌ مورد استفاده در پتروشیمی

ایلنا : چه کسانی از فراماسون نشان دادنِ سیدجمال‌الدین اسدآبادی سود می‌برند؟

مهر : موج گرما در کشور تمام شد؛ فصل پاییز با تاخیر آغاز می‌شود

ایلنا : قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

ایرنا : آمریکا: نمی توانیم سرنگونی پهپاد خود توسط انصارالله را تایید کنیم

ایسنا : جای خالی قانون در حوزه رمزارزها

ایلنا : تظاهرات ضددولتی در سرزمین‌های اشغالی به خشونت کشیده شد

مهر : ۳۰ درصد ایرانی ها کبد چرب دارند/ حذف غذاهای ناسالم

مهر : گرامیداشت شهدای رسانه در مازندران برپا می شود

ایلنا : آقای وزیر! حوزه روابط کار نیازمندِ خانه‌تکانی‌ست/ «تامین اجتماعی» در دل یک بحران است، دارایی‌های کارگران اختلاس نشود

صدا و سیما : جزئیات ۱۰ عملیات حزب الله لبنان در شمال فلسطین اشغالی

ایسنا : ویدیو/ جذاب‌ترین رالی پینگ‌پنگ‌بازان در المپیک ۲۰۲۴ پاریس

مهر : تردد در راه های مازندران دو طرفه است

مهر : شناسایی ۱۳۱ قلم محصول آرایشی غیرمجاز/ کدام محصولات تقلبی هستند

ایلنا : رابطه دفاعی روسیه، چین، ایران و کره‌شمالی «نگران‌کننده» است

صدا و سیما : برنامه ورزشکاران ایران در روز یازدهم پارالمپیک

ایسنا : تمایل روسیه به کدام است؛ ترامپ یا هریس؟

ایرنا : زلنسکی: طرح صلح خود را با رییس جمهور آمریکا درمیان می گذارم

ایرنا : زلنسکی: طرح صلح من آماده شده و می خواهم آن را با رییس جمهور آمریکا درمیان بگذارم

صدا و سیما : نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۸ شهریور

مهر : سارقان کنتورهای آب در شیروان به ۲۰ فقره سرقت اعتراف کردند

ایرنا : مجروح شدن شماری از شهروندان آمریکا بر اثر تیراندازی در یک بزرگراه

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید