در گفت‌وگو با ایسنا تشریح شد

خاکسپاری سالانه ۷۰۰۰ عضو پیوندی در ایران / «اهدای عضو» نیازمند فرهنگسازی گسترده

خاکسپاری سالانه ۷۰۰۰ عضو پیوندی در ایران / «اهدای عضو» نیازمند فرهنگسازی گسترده

اگرچه ایران توانسته رتبه نخست پیوند عضو در میان کشورهای آسیایی را از آن خود کند ولی در جهان در جایگاه سی‌ویکم است و سالانه هم 7هزار عضو قابل پیوند از افراد مرگ مغزی به دلیل عدم رضایت‌ خانواده‌ها به اهدا، به خاک سپرده می‌شود...

به گزارش ایسنا،  کشورهای موفق در زمینه پیوندعضو با فرهنگ‌سازی و ایجاد این باور که فرد مرگ مغزی هیچ شانسی برای بازگشت به زندگی ندارد، به موفقیت‌های بسیاری در زمینه پیوند عضو نائل‌ آمده‌اند. به خاک سپردن ۷هزار عضو سالم از افراد مرگ مغزی بیانگر این است که فرهنگسازی در راستای پیوند عضو می‌بایست در کانون توجه قرار گیرد تا جایگاه کنونی ایران در زمینه پیوند عضو بهبود یابد؛ چراکه ایران از منظر تکنیک پزشکی با کشورهای پیشرفته در زمینه پیوند عضو تفاوتی ندارد و سرآمد است و تنها لازم است عضو قابل پیوند در درسترس باشد.  

روز ملی اهدای عضو

دکتر امید قبادی_ نایب‌رئیس هیات‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان در گفت‌وگو با ایسنا، بیان اینکه ۳۱ اردیبهشت ماه، «روز ملی اهدای عضو» است، درباره تاریخچه نامگذاری این روز اظهار کرد: امام خمینی (ره)، فتوای شرعی مجازبودن اهدای عضو از افراد مرگ مغزی را ۳۱ اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۸ صادر کرد و این فتوا پس از توضیحات دکتر ایرج فاضل صادر شد و به همین دلیل این روز به عنوان روز ملی اهدای عضو انتخاب شد.

وی درباره سبقه پیوند عضو از افراد مغزی در کشور توضیح داد: پیوند عضو از افراد مرگ مغزی از جمله دستاوردهای انقلاب اسلامی است؛ چرا که عمل پیوند عضو از افراد مرگ مغزی پیش از انقلاب اسلامی در کشور انجام نمی‌شد. عمل پیوند عضو در کشور می‌بایست در کانون توجه قرار گیرد؛ چرا که مایه مباهات است و می‌بایست به آن بسیار افتخار کرد.

فتوا و قوانین اهدای عضو از افراد مرگ مغزی

نایب‌رئیس هیات‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان درباره قانون پیوند عضو از افراد مرگ مغزی توضیح داد: قانون مجلس شورای اسلامی در ارتباط با پیوند عضو از افراد مرگ مغزی حدود ۱۱ سال پس از فتوای امام خمینی یعنی در سال ۱۳۷۹ به تصویب رسید. همچنین آیین‌نامه اجرایی هیات‌دولت درباره پیوند عضو از افراد مرگ مغزی در سال ۸۱ به تصویب رسید.

۸۵هزار پیوند عضو از زمان تصویب قانون تاکنون

وی درباره میزان ذخیره ریالی پیوند عضو از افراد مرگ مغزی توضیح داد: از زمان تصویب قانون پیوند عضو از افراد مرگ مغزی در مجلس شورای اسلامی تا به امروز، با اهدای عضو ۱۲هزار و ۸۰۰ نفر موافقت شده که حدود ۸۵ هزار بیمار را پیوند زده‌ایم و ذخیره ملی ایران در این زمینه بالغ بر ۳۰۰هزار میلیارد تومان است. عمل پیوند عضو در برخی کشورها به صورت خصوصی و با هزینه‌های زیاد انجام می‌شود؛ به طور مثال، هزینه پیوند «ریه» حدود یک‌ونیم میلیون دلار و هزینه پیوند «قلب» نیز یک میلیون دلار است.  

ایران، رتبه نخست پیوند عضو میان کشورهای آسیایی

قبادی با بیان اینکه ایران توانسته است رتبه نخست اهدای عضو در میان کشورهای آسیایی را از آن خود کند، توضیح داد: کشورهای کره‌جنوبی و امارات نیز توانسته‌اند به ترتیب جایگاه سوم و چهارم اهدای عضو را از آن خود کنند. بررسی‌ها بیانگر این است که یک واحد پیوند در شهر شیراز ۷۰۰ عمل پیوند کبد در یک سال انجام می‌دهد و جایگاه دوم با ۴۸۰ پیوند برای یک مرکز در ایالات‌متحده است. ایران، رتبه نخست پیوند کبد در یک مرکز در سطح جهان به حساب می‌آید.

خاکسپاری سالانه ۷۰۰۰ عضو قابل پیوند از افراد مرگ مغزی

مرگ هر بیمار پیوند عضو در هر ۲ تا ۳ ساعت

نایب‌رئیس هیات‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان درباره میزان مرگ‌ومیر افراد نیازمند پیوند عضو در لیست انتظار پیوند، توضیح داد: بررسی‌ها حاکی از آن است که هر دو تا سه ساعت، یک بیمار نیازمند پیوند عضو، جان خود را در لیست انتظار دریافت عضو، از دست می‌دهد و این در حالی است که سالانه حدود ۶هزار تا ۷هزار عضو سالم قابل اهدا از افراد مرگ مغزی در کشور به خاک سپرده می‌شوند.

سالانه ۸۰۰۰ مرگ مغزی در کشور

او با بیان اینکه بیش از ۵ هزار تا ۸ هزار مرگ مغزی سالانه در کشور اتفاق می‌افتد، گفت: ضربه به سر، مهم‌ترین علت مرگ مغزی در سطح جهان به ویژه کشورهای منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت به حساب می‌آید و حوادث ترافیکی، مهم‌ترین عامل ضربه به سر محسوب می‌شود. آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۱۶هزار تا ۲۰هزار نفر سالانه در کشور به دلیل حوادث ترافیکی جان خود را از دست می‌دهند که ۵هزار تا ۸هزار نفر از این افراد به دلیل مرگ مغزی جان خود را از دست می‌دهند.

سالانه تا ۴هزار مرگ مغزی با اعضای مناسب پیوند

بازگشت‌ناپذیری مرگ مغزی را باور کنید

وی ادامه داد: سالانه حدود ۳هزار تا ۴هزار مرگ مغزی با اعضای مناسب پیوند وجود دارد ولی فقط یک سوم این افراد به اهدای عضو رضایت می‌دهند. فرهنگ اهدای عضو ریشه در نوع‌دوستی و ایثار دارد و به طور قطع، ایثار و نوع‌دوستی در میان ایرانی‌ها رایج است؛ اما نکته آن است که «بازگشت ناپذیری مرگ مغزی» را باور نکرده‌اند و این موضوع در جامعه نهادینه نشده است. به دلیل اینکه بازگشت‌ناپذیری مرگ مغزی در جامعه نهادینه نشده، دو سوم خانواده‌هایی که یک نفر از عزیزان آنها دچار مرگ مغزی می‌شود به پیوند عضو رضایت نمی‌دهند.

زمان طلایی برای پیوند عضو از افراد مرگ مغزی

نایب‌رئیس هیات‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان با بیان اینکه «زمان طلایی» برای پیوند عضو بسیار اهمیت دارد، گفت: فرد مرگ مغزی در نهایت می‌تواند تا دو هفته نسبت به دستگاه‌های اکسیژن‌سازی مصنوعی پاسخ دهد تا خانواده او نسبت به عمل پیوند عضو رضایت دهند ولی ریه‌ها تا ۲۴ ساعت نخست و قلب نیز طی ۴۸ تا ۷۲ ساعت قابلیت پیوند دارند و سپس کیفیت خود را از دست می‌دهند. کشوری می‌تواند نهایت استفاده از پیوند عضو از بیماران مرگ مغزی را داشته باشد که کمتر از ۲۴ ساعت از زمان اعلام مرگ، موافقت خانواده فرد مرگ مغزی برای پیوند عضو را کسب کند.

قبادی توضیح داد: هنگامی که زمان کسب رضایت از خانواه بیمار مرگ‌مغزی طولانی می‌شود، فقط کلیه‌ها، کبد، روده بزرگ و لوزالمعده برای پیوند مناسب است و به دلیل اینکه فرایند کسب رضایت برای پیوند عضو در کشور طولانی می‌شود، فقط یک درصد بیماران نیازمند پیوند ریه عمل می‌شوند و همچنین میزان عمل پیوند قلب از افراد مرگ مغزی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد است. به دلیل اینکه خانواده‌های افراد مرگ مغزی نسبت به انجام عمل پیوند عضو دیرهنگام رضایت می‌دهند، میزان پیوند عضو در کشور نسبت به کشورهایی که در این زمینه فعالیت کرده‌اند، کمتر است.

جایگاه ایران از منظر پیوند عضو در سطح جهان

او درباره جایگاه ایران در زمینه پیوند عضو توضیح داد: اسپانیا در جایگاه نخست پیوند عضو قرار دارد و کشور ما نیز جایگاه سی‌ویکم را از آن خود کرده است. حدود ۳۰ سال است که اسپانیا توانسته رتبه نخست پیوند عضو را از آن خود کند و سپس آمریکا، پرتغال، بلژیک و اسلوونی در جایگاه‌های بعدی قرار دارند.

ضرورت فرهنگ‌سازی در زمینه اهدای عضو

نایب‌رئیس هیات‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان با بیان اینکه ایران از منظر تکنولوژی با کشورهای پیشرفته تفاوتی ندارد، افزود: ایران از منظر پیوند و اهدای عضو دارای کرسی‌های بین‌المللی است و نتایج و خروجی پیوند عضو در ایران با کشورهای پیشرفته تفاوتی ندارد. موضوع این است که عضو قابل پیوند می‌بایست در دسترس باشد تا پزشکان‌مان بتوانند عمل پیوند را انجام دهند. با توجه به این شرایط باید گفت آنچه که در زمینه پیوند عضو از عمل پیوند مهم‌تر است، فرهنگ‌سازی و بسترسازی مورد نیاز اجتماعی است.

۳ ضلع تشکیل‌دهنده پیوند عضو

وی با بیان اینکه پیوند عضو از سه ضلع  تشکیل می‌شود، تصریح کرد: «علم»، «تجهیزات و امکانات» و «فرهنگ» سه ضلع تشکیل دهنده پیوند عضو هستند. علم که پایه و ضلع اول پیوند عضو به حساب می‌آید و ۲۰ درصد در نجات جان بیماران نقش دارد. میزان سهم تجهیزات و امکانات در حفظ نجات بیماران پیوند عضو حدود ۳۰ درصد است؛ اما سهم فرهنگ در این میان از دو ضلع دیگر بیشتر است. نقش رسانه، سازمان‌ها و نهادهای فرهنگ‌ساز، نقش نام‌آوران عرصه‌های فرهنگ، علم، ادب و هنر کشور ۲.۵ برابر نقش پزشکان است.

ضرورت آمادگی جامعه برای پیوند عضو

او ادامه داد: پیوند عضو، یک کار  تکنولوژیک و علمی است و در صورت در دسترس بودن عضو قابل پیوند انجام می‌شود؛ اما موضوع این است که جامعه برای رضایت پیوند عضو آمادگی داشته باشد. هنگامی که پیوند عضو در یک کشور پیشرفت نمی‌کند نباید مسئولان حوزه سلامت را به چالش کشید، بلکه تمام مسئولان حوزه فرهنگ، خیرین، حامیان و نام‌آوران عرصه‌های مختلف باید پاسخگو باشند. شرایط می‌بایست به نحوی باشد که فرهنگ مردم ایران در ارتباط با مرگ مغزی مانند مردم اسپانیا باشد و مرگ مغزی را مرگ حتمی قلمداد کنند.

تفاوت «کما» و «مرگ مغزی»

 وی با بیان اینکه طبیعی است که مردم تفاوت میان «کما» و «مرگ مغزی» را ندانند، توضیح داد: هنگامی که مردم برای درمان بیماری به پزشک مراجعه می‌کنند، بدون چانه‌زنی نسبت به مصرف داروی تجویزی اقدام می‌کنند یا به نیت درمان خود را به تیغ جراحی پزشکان می‌سپارند. این موضوع را مطرح کردم تا بگویم پزشکان مرجعی برای تشخیص مرگ مغزی یا کما هستند؛ من از مردم می‌خواهم همانطور که برای تشخیص یک بیماری به پزشک اقتدا می‌کنند، تشخیص و اعلام مرگ مغزی را نیز پذیرا باشند.

۸ عضو قابل اهدا

نایب‌رئیس هیات‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان درباره مرگ مغزی گفت: در مرگ مغزی، خون‌رسانی داخل مغز به طور کامل متوقف می‌شود؛ به همین دلیل پس از مدتی  مغز متلاشی می‌شود؛ سلول‌های مغزی می‌میرند و گردش خون برای فرد مرگ مغزی را با استفاده از لوله اکسیژن می‌توان برای چند روز حفظ کرد. هشت عضو بدن قابل اهدا هستند و می‌تواند جان هشت نفر را نجات دهد. من از خانواده‌های افراد مرگ مغزی می‌خواهم به جای اینکه اعضای عزیزان خود را به خاک بسپارند، با این اعضا، جان بیماران نیازمند پیوند عضو را نجات دهند.

وی افزود: مغز در افرادی که در کما به سر می‌برند سالم است و این افراد فوت شده قلمداد نمی‌شوند. فرد مرگ مغزی در نهایت به مدت ۱۴ روز به وسیله دستگاه‌ها قابل نگه‌داشتن است. من به عنوان یک پزشک می‌گویم که فرد مرگ مغزی و فردی که در کما به سر می‌برد از روی ظاهر قابل تمایز نیستند و وضعیت آنها با معاینات پزشکی تشخیص داده می‌شود. من از مردم می‌خواهم که تشخیص میان کما و مرگ مغزی را به پزشکان واگذار کنند، همان‌طور که تشخیص بین بیماری آپاندیسیت یا التهاب کیسه صفرا را به پزشکان واگذار می‌کنند.

باور مرگ مغزی، مهم‌ترین عامل نجات بیماران نیازمند عضو

قبادی گفت: خانواده‌های افراد مرگ مغزی با اعلام رضایت برای پیوند عضو می‌توانند برای عزیزان خود باقیات‌ و صالحات داشته باشند. باور مرگ مغزی، مهم‌ترین عامل نجات جان بیماران نیازمند پیوند در تمام دنیا به حساب می‌آید و هر کشوری در این زمینه فرهنگسازی کرده، توانسته است جان بیماران پیوند عضو را نجات دهد. امیدوارم که مسئولان کشور هنگامی که یک نفر از بستگان آنها به پیوند عضو نیاز دارد، متوجه اهمیت فرهنگ‌سازی در زمینه ترویج پیوند عضو نشوند، چرا که آن زمان بسیار دیر است. امیدوارم که فرهنگ‌سازی گسترده در زمینه پیوند عضو شکل گیرد.  

انتهای پیام

لینک خبر

اخبار اجتماعی

زاکانی: مجسمه آرش کمانگیر در میدان ونک جلوه‌ای از ایران قوی است

زاکانی: مجسمه آرش کمانگیر در میدان ونک جلوه‌ای از ایران قوی است

شهردار تهران با اشاره به اینکه مجسمه آرش کمانگیر در میدان ونک جلوه‌ای از ایران قوی است، گفت: از آغاز تا امروز همواره بوده‌اند آرش‌هایی که از استقلال ملی ایرانیان دفاع کرده‌اند.

پیشنهاد ایران برای ایجاد شبکه‌ دیجیتال تبادل‌ دانش میان جوانان بریکس

پیشنهاد ایران برای ایجاد شبکه‌ دیجیتال تبادل‌ دانش میان جوانان بریکس

خبرگزاری مهر

مدیرکل امور بین‌الملل وزارت ورزش و جوانان با اشاره به پیشنهاد ایران برای راه‌اندازی شبکه دیجیتال تبادل دانش میان جوانان بریکس گفت: جوانان بریکس می‌توانند نظم جهانی عادلانه‌تری بسازند.

اعزام زائران برای عمره از نیمه دوم ماه محرم آغاز می‌شود

خبرگزاری مهر
اطلاعیه مرکز ارتباطات شستا در پی حادثه پتروشیمی خارک

اطلاعیه مرکز ارتباطات شستا در پی حادثه پتروشیمی خارک

خبرگزاری مهر

در پی حادثه انفجار و وقوع آتش سوزی در پتروشیمی خارک، مرکز ارتباطات و مسئولیت اجتماعی شستا اطلاعیه‌ای صادر کرد.


لینک های ویژه


گوناگون


آخرین اخبار


مهر : علت حادثه آتش‌سوزی خارگ در دست بررسی است

مهر : نشست ستاد اربعین کرمانشاه با حضور رئیس ستاد مرکزی اربعین برگزار شد

مهر : برگزاری جشن گلریزان اجتماعی در مشهد مقدس

ایرنا : فیلم| گل افشانی گلزار شهدای کرمان در آستانه عید غدیر

ایسنا : چهارمین جشنواره رسانه‌ای بین‌المللی امام رضا(ع) برگزیدگان خود را شناخت

تسنیم : مسلمانان و آزادگان جهان از ستم به فلسطینیان خشمگین هستند

ایلنا : مشکلات مربوط به دفترچه آزمون استخدامی آموزش و پرورش حل شد

مهر : همایش بزرگ گردشگری شهری تیرماه در تهران برگزار می شود

مهر : جشن با شکوه عید غدیر در ۴ نقطه از ایرانشهر برگزار می شود

ایرنا : اطلاعیه شستا در پی حادثه پتروشیمی خارک

ایلنا : ویتکاف درباره ابعاد گسترده پاسخ ایران به حمله احتمالی اسرائیل هشدار داده است

مهر : رونمایی از اپلیکیشن جامع گردشگری استان‌های کشور در ارومیه

ایسنا : ایجاد مراکز سیار اهدای خون در سطح استان ایجاد شود

ایسنا : مراکز سیار اهدای خون در سطح استان ایجاد شود

ایرنا : همدان، تلاقی سلامت و تمدن

ایرنا : معاون رئیس‌جمهور: آموزش و مشارکت مردمی کلید حل بحران‌های زیست‌محیطی است

مهر : ایتالیا: نشانه‌ای از حمله قریب‌الوقوع اسرائیل به ایران وجود ندارد

ایسنا : پشت پرده برابری جنسیتی دروغین غرب / ۷۴٪ شرکت‌های انگلیسی حقوق مردان را بیشتر می‌دهند!

مهر : بورس کالا در آذربایجان غربی راه اندازی شود

ایرنا : دومین سالگرد شهادت، مدافع امنیت شهید سجاد امیری در کرمانشاه برگزار شد

ایلنا : لیگ ملت های والیبال؛ پیروزی دشوار لهستان مقابل ژاپن

مهر : ولایت فقیه در امتداد غدیر است

ایرنا : توزیع ۸۶۲۰ میلیارد تومان اعتبار عمرانی در سیستان و بلوچستان تصویب شد

ایرنا : سرپرست حجاج ایرانی: مسلمانان و آزادمردان جهان از ستم به فلسطینیان خشمگین هستند

ایسنا : امضای ۱۲ تفاهم نامه سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی آذربایجان‌غربی

صدا و سیما : پیام تسلیت رئیس جمهور به مقامات هندی

ایرنا : اعلام آمادگی سرمایه‌گذار خارجی برای ساخت هتل بیمارستان در همدان

مهر : «شادراه کودکانه غدیر» برای دومین سال متوالی برگزار می‌شود

صدا و سیما : برندگان هلوساید معرفی شدند

ایرنا : هشدار آمریکا به شهروندان خود در خاورمیانه و شمال آفریقا

ایلنا : اطلاعیه شستا پیرامون حادثه پتروشیمی خارک

مهر : وضعیت بحرانی دشت یزد - اردکان آئینه عبرت کشور است

ایرنا : استاندار زنجان: از ظرفیت‌های قانونی در ارتقا خدمات به بازنشستگان استفاده شود

ایسنا : اهداء جهیزیه و جشن ازدواج ۱۱۴ زوج جوان در دهه امامت و ولایت

مهر : خبر خوش برای دوستداران میراث فرهنگی؛ آزادسازی کاروانسرای سمنان قطعی شد

ایسنا : اختلاف در جنبش حامی ترامپ درباره نحوه توافق با ایران

ایسنا : بازداشت توزیع‌کننده شاخص مواد مخدر در قم

ایرنا : تظاهرات بولیوی، به خون کشیده شد

مهر : برپایی ۲۰ موکب صلواتی به مناسبت عید غدیر در نیکشهر، راسک و سرباز

ایسنا : معرفی ۱۲ فرصت سرمایه‌گذاری در حوزه ورزش آذربایجان غربی

ایسنا : لزوم حمایت ملی برای رفع چالش‌های آموزشی گلستان

مهر : محدودیت ترافیکی عید غدیر در زنجان اعلام شد

مهر : کاروانسرای تاریخی سمنان در اولویت مرمت فوری قرار گرفت

تسنیم : آماده‌باش کامل ناوگان حمل و نقل برای جابجایی 7.5 میلیون زائر

ایرنا : فراخوان جشنواره کاریکاتور با موضوع باج‌نیوزها

تسنیم : آب پایدار برای زائران اربعین ‌در ‌مسیر کرمانشاه تأمین شد‌

مهر : برپایی موکب رهروان شهدا تالش محله لنگرود به مناسبت عید غدیر خم

ایلنا : آتش سوزی در واحد جذب کارخانه LPG پتروشیمی خارک /یک نفر جان باخت

ایرنا : مراسم جشن عید غدیر در حرم امام خمینی (ره)

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید