۲۷ فروردین ۱۴۰۴، ۱۴:۰۰

رشت شهر خانه‌های نسقی گیلان؛ مجلس قانونی برای حل این مشکل تصویب کند

رشت شهر خانه‌های نسقی گیلان؛ مجلس قانونی برای حل این مشکل تصویب کند

رشت - ۶۰ درصد اراضی و املاک رشت، نسقی بوده که به چالش تاریخی برای شهروندان آن تبدیل شده، مسئله‌ای که با تدوین قانون جامع و کامل از سوی نمایندگان مجلس قابل حل است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - بهرام قربانپور: رشت را باید در کنار زیبایی‌ها، باران‌های نقره‌ای، برند شهر خلاق خوراک شناسی، هنر رشتی‌دوزی و دیگر اولین‌ها، به عنوان شهر خانه‌های نسقی در شمال کشور شناخت.

آنطور که آمارها روایت می‌کند بیش از ۶۰ درصد اراضی و املاک رشت، نسقی بوده و این آمار خیره کننده دست رشت را برای توسعه و عمران شهری بسته است.

اما بگذارید قبل از هر چیز شما را با قدم‌گذاری در تاریخ، به دل ماهیت و فلسفه شکل‌گیری اراضی و املاک نسقی ببرم، جایی که حکمرانی مدنی، اجتماعی و سیاسی بر پایه نظام اربابی استوار بود.

مدیریت یا نظام اربابی یکی از اشکال سنتی و بسیار پیچیده اجتماعی بوده که در استان‌های شمالی به خصوص گیلان دارای پیشینه‌ای دراز است.

جدا از معایب و محاسن این نوع نظام حکمرانی که در گذشته مرسوم بوده، نتایج آن امروز پا روی توسعه شهری رشت و زندگی اجتماعی رشتوندان گذاشته است، مسئله‌ای که تنها مختص شهر رشت نیست بلکه اکثر شهرهای کشور درگیر این ماجرا هستند و تاکنون راه حل مناسبی برای آن اندیشه نشده است.

اما یکی از درهم ریختگی فردای انقراض عصر ارباب رعیتی، مالکیت بر اراضی اربابان بود که حتی در برخی از نمونه‌ها باعث ایجاد تنش‌های اجتماعی نیز شده است.

طبق عرف چنانچه رعیتی سالیان زیاد و مدت طولانی در زمین متعلق به ارباب کار کند، حق آب و گل پیدا می‌کند و طبق همین قرارداد نانوشته اجتماعی پس فروپاشی نظام اربابی، اراضی تحت مالکیت وی به کشاورزان و رعیتی داده شد که پیش تر بر روی آن کار می‌کردند.

رشت شهر خانه‌های نسقی گیلان؛ مجلس قانونی برای حل این مشکل تصویب کند

ردپای نظام اربابی در رشت

بنابراین زارع (پیشتر رعیت) در این حالت حق تقدم داشته و یا به اصطلاح حق ریشه دارد. برای این امر مترادف‌هایی مثل حق «نسق» یا حق زارعانه یا حق آب و گل یا در اصطلاح مردم شمال حق «کارافه» نیز وجود دارد.

اما آن چیزی که امروزه برای رشتوندان به یک دغدغه و چالش تبدیل شده و پای روی نفس شهرنشینی در شهر باران‌های نقره‌ای گذاشته، فقدان برخورداری از سند مالکیت اراضی و املاک نسقی است و صرفاً به دلیل اولویت کار به زارعان در گذشته دور تحویل شده است و در دنیای معاملات امروز هیچ وجاهت و پشتوانه قانونی ندارد.

خانه‌هایی بدون امکانات

در حالی این اراضی پس از چندین دهه از فروپاشی نظام اربابی میزبان ساکنان شهری شده که از هرگونه حق برخورداری از خدمات محروم هستند و از طرف دیگر دستگاه‌های اجرایی نیز طبق قانون قادر به ارائه خدمات به ساکنان این اراضی نیستند و دست مدیران دستگاه‌ها اجرایی و مدیران شهری برای خدمات‌دهی مطلوب به ساکنین و وارثین اراضی و املاک نسقی، بسته است.

رشت در کنار مشکلات و چالش‌های ریز و درشت؛ از ترافیک شکننده و پسماند و حاشیه‌نشینی، با بالا آمدن قارچی ساختمان‌ها و خانه‌ها روی زمین‌های نسقی مواجه است، مسئله‌ای که نه در آینده نزدیک بلکه همین امروز به یک چالش جدی تبدیل شده است، خانه‌های نسقی که بدون هیچ نظارت درست و دریافت امتیازات اولیه آب، برق و گاز، آجر روی آجر می‌شوند، دیر یا زود دامن رشت - مرکز گیلان را خواهد گرفت، مشکل کلاف سردرگمی که تاکنون برای رفع ریشه‌ای و اساسی آن، چاره‌ای اندیشه نشده و به جای حل مسئله، فقط به عنوان یک مطالبه مهم در بستر رسانه‌ها قرار گرفته است.

طبق داده‌های آماری رسمی و غیررسمی، خانه‌های نسقی در رشت از ۲۰ هزار واحد هم عبور کرده است و همچنین این آمارها نشان می‌دهد، ۶۰ درصد اراضی قابل ساخت شهر رشت در زمره املاک نسقی قرار دارد، زمین‌هایی که اگر ساخت و ساز و احداث بنا در آنها انجام شود، از دریافت انشعابات گاز، آب و برق محروم خواهند بود.

رشت شهر خانه‌های نسقی گیلان؛ مجلس قانونی برای حل این مشکل تصویب کند

فقدان مالکیت مشکل اصلی زمین‌های نسقی

«مسعود عباس‌نژاد» رئیس شورای اسلامی شهرستان رشت در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره کوتاه به پیشینه زمین‌ها و خانه‌های نسقی در این شهر اظهار کرد: بسیاری از شهروندان از ماهیت زمین‌ها و املاک نسقی آشنایی ندارند و همین موضوع منجر به بروز مشکلاتی در شهر شده است.

این عضو شورای رشت با اشاره به وجود ۱۰ هزار هکتار محدوده شهری بیان کرد: از این میزان، ۶ هزار هکتار معادل ۶۰ درصد آن جزو زمین‌های نسقی به شمار می‌رود.

عباس‌نژاد با بیان اینکه فقدان مالکیت مشکل اصلی زمین‌های نسقی است، گفت: زمین‌های نسقی امروز به صورت ارباب رعیتی به کشاورز داده شده و از کشاورز به فرزندانش ارث رسیده و هیچ مالکیتی در این بین وجود ندارد.

وی با اشاره به محدودیت‌های قانونی زمین‌های نسقی افزود: بر اساس قانون روی تغییر کاربری اراضی کشاورزی که بعدها نسقی شده، ممنوع است و هیچ گونه خدماتی به اینگونه اراضی تعلق نمی‌گیرد.

حل مشکل اراضی و املاک نسقی توسط مجلس

این عضو شورای اسلامی شهر رشت با بیان اینکه حل مسئله اراضی و املاک نسقی از عهده مدیریت و پارلمان شهری خارج است، گفت: برای اراضی و املاک نسقی طبق قانون نمی‌توان هیچ مالکیتی قائل شد اما برای حفظ جان و سرمایه شهروندان، ساخت و ساز روی زمین‌های نسقی را در چارچوب قوانین و ضوابط شهرسازی، نظام‌مند کردیم.

عباس‌نژاد با بیان اینکه مشکل اراضی و املاک نسقی توسط مجلس قابل حل است، اضافه کرد: مجلس شورای اسلامی با تدوین قانون جامع و کامل می‌تواند در راستای حل مشکلات زمین‌ها و خانه‌های نسقی گام بردارد.

وی با بیان اینکه چالش اراضی و املاک نسقی مختص به رشت نیست، افزود: جای بسی تأمل است که چرا مجلس شورای اسلامی در ادوار مختلف هیچ حرکت، انگیزه و تمایلی برای حل مشکل زمین‌ها و خانه‌های نسقی در کشور از خود نشان نمی‌دهد.

رشت شهر خانه‌های نسقی گیلان؛ مجلس قانونی برای حل این مشکل تصویب کند

یکی از دلایلی که خلافی‌سازی در رشت روی زمین‌های نسقی به اوج خود رسیده عدم صدور مالکیت اراضی و املاک نسقی است، طبق گفته کارشناسان، دریافت سند مالکیت برای اراضی فاقد سند مالکیت زیاد نیست، بلکه فرآیند و الزامات آن سخت و بعضاً غیرممکن است. طبق قانون متقاضیان برای دریافت سند به ادارات ثبت مراجعه می‌کنند، اما اداره ثبت اعلام می‌کند که یکی از الزامات صدور سند مالکیت، وجود اعیان در زمین است و به دلیل اینکه قبل از صدور سند مالکیت امکان صدور مجوز ساخت اعیانی توسط شهرداری مقدور نیست، عموماً متقاضیان مجبور به احداث اعیانی بدون مجوز آن هم به صورت خلاف می‌شوند.

یک کشور چشم به بهارستانشینان دارند

آنطور که به نظر می‌رسد کلید حل مسئله اراضی و املاک نسقی کشور و به ویژه گیلان و رشت را باید در بهارستان جست‌جو کرد، اما گویا مجلس شورای اسلامی هیچ اراده‌ای برای حل این مشکل ریشه‌دار و تاریخی ندارد و از طرفی هیچ همتی از مجمع نمایندگان گیلان هم برای به تکاپو انداختن مجلس برای حل این مسئله دیده نمی‌شود.

انتظار می‌رود نمایندگان مجلس شورای اسلامی و به ویژه نمایندگان گیلان و رشت که خود را نماینده مردم در جرگه قانون‌گذاری و تصمیم سازی می‌دانند، یک بار برای همیشه به ماجرای اراضی و املاک نسقی ورود کرده و با تدوین قانون جامع و کامل، این مشکل را ریشه‌ای و عمقی حل کنند و نسق‌سازان و نسق‌داران را از بلاتکلیفی در آورند.

کد خبر 6436611

برچسب‌ها

لینک خبر

اخبار استان‌ها

چرای غیرمجاز دام در خراسان‌شمالی؛ تهدید خاموش یا فاجعه پیش‌رو؟

چرای غیرمجاز دام در خراسان‌شمالی؛ تهدید خاموش یا فاجعه پیش‌رو؟

بجنورد- ایرنا- چرای غیرمجاز دام این روزها به تهدیدی خاموش اما جدی برای مراتع و منابع طبیعی خراسان شمالی تبدیل شده است؛ تهدیدی که اگر مهار نشود، می‌تواند به فاجعه‌ای زیست‌محیطی برای پوشش گیاهی، حیات وحش و حتی معیشت دامداران منجر شود.


لینک های ویژه


گوناگون


آخرین اخبار


ایرنا : استقبال صدراعظم آلمان از ارسال موشک‌های تاروس به اوکراین

مهر : عراق: اسراییل از آسمان ما برای حمله به ایران استفاده غیرقانونی کرد

ایرنا : چرای غیرمجاز دام در خراسان‌شمالی؛ تهدید خاموش یا فاجعه پیش‌رو؟

ایرنا : واکنش برانکو به بازگشت به پرسپولیس در روز نگرانی استقلالی‌ها از تکرار حواشی ساپینتو

تسنیم : ادامه پرواز پهپادهای مشکوک در عراق، سقوط 2 پهپاد در سلیمانیه

ایرنا : نخست وزیر عراق: اسرائیل بی‌اجازه از حریم ما برای حمله به ایران استفاده کرد

ایرنا : نخست وزیر عراق: رژیم صهیونیستی بی‌اجازه از حریم ما برای حمله به ایران استفاده کرد

مهر : اسپوتنیک: برنامه هسته‌ای ایران کمترین آسیب را دیده است

ایرنا : دولت ترامپ خواستار برکناری فرانچسکا آلبانیز از سمت خود شد

ایرنا : ادعای ترامپ: اسرائیل با شرایط آتش‌بس در غزه موافق است

مهر : عزاداری شب ششم محرم در ارومیه

مهر : تحریم‌های یکجانبه ناقض منشور ملل متحد است

ایرنا : فائو: کمتر از پنج درصد از زمین‌های غزه قابل کشت هستند

تسنیم : ترامپ: اسرائیل با آتش‌بس 60 روزه در غزه موافقت کرد

مهر : مراسم عزاداری شب ششم محرم در فومن

ایرنا : رئیس اتحادیه جهانی علمای مقاومت: همه مسلمانان باید از فلسطین حمایت کنند

مهر : ادعای ترامپ: اسراییل با آتش بس ۶۰ روزه در غزه موافقت کرده است

ایرنا : کمک ۱۸۰ میلیون دلاری سوئد به اوکراین

مهر : عزاداری شب ششم محرم در کرمانشاه

مهر : عزاداری شب ششم محرم در بجنورد

مهر : گشایش دفتر یادبود شهدای اقتدار در سفارت ایران در نیجر

مهر : بررسی راهکارهای تصفیه و استفاده مجدد از پساب مجتمع میگوی گمیشان

ایرنا : دیده بان حقوق بشر اروپا - مدیترانه: جلوگیری از ورود سوخت ابزاری برای آوارگی اجباری است

ایرنا : گشایش دفتر یادبود شهدا و مجروحان حملات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی در سفارت ایران در نیجر

مهر : عزاداری شب ششم محرم در بیرجند

تسنیم : حمله یمن، صهیونیست‌ها را غافلگیر و پروازها را مختل کرد

مهر : درگیری مرگبار در اراک

مهر : درخواست گروه ۷ برای بازگشت ایران به میز مذاکره

تسنیم : درخشان: پیشنهاد بدهند، حاضرم سرمربی پرسپولیس شوم

ایرنا : هشدار جنبش آزادگان فلسطین نسبت به فاجعه قریب‌الوقوع در نوار غزه

مهر : ۸۰ هکتار از فضای سبز شهر خرم‌آباد با آب شرب آبیاری می‌شود

مهر : آیین عزاداری «یاعباس، یاعباس» در شاهرود

تسنیم : آمریکا ارسال موشک‌های پدافند هوایی به اوکراین را متوقف کرد

ایرنا : پولیتیکو: پنتاگون ارسال برخی از مهمات و تسلیحات به اوکراین را متوقف کرد

تسنیم : چرا روسیه دیگر ابرقدرت شطرنج نیست؟

مهر : برگزاری مراسم «احلی من العسل» در ۱۸ بقعه گلستان

تسنیم : جام جهانی باشگاه‌ها| رئال مادرید با حذف یوونتوس به یک‌چهارم رسید

مهر : مجلس بر اجرای قانون جدید تعلیق همکاری با آژانس تأکید دارد

ایرنا : پیام عراقچی به وزیر خارجه عربستان سعودی

ایلنا : رئال مادرید 1-0 یوونتوس: صعود دشوار کهکشانی ها به مرحله بعد

مهر : دست‌ِخالی سدهای لرستان از آب

ایرنا : گشایش دفتر یادبود شهدای اقتدار در سفارت ایران در عربستان

ایرنا : خروج قطار باری زاهدان - کویته از ریل در میرجاوه

ایرنا : چهار عملیات موشکی و پهپادی یمن علیه رژیم صهیونیستی + فیلم

مهر : حق آبه زیست‌محیطی لرستان درست رهاسازی شود نه به نفع برنج‌کار

مهر : حق آبه زیست‌محیطی لرستان درست رهاسازی شود نه به نفع برنج‌کار!

مهر : آئین ۴۰۰ ساله «علم گردانی» در میناب

تسنیم : رسانه عبری: سهام داران بزرگ در حال خارج کردن دارایی خود از بورس هستند

مهر : اعلام آمادگی ایتالیا برای میزبانی از گفتگو میان ایران و آمریکا

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید