۱۴۰۱ ؛ سال سخت و پرچالش سیاست خارجی ایران

۱۴۰۱ ؛ سال سخت و پرچالش سیاست خارجی ایران

سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۴۰۱ با چالش های متعددی روبرو شد و در کنار از دست رفتن برخی از فرصت‌ها برای احیای برجام ، شاهد گسترش فعالیت و تلاش‌های لابی‌ها ی ضد ایرانی در عرصه بین‌الملی و فضای دیپلماسی عمومی جهت تاثیرگذاری بر افکار عمومی جهان بود.

معرفی کردن ایران به عنوان یک طرف جنگ در بحران اوکراین و ترغیب برخی از قدرت ها برای انزوای هرچه بیشتر جمهوری اسلامی ایران و حتی ترغیب مستقیم و غیر مستقیم آنها برای حمله نظامی به ایران از جمله این تلاش‌ها بود.

 به گزارش ایسنا، در سال گذشته هجری شمسی ، تحولات داخلی ایران بر عرصه سیاست خارجی کشور سایه‌ای گسترده ای افکند؛ چنان که بسیاری کنش‌های بین الملی در ارتباط با تهران تحت تاثیر این تحولات قرار گرفت و در همین چارچوب شاهد برگزاری نشست وپژه شورای حقوق بشر  سازمان ملل متحد در  مورد  اعتراضات در داخل ایران و تشکیل کمیته حقیقت یاب ، تعلیق عضویت ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد  ، اعمال تحریم های گسترده حقوق بشری از سوی اتحادیه اروپا علیه ایران همزمان با تحریم های واشنگتن علیه تهران ، قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست گروه های تروریستی از سوی پارلمان  اروپا و فشار به اتحادیه اروپا برای تایید این تصمیم ، احضار چند باره سفرای ایران در برخی از کشورهای اروپایی به وزارت خارجه‌های این کشورها ، دیدار برخی از چهره های اپوزیسیون جمهوری اسلامی ایران با تعدادی از مقامات اروپایی ... بودیم.

همچنین در سال ۱۴۰۱ بحران اوکراین به نوعی دامن گیر ایران شد و برخی از رسانه ها و کشورهای غربی تلاش کردند که به بهانه همکاریهای نظامی ایران و روسیه ، تهران  را به عنوان یک طرف جنگ اوکراین  و همراه با مسکو معرفی کنند و ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی توسط روسیه در بحران اوکراین را مطرح کردند در حالی که ایران بارها اعلام کرده بود که یک طرف این جنگ نیست و ارسال پهپاد از سوی تهران به مسکو مربوط به قبل از آغاز بحران اوکراین است. در همین چارچوب ایران برای بررسی ادعاهای صورت گرفته در مورد کمک نظامی تهران به مسکو اقدام به برگزاری نشست مشترکی با هیات نظامی و فنی کی‌یف  در مسقط کرد نشستی که  در آن بنا بر اعلام مقامات ایران ، اوکراینی ها سندی برای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین ارائه نکردند.

برخی از تحلیلگران معتقدند که احتمالا در سال ۱۴۰۲ نیز همچنان سیاست خارجی متاثر از بحران اوکراین خواهد بود و تهران می‌بایست با دیپلماسی فعال تلاش کند که کم ترین آسیب را از تشدید بحران بین غرب و روسیه متحمل شود و به نوعی قربانی این منازعات نشود ، از دیگر سو با توجه به حضور یک دولت راست افراطی در اراضی اشغالی به ریاست نتانیاهو ، اسراییل تلاش خواهد کرد که سیاست ایران هراسی را با جدیت بیشتری به پیش ببرد و با توجه به برخی از تحولات در روابط ایران با کشورهای عربی ،سعی خواهد کرد که با سنگ اندازی و ایجاد بحران اجازه ندهد که روابط ایران با برخی از کشورهای عربی خلیج فارس از جمله عربستان در ریل طبیعی خود قرار بگیرد  و در این ارتباط بعید نیست که به ابزارهای مختلفی از جمله برخی اقدامات خرابکارانه و تروریستی علیه ایران متوسل شود.

از دیگر سو این پیش‌بینی نیز وجود دارد که احتمالا با تلاش‌های ایران و وساطت برخی از کشورها که روابط نزدیکی با تهران و واشنگتن دارند از جمله قطر و عمان و همچنین اتحادیه اروپا، مذاکرات رفع تحریم بار دیگر از سرگرفته شود، البته همه این ها در شرایطی امکان تحقق دارد که همچون سال گذشته تحولات داخلی در ایران بر این امور سایه نیفکند و آنها را در حاشیه قرار ندهد.

برای بررسی عملکرد سیاست خارجی ایران در سال ۱۴۰۱ و چالش‌های پیش رو در سال جاری با "رضا نصری" کارشناس ارشد روابط بین الملل گفت وگو کرده ایم.

رضا نصری در پاسخ به این سوال که عملکرد سیاست خارجی ایران در سال ۱۴۰۱ را چه طور ارزیابی می کنید؟ گفت: در مجموع سال ۱۴۰۱ سال خوبی برای سیاست خارجی کشور نبود. ایران متهم به مشارکت در جنگ اوکراین شد، مذاکرات هسته‌ای به تعویق افتاد، روابط ایران و اروپا به پایین‌ترین سطح خود در سه دهه اخیر سقوط کرد، تحریم‌ها تشدید شد، پای اسرائیل در منطقه محکم‌تر شد و بحران داخلی موجب شد لابی‌ها و جریان‌های ایران‌ستیز در خارج از کشور بتوانند بسیاری از اهداف دیرینه و معطل‌مانده خود را محقق کنند.

وی ادامه داد : اما در کنار این اتفاقات منفی، دو اتفاق مثبت هم در آخر سال رخ داد که می‌تواند فضا و فرصت‌های جدیدی برای کشور ایجاد کند. یکی توافق با آژانس که راه را برای احیای مذاکرات برای رفع تحریم‌ها باز کرد و یکی توافق عادی‌سازی روابط میان ایران و عربستان که می‌تواند تاثیرات ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی قابل ملاحظه داشته باشد.

این کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که عده ای معتقدند ایران در سال ۱۴۰۱ فرصت حصول توافق با غرب و آمریکا در مورد احیای برجام را از دست داد و عده ای از آن به عنوان سال از دست دادن فرصت ها یاد می کنند ، ارزیایی شما از این موضوع چیست؟ گفت: در اینکه روابط ایران و غرب در سال اخیر به شدت تیره شد جای تردیدی نیست. بخشی از این اتفاق مربوط به تعلل‌های طرفین در حل بحران هسته‌ای است؛ بخشی مربوط به اتهامات واهی و برساخته‌ای است که در مورد مشارکت نظامی ایران در جنگ اوکراین متوجه کشور شد و بخشی هم مربوط به فضایی است که پیرامون بحران داخلی در عرصه بین‌المللی برای کشور ایجاد شد و دست لابی‌های ضد ایرانی را برای پیش‌برد مقاصد خود به شدت باز کرد. طبیعتاً، مجموع این عوامل موجب شد فرصت‌ها و زمان بسیاری از دست برود و مردم در تنگنای بیش‌تری قرار بگیرند.

وی در پاسخ به این پرسش که به نظر وی تحولات داخلی کشور در سال ۱۴۰۱چه تاثیری بر سیاست خارجی ایران داشت؟ تصریح کرد : مهم‌ترین تاثیر بحران داخلی این بود که فضای به شدت سنگینی در خارج از کشور علیه ایران شکل داد و افکار عمومی را نیز در مورد تعامل با ایران حساس کرد. این فضا نیز از یک سو دست لابی‌های ضد ایرانی را برای پیش‌برد مقاصد خود باز کرد و از سوی دیگر، با ایجاد یک «هزینه حیثیتی»، دست سیاستمداران غربی را برای تعامل با ایران بست. یعنی، فضایی ایجاد شد که در آن حتی کسانی که مایل به تنش‌زدایی با ایران بودند ، مجبور شدند به افکار عمومی خود نشان دهند با ایران در حوزه «حقوق بشر» و همچنین «اوکراین» برخورد کرده‌اند تا بلکه بتوانند بحث مذاکره و دیپلماسی را مجدداً پیش بکشند.

نصری افزود : معتقدم لازم است مسئولان کشور از این تجربه نتیجه بگیرند که رضایت عمومی و ثبات سیاسی در داخل کشور ارتباط مستقیمی با سیاست خارجی و منافع کلان ملی دارد و متناسب با آن نسبت به تأمین مطالبات اجتماعی گام بردارند.

 این کارشناس ارشد روابط بین الملل در پاسخ به این سوال که از دیدگاه وی مهم‌ترین چالش‌های پیش روی کشور در سال ۱۴۰۲ در حوزه سیاست خارجی چه مسائلی خواهد بود؟ اظهار کر: به نظرم ایران دست‌کم دو چالش پیش رو خواهد داشت: اول خطر تعمیم و تسری عواقب جنگ اوکراین به ایران که با تشدید منازعات میان روسیه و غرب برجسته خواهد شد و دوم تحرکات و اقداماتی که اسرائیل برای شکست دادن دیپلماسی و حفظ فضای امنیتی علیه ایران اتخاذ خواهد کرد.

وی  در واکنش به این موضوع که به نظر برخی از تحلیلگران سال ۱۴۰۱ یکی از سخت ترین سال ها برای سیاست خارجی ایران در طول سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بوده ، نظر شما در این ارتباط چیست و آیا ممکن است در سال ۱۴۰۲ همین مشکلات و بحران ها در عرصه سیاست خارجی کشور ادامه داشته باشد؟ خاطرنشان کرد: با این گزاره موافقم. حتی در زمانی که رئیس‌جمهور آمریکا راسأ علیه ایران روزانه موضع می‌گرفت، نتانیاهو از نفوذ و اعتبار بالاتری برخوردار بود و افرادی مانند مایک پومپئو، بولتون و عادل‌الجبیر در رسانه‌های بین‌المللی جولان می‌دانند و شخصی مانند نیکی هیلی فعالانه در سازمان ملل علیه ایران توطئه می‌چید، اجماع و فضای بین‌المللی به این نحو علیه ایران شکل نگرفته بود.

وی تصریح کرد : امید است با انعقاد توافق با آژانس و باز شدن راه مذاکرات برای رفع تحریم‌ها و همچنین آغاز راه آشتی با عربستان سعودی که می‌تواند تحولات مهمی در سطوح مختلف ایجاد کند، در سال ۱۴۰۲شاهد رفع و برطرف شدن بسیاری از چالش‌ها و مسائل کشور باشیم.

انتهای پیام

لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : جام حذفی فوتبال- ملوان و سایپا

مهر : شعله‌ور شدن اعتراضات ضد صهیونیستی در دانشگاه‌های فرانسه و انگلیس

ایرنا : سرمربی پرتغالی فوتبال سپاهان مسلمان شد

تسنیم : عقب نشینی ناوهواپیمابر و یک ناوشکن آمریکایی از دریای سرخ

ایسنا : شمسایی: بازی در آسیا سخت و نزدیک شده است

مهر : مورایس مسلمان شدن خود را تأیید کرد

مهر : «مورایس» مسلمان شد/ اکنون عضوی از شما هستم

ایسنا : حضور بیش از ۲۷۰ نفر از کادر پزشکی لرستان در بیمارستان تخصصی دلفان

ایسنا : دیدار بایدن و اردوغان به تعویق افتاد

ایسنا : اولین سالگرد شهادت آیت‌الله سلیمانی در لفور سوادکوه شمالی برگزار شد

ایرنا : مزیت‌های خرید تجهیزات اصلی را از «تنزو موزیک» بشنوید

مهر : خوشحالی هواداران اراکی پس از پیروزی برابر پرسپولیس در جام حذفی

تسنیم : سنندج؛ خاستگاه فرهنگ و هنر اصیل ایرانی

ایرنا : بارش تگرگ بهاری به ۲ روستای ششتمد خراسان رضوی خسارت زد

ایرنا : فیلم| سفر یکروزه وزیر راه و شهرسازی به آذربایجان‌شرقی

ایلنا : کامیابی‌نیا: بازیکنان بزرگ پنالتی از دست می‎‌دهند

مهر : تصاویری از عملیات ترکیبی علیه رژیم صهیونیستی در پایگاه رویسات

ایرنا : سرمربی آلومینیوم: همه تلاشمان موفقیت در لیگ برتر است

مهر : گل‌های آلومینیوم اراک و پرسپولیس در مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی

تسنیم : نهایی شدن قرارداد 1+2 ساله طارمی با اینتر

تسنیم : امیرعبداللهیان: روابط با آفریقا مبتنی بر احترام متقابل است

ایرنا : مربی ملوان: برتری محسوسی نسبت به تیم سایپا داشتیم

ایرنا : تیم فوتبال استقلال ملاثانی از صعود به مرحله بعد جام حذفی بازماند

تسنیم : مورایس: استقلال ملاثانی باعث افتخار جام حذفی بود

ایلنا : نوری: می‌خواهیم جام حذفی را به دست بیاوریم

ایرنا : آیت الله بوشهری: دشمنان به دنبال حیا زدایی هستند

ایرنا : تشرف سرمربی پرتغالی سپاهان به دین اسلام

ایسنا : تداوم حملات موشکی گسترده حزب‌الله لبنان علیه مواضع رژیم اشغالگر

تسنیم : موسوی: در جام حذفی هر بازی یک فینال است

ایسنا : حسینی بعد از حذف پرسپولیس: هنوز کار خاصی نکرده‌ایم

مهر : دیدار تیم‌های فوتبال آلومینیوم اراک و پرسپولیس

ایرنا : ۲ زلزله مهیب شرق تایوان را لرزاند

ایلنا : نقی‌زاده: گلم را به خانواده‌ام تقدیم می‌کنم

ایسنا : چادرملو اردکان در جمع هشت تیم پایانی جام حذفی

مهر : بسته تسلیحاتی 6 میلیارد دلاری آمریکا در مسیر اوکراین

مهر : سرمربی پرتغالی سپاهان مسلمان شد

ایرنا : سومین پهپاد ۳۰ میلیون دلاری آمریکا هدف ارتش یمن قرار گرفت

ایرنا : سرمربی سایپا: ملوان تیمی تاکتیکی و قدرتمند است

تسنیم : استعفای اکبرپور از هدایت استقلال ملاثانی

تسنیم : استعفای اکبرپور از سرمربیگری استقلال ملاثانی

ایلنا : تیم جوان ما یک پنجم پرسپولیس هزینه کرده است

ایرنا : گزارش منابع امنیتی عراق از حمله موشکی به میدان گازی سلیمانیه و توقف کار پمپ بنزین ها

مهر : طرح نور با رعایت ظرافت ها و مراقبت های لازم استمرار یابد

ایرنا : شلیک ۳۰ موشک از جنوب لبنان به شمال جولان اشغالی

ایسنا : ادامه درخشش قایدی با گلزنی برابر النصر

ایسنا : استعفای اکبرپور از استقلال ملاثانی

ایرنا : شمسایی: خودمان بازی را سخت کردیم/ از اینکه در پنالتی بردیم حس خوبی ندارم

ایسنا : واکنش مورایس به ازدواجش در ایران و روی آوردن به اسلام

تسنیم : نوری: دست خدا را بارها در بازی با پرسپولیس دیدم

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید