در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد

ساختمان‌ها سالانه ۵۵ میلیارد دلار انرژی می‌بلعند/رسیدن بحران انرژی ایران به آستانه نقطه بی‌بازگشت

ساختمان‌ها سالانه ۵۵ میلیارد دلار انرژی می‌بلعند/رسیدن بحران انرژی ایران به آستانه نقطه بی‌بازگشت

رئیس کمیته تخصصی تدوین ویرایش پنجم مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان با اشاره به مصرف سالانه بیش از ۵۵ میلیارد دلار انرژی در بخش ساختمان، از تدوین ویرایشی «نتیجه‌محور» برای کاهش واقعی مصرف انرژی در تمامی کاربری‌های ساختمانی خبر داد و تأکید کرد: این تکلیف قانونی از سال ۱۳۸۹ بر زمین مانده و اگر امروز اجرا نشود، کشور به نقطه بی‌بازگشت بحران انرژی نزدیک می‌شود.

حمید یزدانی در گفت‌وگو با ایسنا، اجرای این ویرایش را تکلیف قانونی عنوان کرد و گفت: ویرایش‌های پیشین مبحث ۱۹ (از جمله ویرایش چهارم) فرض را بر این گذاشته بودند که مصرف انرژی در ساختمان‌ها باید به سطح مشخصی کاهش یابد؛ اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که این هدف محقق نشده و وضعیت مصرف انرژی در ساختمان‌ها همچنان نگران‌کننده است.

وی افزود: وقتی صحبت از ساختمان می‌کنیم، یعنی تمام کاربری‌ها نه فقط کاربری مسکونی یعنی تمام ساختمان‌های اداری، تجاری، آموزشی، درمانی و سایر کاربری‌ها (به‌جز ساختمان‌هایی با فرآیند تولید صنعتی)، این مجموعه ساختمان‌ها سهم قابل‌توجهی در مصرف انرژی دارند. برآورد ما در سال ۲۰۲۴ نشان داد که این ساختمان‌ها با سهمی معادل ۴۸ درصد از مصرف گاز و ۴۰ درصد از مصرف برق، حدود ۵۵ میلیارد دلار انرژی مصرف کرده‌اند.

یزدانی خاطرنشان کرد: بر اساس ماده ۳ دستورالعمل اجرایی ماده ۱۸ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، وزارت راه و شهرسازی مکلف به اجرای سه اقدام کلیدی شامل «ممیزی انرژی»، «رده‌بندی انرژی» و «تعبیه سامانه‌های کنترلی» در حوزه ساختمان‌ها شده است.

وی به گزارش سازمان بازرسی کل کشور درباره ناترازی گاز در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: از میان ۶ علت اصلی ناترازی گاز که در این گزارش به وزارت نفت اعلام شده بود، سه مورد مستقیماً با مبحث ۱۹ و مدیریت انرژی در ساختمان‌ها مرتبط بودند. در ادامه همین گزارش که به وزارت راه و شهرسازی نیز ارسال شد، صراحتاً تأکید شده بود که با وجود بازنگری مبحث ۱۹ در سال ۱۳۹۹، به دلیل عدم تحقق الزامات پیشین، باید این مبحث مجدداً مورد بازنگری قرار گیرد.

یزدانی ادامه داد: بر همین اساس، ویرایش جدید با رویکرد «نتیجه‌محور» تدوین شده و در آسیب‌شناسی انجام‌شده، چهار حوزه دارای چالش شناسایی شد: فنی، اجرایی، حقوقی و اقتصادی. در این ویرایش تلاش کردیم تکالیف را با ضمانت اجرایی بهتر، منطق اقتصادی روشن‌تر و ابزارهای فنی دقیق‌تر تعریف کنیم.

وی اظهار کرد: یکی از اقدامات مهم، برقراری ارتباط میان «رده انرژی در مرحله طراحی» با «برچسب انرژی ساختمان» است؛ شاخصی که سال‌ها پیش توسط سازمان ملی استاندارد و شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت تدوین شده بود، اما در مقیاس کلان اجرایی نشد.

یزدانی تأکید کرد: در ویرایش جدید، سازنده موظف است اعلام کند ساختمان مورد نظر در طول سال چند کیلووات ساعت انرژی به ازای هر متر مربع مصرف می‌کند. در این راستا، تمرکز ویرایش پنجم بر سامانه‌های پایش و اندازه‌گیری مصرف انرژی است، به‌گونه‌ای که اجرای آن برای پروژه‌ها ساده و ممکن باشد.

وی ادامه داد: در ویرایش چهارم، چهار روش برای بهینه‌سازی انرژی پیشنهاد شده بود که باعث سردرگمی شده بود؛ ما این روش‌ها را به دو روش مشخص و کاربردی «تجویزی» و «شبیه‌سازی» محدود کردیم.

هزینه یا سرمایه‌گذاری؟

یزدانی در خصوص دغدغه‌ها درباره هزینه اجرای فناوری‌های نوین انرژی، گفت: این موضوع مطالبه ما نیست، بلکه تکلیف قانونی است که از سال ۱۳۸۹ بر زمین مانده است. اگر از همان زمان اقدام شده بود، امروز با بحران ناترازی انرژی روبه‌رو نبودیم.

وی افزود: ما نمی‌دانیم ساختمان‌ها با چه کاربری‌های مختلف و در اقلیم‌های متنوع کشور، چند کیلووات‌ساعت بر متر مربع در سال، انرژی مصرف می‌کنند. این در حالی است که مجمع تشخیص مصلحت نظام، سازمان بازرسی کل کشور، شورای عالی امنیت ملی و نهادهای بالادستی دیگر به‌صورت جدی این مسئله را پیگیری می‌کنند.

یزدانی گفت: استفاده از فناوری‌های مدیریت مصرف انرژی نه تنها هزینه نیست، بلکه یک صرفه‌جویی اقتصادی بزرگ است. به‌عنوان نمونه، در چند پروژه در شهر تهران که صرفاً با نصب سامانه‌های میترینگ و ساب‌میترینگ (اندازه‌گیری مصرف گاز، برق، آب) اجرا شدند، تا ۶۹ درصد کاهش مصرف گاز در زمستان سال گذشته حاصل شد.

وی با بیان اینکه ساختمان‌های بزرگ و پروژه‌های حرفه‌ای هم‌اکنون داوطلبانه از این سامانه‌ها استفاده می‌کنند، تصریح کرد: سازنده‌ای که امروز یک مجتمع تجاری یا بیمارستان می‌سازد، خودش سامانه میترینگ را نصب می‌کند، چون می‌داند در صورت عدم نصب، در دوره بهره‌برداری باید چندین برابر هزینه پرداخت کند.

فناوری بومی وجود دارد

رئیس کمیته تخصصی مبحث ۱۹ گفت: در فراخوان رسمی، جلساتی با سندیکای تاسیسات مکانیکی و الکتریکی، انجمن‌های تخصصی هوشمندسازی، معاونت‌های وزارت صمت و سازمان ملی استاندارد برگزار کردیم و تأیید شد که فناوری‌های موردنیاز در کشور تولید می‌شوند.

وی از عرضه برخی محصولات و تجهیزات مصرف کننده انرژی بدون هویت مشخص و استاندارد انتقاد کرد و گفت: اینکه گفته می‌شود تجهیزات نیست، نوعی «فرار به جلو» است. در حالی که شرکت‌های دانش‌بنیان متعددی داریم که در این زمینه فعالیت علمی و صنعتی گسترده داشته‌اند.

یزدانی افزود: یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان بیش از ۲۵ هزار پروژه مورد تأیید شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت در این حوزه انجام داده است. حتی معاونت تجهیزات وزارت صمت اعلام کرد که امکان تدوین سخت‌گیرانه‌تر این ویرایش نیز وجود داشت، چون تجهیزات با بازدهی بالاتر در کشور تولید می‌شود؛ با این حال ما ملاحظات اجرایی را رعایت کردیم.

گام‌های بعدی و خطر پیش‌رو

یزدانی تأکید کرد: یکی از ساده‌ترین و مؤثرترین فناوری‌ها همین سامانه‌های میترینگ هستند که به ما نشان می‌دهند کدام بخش از ساختمان یا سیستم از حالت استاندارد خارج شده و نیاز به اصلاح دارد.

وی ادامه داد: در صفحه ۴۴ ویرایش جدید مبحث ۱۹، جدول زمان‌بندی اجرای آن آمده که در آن برای ساختمان‌های گروه‌های مختلف (الف، ب، ج، دال) مهلت‌هایی متناسب با نوع کاربری و مساحت تعیین شده است. برای مثال، در گروه الف (ساختمان‌های زیر ۶۰۰ متر مربع)، تنها الزاماتی مانند پنجره دوجداره و پوسته مناسب اعمال می‌شود. اما برای ساختمان‌های بزرگ‌تر، الزامات به‌تدریج در بازه پنج‌ساله اجرا خواهند شد.

یزدانی خاطرنشان کرد: این ویرایش در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ با رأی قاطع اعضای شورای تدوین مقررات ملی ساختمان به تصویب رسید و هم‌اکنون در انتظار ابلاغ رسمی از سوی وزارت راه و شهرسازی به وزارت کشور است.

وی گفت: بحران انرژی کشور بسیار جدی‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنیم. ساختمان‌ها در مرحله بهره‌برداری عملاً رها شده‌اند. همین موضوع باعث تدوین ویرایش جدید مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان شده است. اگر اکنون برای کنترل مصرف انرژی در ساختمان‌ها اقدام نکنیم، ممکن است به نقطه‌ بی بازگشت انرژی در کشور برسیم، جایی که اصلاح شرایط دیگر ممکن نباشد.

انتهای پیام

لینک خبر

اخبار علمی‌ و دانشگاهی

نخستین سوخت‌گیری ماهواره‌ای در مدار زمین/شکست مهندسان چینی از تراشه هوش مصنوعی

نخستین سوخت‌گیری ماهواره‌ای در مدار زمین/شکست مهندسان چینی از تراشه هوش مصنوعی

سرویس علمی و دانشگاهی ایسنا در روز پنجشنبه، ۲۲ خرداد ماه ۱۴۰۴ میزبان اخبار گوناگونی در حوزه‌هایی همچون علم، پژوهش، فضا، دانش‌بنیان‌ها، فناوری، هوش مصنوعی و دانشگاهی بود که در اینجا قصد داریم نگاهی به خلاصه‌ای از این اخبار بیندازیم.

خیار دریایی می‌تواند کلید درمان سرطان باشد

خیار دریایی می‌تواند کلید درمان سرطان باشد

خبرگزاری ایسنا

پژوهش‌های جدید نشان داده‌اند که خیار دریایی به‌طور طبیعی ترکیب قندی ویژه‌ای تولید می‌کند که توانایی مهار آنزیمی کلیدی در رشد سرطان را دارد. گام بعدی در این مسیر، یافتن راهی برای تولید انبوه این ترکیب ضدسرطان دریایی است.

تشخیص بیماری سلیاک بدون مصرف اجباری گلوتن با آزمایش خون

خبرگزاری ایسنا
ساخت میکروربات‌ جادویی توسط پژوهشگران چینی

ساخت میکروربات‌ جادویی توسط پژوهشگران چینی

خبرگزاری ایسنا

پژوهشگران چینی موفق به ساخت یک میکروربات پیشرفته شده‌اند که با استفاده از میدان‌های مغناطیسی می‌تواند قطرات ریز مایعات را با دقت و سرعت بالا جابه‌جا کند.


لینک های ویژه


گوناگون


آخرین اخبار


ایسنا : معرفی بیش از ۸۰۰ فرصت سرمایه‌گذاری در همایش آذربایجان‌غربی

مهر : دنیا از توانمندی موشکی ایران در شگفت است

مهر : جشن غدیر در حریم قدس؛ تدارکات ویژه حرم رضوی برای بزرگترین عید شیعیان

مهر : سفر قریب‌الوقوع فرمانده تروریست‌های «سنتکام» به اراضی اشغالی

ایسنا : ورود رسمی لرتباران به لیگ برتر کشتی کشور

ایسنا : اقدامات قابل قبول چهارمحال و بختیاری در بهسازی شبکه معابر و آسفالت خیابان‌ها

مهر : اجرای سرود به مناسبت جشن عید غدیرخم در مصلای اراک

مهر : تشرف دسته جمعی ۷۰۰ نفر از مدیران پرستاری وزرات بهداشت به حرم رضوی

ایسنا : وجود امنیت در ایران مورد توجه گردشگران خارجی قرار دارد

مهر : سنندج غرق در نور غدیر؛ روایتی از دلدادگی بی‌پایان به ولایت

تسنیم : قطع عضو و خودکشی؛ ارمغان غزه برای نظامیان ذخیره ارتش اسرائیل

ایرنا : ۵۰ موکب از تهران تا مرز پذیرای زائران اربعین هستند

مهر : پینگ پنگ باز نوجوان ایران در کانتندر نروژ قهرمان شد

ایرنا : پیام تسلیت رئیس جمهور به نخست وزیر هند در پی حادثه سقوط هواپیما

ایسنا : پوتین: برنامه جدید تسلیحات دولتی باید ایجاد سامانه‌ای همه‌منظوره برای پدافند هوایی را تضمین کند

ایسنا : پیام تبریک گروه‌های مقاومت فلسطین در پی عملیات تیراندازی در شمال کرانه باختری

ایسنا : شکایت فلسطین به فیفا و AFC به خاطر قضاوت بنیادی فر

مهر : زاکانی: مجسمه آرش کمانگیر در میدان ونک جلوه‌ای از ایران قوی است

مهر : پیام تسلیت پزشکیان به رئیس جمهور هند در پی سقوط هواپیمای مسافربری

ایرنا : سفیر ایران استوارنامه خود را به پادشاه انگلیس ارائه کرد

ایلنا : رامین درم بخش درگذشت

صدا و سیما : رای ضعیف، پاسخ قوی

ایرنا : تدابیر ترافیکی جشن غدیر در کرمانشاه اعلام شد

مهر : جشن غدیر تجلی «یدالله مع الجماعه» است

مهر : پیشنهاد ایران برای ایجاد شبکه‌ دیجیتال تبادل‌ دانش میان جوانان بریکس

مهر : مهاباد میزبان نخستین جشنواره تئاتر در غرب کشور

مهر : برگزاری جشن غدیر ویژه کودکان در پارک ۱۵ خرداد بیجار

مهر : استقبال مردم مشهد از عید غدیر با برپایی موکب های پذیرایی

مهر : آیین افتتاحیه طرح ملی نوجوانه ها در اراک

ایسنا : رویداد بزرگ زیستبان در ساری

مهر : تصاویری از اهدای شناسنامه نمادین به خانواده شهید «حسن عشوری»

صدا و سیما : تخصیص ۴۰ هزار میلیارد تومان به استان ایلام

مهر : غدیر بزرگترین عید مسلمانان؛ باید در مسیر ولایت حرکت کنیم

ایسنا : سکوت جهانی در برابر کشتار کودکان غزه، زخمی عمیق بر وجدان بشریت است

ایرنا : ادعاهای تکراری وزیر خارجه آلمان درباره برنامه ی هسته ای ایران

مهر : کاهش سطح زیر کشت گندم و جو در بردسکن نگران‌کننده است

تسنیم : غدیرنقطه عطف تاریخ که عدالت و ولایت را همیشه جاودانه کرد

مهر : امضای تفاهم نامه ۲.۵هزار میلیارد تومانی در بخش گردشگری آذربایجان غربی

مهر : اعزام زائران برای عمره از نیمه دوم ماه محرم آغاز می‌شود

تسنیم : بازگشت حاجیان گیلانی با قلب‌هایی سفیدتر از احرام

مهر : سفیر آمریکا: تل‌آویو بدون چراغ سبز ما دست به حمله نمی‌زند

ایرنا : تظاهرات در تل‌آویو برای سرنگونی حکومت نتانیاهو

ایسنا : ضربه نیروی انتظامی سیستان و بلوچستان به سوداگران مرگ و کشف انواع مواد مخدر در نیکشهر

تسنیم : نوجوان 16 ساله چطور جیب مردم را خالی می‌کرد

ایرنا : ساخت یک‌هزار کلاس درس از اولویت‌های دولت در سیستان و بلوچستان است

ایرنا : پیام تبریک مدیرعامل بانک مسکن به مناسبت فرارسیدن عید سعید غدیرخم

ایسنا : مراسم عمامه گذاری طلاب حوزه علمیه اصفهان

تسنیم : دیدار اعضای کاروان قرآنی نور با نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت

تسنیم : پیام غدیر را به نسل‌های بعدی باید منتقل کنیم

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید