طاهری در گفت‌وگو با ایلنا:

طالبان بر سر همه طرف‌های مذاکرات قطر کلاه گذاشت/ باید با امکاناتی که داریم، طالبان را منفعل کنیم/ هیج وقت به صورت جدی دنبال حقوق‌مان در قرارداد ۱۳۵۱ نبودیم

asdasd
کد خبر : ۱۳۶۱۲۳۴

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: ما باید با یک دیپلماسی قوی‌تر و با یک ابزار صددرصد غیرمطمئن نسبت به طالبان وارد هرگونه مذاکره با آنان شویم. یعنی اصلا نمی‌شود به این گروه اعتماد کرد، زیرا چیزی ندارند که بخواهند به آن وصل باشند. بنابراین در مذاکره با گروهی که به هیچ اهلیت و اعلمیتی اعتقاد ندارد باید طرف مذاکره‌کننده را دچار چالش کنیم.

عبدالمحمد طاهری کارشناس مسائل افغانستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در پاسخ به این سوال که موضوع حق‌آبه هیرمند به موضوع چالش برانگیز میان دولت ایران و امارت اسلامی طالبان در افغانستان تبدیل شده است. دلیل این تنش چیست، گفت: گروه طالبان تکیه‌گاه مستحکمی نیست. گروهی که با سرکوب، تصرف وحشتناک و خونریزی، جامعه‌ای را اشغال کرده است، اگر بخواهیم با آن‌ها وارد عقد قرارداد شویم، باید همه جوانب امر را در نظر داشته باشیم. اگر دقت کرده باشید از مذاکراتی که در قطر انجام شد، بر سر آمریکایی‌ها، سر اشرف غنی و سایر مشارکت‌کننده‌ها کلاه گذاشتند. به تفاهنامه گذشته رجوع کنید، ببینید طالبان به چند درصد از تعهداتی که آن را امضا کردند، عمل کردند؟ به هیچ کدام عمل نکردند. 

وی افزود: بنابراین با شناختی که من به صورت میدانی از گروه طالبان دارم، بعید می‌دانم که به این گروه در هیچ‌ زمینه‌ای بشود اعتماد کرد. پاسخم به این سوال این است که ما باید با یک دیپلماسی قوی‌تر و با یک ابزار صددرصد غیرمطمئن نسبت به طالبان وارد هرگونه مذاکره با آنان شویم. یعنی اصلا نمی‌شود به این گروه اعتماد کرد، زیرا چیزی ندارند که بخواهند به آن وصل باشند. بنابراین در مذاکره با گروهی که به هیچ اهلیت و اعلمیتی اعتقاد ندارد باید طرف مذاکره‌کننده را دچار چالش کنیم.

طاهری تصریح کرد: مطلب دوم این است که خود جامعه افغانستان هم مشکل کم‌آبی دارند و اگر میانگین بگیریم آنها هم دچار خشکسالی هستند، ولی اینکه رود هیرمند در حال حاضر سیراب است یا نیست؛ بله سیراب است. اطلاعاتی که می‌گویند نادرست است. مردم زابل و سیستان ما بی‌گناه هستند و باید به این حقابه‌ای که از سال ۵۱ بین ظاهرشاه و حکومت پهلوی منعقد شد، پایبند باشند. بعد از جریان طالبان، در دوره اشرف غنی و حتی دوره اول و دوم کرزای شرایط ما خوب بود. اما از زمانی که دولت پشتون‌ها بر سرکار آمدند، با ما زاویه پیدا کردند. اگرچه کرزای هم پشتون بود اما فردی بود که رویکرد مثبتی داشت و نیروهایی که به خدمت گرفته بود عموما نیروهای جبهه شمال بودند و روابط‌شان هم با ما خوب بود و تاحدودی هم بحث حقابه ما حل و فصل می‌شد.

وی در ادامه گفت: بنابراین طالبان زاویه‌شان با ما بیشتر و بیشتر شد. به همین دلیل است که امروز حقابه ما را نمی‌دهند و بهانه می‌آورند که اگر آب داشته باشیم، حق‌آبه را می‌دهیم که حرف کاملا غلط و نادرستی است. بنابراین شاید ما الان ناگزیر شویم با فشار بیشتر، حقوق مردم سیستان و بلوچستان را از آنها پس بگیریم، چون با اینکه در هیرمند آب وجود دارد اما واقعا سیستان و زابل ما به شکل جدی آسیب می‌بیند.

طاهری در پاسخ به این سوال که ابزار غیرمطمئنی که از آن نام بردید به چه شکل قابل اجرا است، گفت: وقتی گروه مقابل شما قابل اعتماد نیستند، باید با دیپلماسی بسیار قوی و اهرم‌های فشار با آنها وارد مذاکره شوید. البته طالبان و جهان‌بینی آنان این است که وقتی به اقتدار می‌رسند، دیگر نمی‌توانید خیلی به‌ آنها فشار بیاورید چون در شرایط بدتری و با یک نگاه غیراخلاقی پاسخ می‌دهند. اما وقتی هنوز در موضع قدرت نیستند می‌توانیم از طریق دیپلماسی قدرت به آن‌ها حقوق‌مان را بفهمانیم و درباره احقاق حق‌مان مطالبه‌گر شویم.

وی افزود: به هرحال در شرایط فعلی هم ناگزیر هستیم بخشی از امکاناتی که در اختیار جامعه افغانستان قرار می‌دادیم را الان به آنها ندهیم. برای مثال بخش اعظم و مهمی از نفت و بنزینی که آنها مصرف می‌کنند، از کشور و مرزهای ما برایشان تأمین می‌شود. بخش اعظمی از تجارت ما به سمت افغانستان و از مرزهای ما صورت می‌گیرد. مطلب سوم فشاری است که الان مهاجرین به ما وارد کردند که می‌توانیم به آنها پاسخ دهیم. البته نه اینکه ما مهاجرین را اذیت کنیم، چون آنها هم بی‌گناه هستند و به خاطر مشکلاتی که داشتند به جمهوری اسلامی پناه آوردند. ولی به هرحال باید به آنها بفهمانیم که اگر ناگزیر شویم، مهاجرین افغان را وادار خواهیم کرد تا به خانه خودشان برگردند که این موضوع را باید به عنوان یک واقعیت بپذیرند. بنابراین الان امکاناتی در اختیار ما است که می‌توانیم طالبان را به شکل منفعل دربیاوریم تا بتوانیم حقوق خودمان را از آنها پس بگیریم.

طاهری در پاسخ به این سوال که چرا این موضوع تا به حال در بین دولت‌های گذشته از طرف افغانستان و ایران حل نشده است و اشکال کار را در کجا می‌بینید، گفت: مهمترین دلیلی که می‌بینم این است که ما هیچ‌وقت به صورت جدی و شفاف به دنبال حقوق‌مان نسبت به قرارداد ۱۳۵۱ نبودیم. امروز احساسم این است که میز افغانستان باید اهم فعالیتش در خصوص این معضل و این مساله باشد که حتما بحث حقابه ایران حل شود. بنابراین اینکه چرا تا امروز شفاف عمل نکردیم، شاید به دلیل امکاناتی است که به جامعه افغانستان دادیم و به دنبال احقاق حق خودمان نبودیم. اما امروز واقعا این احقاق حق یک مطالبه جدی کشور ما است و امروز دیگر نمی‌توانیم عقب‌نشینی کنیم. بنابراین می‌توانیم بخشی از خدماتی که به افغانستان را می‌دادیم را حذف کنیم، تا زمانی که آنها حقوق قانونی ملت ما و مردم سیستان و بلوچستان را پس ندهند، نباید خدماتی به آنها ارائه دهیم.

این کارشناس مسائل سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش تنش در مرز بین دو کشور آیا احتمال درگیری جدی‌تر نظامی وجود دارد، گفت: بسیار بعید می‌دانم چون اگر یادتان باشد در ماجرای مزارشریف هم با گروه طالبان تا مرز جنگ پیش رفتیم، اما با قدرت مذاکره ایران جلوی افزایش این تنش گرفته شد. چون به هرحال جنگ یک متغیر بسیار خطرناک است که مؤلفه‌های دیگری هم وارد آن می‌شوند که شاید غیرقابل کنترل باشد. شاید الان خیلی‌ها مایل هستند که جمهوری اسلامی وارد یک جنگ شود. در نهایت احساس من این است که هنوز هم جا دارد که ما با یک دیپلماسی شفاف و قوی حقوق‌مان را بگیریم. بعید می‌دانم که ما در این مرحله وارد چنین جریان‌هایی شویم. چون علیرغم همه قدرتی که جمهوری اسلامی ایران دارد و می‌تواند فشارها را خلق‌الساعه ایجاد کند، در نهایت مقوله جنگ با شرایطی که ما داریم به نفع‌مان نخواهد بود و بعید می‌دانم که جامعه به آن سمت پیش برود.

طاهری در پاسخ به این سوال این روزها شاهد لحن تند مقامات طالبان علیه مقامات جمهوری اسلامی بودیم. علت این رفتار چیست، گفت: اعتقاد راسخ دارم که رهبریت طالبان از زمان ملاعمر تا امروز، یک رهبری عقلانی نبوده و رهبری جاهل‌منشانه است و دیپلماسی را نمی‌دانند. هیچ‌کدام از آن‌ها تحصیلات آکادمیک ندارند. رهبران طالبان براساس عریضه و این قبیل مسائل می‌خواهند گفتمان کنند. نتیجه گفتمانی که براساس عریضه و بحث‌های ریش‌سفیدی بخواهد صورت بگیرد، همین می‌شود و بیشتر از این توان ندارند.

وی گفت: مقامات طالبان اولین‌باری که در دوحه وارد مذاکره شدند، حتی نمی‌دانستند در مذاکره چطور باید وارد شوند. جمهوری اسلامی ایران هزار سال جلوتر از آن‌ها است. فرض کنید حداقل در مدرنیته جلوتر از آنان هستیم. طالبانی که هیچ‌وقت محصول نظام مدرنیته نیستند و محصول نظام سنتی هستند. گفته می‌شود دیپلماسی منبعث از نظام مدرنیته است؛ ما منادی این هستیم که ۱۶۰-۱۷۰ سال است که کشورمان پا در دستگاه دیپلماسی گذاشته است اما طالبان چقدر در این مساله قدمت دارد؟ هیچ.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
لینک خبر

لینک های ویژه


گوناگون

بهترین تعمیرگاه بنز در تهران

امداد خودرو مرودشت

امداد خودرو استان مرکزی


آخرین اخبار


ایرنا : برای گردشگری سواحل جنوبی چه کرده‌ایم؟

ایرنا : یک میلیون و ۲۴۰ هزار نفر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه بازدید کردند

ایسنا : مهار آتش در کارگاه شیرینی پزی

ایرنا : اسکان نوروزی فرهنگیان در هرمزگان از مرز ۷۶ هزار نفر گذشت

ایسنا : زلنسکی: اگر پوتین را متوقف نکنید، جنگ را به سرعت وارد خاک ناتو می‌کند

صدا و سیما : خدمات رسانی ویژه در اولین شب قدر

مهر : محفل بزرگ «امام حسنی ها» بیانگر گام‎های تمدن سازی اسلامی است

تسنیم : زیرساخت‌های «شهر دانشگاهی» در کردستان فراهم شد+فیلم

ایسنا : حمله رژیم صهیونیستی به حلب همزمان با حمله پهپادی گروه‌های مسلح

مهر : کسب دو نقره و دو برنز بوکسورهای ایرانی در تورنمنت جاده ابریشم 

ایسنا : تغییر ساعت کار موزه‌ها و کاخ‌ها در شب‌های قدر

مهر : شناسایی ۴۰ هزار تغییر کاربری غیرمجاز توسط سامانه پنجره واحد زمین

ایسنا : تمدید زمان ارسال آثار به جشنواره ملی رسانه‌ای «جام جوانی»

صدا و سیما : تأخیر در برخط شدن صدور کارت‌های سوخت

مهر : باد و باران و کاهش دما در برخی استان‌ها

مهر : اسامی تیم های مچ اندازی مردان و زنان ایران اعلام شد

ایرنا : هوا در خراسان رضوی همچنان سرد است

ایرنا : علت فوت مرحومه دکتر بخشی در دست بررسی است

صدا و سیما : مراسم شب قدر در سیما

مهر : هوای تهران پاک است

مهر : «محفل امام حسنی ها» سبب طراوات و نشاط دل ها شد

ایرنا : میانگین بارش های سال آبی جاری در کهگیلویه وبویراحمد به ۵۵۵ میلیمتر رسید

ایسنا : اعلام شهرهای آماده پذیرش مسافر

تسنیم : خسارت 73 میلیارد تومانی سیل به بخش کشاورزی پلدختر

مهر : برگزاری محفل امام حسنی‌ها درورزشگاه آزادی اقدام جریان انقلابی بود

ایرنا : آغاز اجرای طرح «خانواده میزبان» در ۶ استان

ایرنا : گام های استوار دولت در مسیر «جهش تولید»؛ غول‌های صنعت به میدان بازگشتند

ایرنا : فرماندار سقز: فعالان اقتصادی راهکارهای لازم برای تحقق شعار سال ارائه دهند

ایسنا : سال ۱۴۰۲ به لحاظ بودجه‌ای و تأمین مالی دستگاه‌های اجرایی به خوبی پشت سر گذاشته شد

مهر : عملکرد مربیان خارجی فوتبال ایران/ اوسمار درتعقیب ۳تفنگدار اروپایی

صدا و سیما : برنامه «زندگی پس از زندگی»، از شبکه چهار سیما

مهر : طنین «نوای ملکوت» در مسجد جامع کبیر یزد

ایرنا : ۲ تن مواد غذایی فاسد در قشم کشف و معدوم شد

مهر : آبشار «اما» از منحصر به فردترین جاذبه های گردشگری ایلام

تسنیم : تاکید بر افزایش نظارت‌ پسماند بیمارستانی در مازندران

مهر : مناجات خوانی شب‌های ماه رمضان در حرم حضرت معصومه(س)

ایسنا : تونل رسانه‌ای حماس از قلب غزه تا اعماق افکار عمومی جهان

تسنیم : یک تیر و 2 نشان در بیشکک؛ آرش یوشیدا به دنبال سهمیه المپیک

مهر : انعقاد تفاهم نامه همکاری مرزبانی با محیط زیست شهرستان مرزی آستارا

ایسنا : نگاهی دیگر به بدلکاری

ایرنا : چشم‌اندازهای توسعه‌ دولت سیزدهم برای دارالمرحمه سمنان + فیلم

ایرنا : افزایش رشد اقتصادی با استفاده از مدل‌های قراردادی جدید

ایسنا : ۷۰ درصد خون‌های اهدایی «فیلتر» می‌شوند

ایلنا : فال حافظ - جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳

ایرنا : اجرای طرح اعتکاف علمی در لرستان

تسنیم : تشکیل 900 میلیون ریال پرونده تخلف صنفی در بوشهر+ عکس

ایلنا : پیشنهاد تشکیل «کمیسیون آینده» با همکاری مرکز پژوهش‌ها در مجلس دوازدهم

مهر : بهره برداری از فاز اول پایگاه پرتاب فضایی چابهار در سال جدید

ایلنا : مهمترین چالش‌های حوزه سلامت در سال ۱۴۰۳

Loader

در حال دریافت و بارگذاری جدیدترین اخبار

... لطفا چند ثانیه منتظر بمانید